icon

Jak šetřit?

10. srp 2020

Ahoj.
Dostala jsem se kvůli partnerovi do velkých finančních problémů, momentálně mi vychází 100kc na den na jídlo pro mě a malou 5 letou dceru..napadá vás jaká jídla (snídaně, svačiny, obědy, večeře) vařit a připravovat, ideálně tak, abysme opravdu výživně jedli? :( děkuju

Strana
z3
pasiba
10. srp 2020

Já bych asi ve velké nouzi koupila půl kila masa. Z toho uvařila kotel omáčky a měla ji na dva dny k obědu a i k večeři. Pak bych to položila nějakou hustou polévkou, těstovinami zapečenými a pak zase kotel jiné omáčky na dva dny. Pokud je to situace dočasná, tak se to dá vydržet. Jestli tvoje dcera ji jako ty moje v pěti letech, tak budeš jídlo ještě vyhazovat 🙂

marti89
10. srp 2020

Přes sezónu máme většinu vlastní zeleniny, máš takovou možnost? Pokud ne, bude pro tebe výchozí bod i to, co můžeš sehnat v akci v blízkém obchodě a podle toho si naplánovat jídla.

Např. v akci je 1,5 kg vepřové pečeně - z toho můžeš udělat vepřové plátky s kaší, vepřové na mrkvi, různé omáčky.. Já třeba včera udělala s mrkví a mam ještě 4 plátky do trouby, vařím na 2 dny. Když budou v akci brambory, dělej bramborová jídla (francouzské, zapečené s nivou a brokolicí, škubánky, bramborové šišky s mákem, kaši s ..).

Sladké nekupuj, ale peč - bábovka, koláče, lívance, vdolky,..

teeerez
10. srp 2020

Primo recepty neporadim, ale zamerila bych se vic na kupovani pouze zakladnich potravin a "vetsich celku" (tj. cele kure a udelas z nej x jidel a nakonec jeste vyvar, nekupovat jen draha kureci prsa...). Ted je vsude mraky ovoce - vyraz si nasbirat (i v Praze, na vesnicich tim spis, obejdi aleje a mas plnou tasku hrusek, letnich jablek, mirabelek, svestek - a jedes knedliky, kolac k snidani

Dale bych zvazila osloveni potravinove banky. Neznam presne podminky abys u nich mohla brat, ale treba se to povede

teeerez
10. srp 2020

a pak jeste doporucuji velke supermarkety v nedeli 15 min. pred zavirackou - zelenina shozena na cenu prakticky zadarmo (napr. redkvicky za 2kc. u nas to dela Kaufland

zelenaesmolda
10. srp 2020

@trlik
kdyz si do toho zapocitas tu praci a elektrinu nebo plyn tak to levneji moc nevyjde

guliii
10. srp 2020

Hele já si třeba dělám testo na nudle, vyvalim a udělám nějaké nudle do polévky, pak kostičky na sunkafleky( děláme s uzenym, ale dá se tam dát cokoli) nebo nakrájím na široké nudle a máme to s mákem. Další jednoducha a levná jidla mě napadají bramborové placky(přidáme do nich sýr a pečeme v troubě), skubanky( a když zbydou opecu je a použiju jako přílohu), plnenou cuketu( na to je hodně receptů), zapecenou červenou řepu se sýrem. Celkově jídla ze zeleniny. Vývary z kostí jsou za pár korun( udělám ve velkém hrnci a část vývaru si zamrazim). Natrhala bych ovoce a zavarila nebo s ním nacpala mrazak( na koláče, buchty, do knedliku). Omáčky a zapecene brambory už tady zazneli.

corry21
10. srp 2020

@zelenaesmolda proč někdy neprojevis trochu účasti? Co tak občas projedu nějakou diskuzi tak mám dojem že vždycky tak rypes... Vždyť nevíš proč a v jaké situaci se paní ocitla... Nechci odvracet diskuzi jinam, jsem ráda že paní někdo poradil to na co se ptala, jen už mi to nedalo nereagovat... Užitečná rada nula ale kopnout si to jo 😔

zelenaesmolda
10. srp 2020

@corry21
ja jsem do nikoho nekopala.ono spousta lidi resi sve problemy tim,ze je vlastne neresi a resi jenom ten dusledek,napr.nemam na jidlo tak zacnu kupovat levnejsi jidlo i kdyz vim,ze je to sracka.jenze tohle je proste z dlouhodobeho hlediska cesta do pekel,je treba resit samotny problem,ne ten dusledek.autorka psala,ze ho resi,ze situace je docasna.bohuzel se ale casto z docasne situace stane situace trvala protoze si na to ten clovek tak nejak zvykne a vetsinou to s nim odserou deti coz je strasne nefer.

