icon

Jak ušetřit peníze při podhodnocené práci?

28. zář 2024

Ahoj holky, je tady vůbec někdo, kdo nemá stovky tisíc korun na účtu? Já už nevím kudy kam, pracuji, snažím se a stejně se mi nedaří šetřit. Je to určitě i tím, že moje práce je bohužel podhodnocená, z každé výplaty něco málo odložím, ale přijde mi to málo. Nemůžu si dovolit ani kadeřnici, jít na kosmetiku. Protože to jde do peněz. Když konečně naškudlím, tak třeba něco koupit, opravit, zaplatit… a peníze pracně ušetřené zas v tahu. A jedu od začátku… už mě to nebaví. Jestli je to normální nebo já dělám někde chybu, nevím. Studuji ještě dálkově, druhá práce asi nepřipadá v úvahu, to bych se asi zničila a nevím ani, jestli bych měla čas.

Strana
z2
levandule_k
1. říj 2024

@exbordelar To stavebko fakt nikomu nedoporučuj na spoření, vždyť ti ten produkt ani nepokryje inflaci. Buď si najdi nějakého finančního poradce, co ti najde vhodný fond, nebo tomu věnuj trochu úsilí, zvyš si svou finanční gramotnost a najdi si něco sama a vyzkoušej to.
@pilzzee To si úplně nemyslím, že si to může dovolit, spíš si myslím, že ten člověk se z nějakého důvodu bojí změnit práci, nebo ho v zaměstnání drží síla zvyku a některé práce jsou blbě placené, i když jsou důležité.

exbordelar
1. říj 2024

@levandule_k To si nemyslim. Kdyby ten produkt byl uplne k nicemu a vubec se nevyplatil, tak se to ani nenabizi. A hlavne - ve svych komentarich pisu, ze jsem amater a protoze tem vyhodnejsim investicim, jako jsou akcie, podilove fondy, startupy a dalsi, nerozumim, tak proto volim tento konzervativni postup. Ja potrebuji predevsim ty penize schovat sama pred sebou, o to mi jde. A diky tomu si nasporim. A ze ma napr. sporici ucet lepsi procenta? No to ma, ale kdyz sporis po par stovkach, tak jsou ty mesicni uroky v radech korun. Takze za me je vyhodnejsi mit za rok nasporeno 6050 Kc (plus statni pripevek a minus vedeni uctu - je to sul nul pri takto malych castkach), nez mit na poraku 6100 Kc s tim, ze na to muzes kdykoliv sahnout a tj. to za chvili nemit. To je dobre pro lidi, kteri maji disciplinu. Ja ji nemam a proto volim stavebko, jako pravidelne odkladiste penez, aby kdyz se nedari udrzet aktualni rezervu na sporicim uctu, protoze jsou neustale mimoradne vydaje, tak aby i presto byly penize, na ktere se proste po urcitou dobu nesahne.
Ale samozrejme, pisu jak to mam ja. Nikomu nic neprikazuji. A jesti se bude nekdo inspirovat, zalezi ciste na nem.
Jinak ale souhlasim s tim, ze s financnim poradcem by se ty penize investovaly mnohem efektivneju. To mas urcite pravdu a je to dobry napad!

brunetka11
2. říj 2024

@exbordelar Pak máš ale výhodnější si zřídit u Portu nebo nějaké jiné investiční platformy účet a peníze odkládat tam. AirBanka ti to zjednoduší úplně, můžeš sledovat pohyb na účtu Portu rovnou vedle svých bankovních.
KB banka má zase slušné bankovní poradce - poradí ti s investičními fondy (Amundi apod.) nebo stavební fondy před Upvest - to jsou typicky platformy, kam odkládáš peníze, na které po nějakou dobu nesaháš.
Nové stavební spoření se ti opravdu nevyplatí. A nespoléhej na to, že by ti banka nenabízela nic nevýhodného - spoléhají na typicky rigidní myšlení klientů, kteří znají jen určitý okruh pojmů.

Jinak, co se týče spoření, na ty nenadálé výdaje se dá připravit právě třeba před obálky na spořícím účtě - má to tak AirBank - máš slušné úroky a přitom se jistíš na ne/plánované výdaje.

levandule_k
2. říj 2024

@exbordelar Ano, vím, že jsi psala, že jsi laik, ale i tak tě může paradoxně někdo následovat, protože někteří lidi mají představu, že jim finanční poradce/bankéř chce nacpat nějaký nevýhodný produkt, tak to raději udělá jako někdo na netu...
To je logika ve stylu, když obchodníci prodávají Coca colu, tak nemůže být zdravý škodlivá. Pro koho myslíš, že je ten produkt výhodný? Pro spotřebitele, pro bankéře, pro spořitelnu?

Mezi námi rozinvestovat někoho, kdo je na tom jako ty, prohlásí já tomu nerozumím, takže volím konzervativní produkt s jistotu, tak je obrovská práce, protože je tam vzorec chování, já tomu nerozumím, nechci riskovat, nechci poslouchat, co mi říkáte, nechci nic měnit, nechci říkat, co si o tom myslím.

Produkt se sice jmenuje stavební spoření, ale původně byl určen k úvěru. Kdy jsi si spořila a po naspoření určité částky jsi si mohla vzít úvěr za předem stanovený úrok. To, že je tady masově využíván ke spoření, je dáno tím, že část lidí se v divokých 90. letech spálilo v podivných investicích a investice je pro ně sprosté slovo. Stavebko mělo v 90. letech velkou státní podporu, tedy výkon bezpečnost a výnos byl slušný, ale státní podpora je dnes velmi malá. (Úrok je dán situací na trhu.) A popularita stavebka je dána tím, že je tam síla zvyku, dělala jsem to tak v minulosti, tak to dělám automaticky i teď tak, nízkou finanční gramotností Čechů a negativním zkušenosti z období transformace ekonomiky. (Síla zvyku neplatí jen pro chování ve financích, ale pro jakoukoliv lidskou činnost.)

levandule_k
2. říj 2024

A mrkni se aspoň na to Portu, jak ti radí @brunetka11 .

exbordelar
2. říj 2024

@levandule_k no tak to je ten duvod, proc nemam nasetrene ty statisce. Jasne, jsou daleko lepsi investice. Ja jsem opravdu amater, takze naprosto konzervativne odkladam penize jako babicka pod polstar, jen teda virtualne 😅 Porad lepsi aspon takto, nez vubec... Kazdopadne diky za konkretni tipy, @brunetka11 ! Mam stejne v planu ty penize efektivneji resit. Na to Porto kouknu.

heidi91
3. říj 2024

A rozpočet máš? Hlídáš si všechny výdaje na papíru nebo v tabulce? Tam je pak krásně vidět jestli se dalo ušetřit nebo už fakt ne. Spoření do investic je fajn, ale doporučuji ti s někým (poradcem), rozhodně ne sama a hlavně v této situaci. Dále co mě pomohlo dost bylo srovnání cen energií, platila jsem dost. Zde - https://www.usetreno.cz/ koukni. Rovnou si tam můžeš i srovnat cenu za pojištění pokud platíš. Zase pozor, levnější neznamená vždy lepší a naopak 🙂 Já jsem sama s dítětem, mám HPP, podnikám, učím AJ a občas šiju oblečení na objednávku. Takže je to taky dost o časové flexibilitě a práci s časem. 🙂

Strana
z2