Jak vysvětlit manželovi, že se na svatbu nepůjde?
Prosím vás,
jsme pozvaní na svatbu, ale máme finanční tíseň (hypotéka, pojistky na barák, platba uhlí, VŠ, dítě atd...) a vždy jsme vyšli jakž takž, ale nic jsme nenašetřili. Ale tento měsíc jsme kolem 10 000 v mínusu a máme jít za měsíc na svatbu. Jenže já vím, že to neutáhneme a manželovi nejde vysvětlit, že by bylo lepší, kdybychom tam nešli, protože dluh se nám pak prohloubí o dalších 5 tisíc.
Vždy mi na to argumentuje tím, že pokud nechci na oslavy a slavnosti všeobecně, tak nebudeme chodit na narozeniny mé rodině. Vždy mě pak tak "citově vydírá" jakoby. Můj muž, co se života a peněz týče, měl vždy nasazené růžové brýle - razí heslo: Peníze byly, jsou a budou...
Jak byste se zachovali vy? Šli byste na svatbu nebo raději stáli nohama při zemi?
@kajos12 tak za sebe tedy muzi rict ze s takovym cunetem bych nevydrzela. To bych neprekousla proste. Ale to je mimo tema jestli mate nebo nemate jit na svatbu. Bezte, nemusi vas to stat moc penez, jak uz zde holky zminily. I tipy na dary daly. A at se ten tvuj na tu svatbu vykoupe!
@ivatko0406 Díky 🙂 Jeden dárek mě už napadl, tak ho zkusím zrealizovat.
Také děkuji všem, které zde reagovaly a daly mi tipy a rady. Budu se inspirovat. 🙂
Jako autorko, upřímně ? Spíš než svatbu bych řešila, jak manžela "převychovat", aby z něj byl menší egoistický s prominutím debil, se kterým se dá aspoň nějak mluvit. Předpokládám, že spolu nějakou dobu budete (svatba, dítě, hypoška.. to už je dost úvazků, z toho se jen tak nedostaneš). Bylo by fajn, kdyby tě začal brát jako sobě rovnou osobu, aby pochopil, že i když jsi na RD, tak i tvé slovo má nějakou váhu, že jsi taky součást celýho procesu a ne jen inventář v domácnosti. Jinak jsi v p*deli. Tyhle lidi maj hrozně rádi, když je na nich někdo závislej, když ho můžou držet v šachu tím, že momentálně celej ten "kolotoč" sponzorujou a hážou ti to na talíř pokaždý, když se ty snažíš něco řešit, a jemu se nechce. Pominu to, že jsi do toho vztahu i přes tyhle všechny jeho "úžasné" vlastnosti šla, pochybuju, že se objevily během posledního týdne, ale to už je fuk, protože jak říkám, těch úvazků máte hodně. Není nic horšího, než když se ve vztahu chlap povyšuje nad ženskou, která se doma stará o dítě (si ho asi udělala sama,že), má kecy na její rodinu, shazuje jí i její blízké a myslí si, že sežral všechnu moudrost světa. Přesně tenhle prototyp chlapa znám, vím moc dobře, jak je nepříjemný být terčem jeho chytrystyk a posměšků a i když je to takovýhle neschopný nezodpovědný prase a přitom nemít žádnou sílu a po nějakém čase nejspíš ani chuť se tomu bránit. Autorko nenech se a mysli na budoucnost. Tohle už bude jen a jen horší a ty se s tím musíš naučit pracovat, jinak tě to semele. Pokud je to jen trochu možné a můžeš se spolehnout na svojí rodinu, tak s ní spolupracuj, více se semkněte, i kdyby měl kecy jaký chce, řekni jim o všem, co se děje za zdmi vašeho domova, nenechávej si to pro sebe. Partner odejde, ale rodina zůstane a podpoří tě. Nechci malovat čerty na zeď, ale v případě, že se něco stane, tak aspoň nebudou v nevědomosti a budou schopni ti pomoct. Doufám, že tě tímto příspěvkem nějak neurazím, ale tvoje situace je mi až moc povědomá. Držím ti palce a posílám energii.
@denik_matky Děkuju moc! 😉 Ještě bych potřebovala návod, jak to všechno ustát, být silná a konečně ho převychovat - za těch 8 let se mi to ještě nepodařilo. 🙂
To, co jsem tady napsala, je jen malý ždíbek z toho, jaké "čuňátko" to je, ale to si dokážeš představit asi sama. 🙂
@kajos12 to já bych na svatbu šla, alespoň bude mít manžel příležitost se vykoupat 🙂 On je nějaké zvířátko z lesa? Vůbec nerozumím jak může fungovat a chodit normálně do práce a mezi lidi. Jestli je u vás zvyk, dávat peníze za koláče, dala bych nejmenší částku, která je obvyklá, ke svatbě pak 1000 za oba a sestřenici bych se případně
bokem omluvila, že jsme měli nenadálé výdaje
Odpovím coby ještě nedávná nevěsta. Mě moc mrzelo, když jsme někoho pozvali a on nepřijel. Kdybych věděla, že to je kvůli penězům, tak mě to mrzí dvojnásob. Chápu, že svatba je výdaj i pro svatebčany, ale určitě to jde vymyslet tak, aby to bylo schůdné pro všechny. Dar 1000,-/rodina je úplně normální, dcerce bych klidně pořídila šatky někde v sekáči - zvlášť pro děti se tam dají najít i krásné kousky a Vaše oblečení - pokud svatba není vyloženě hogo fogo, tak někdy jdou vkusně kombinovat i tmavší džíny s košilí a Ty budeš mít určitě také nějaké letní šatky. Každopádně jak už tu zaznělo, tak na svatbě jste byli nedávno a na tu jste také v něčem museli jít.