zmrzlinka
10. srp 2020

Určitě hrách, čočka a upéct třeba perníčky jako pamlsek pro dceru.A pak určitě vzít si letáky a kupovat co mají v akci a uvařit třeba víc a zamrazit.Drzim palce.A na nějakou pomoc pro samoživitelky si nekoukala?

zmrzlinka
10. srp 2020

@zelenaesmolda někdy je lepší nereagovat na dotazy

zelenaesmolda
10. srp 2020

@zmrzlinka
tak nereaguj,ja si s dovolenim rozhodnu sama na co budu a nebudu reagovat 🙂

zmrzlinka
10. srp 2020

@zelenaesmolda přijde Ti normální do člověka v tísni si ještě kopnout?

vendy30
10. srp 2020

Nečetla jsem příspěvky, tak se budu asi opakovat.
I s málem se dá dobře vyzit.
Kdyz koupíš v akci celé kuře, rozporcujes, máš na omáčku, na polévku a na další. Těstoviny, brambory, rýži, z toho též spoustu věcí uděláš. Často dělám domácí pomazánku z tvarohu a zeleniny, tunakouvou jen s vejcem a okurkou, Cottage s vejcem a pažitkou. Různé polévky, třeba i palačinky s marmeládou. Je toho hodně. Také záleží, co ti dcera ji. Držím pěsti ať je brzy lépe 😉

corry21
10. srp 2020

@zelenaesmolda já chápu jak to myslíš, a často to tak je a souhlasím s tebou , ale jsou to tvoje domenky teď přece. Každý je zodpovědný sám za sebe a soudy bez informací kolikrát zbytečně ublíží. Ty myslíš tři kroky napřed a říkáš názor na teoretickou situaci která teď není ani aktuální , nevíme jak to dopadne a ani nám do toho nic není. Myslím že paní dostatečně stresuje už to že tohle musí řešit a zvlášť když se to dotýká jejích dětí. Snad se nikdo do podobne situace nikdy nedostaneme

sudylichozrout
10. srp 2020

Sracky jist nechces, ale za 100 kc/den toho moc nevymyslis. Vetsinou to bude znouzectnost plna sacharidu. Testoviny, omacky s knedlikem... Muzes ale delat zeleninove polevky, kureci vyvar (kup cele kure plus krky). Z kurete mas minimalne 3 jidla a polevku navrch.

brunetka11
10. srp 2020

Zkus projít tu zmiňovanou diskuzi nebo místní šetřící.
Jinak co mohu doporučit z osobní zkušenosti - svačiny - kombinovat ovoce/zeleninu s mléčnými výrobky - postačí ve skutečnosti poměrně malá porce a výživově to je ok - většinou saláty, případně třeba domácí pečivo (na tom se dá ušetřit ve skutečnosti spousta financí).
Salát na večeři si můžeš udělat třeba z ledového nebo hlávkového salátu a posypat Balkánským sýrem se lžící kysané smetany (pokud je potřeba k tomu pečivo, domácí je za jednotky korun).
Obědy a večeře - základem jsou vývary - např. z krůtích krků, křídel / stehen - máš na tom spoustu masa a z vývaru můžeš pak stavět na zeleninové krémy (na cibuli a másle/oleji opražíš nakrájený druh zeleniny, přidáš koření, případně česnek a rozmixuješ), nebo omáčky - maso k tomu máš. Zbytek masa se dobře zúročí na večeři na saláty - 1 hlava ledového salátu v kombinaci s masem či pečenou zeleninou je v pohodě na 4 večeře pro dospělého.
Ad. ještě ty svačiny - vyplatí se napéct perníčky nebo různé druhy sušenek (koka sušenky, jednoduché slepované apod.) a část jich třeba zamrazit. Sama pak víš, kolik cukru obsahují a složení ingrediencí.
Dost ušetříš na luštěninách. Případně třeba zvaž i chilli con carne - tzn. luštěniny s trochou mletého masa. Zbytek můžeš použít třeba na karbanátky, nastavované mrkví (či jinou zeleninou), pečené v troubě. Quinoa vypadá na první dobrou drahá, ale je z ní kvantum porce - postačí trocha masa nebo podtrhnout zeleninou (ideálně vařenou ve vývaru).
Je na výběr spousta pomazánek - z luštěnin, skvělá je z mrkve a celeru, z červené řepy - dají se z nich takhle dělat i jednohubky (na okurce, je z toho jednoduchá a výborná svačina za pár korun).
Zkus si projít hashtag #uspora - domlouvaly jsme se tu v diMarci, že pod něj budeme dávat tipy na jídla za přiměřenou cenu.

