icon

Jak vysvětlit manželovi, že se na svatbu nepůjde?

kajos12
2. zář 2016

Prosím vás,
jsme pozvaní na svatbu, ale máme finanční tíseň (hypotéka, pojistky na barák, platba uhlí, VŠ, dítě atd...) a vždy jsme vyšli jakž takž, ale nic jsme nenašetřili. Ale tento měsíc jsme kolem 10 000 v mínusu a máme jít za měsíc na svatbu. Jenže já vím, že to neutáhneme a manželovi nejde vysvětlit, že by bylo lepší, kdybychom tam nešli, protože dluh se nám pak prohloubí o dalších 5 tisíc.
Vždy mi na to argumentuje tím, že pokud nechci na oslavy a slavnosti všeobecně, tak nebudeme chodit na narozeniny mé rodině. Vždy mě pak tak "citově vydírá" jakoby. Můj muž, co se života a peněz týče, měl vždy nasazené růžové brýle - razí heslo: Peníze byly, jsou a budou...
Jak byste se zachovali vy? Šli byste na svatbu nebo raději stáli nohama při zemi?

Strana
z7
brunetka11
2. zář 2016

@kajos12 Kopie: Ještě bych potřebovala návod, jak to všechno ustát, být silná a konečně ho převychovat - za těch 8 let se mi to ještě nepodařilo.

Máš problém - snažíš se převychovat dospělého člověka. Vychovávat můžeme své děti, výchovně můžeme působit na děti, které nám jsou svěřeny ve vzdělávacích zařízeních. Ne chlapy.

Když dospělý chlap změní své návyky, je to z toho důvodu, že má svou ženu rád (nebo že stojí o danou práci, chce se prosadit apod.). Málokterý to dokáže natrvalo.

Jak můžeš svého partnera přitahovat, když mu supportuješ jeho matku nebo učitelku? Tebe by přitahoval otec nebo učitel?
A jak pak může plnohodnotně milovat, když mu sama svým přístupem bráníš v tom, abys ho přitahovala?
A jak má dospět, když mu to svým chováním ani neumožňuješ?

Zkus se nad tím zamyslet...
Jak to vyřešit ti neporadím... 8 let je příliš dlouhá doba...

kami1984
2. zář 2016

U nás se za koláče,které se dostávají před svatbou, dává cca 500Kč jako poděkování( teď jsme třeba dostali 14ks velikých koláčů jako dlaň a 20ks cukrovíčka) kytka se také dává nevěstě,sama jsem jich dostala kupu;)
My bychom na svatbu nešli,pokud jsou finanční problémy, popřeji,omluvím se.

lenka5731
2. zář 2016

Ja jsem asi opravdu mimo .... když před svatbou dostanu od někoho koláčky, tak se za to opravdu očekává 500 Kč??? 😲 😲 Myslím ten malinkatý košíček, co se vejde do dlaně. Ale co tak čtu, tak jsem asi mimo celkově .... jako davat do obalky 1000-1500 Kč na osobu? Nechápu, jakých svateb se účastníte, vždyť to je mimo možnosti většiny lidí.

A brat si na svatební dar a účast na svatbě de facto půjčku? 😅 Když na to nemám, popřeju, pošlu gratulaci a hotovo.

kacca11
2. zář 2016

@kami1984 tohle treba nechapu. Svatba snad neni o penezich. Ale ja to asi vnimam celkove jinak...

simkrk
2. zář 2016

Heled mi to financne taky zvladame jaks taks 😊 cekame mimco,najem,elejtrika a naky splatky 😊 a ja jsem na pracaku a vydelava jen pritel,v srpnu jsme byli na 2 svatbach uz a pristi tyden jdeme zase.. :/ a jako svatebni dar jsme koupili poukazku za 500 do fotolabu 🙂 takze si muzou udelat fotky ci knihu 🙂 me to prislo jako fajn napad a me by to potesilo 🙂 nemusite davat dary co stojej tisice..

evulina77
2. zář 2016

@barusineczka no nevím, ale rezerva být musí. Já osobně radím z každého nákupu dorovnat třeba to celé stovky - např. platí se 148,- Kč, takže se dá bokem 52,- Kč apod. Jinak pokud je to normální rodina, tak je taky normální, že pokud mají peníze dohromady, je někdo, kdo spravuje účty a řídí rodinné finance. A pokud ten někdo řekne, že nejsou peníze, tak se to musí brát vážně. Nic víc a nic míň...