Osobně si myslím, že když se chce, tak to jde 😉 Já bych považovala pozvání za krásné a že je mi ctí být při tom...
@kajos12 jako víš co, mezilidské vztahy jsou strašně složitá věc a v tuhle chvíli to vypadá z mého úhlu pohledu docela bezvýchodně, protože na jedné straně vidím jeho jako toho velkýho obra co řve a prská a na druhé tebe s dcerou, co se klepou respektem. Co já ale nevidím je, kdo všechno stojí za ním a kdo stojí za tebou. To je třeba si uvědomit. Co se týče jeho rodiny, je dobrý vědět jaké s ní má vztahy on, jaké ty, z koho má v rodině respekt, zdali by se přes tu osobu dalo nějak mu promluvit do duše (např skrz tchyni).. Pak jaké máš vztahy ty se svojí rodinou, proč on je proti nim, co si o něm myslí oni atd atd.. je dobré udělat si takovou bilanci, jako na nový rok. Celé tohle "bojové" pole si vyhodnotíš, zvážíš svoje možnosti a schopnosti a podle toho se odvíjí strategie. S tím ti na netu ale bohužel nikdo kromě online odborníka na psychologii nepomůže. Ale i takové poradny jsou, zkus pohledat. 🙂
@denik_matky Je to opravdu složité, už od začátku našeho vztahu. Ráda bych to napsala, celkem i podstatné věci (věk, rodiče atd...), ale internet je přístupný komukoliv...
Ale moc děkuji za tip. 🙂 Nakoplo mě to, zase jít dál. 🙂
@kajos12 no fuj, teď jsem dočetla co to máš doma za čunče... S takovým chlapem bych nešla ani koš vysypat, natož někomu na svatbu! To mu přijde normální?? Sprcha jednou za tři dny? Neumyté zuby? Nevyměněné spodní prádlo? Ponožky?? Se mi zvedá kufr jen to čtu 😨 No já nevím, moc se omlouvám, nechci se tě dotknout, ale na takové prase bych nikdy nevylezla, takže bychom neřešili nic z toho, co ty, protože bychom žádná rodina nebyli... 😅 😅 😅
@kajos12 Je mi jasné, že je toho pod pokličkou hodně.. k celé téhle věci ti řeknu jednu věc - hlavně podle dneška neposuzuj zítřek, to by byla hrozná chyba 🙂 věřím, že tě toho čeká ještě spousta dobrého. Ženský jsou uvnitř mnohem silnější než chlapi, ale to oni nevidí a proto si myslí, že nás jen tak zlomí. Osm let je dost dlouhá doba, takže znovu - držím moc moc palečky, abys v sobě našla potřebnou odvahu ! 🙂 a v neposlední řadě si užijte svatbu 😉
@barusineczka Hospodaření zakladatelky a jejího muže není normální. Ano, spousta lidí v ČR "hospodaří" jako oni, a díky takovým se tu uživí armáda exekutorů. Nemoci si udělat rezervu je jedna věc, jít s klidným srdcem do dluhů je věc druhá.
@kajos12 Ty a Tvůj manžel máte podstatně horší problém, než je svatba, a to jsou finance. On evidentně moc finanční gramotnosti nepobral. Takovému, pokud s ním chceš zůstat, bych dala nůž na krk - žádné dluhy nebo rozchod. Ona i ta vaše hypotéka je na zváženou, protože pokud nejste schopní hospodařit bez mínusů i bez ní, tak s ní to půjde sakra špatně.
Jo, a převychovat se dá dítě, dospělý člověk nikoli.
Co se svatby týče, kašlala bych na tradice. Jestli zvou, tak vás tam chtějí mít, svatba není o poměřování výše kont jednotlivých svatebčanů. Takže dárek klidně doma vyrobený, kytka žádná (taky k čemu, jen to překáží), šaty pro družičku ať zařídí nevěsta (ostatně běžně mívají nevěsty a družičky šaty sladěné).