zelenaesmolda
10. srp 2020

@brunetka11 nekdo doporucoval karbanatky z cocky

brunetka11
10. srp 2020

@brunetka11 Jo a máš spoustu různých typů placek - ať už těch masových, tak zkus třeba zelňáky.
Ze zelí se dá vykouzlit spousta jídla, navíc je velmi zdravé a doporučované.
Podobně jako z celeru - je skvělý např. opražený jako příloha místo brambor, nebo do těch pomazánek či placek.
Květák (je dražší, ale můžeš ho zpracovat na 3-4 chody) - zeleninový krém, přílohu k masu, místo rýže (rozsekáš ho v sekáčku a opražíš na lupínku másla, ochutíš podle své chuti a je toho fakt velká porce už jen ze 3 středně velkých růžiček), opražený ve strouhance.
Opravdu hodně ušetříš na jídlech z cukety - jdou z ní špagety, různé placky, cukeťáky, jako příloha k masu na kostky s paprikou a mrkví.
Podobně pohanka jde na desítky receptů a je velmi sytá (nemluvě o tom, že obsahuje velmi dobré živiny).
@zelenaesmolda jj, ty umí být s mrkví / brokolicí výborné 🙂

zelenaesmolda
10. srp 2020

@brunetka11 kvetakovy mozecek je super

drzticka81
10. srp 2020

Tak ja bych se stovkou na den a jen s jednim ditetem urcite vyzila. Snidani bych resila buchtou (zamrazila bych si ovoce)-tvaroh, ovoce. Svacina presne -nejlepsi je kombinace ovoce, zelenina a bily jogurt (taky tak svacinky delam-navic ovocny salatek si jeste posypu ovesnymi vlockami a mnam), pecu detem ovesne kolacky -milujou je, pernicky jsou taky super, vydrzi. Obedy delam vzdy nejakou zeleninovou polevku zahustenou bramborou-rozmixovanou-bud bych ji dala na obed (tudiz nepotrebujes tolik druheho) nebo k veceri, dobre jsou taky zeleninove smesi s kousky masa k tomu priloha, vecere mame studene pecivo.Fajn je i spotrebovavat zbytky -presne zeli, zbyde od obeda, druhy den k veceri jsou zelnkay k tomu salat, ruzne placky ze sezonni zeleniny, vyuzivat sezonni ovoce, zhnednou mi banany - delam z nich livance-nahoru dom. marmelada, kapka jogurtu nejake ovoce a je to-deti tomilujou. Ovoce, ktere by uz deti nejedly, sup s nimi do buchty na zvlacneni. A zamarzovani je taky fajn, mam zamrazene pecivo-vytahnu jen to, co potrebuju, nevyhazuju zbytky.Muzes zamrazit syry, sunku-pouzijes do zapecenych jidel. Kure cele, z toho je jidel. Kvetak je treba drahy, ale ja z pulky udelam kvetakovy krem na dva dny a kvetakove placky s bramborem -pro pet lidi, coz je super. A pijeme vodu, nekupujeme zadne nejake pochutiny, jime stridme.

martiniquest
10. srp 2020

@sudylichozrout Nemyslim si, ze stovka je tak strasne malo. Pro jednoho dospeleho a petilete dite v nejlepsi sezone v roce? Kdepak. Zelenina ted stoji par korun, lusteniny jsou obecne velmi levne, bezne maso je taky neustale v akci. Neni to castka na nakupovani prumyslove zpracovanych potravin a blbosti, ale castka na pohodove domaci jidlo ze zakladnich surovin.

elencze
10. srp 2020

Koukni na recepty sem https://www.cuketka.cz/skromna-kuchyne/, na svačiny různé pomazánky - z tvarohu, luštěnin (nevím, jestli kojíš, tak na ty bacha), teď je plno sezónního ovoce a zeleniny, tak se dá nakoupit levně. Držím palce, ať je brzy lépe.

trlik
10. srp 2020

@zelenaesmolda recept, ktery jsem prilozila neni vubec pracny, dokonce je i hrnkovy - vsechny suroviny vecer do mísy, zamíchat, přikrýt, rano prendat do cedniku, predehrat troubu a pect..pani je na rodičovské, takze čas mít bude (buh zehnej prackam a dalsim domacim spotrebicum). A 40 minut peceni urcite nestoji 20 korun, takze se to stale vyplati..a ta vune i chut by za to stala i tak..