evulina77
2. zář 2016

@kami1984 já to nechápu a fakt jsem o tom neslyšela. Můžu se zeptat z jakého regionu jste? Já když se vdávala, tak jsem dávala taky výslužku, ale nečekala jsem, že něco dostanu. A výslužka se dávala hostům při odchodu. Cukroví a dort jsem vezla předem do práce a dávala sousedům jak u našich, tak u ženicha. Ale nečekala jsem za to peníze. Koukám jako puk 😅

helcaaa
2. zář 2016

Ahoj a nemůžete jít na svatbu a koupit nějaký méně drahý svatební dar? Vždyť to budou rozbalovat stejně až po tom a podle mě jim bude jedno, co od koho dostali. Řešit to nebudou. Ale jestli je to problém, klidně bych zůstala doma. O finance se nejspíš staráš ty, ne? Tak mu předlož vše černém na bílém. Rozepiš mu kolik dlužíte a podobně.

kami1984
2. zář 2016

@kacca11 ja taky ne,jen pisu,jak to je u nas. Pokud jsou tento mesic uz skoro 10 v minusu a penize by brali z penez na hypo,tak radeji odmitnu

kami1984
2. zář 2016

@evulina77 ze Severni Moravy,Karvinsko. Je to tu zvykem. Na kolacich jsme dostali 10tisic,co pamatuji. Ale nekteri nedali a nic jsme z toho nedelali. Davali jsme i sousedum apod., v ulici bydlim cely zivot. Vysluzku jsme nedavali. Mela jsem pernikova srdicka a mnou malovany svicinek na cajovku.

kami1984
2. zář 2016

@kacca11 a pochopila jsem,ze manzel zakladatelky bez velkeho fin.daru jit nechce

samaber
2. zář 2016

A nestačilo by prostě nedat dar? Normálně to vysvětlit novomanželum jak na tom jste? Každý si tam nezve hosty proto, aby nasbíral peníze ale proto, že tam ty lidi chce

candat
2. zář 2016

@evulina77 jsem ze stejného kraje jako @kami1984 a ano u nás je to prostě zvykem. Jiný kraj, jiný mrav. Já jsem se teda vdávala už před 16- ti lety, ale tady snoubenci před svatbou rozvezou balení koláčů, nejsou to koláčky, jako jsem jednou viděla v Čechách, ale normální velké kulaté koláče jako dlaň. Já osobně jsem měla 1200 koláčů, manžel měl pro svou rodinu objednané zvlášť. Podle počtu lidí v rodině, známých, kamarádů a kolegů (prostě komu chci koláče dát) se nabalí koláče. My pro blízkou rodinu měli v balení asi 25 koláčů, pak asi 20,15,10,5. Ale u nás to funguje tak, že pokud je daná osoba, rodina pozvaná na svatbu, tak za koláče nedává nic a dá až svatební dar, jinak je slušnost za koláče něco dát, když někdo nedá, nic se neděje. Nutně to nemusí být peníze, ale cokoliv jiného - útěrky, ručníky atd. A v kostele se nevěstě gratuluje s kytkou, která se hned předává svědkovi. Ale někteří už od toho upouští a řeší to jinak.

kami1984
2. zář 2016

@candat měli jsme to taky tak, koláčů jsme měli pro všechny i na hostinu 1700ks🙂) To tehdá bylo🙂) Měli jsme i balíky po 40koláčích jako ruka mého muže🙂 My se brali v r.2009. Mě ani nenapadlo přijít bez kytky. A jestli mi někdo dal za koláče, za svatbu, neřešili jsme. Byli jsme rádi, že přišli a jelikož jsme se brali v pátek, vážili jsme si těch, kteří kvůli nám brali volno apod.

eldrag
2. zář 2016

mě by hanba fackovala, chtít po pozvaných hostech cokoliv... at uz penize nebo dary... měli jsme kasicku a tam dal kazdy kolik chtel, měli jsme i zabalenou 50,- jako bombon, a potěšilo nás to víc než cokoliv jineho... kdyz na to nemam tak svatbu nedelam... tam bych nesla jen z principu...

samaber
2. zář 2016

@eldrag souhlasím. my jsme vůbec nevěděli,že něco dostaneme v přáníčkach, vůbec jsme to nečekali. Seznam daru jsem měla, kdyby někdo chtěl něco přinést, aby nevybiral sám a to byly drobnosti jako třeba škrabka, obrázek na zeď..