@somalicats Máš naprostou pravdu a ohledně těch šatiček pro malou - já šla taky v devíti letech bratranci za družičku a šaty, punčochy a snad i botičky mi kupoval on, to si pamatuju. 🙂
@sft Moje nejstarší šla v osmi letech za družičku bývalému spolužákovi mého ex. Schválně jsem se ptala na ty šatičky - spolužák ani jeho nastávající to neřešili (u nich teda vynikl svatební oblek spolužáka - oni jsou v tomhle trochu jiní 😀 ), takže mi mamka pro ni ušila šaty a já jí upletla svetřík (svatba byla v kostele). Na druhou stranu jsme s mužem byli na svatbách jeho kamarádů a tam přesně naopak - v řadě pozvánek přímo dress-code i pro svatebčany a družičky byly sladěné s nevěstou. S mým současným mužem svoji ještě nejsme, ale tak nějak už to pomalu řešíme, svatbu bychom rádi, až i nejmladší bude chodit a budou tak tři družičky -a to si je pak k sobě sladím 😀
já celkem valím oči, jak sebou nechávají ženy zametat 😕 a ještě doufat, že někoho po 8 letech převychovám, aby si čistil zuby a neutrácel sázením. Stejně naivní výplach mozku mají asi lidé, když do urny hází TOP09....
@koordinatorka_odboje Ty se nezdáš holka 😀 😀 souhlasím, já bych se asi styděla, mít to doma a to jeho chování bych taky nevydržela... jsem ráda za to, co mám a neměnila bych. 😠
@koordinatorka_odboje dobrý no, a co má po těch osmi letech s děckem a hypoškou dělat? pálit mosty?
@denik_matky tak předně se tohle mělo řešit už dávno a ne až po dítěti a hypotéce. Každopádně ani hypotéka ani dítě nejsou důvod k tomu, zůstávat ve vztahu kde mě nikdo psychicky týrá
@denik_matky no to netuším, co má dělat, ale doufat v jeho převýchovu, je asi marnost, když ji manžel nerespektuje, proč by si její připomínky bral k srdci.
@koordinatorka_odboje Přesně tak,odbojářko.Vzala si tohohle chlapa,takže - buďto s ním vydrží nebo..... 🤐
@hejsa vražda je levnější, než rozvod 😀 říkala nám to profesorka ZSV
@marcetta_k samozřejmě, že se to mělo řešit už dávno, to tady víme asi všichni, ale přece nebudem kopat do mrtvoly, když už je situace taková, jaká je, když budem všichni chytrý a říkat co se jak mělo.. Tím se ničemu nepomůže. předně nevidíme do análů celý týhle situace, nikdo z nás o tom moc, kromě toho, co nám bylo sděleno, neví a nezná ... třeba se s tím dá ještě něco dělat. btw pokud je to opravdu vážnější, než co my tady víme a člověk to snáší a nechá sebou zametat takovou dobu, je prostě zvyklej a odvaha zvednout kotvy a prostě odejít se hledá jen těžko.. není to první a poslední případ.. ale kvůli tomu nebudu chytrá jak knížka a radši člověka podpořim.. byť jen přes písmenka na netu 🙄
@koordinatorka_odboje i respekt se dá získat, když se člověk snaží a dá druhému najevo, že si nenechá srát na hlavu..
@lajla ve stredoveku a vubec cela staleti se lidi taky nemydlili jako dnes a rozmnozovali se. No, pravdepodobne ze zacatku se snazil. Vim, ze ses neptala me, ale mam doma muze, ktery se taky v tomto smeru hodne pohorsil a to jsem docela vybirava a takova princezna na hrasku. Taky ted o hygienu moc nedba. Pry nemel duvod, kdyz jsem kojila nemela jsem zajem o sex, i kdyz jsme si treba pusu dali, ale uz jsem mela trosku s tou hygienou jeho problemy...
Ale ziram o cem je rec, kdyz to zaclo ucasti na svatbe 😅
@denik_matky já už jsem asi unavená, mně se už o tom nechce ani přemýšlet, já si dovolím už jenom tiše žasnout
@koordinatorka_odboje no je to na hovno, co si budem povídat
My za koláčky od svatebčanů nedostali nic. Šli na svatbu a dali "hromadný dar". Od přátel, kteří jsou na tom finančně špatně, jsme taky dostali "jen" 1000,- ale o tom to přece není... i kdyby nedali nic, tak jsme chtěli aby byli v ten den s náma. Kytka? Jsem z Ostravy a je to šílený zvyk. I když jsem jasně řekla že žádnou nechci, tak mi je svatebčani nosili, takže asi tak. Pak zhnili na chodbě. Šaty sipujc od kamarádek, nebo si vem tamty z minulé svatby.
@lajla Vždy, když jsme se viděli, byl umytý, navoněný... Prostě jiný člověk. Až jsem s ním začala bydlet, tak jsem přišla na to, jaký je. A já jsem mu říkala, že kdysi takový nebyl, pečoval o sebe a on mi na to odvětil, že takový byl vždycky. Že se myl jen jednou týdně a zuby čistil kartáčkem taky jen jednou týdně, jinak si je přejel prsty, aby smyl plak... : 🙄

@kajos12 Chápu, že je to pro vás finančně náročné. Ale myslím si, že i kdyby jste nedali nic tak budou rádi, že jste přišli. Je to jejich den tak ať nejsou zklamání 😉