katule1990
10. srp 2020

Z těch levných jídel mě teď napadá:
- palačinky se špenátem (příp. s tvarohem a ovocem),
- bramborová kaše s vaječnou omaletou s bylinkami,
- těstoviny s rajčaty, česnekem a balkánským sýrem,
- brambory na plátky povařené na slanině v trošce vody, nakonec zalité 12% smetanou a dochucené mletou paprikou,
- zeleninové polévky - krémy (např. špenátová, brokolicová, fazolová, hrášková),
- kuřecí plátky na houbách (zalité vodou, zahuštěné jáhlovou kaší),
- brambory na loupačku s tvarohem.
Nákup většiny věcí jde pohlídat v akci. Hodně štěstí 🍀.

llluckaaa
10. srp 2020

Ahoj, tady na MK jsou skupinky o levném vaření, tak určitě najdeš plno inspirace. Za mě je potřeba dodržovat pár jednoduchých pravidel.
1) nekupovat žádné polotovary jako paštiky, uzeniny, pomazánky, zpracovanou zeleninu, různé druhy pečiva. Vařit hlavně ze základních surovin, z pečiva hlavně chleba. Nic nevyhazuj, pokud budeš mít přebytky pečiva, dělej strouhanku nebo nasuš kostičky na krutónky. Pokud chceš něco sladkého, tak upeč doma - různé druhy perníků, makovců nebo lité koláče. Omezte sýry, ponechala bych vzhledem k ceně jen tvrdé občas, ať si máte čím posypat rizoto nebo s čím zapékat.
2) kupovat sezónní zeleninu a ovoce, ze zeleniny by základ měla tvořit cibule (do různých směsí k těstovinám, rýži nebo bramborům), mrkev - syrová, dušená, pečená, za tepla i za studena, červená řepa (pečená nebo vařená, do salátů i klidně v malých kouscích syrová), zelí (čerstvé, zakysané). Aktuálně je i levná cuketa, až objevíš v akci květák nebo brokolici, sáhni po ní, nakrájej na menší kousky a zamraž. Využiješ je potom na rizota nebo do vývarů.
3) kupuj celé kuře a zpracuje si ho. Využij vše - skelet na vývar a obrání, stehna na pečení a řízky třeba na řízky. Další varianta je vepřová plec (opět beze zbytků, co odkrojíš, ponech na vývar) Maso stačí 2 krát týdně, nemusíte to přehánět. Byla bych i pro přípravu domácí paštiky z kuřecích jater, ať máte dostatečný příjem železa, když omezíte maso a máte omezený výběr zeleniny
4) vařit luštěniny aspoň dvakrát týděn, za sebe se přimlouvám hlavně za syté luštěninové polévky na večeři, které budou nakombinované se zeleninou a přidáš do nich třeba ty krutónky ze zbytků nebo zakysanou smetanu. Luštěniny vař tak 0,5 kg najednou, zamraž si po menších porcích a pak přidávej do různých směsí nebo polévek (třeba hrstková ze zbytků). Receptů jako čočka na kyselo, fazolová polévka, hrachová kaše s vajíčkem je na netu plno, já ve svém albu taky nějaké mám.
5) zjisti, co se nabízí v okolí - samosběr švestek, jablek, hrušek.
6) co bych ponechala, jsou jogurty (bílé, dochutíš ovocem nebo marmeládou), tvaroh (na sladko nebo pomazánky, zkus zjistit, jestli se někdo u vás nezbavuje přebytků pažitky ze zahrady, třeba mně to roste furt a už to nikdo nechce), mléko, vejce (na pečivo, omelety, do polévek)
Píšeš, že máš miminko, tak opatrně s těmi luštěninami, zelím ap, ať ho nebolí bříško, raději zařazuj postupně po menších množstvích 😉
Podle mě bys to z té stovky měla zvládnout

autor
10. srp 2020

Moc děkuju, v noci to vse poctivě proctu ale teď už vím že jste mi poradili neskutečně.
Kdo si rejpnul, na toho fakt nemám čas 😅 bylo by to i pod mou úroveň se tu s někým dohadovat a řešit osobní problémy, hájit se..je mi to v tuhle chvíli buřt.

