Jak si zajistit zázemí při rozchodu nebo rozvodu?
Ahoj, zajímalo by mě jestli si odkladiště něco pro příchod rozvodu nebo rozchodu popř jestli máte kam jít kdyby se něco stalo.
Žiju u přítele kde se i finančně spolu podílím na jeho domácnosti, ale zároveň mám svůj byt družstevní.
On mi říká ať ho pustím že jsou to zbytečné náklady.
Mě se do toho nechce.
Druzstevni byt jsou tvoje naklady, ne? Pritel do toho nema moc co mluvit. Ty se podilis na spolufinancovani chodu domacnosti ale predpokladam, ze hypoteku nebo jine financni naklady jeho majetku mu neplatis.
Ze sve zkusenosti zejmena z okoli mohu rict, ze kazda zena by si mela nechat nejake zadni vratka. Nezustat 100% zavisla na partnerovi, protoze i kdyz se on muze jevit jako skvely partner, evoluce je evoluce a nikdy nevis, co se stane.
Nechat si nejake mini byt, pokoj u rodicu, nejake uspory o kterych on vedet nemusi ale pokryji treba par najmu v malem byte nebo kauci.
Nekdo to mozna bude videt jinak ale tohle jsou me zkusenosti.
Družstevní byt bych nikdy nepustila.
Tak ten byt nabídni k pronájmu, přestanou to být náklady. Peníze někam bokem. Neumím si představit pustit svůj byt a za pár let řešit, kam se vrtnout. Samozřejmě to tak nemusí dopadnout, ale já jsem starý cynik a těch veselých historek už jsem si někde početla taky dost.
@mourovatakocka pronajímat ho nechci. Mám tam své vybavení a dcera když přijede do města tak tam může přespat.
Bohužel z okolí mám o nájemnících své mínění a nechci si nechat zničit byt.
@barchen platím mu část na náklady tzn , vodu , El a teplo...cca 7000 Kč + se podílím na jídle.
Tak to mu platíš hodně, podílela bych se pouze na jídle.
Tak pak ale chlapa trochu chápu 🤷
Zakladatelko, v zadnem pripade bych se nezbavovala tveho bytu. Nikdy! Tvoje naklady na tvuj byt nejsou jeho problem. V klidu a jasne bych mu vysvetlila, proc ten byt mas. Kdyby te zacal presvedcovat, ze se nerozejdete, at mu veris, pripadne proc mu neveris a podobny hlody, byla by to jasna manipulace a ptala bych se sama sebe, zda chci s manipulatorem zustavat. Ja jsem na Konovi od roku 2006 a vypozorovala jsem za ty roky, ze minimalne 80% uzivatelek (ale spis vic!) je zasenkuta v manzelstvi, kde jsou na chlapovi financne zavisle a kdyz se neco podela, tak od chlapa nemuzou odejit, protoze nemaji kam a nemaji zadne sve penize. Nebud jedna z nich. Je sice strasny to takhle rict, ale ten byt je tvoje jistota do budoucnosti a takovou jistotu ti zadny chlap na svete neda.
@mourovatakocka v čem prosím?
Jako uprimne bytu bych se nezbavovala, max bych ho pronajala nekomu z rodiny nebo znamych (taky jsme tak ze zacatku bydleli s muzem v byte clena rodiny, byt byl vyuzivany, opravovali jsme co bylo potreba a teta nebyla zatizena platit naklady na prazsky byt kdyz chtela zit na venkove, na byt je mozne se divat na cernou diru nakladu nebo jako investici, jistotu do budoucnosti…
Protože pak to skutečně jsou jen "náklady". Jasně že jen tvoje a jemu do toho teoreticky nic není. Ale v opačné situaci bych si říkala, že si chlap skutečně jen udržuje zadní vrátka a vlastně se společným životem nepočítá. Kdybys byt pronajala, třeba s podmínkou volného pokoje pro občasné použití dcerou, těžko by mohl něco namítat a tobě by současně zůstala ta důležitá možnost mít kam případně odejít.
