icon

Jak si zajistit zázemí při rozchodu nebo rozvodu?

6. črc 2024

Ahoj, zajímalo by mě jestli si odkladiště něco pro příchod rozvodu nebo rozchodu popř jestli máte kam jít kdyby se něco stalo.
Žiju u přítele kde se i finančně spolu podílím na jeho domácnosti, ale zároveň mám svůj byt družstevní.
On mi říká ať ho pustím že jsou to zbytečné náklady.
Mě se do toho nechce.

Strana
z3
hojda
10. črc 2024

@mourovatakocka Ten byt se zhodnucuje časem i bez nájmu, takže náklady to většinou reálně nejsou, ani když je prázdný, ale ten nájem by ten výnos dost zvýšil.

ninive211
10. črc 2024

Bytu se nezbavovat, zejména pokud máš dítě, argumentuj tím, že to je investice do budoucnosti a jednou byt dostane dcera. Sice chápu, že to partner může vnímat jako "zadní vrátka", ale do toho mu nic není a ani na tom není nic špatného. Možná i závidí, že on sám podobný "zadní vrátka" nemá. Ono nic netrvá věčně, ani láska k jedný slečně...jak se zpívá v jedné písničce...a může se stát cokoliv a budeš ještě ráda za to, že ten byt máš.

zanett
10. črc 2024

@podaji Mam velmi podobnou zkusenost jako ty, s tim, ze ja jsem neodesla ani s tou mikrovlnkou nebo myckou. Jen s kufrem osobnich veci a se svym laptopem.

pampelina18
10. črc 2024

@zanett každá ženská může odejít i ta co nemá finance, jenže tímhle ženském co zůstávají v manželství kvůli údajným financím, tak neodcházejí protože jsou pohodlné a líné odejít a začít život od začátku

zanett
10. črc 2024

@pampelina18 Tak mas pravdu v tom, ze spousta zen zustava v nefungujicim manzelstvi proto, aby si udrzely zivotni uroven na kterou jsou zvykle, tady v Praze (a hlavne v me socialni bubline) to vidim velmi casto - evidentne nefungujici manzelstvi je udrzovano pri zivote jenom proto, ze zenska vi, ze odchodem od manzela by musela snizit svou zivotni uroven, coz samozrejme skoro nikdo nechce, tak trpi dal a snasi manzelovu neveru, nebo jeho piti, nebo jeho arogantni chovani (nebo cokoliv jineho), jen aby neprisla o status manzelky a financni vyhody. Ale taky se samozrejme boji zacinat od zacatku, protoze maji obavy, ze by je nikdo nechtel - to se ale tyka i nekterych chlapu, kteri radeji zustanou v manzelstvi s naprotou furii, nez aby odesli. No kazdy k svemu.

mourovatakocka
10. črc 2024

@hojda Zhodnocuje, to je pravda. Ale nájem by zavřel příteli ústa a do rozpočtu přinesl peníze navíc. Takříkajíc by se zaplatily měsíční náklady, to je přece taky fajn na případný polštář 😊

traveller007
10. črc 2024

Zadní vrátka máme vlastně oba. Jsme manželé, pro mě je to první manželství, muž byl předtím již ženatý a při odchodu od první ženy mu zůstaly doslova dva kufry a začínal od nuly. Jsme co se týká financí k sobě zcela otevření, máme zúžené SJM na jeden společný účet, ale každý máme k tomu i své vlastní účty. Oba máme svůj vlastní byt na hypotéku, bydlíme v tom manželovém. Po mně nechce žádný příspěvek na hypotéku nebo energie, ale zase často platím potraviny a jiné spotřební zboží do domácnosti a starám se o komplet úklid. Svůj byt pronajímám. Manžel má ještě 3 další byty, které taky pronajímá. Oba víme, že jsme finančně nezávislí na tom druhém a možná i to je důvod, proč nám to klape - víme, že s tím druhým nejsme pro to, že nemáme jinou možnost, ale kvůli tomu, že spolu opravdu chceme být 🙂 Sice jsem už slyšela i názor, že bez SJM a s oddělenými financemi to není žádná důvěra a opravdové manželství, ale nám to takhle oběma vyhovuje.

verca22k
Autor odpověď smazal
autor
11. črc 2024

@ninive211 tak on má své nemovitosti tím pádem má samozřejmě ty zadní vrátka 😂

brunetka11
14. črc 2024

Odpověděl ti nějak na otázku, jestli mu přijde v pořádku, že kdyby se mu něco stalo, tak přistaneš na ulici?
Jak navrhl tohle ošetřit?

moudivlacek
14. črc 2024

Add "zadní vrátka" jak říká tvůj přítel tvému bytu, kterého bych se v žádném případě nevzdávala. Předpokladám, že ten trvalý pobyt máš právě tam? Pokud bys na prodej přistoupila, můžeš si u něj v domě udělat trvalý pobyt, nebo jak by si to po prodeji bytu představoval? On je ve velice výhodné pozici oproti tobě, on ať se stane cokoli, má svůj dům i bydliště jisté, zatímco ty bys s prodaným bytem nevím co dělala v případě rozchodu, ono sehnat družstevní byt dneska už není jen tak a osobní stojí raketu, alespoň v mém okolí. Pokud tě ty poplatky ala fond oprav nezruinují, byt bych nechala klidně prázdný.

janule0123
14. črc 2024

@moudivlacek I ten druzstevni sezenes, je o kousek levnější než ten v osobním vlastníctvi… 🤣takže taky nic levného …

moudivlacek
14. črc 2024

@janule0123 však to píšu, určitě neprodávat, sežene, ale blbě, éra, kdy bylo na trhu nepřeberné množství podstatně levnějších DB je dávno pryč, byla by na tom akorát tratná

janule0123
14. črc 2024

@moudivlacek tak z toho jak si to napsala, bych pochopila, ze je podstatně levnější oproti bytu v OV, jen se blbě shání… jako myslím, ze je jedna v jakým vlastnictví byt jev tomto případě - hypotéku si na nej nebere, jen by to mohlo byt složitější s pronájmem 😉

vandemee
25. črc 2024
Uživatel vandemee je nedůvěryhodný
Je možné, že nejde o reálnou osobu, ale o profil nebo více profilů vytvořených za účelem propagovat konkrétní výrobky/služby nebo účelově manipulovat diskuzi. Podívej se na příspěvky od vandemee.

Rozhodně si ten byt drž. Není to nic špatnýho. Nikdy nevíš co se stane, a člověk by měl mýt rád i sám sebe. 🙂

autor
10. srp 2024

@brunetka11 Prý si každý normální člověk šetří a mohla bych jít do pronájmu. No už se vidím

daruna
10. srp 2024

vlastní byt je taky určitá forma úspor - majetek.

autor
10. srp 2024

@daruna za mě je to sobecký postoj a kdyby se cokoliv stalo tak než bych našla byt tak bych asi šla na hotel. Z takových věcí už sem vyrostla.

brunetka11
10. srp 2024

Takže tě chce ovládat.
Ne, není normální se vzdát nemovitosti a pak jít do podnájmu.
K čemu potřebuje peníze z prodeje tvého bytu?

P.S.
Protože proč zmiňuje, že je normální si šetřit, když bys měla peníze z jeho prodeje?

autor
10. srp 2024

@brunetka11 investice do akcií prý nebo tak něco

veroniquecz
10. srp 2024

Ani náhodou, když chce, ať si investuje ze svého a ne z peněz po prodeji tvého bytu 🫨

Strana
z3