shaun40
10. srp 2020

Kolinka z vajíčkem,granadýr (vaři se na slovensku) žemlovka,halušky se zelím,kuře z púlky na paprice k tomu třeba noky z detské krupičky a vajíčka,Z druhé púlky špenát bramborový knedlík oberu kuře a maso házim přímo do omáčky nebo špenátu.Domáci boloňská na špagety z mletého masa rajčat ,okořeň česnekem,bazalkou,oregánem.Dále z mletého masa třeba karbenátky z kapustou,masové koule v rajske omáčce,když jsem mela nouzi delala jsem z protlaku nebo mám oblíbené pyré z rajčat je toho 500ml v krabici jak mléko nejlevnejsí jsou v albertu jejich značka.Čočka z párkem a vajíčkem,Hrachová kaše k tomu opečený buřtik,Včera jsem delala fazolovú polévku dala jsem tam 15 dkg uzeného masa,2 brambory, kořenovu zeleninu,púl pytlíku fazolky tmavé a zahustila jíškou kluci si ktomu dali chleba a máme obed na dva dni.Kupuji si klasické suché lišteniny uvařím si je v papiňáku nechám vystydnout a pak hodím po trošce do mražáku i z vodou v které se to vařilo.Do takových fazolek přidám mleté maso ,mexickú zeleninu mraženu,protlak a delám ala mexicky guláš.Dále je dobré maso vepřova plec sleduj akce nekdy je za 90kč kg z toho múžeš udelat ala svíčkovou,maďarský guláš,segedínsky guláš,rozlítané ptáčky,dále je výborná kýta v akci na čínu z rýži.Rizoto,nastavovanú kaši,nudle z mákem,nudle z tvarohem,palačinky,lívance,dukátové buchtičky (výborný recept z videem má na yutube Marie Pačesová)Zelňačka z klobáskou,bramboráky ,cukeťáky,kvetákový mozeček brambor,zapečené brambory ,šunkofleky,Zapečené brambory se zelim z kurecim a smetanou.Delej pomazánky 100gr šunky, taveňák ,cibulku ,2 vařené vejce ,lžíci másla ,pepř ,súl,trochu česnek ponorním mixérem rozmixuješ a máte na dva dni snídani i večeři.Rybičkovou,vajíčkovou,drožďovou, na netu jsou rúzne recepty na tvarohové pomazánky,ředkvičkové,celerové,z luštenin,z brambor.V léte delám i testovinové saláty místo obeda z osmahlým kuřecím masem,kámoška má hloub do kapsy tak dává gothaj.Kuřecí játra na cibulce domáci hranolky.Napiš si na facebook jestli ti nekdo nedaruje nejaké ovoce ,zeleninku,za samosber.Testoviny jsou nejlevnejší v albertu,knedlíky si délám domáci podle Marie Pačesové naplátkuji si a mrazim ale já bojuji z časem pracuji na tři smeny tak pro to ten mražák.Halušky delám ze 6 brambor na jemno nastrouhám,přidám vejce,súl,polohrubou mouku trochu vody mouku přidávam kým testo nezhoustne pak sázim přes haluškár do vrouci osolené vody.Osmahnu zelí na cibulce prřidám 20dkg uzeného vše podusím a máme jídlo na dva dni.Taky na to dávám brynzu se slaninkou ale to je drahé (no víš mi slováci bez brynzy nežijeme😂)Taky jsem samoživitelka kdysi jsem žila z 50kč na den chápu to.Nyní už múžu pracovat tak máme vyšší životní úroveň.Hlavne si hlídej takové okolní výdaje na čistíci prostředky,v dobe krize jsem nekupovala aviváž,šampón velky levný z kaufu,levné mýdlo atd .Nekupovala jsem žadne balené vody,cukrovinky.Radeji jsem investovala detem do jablíček,zeleniny,jogurtu,mléko.Veď si obálkovu metodu,piš si výdaje porovnávej co jsi zbytečne koupila.Hračky oblečení si jdi vybrat na charitu popros dárce vúbec jsem nic nekupovala vše jsem mela od lidí.Držím ti palce máš to téžký vše je drahé.

popelka1984
Autor odpověď smazal
janoma
10. srp 2020

Plánování s dimarci

autor
10. srp 2020

@shaun40 Ježíši Ty jsi zlata.. jde vidět, že máš zkušenosti s tím, jaké to je... Čistící prostředky a hygienu mám nakoupenou na rok, zasobuje mě tchán 😁 sladkosti také kupují příbuzní, já jsem byla vždy krkavčí matka a radši koupila ovocný jogurt nebo ovoce 🙂 moc děkuji!!!!

Strana
z3