blahova_andrea
2. zář 2016

já jsem asi mimo mísu, ale nikdy mě přijetí pozvání na něčí svatbu nezruinovalo a to jsem měla vždy do kapsy kapku hlouběji. já sama pokud bych se vdávala a někoho zvala, tak bych ho zvala proto, že s ním chci svůj velký den sdílet nehledě na to, co má na sobě, nehledě na to jaké donese dary...prostě buď s někým chci být a pozvu ho a nic od něj nečekám, jen tu přítomnost a nebo ho ani nepozvu. zvát lidi jen s kalkulačkou na očích, kolik od koho, kolik z toho...no snad ne 😨 to, že lidé dávají dary a peníze je skvělý, ale je to to plus, které na konci zůstane kromě prstýnku na ruce a fotek. ne to, proč to všechno podstupujeme, ne? 😅 někdo z toho jede na svatební cestu, někdo koupí televizi nebo má proplacenou část svatby. to už je každého věc. jsem ráda, že nežiji ve světě, kde mě "rodina a přátele", jde-li to takto v takových případech nazvat, zvou čistě jen zištně. naštěstí se v mém okolí přepočítává na osoby, na zábavu, na přátelství...ne jen na peníze.
zda na něčí svatbu půjdu či ne se rozhoduji vždy podle všeho možného, ale nikdy ne podle toho kolik mám zrovna v peněžence, na jak velký dar mám.

babanci
2. zář 2016

Moje dcera jela kamarádce na svatbu právě dnes,až k polským hranicím. Je na mateřské,peníze taky zrovna nepřehazuje vidlema,sle stejně jela. Oblečení si půjčila ode mne,je krátce po porodu a zatím má nějaké to kilo navíc,dar dá za tisícovku,o tom to snad není. Zdá se mi,že odříct pozvání na svatbu není zrovna slušné.

kami1984
2. zář 2016

@babanci nám nedošla na svatbu přímo nevlastní sestra manžela, prý jsme ji nepozvali dodatečně v předstihu. No, říkali jsme ji už v září, brali se v červenci, oznámení jsme rozváželi v týdnu svatby a jí se dotklo, že oznámení neměla dříve, že to bylo neofic. pozvání.... co na to říct...

kajos12
autor
2. zář 2016

@evulina77 frýdek místek

@kami1984 Ano, přesně. Chce dat hodně. Ze prý je to dar od toho, aby jim z toho neco zůstalo po odečtení nákladů. Nakonec souhlasil s částkou 2000 s tím, ze je to má rodina a já si udělám ostudu, ze dáváme tak málo a ze když bude svatba z jeho strany, dáme více, aby se nemusel stydět...

kami1984
2. zář 2016

@kajos12 ostuda? 2000Kč je krásná částka, kterou novomanželé na cestě nenajdou a stydět? Stydět by se měl manžel.. Pokud nemáte, nebudu si hrát na hrdinu, co v kapsách nacházím tisíce. I tak tyto peníze ve vašem rozpočtu budou chybět..
jen nesahejte na tu nenačerpanou hypo, je to cesta do pekel...

simkrk
2. zář 2016

@kajos12 jak tu kazdy pise,svatba neni o tom jak cenny dar das..asi u vas to je zvyklosti ale ani petikilo neurazi..ja svy segre dala dar v hodnote cca 600kc,jsem tehotna a finance jdou uz jinam a ne jenom na oslavy,svatby,narozeniny,svatky,vanoce atd. :/ proste to tak je,ja jela kamaradce minuly mesic na svatbu nekolikset kilometru autem,ocenila uz jen to ze ve svym stavu jsem jela nekolik hodin autem ve vedru a ze jsem vubec prijela 🙂 a vazne se neponizis tim ze nedas zrovna 2000 do obalky 🙂