@mourovatakocka ano jsou to náklady, ale jen moje a u něj nemám ani trvalý pobyt ani žádné právo užívání takže byt nepustím. On sám by to taky neudělal a svůj majetek si pečlivě hlídá.
@mourovatakocka Ještě dodám že u něj žiji 8 let takže to není otázka roku a ani přesto prostě nevidím důvod proč byt pouštět.
Byt rozhodně nepouštěj, dneska je fajn mít nějakou nemovitost. A neplatíš mu nějak moc?
@klokanka31 vše se zdražilo takže za mě je to v pořádku 🙂Žít zadarmo nechci
@j.a.n.i Ano, předpokládám, že dům či byt je pouze jeho, její tam není nic, nemá tam TP. Nájem jistě neplatí, elektřinu a vodu za ní může zaplatit, nevidím jediný důvod, proč by se na tom měla finančně podílet. Každý má svůj majetek. Když zdědíš nemovitost, prodáš ji, tak peníze přece také nedáš do placu, jsou pouze tvoje, i kdyby byli sezdaní.
@1pomnenka pokud se chceš nechat vydržovat a žít někde zdarma tak je to tvá věc. Já takhle žít nechci a ani to nepotřebuju .
@1pomnenka Je naprosto normální, pokud bydlím u někoho, platit poměrnou část energií a klidně i přispívat formou "nájmu". Vždyť tam bydlí, tak spotřebovává vodu, energie, opotřebovává spotřebiče - tobě by přišlo v pořádku se nechat vydržovat a neplatit nic? S prodejem zděděné nemovitosti to nesrovnávej, to je jak porovnávat hrušky a jablka.
@1pomnenka A proč by za ni měl platit elektřinu a vodu? A podílet by se na tom měla protože tam bydlí, jestli sis nevšimla. A podle tvé logiky fakt není důvod, proč on by mel dávat do placu svoje peníze, které má aktuálně přetvořené na ten dům / byt.
By mě fakt zajímalo, kdyby ten byt byl zakladatelky, taky bys tu horovala proto, aby tam její přítel bydlel zadarmo a platil za něj eletřinu a vodu?
@somalicats Jasně že mu opotřebovává spotřebiče, vždyť mu vaří, pere, uklízí. Od toho spotřebiče jsou.
@1pomnenka Myslíš, že sobě nepere, nemyje nádobí, neuklízí i kvůli sobě? A neodpověděla jsi mi na dotaz- přijde ti normální nechat se vydržovat?
@1pomnenka kdyby tak u tebe bydlel chlap zadarmo 🙂🙂
Určitě bych nepoustela … dle toho co píšeš ani nic společného spolu nemáte - bydlení je jeho, ty tam nemáš ani trvaly bydliště … tak maximálně byt pronajmout …🙂a nebo muže on pustit svou nemovitost a můžete se nastěhovat k tobě na stejným principu- když bude moc prudit 😎
@janule0123 to by se mu asi nelíbilo ani by to nešlo..má hospodářství a práci kolem domu pořád. Ale dík moc za odpověď
Myslím to tak, ze by mu došlo, ze “sveho” by se asi taky úplně lehko nevzdal … víc pochopil tvoji situaci .. kdyby jste měli společný bydleni/deti, bylo by to za me něco jinyho, takto je v pořádku, ze mate v případě problemu každý své …
@janule0123 promiň, špatně sem tě pochopila. Máš pravdu
On má pravdu, to jsou zbytecne naklady, ale kdyz to utqhnete a nechybi vam penize jinde, mas to pro rodinu a prqtele na prespavacku tak proc ne? Osobne by mi tech pemez bylo lito tqkze bych byt prazdny nenechala a podnajala ho (druzstva vetsinou s podnajmem v pohode souhlasi).
@martinka_33 každý máme své peníze a já s tím problém nemám. Jemu nejde o to byt pronajímat. Jde mu o to ho prodat. Protože to není dle něj potřeba.

Odkládáte🙂