Jak si zajistit zázemí při rozchodu nebo rozvodu?
Ahoj, zajímalo by mě jestli si odkladiště něco pro příchod rozvodu nebo rozchodu popř jestli máte kam jít kdyby se něco stalo.
Žiju u přítele kde se i finančně spolu podílím na jeho domácnosti, ale zároveň mám svůj byt družstevní.
On mi říká ať ho pustím že jsou to zbytečné náklady.
Mě se do toho nechce.
@martinka_33 upřímně, myslím že mu vadí to že mám jistotu jinde. Prý to není normální když s ním žiju.
Byt neprodávat. Jsou to nejlépe uložené peníze. Teď bys byt prodala třeba za 2mil.,ale za deset let to můžou být 4mil.
Co bys dělala s penězi z prodeje bytu? Nikde jinde se ti tak dobře úročit nebudou 🙂. Tomu snad rozumí i chlap.
I když tam nemáš žádné nájemníky, přesto je výhodnější si byt nechat.
@flyhigh nájemníky nechci a finančně to taková zátěž není.
Bydlím u manžela a mám byt, který pronajímám.
Pokud mu po osmi letech najednou vadí, že máš "zadní vrátka", tak tím spíš bych si je nechala... pochopila jsem, že už máš starší dítě, vždyť ten byt je i pro něj, to není žádná "jentak" zbytečnost.
Tak troufam si tvrdit, ze 90% zen nema moznost si zadni vratka vytvorit. A kdyz ty tu moznost mas a nijak te to neboli, rozhodne se toho nevzdavej. Obzvlast kdyz nejste manzele a nemate zadne zavazky. Kdyz se rozejdete, pujdes do podnajmu? Jak ti tohle odargumentuje? Ze se nerozejdete? V tom pripade by urcite nemel problem, abys penize z bytu investovala do domu a on na tebe pulku prepsal. Ale hadam, ze to uz by se mu nelibilo😀
@flyhigh co by delala s penezma z prodeje bytu? Narvala mu to do baraku ( mozna proto pan chce ten byt prodat??)
A pronajímat ho nemůžete? Z osobní zkušenosti, zadní vrátka, ať se to druhé straně líbí nebo ne. Já je neměla, bezmezně jsem věřila, 20 let jsem byla zamilovaná s růžovejma brejlema... ve 40 jsem si sbalila své oblečení, dítě oblečení, hračky a šla... Never more...
@irmamala to by nešlo jelikož dům dostanou jeho děti a k čemu by mi byla polovina domu nebo popř moji dceři? Při řešení dědictví řešit prodej nebo vyplácení??? Moje dcera dostane byt po mě a bez nějakých potíží.
@barumrallyebum to určitě nechce😂 Jen nechce asi at mám byt kam bych mohla odejít podle mě.
@baboone pronajímat nechci, už sem psala proč nahoře a mě opravdu netrápí finance takže není důvod proč to tady řešit.
Ale vzdyt ja nerikam, ze to tak mas udelat. Snad pisu, ze si mas byt nechat v kazdem pripade. Jen se divim, proc te do toho muz tlaci a ptam se, jaka je jeho vize, kam pujdes, kdyz se rozejdete. Na nejake nikdy a navzdy uz ve svem veku asi neverite. Kazdopadne kdyz jsi rozhodnuta (a spravne rozhodnuta), nerozumim tomu, proc to tady resis.
@irmamala spíš sem chtěla názory ostatních jestli to někdo vnímá podobně jako on. Já ho totiž nechápu.
Byt si nechat v každém případě. Ono nejde ani tak o případný rozchod, to se třeba nějak domluvíte, ale aniž bych malovala čerta na zeď se může stát nějaká nehoda, náhlé úmrtí partnera a pokud nemáte takovou situaci nějak smluvně ošetřenou tak dědí jeho děti a potom to bude těžká domluva. Věřte, že vím o čem mluvím, člověk nechce na takové věci pomyslet, ale bohužel se stávají a za dnes utržené peníze za byt si možná za pár let těžko pořídíte jiný.