drzticka81
2. zář 2016

jsem z opavy a tady se taky rozvazi cca tyden pred svatbou kolace, ale nikdo za ne neplati....zrovna dneska se vdavala jedna kamoska-vzala jsem slunecnici ze zahradky, koupila jsem ji prani, do nej vlozila 200 (ted proste vic nemam) a jela jsem jen na obrad (na to ostatni jsem pozvana nebyla), ale jelikoz to bylo asi trictvrte hodiny od opavy -pri gratulaci bylo videt, ze byla potesena, ze jsem si udelala cas a mela snahu prijet 🙂))) jinak skoro vsichni privezli kytici (byla to i proste ruze, ja jen tu slunecnici, kytka bud zadara nebo do 30 kc) -je to tady zvykem-kytice a prani - hned vedle nevesty stoji svedek a kytice, dary, prani bere bokem -obstarava je-kytky do vazy, dary a prani na stul 🙂)) vysluzky dava jak kdo.....ale myslim, ze doopravdy nejde o penize - ale o to, tam mit lidi, kt ma clovek rad, clovek ty darky nepotrebuje, darek je ten cas -takze ja bych sla, ale s mensim vydanim 🙂)) tak, abych se vlezla treba do tech 1 500 kc se vsim 🙂))

zuzineckah
2. zář 2016

@kajos12 když na to vydělá dejte klidně 10 tisíc, bych ho spražila hned....

babanci
2. zář 2016

@kami1984 Že je to trdlo,přišla kvůli žabomyší kravině o krásný zážitek.

kami1984
2. zář 2016

@babanci a od té chvíle s námi přerušila kontakt... ona přichází, ne my...

lajla
2. zář 2016

@kajos12 měl by si chlapík najít jinou a lépe placenou práci...rozdávat vy chtěl? Tak ať má z čeho... stydět by se měl on sám, že se neumí řádně postarat o rodinu, když je to potřeba...no obdivují Vás, máte nervy z ocele

amazonka.k
2. zář 2016

Já to nechápu, i 2 tis. jsou hodně. Na mé svatbě byla rodina, která nepřinesla zhola nic, sice by nás asi potěšilo kdyby si vzpomněli a koupili maličkost na památku, ale ani s tím jsme je nezvali, neočekávali jsme od nikoho nic. Mělo to být příjemné rodinné setkání při výjimečné životní události, ne shroceni lidí, kteří se nám skládají na svatbu. Na Vašem místě bych peníze vůbec nedávala, ale třeba něco vyrobila, upletla, něco na co se budou novomanžele do konce života s láskou dívat. A pakliže tím budou pohrdat, tak není pouto mezi Vámi dostatečně silné, vlastně je to krásná proverka vztahů ☺

lavender19xx
3. zář 2016

@kajos12 pročetla jsem si skoro všechny stránky diskuze, abych byla v obraze- soucítím s tvou finanční situací i s mužem, ale na druhou stranu bych to brala jako příležitost (vždycky se musí na situaci najít něco pozitivního), a sice příležitost změnit manželův postoj k financím- znáš ho ty, musíš přijít na nějakou taktiku.
Teď jste se sice dodrkotali k nějakému kompromisu, na nějaké částce, ale za jakou cenu? Že ti řekne, že to je TVOJE rodina a ostuda tedy ať je tvoje? Tohle jestli si necháš líbit, tak to vlastně nebyl kompromis, ale jeho výhra.

Být tebou, zkusím ještě s nevěstou probrat ty šaty pro drůžičku- nevěsta toho má neurékom, ale je pravda, že tohle by měla zařídit ona. Však jí to můžeš říct nějak vtipně, stylem- "ty snad chceš, aby vaše svatba byla důvodem našeho rozvodu? Ježiš to jsem ráda, že ne, jsi zlatá" 😉.
Jinak chápu, že v každém kraji jsou nějaké zvyky, na druhou stranu existují i výjimky, které je ale třeba vykomunikovat.
Moc ti přeju, abys tu situaci zvládla, protože pokud to pojede podle scénáře, že to uděláte tak, jak chce on, tak ti můžu garantovat pouze opakování celé situace někdy později, jen v jiném hávu.

babanci
3. zář 2016

Moje dcera měla jít za svědka svojí kamarádce,ale svatby se nedočkala,zemřela na zlou nemoc. Nevěsta nás pak poprosila,abychom souhlasili s tím,že její malá dcera,moje vnučka, jí půjde za družičku. Svatbu měla v kostele a můj zeť neměl ani prostŕedky ani sílu malé pořizovat šaty. Nečekala jsem,že to zařídí nevěsta,to by mi přišlo divné. Šatičky,krásné,jsem koupila za tisícovku v Zaře. Snad by mohl s oděvem pro děcko někdo vypomoci,třeba prachatá babča.😀

Strana
z7