@daruna Jj já to vidím stejně, nejde jen o rozchod ale i v případě úmrtí by byl problém . No hold to chlap když jeho se to netýká bere asi jinak
Rozhodne si ho nech. Stat se jednak muze cokoli, kdy se ti bude hodit, jednak muze byt pro dceru nebo si ho muzes prodat jako prilepseni k duchodu. Tim spis, kdyz on na to tlaci. Financne to problem neni, tak at si trhne. Taky mam druzstevni byt, nechavame ho pro deti (ted 4 a 2), ale taky se mi lip dycha, kdyz vim, ze kdyby byl doma velky problem, mam kam jit. Teda byt podnajimame slusnym studentum, tak bych jen cekala na vyklizeni
@elesse Já mám právě stejný pocit a jsem klidnější že vím že bych měla kam jít když by se něco stalo. Prostě nikdy nevíš a znám dost holek co je chlap vyhodil s osobními věcmi a skončili na ubytovně než se našel byt.
Ono je super říct že byt najdeš k nájmu vždy, ale není to pravda.
@somalicats To není vydržování, když chlap platí za svůj byt, ona také za svůj a jídlo společně. Nevím, čemu nerozumíš.
@1pomnenka pokud u někoho žiješ a užíváš tam vodu, energie atd tak je hodně vyčůrané mu nepřispívat
No, v manzelstvi se to tak nebere.. ja taky manzelovi neprispivam.
@barumrallyebum v manželství máte většinou majetek společný popř peníze společné a kdyby ste se rozvedli tak vás asi jen tak nevyhodí to samé při úmrtí .
Bavme se o situaci která je... Mimochodem tohle ani nebylo předmětem diskuze.
@j.a.n.i přesně tak a kdyby to bylo naopak tak to by určitě neříkala že je to v pořádku... Pořád mě udivuje jak si některé ženy myslí že chlap je povinen za ně vše platit jen proto že s ním žijou.
@1pomnenka Tak pokud se chodí sprchovat, na wc, vaří si u sebe v bytě a u něj jen spí, tak bych to brala. Pokud u něj plnohodnotně žije, tak je naprosto normální si za sebe zaplatit.
Rozhodne byt nepoustej. Jsem vdana, bydlim v muzove baraku, do ktereho jsem nasypala spoustu penez, a ano, mam zadni vratka a nikdy bych se jich nevzdala i kdyby me do toho nutil. Nikdy, nikdy nikdy. Po 8.letech v tom bude zakopany jiny pes.
Pronajímani bytu prázdného bytu je rozumné (klidně si tvrď horem dolem, ze se ti nechce, proste je) a v tomto případě by vzal příteli argumentační vítr z plachet. Byt zůstane tvůj, pro dceru, jako dlouhodobá investice a tvá zadní vrátka mohou byt až na posledním místě. Ale investice by měla něco generovat, nebo alespoň byt na nule. Což je jedinou cestou podnajem.
V žádném případě se ho nezbavuj, začala bych ho pronajímat a dceru brala k sobě..
Rozhodně si ho nech!!!! Já po 9letem vztahu kdy máme spolu 2 děti a přispívala finančně na reko bytu a fyzicky stavěla dům, jsem pri rozchodu odcházela s igelitkou, a to doslova. Vzala jsem si jen svoji postel, mikrovlnku a myčku. Prosila jsem o nějaké finanční vyrovnání. O tom nechtěl ani slyšet já odešla. Podotýkám že ne za jiným. Byl to rozchod z rozumu. Jeho rodina diktovala vše. I tu rekonstrukci bytu i tu stavbu domu, pac to bylo po jeho rodičích. Jo, dodnes mě štve že mám holou roz, resp nemám vlastní bydlení, ale děti snad něco od táty dostanou. Teď bydlíme v hezkém pronájmu. Na hypotéku bych sice dosáhla ale bylo by to na krev a to nechci. Tak raději šetřím, třeba se někdy v budoucnu něco objeví😁
Byt je pro dítě a hotovo. Já bych byt pronajala, lepší vybavení si odvezla, stejně nábytek třeba za x let bude nemoderní a budete se ho zbavovat.

Tak to si nemyslim, hodne lidi si drzi nemovitost jako zadni vratka, jako investici. Co on navrhuje ze bys delala s penezi ktere bys utrzila za prodej druztevnich prav? Pokud mate rozdelene finance, oba jste spokojeto s tim jak se podilite na financovani hodu domacnosti a tobe vyhovuje ze byt drzis prázdný (kurňa me by tech pemez bylo fakt sakra líto 😅), pak si myslim ze neni co řešit. Vlastme vubec nechapu co se mu na tom nelibi kdyz jeho penize v tom nijak neutápí.