Jak zvládat stoupající ceny a omezené rozpočty v rodině?
Ahojky děvčata, i když je mi to celkem blbé to řešit, ale je tady taky někdo...?
Kdo začal poslední měsíc řešit co se bude kdy vařit a na čem se ušetří. Protože by nevyšel s financemi
Jsme 6ti členná ( 2 dospělí + děti 5r, 3r, 1 a 3/4r, 4m ) rodina + 4 domácí zvířata. A poslední 2-3 měsíce jedeme fakt na doraz. Jdu do krámu a všechno stojí jednou tolik, co před tou blbou válkou na UK, takže si nesu domů to co vždycky, ale s tím že jsem tam nechala o 1000,- víc. To už je pak znát na konci měsíce. To samé nafta. Natankuji za 500,- a místo 14 dní jezdím jen 8 dní... Jestli to takhle půjde dál, tak pošlu kluky asi pást.
Cítím se za to hrozně trapně, strašně si to vyčítán, že začínám selhávat.
Uklidní mě někdo...? Má to tady někdo podobně?
@fire85
asi mu nic jineho nezbyde kdyz je neuzivi
@lucifux ahoj, my jsme 3 člena rodina a zdražování je fakt znát. Já jsme na rodicaku, takže min penízku než kdybych chodila do práce. Masakr kolik v obchodě co stojí. Nedávno jsme byli v globusu a měli jsme pár věcí jako šunky, sýry, nějaká dregerie, ovoce, zelenina, to co kupujeme normálně, měli jsme jednu tašku a ve druhé skoro nic a platili jsme cca 1200 Kč, ještě jsme pak museli na zbytek nákupu do lidlu a tam jsme nechali zas nějakých 600 Kč. Je pravda, že my kupujeme maso hlavně kuřecí a mliko na farmě, mliko mají za 35 Kč, je to dost, ale mliko máme rádi a je to fakt mliko a na chuti je to znát, takže na týden bereme tak 3 až 4 mlika. Maso, tam stojí teď cca 250 Kč/kilo, taky dost, ale je to taky znát. Jinak takhle moc teď neutracime(nekouříme, nijak zvlášť nepijeme, přítel sem tam zajde s klukama na pivo) většinou fakt jen za jídlo a do restaurací nějak často nechodíme a já na kavicky a na pokec s holkama nepotřebuji, někdo utrácí za tady ty věci a někdo si připlatí za kvalitnější potraviny. Každopádně všechno jde nahoru jen ty platy jsou stejný.
@zelenaesmolda to snad ne, zbavit se clenu rodiny? To radši najít přivýdělek, nebo na chvíli kupovat levnější maso zvířatům než se jich zbavit.
@fire85 no hele, v momentě kdy nemám co dat jist dětem tak je opravdu otázka, zda jsou 4 domácí zvířátka nutná. Protože zvíře není jen o granulách či mase, ale je tady i otázka případné lékařské péče. Naši psi byli vždy fit, ale když pak přišel problém tak jsem během 4 dnů nechala na veterine za jednoho 10 tisíc…
@fire85 tak hlavně pokud ti psi nejsou mladí a atraktivních plemen, tak se jich legálně zbavit ani nejde. Tohle musí každý zvážit před pořízením.
@zuzineckah rozhodně je ale jednodušší a myslím, že i morálnější, v případě nemoci psa zvolit levnější léčbu (či v nejhorším eutanazii) než se "zbavovat" zdravého psa.
Mě by zajímalo jak si to @zelenaesmolda představuje. Ono na dospělé psy se nikde fronty nestojí...
Ja odkedy je zdražovanie kupujem kvalitné potraviny väčšinou v akcii, málokedy za plnú cenu (samozrejme keď nemáme niečo, čo treba tak to kúpim a nebudeme kvôli tomu hladovať🤣), takže aj náš jedálniček je viacmenej podľa toho čo majú v akcii (jeden nákup miesto jedného obchodu niekedy robím aj v 5🤣) + veľmi veľa potravín kupujem do zásoby najmä mäso a zeleninu takže až tak zvyšovanie cien nepociťujem ale rôzne omáčky, nátierky už nekupujem (iba výnimočne) ale robím doma, to isté aj sladkosti kupujem už oveľa menej väčšinou upečiem buchtu, muffiny alebo sušienky, pre malého Brumíka teraz v lete máme aj domácu zmrzlinu, nanuky a aj čo sa týka pečiva máme domáce - aby som ho nerobila každý deň tak aj zamrazujeme. Také spotrebné potraviny, ktoré sa rýchlo pokazia kupujem len koľko treba aby sa nepokazili. Ešte som prestala kupovať rôzne predražené detské jogurty ako Matyldy, Lipánky, Pribináčky ale kupujem obyčajný biely jogurt/tvaroh, ktorý ochutím doma, minule som robila aj domáce přesnidávky. Kebyže všetko, čo kedysi som kupovala kupujem aj teraz alebo keby som všetko brala z jedného obchodu bez akcií tak ma to vyjde oveľa drahšie. Ako je pravda, že niekedy sa cítim akokeby som žila pár rokov v minulosti keď toto všetko robím domáce a nekúpim ale nemáme inú možnosť keď nechceme počítať na konci mesiaca každú korunu. Ešte dodám,že syn s mužom (muž obedy má od pondelka do piatka v robote) jedia všetko a ja som na vegánskej strave kvôli zdravotným problémom takže aj to hrá veľkú rolu najmä pri mliečnych produktoch a mäse, ktoré išlo neskutočne cenou hore. Jedine na nafte vidím obrovské zvýšenie preto kde sa dá idem pešo alebo autobusom. Tak isto mám 2 psov a krmivo stále pozerám cez herueku na ktorom eshope vychádza najlacnejšie lebo v kamenných predajniach je väčšinou predražené.
@eviicka nemusí to byt nevyhnutne stářím, o tom vůbec nemluvím. Náš pes má 9 let (bison), bude žít ještě dlouho. Ale proste na nej přišla nemoc a bez těch peněz by pošel…
@zuzineckah souhlasím, já se jen pozastavuju nad radou "zbav se psů", nepředpokládám totiž, že i když je třeba u vás bišonek malé a populární plemeno, bylo by těžko reálné najít někoho, kdo by se ho ujal a těch 10 000 by zaplatil místo vás...
@hojda no jasný, že je nejrozumnější řešit nákup aut, nemovitostí a psů předem a s rozmyslem, ale bohužel nežijeme v ideálním světě.
@fire85 Ono lidi něchtějí slyšet.. vem si další práci... (nemůžu nechci, už dvě práce mám), prodej bydlení a jdi do menšího.. (nejde,nemůžu), neživ čtyři psy.. (nejde, nechci, nemůžu)... Netop, nesviť, méně jez, zruš zábavu, dovolené, kouření, prodej auto a choď pěšky nebo na kole.. (nelze.. na svůj komfort jsem zvyklý).. atd. Každý si musí uspořádat priority.. Zvířata jsou podle mne velká finanční a časová zátěž na roky. Ideálně by ještě šlo psy využít jako zdroj příjmů.. Chovná stanice a prodávat štěňata.. Jinak mi to opravdu nedává smysl, nemít peníze na základní věci (viz.. děti se půjdou pást) a mít např.4 dogy.. A 4 děti v dnešní době já bych si na to netroufla.. nemít třeba svůj dům bez hypotéky a k tomu opravdu velmi nadpůměrný příjem obou rodičů a tak roční finanční rezervu. Většina rodičů má dnes problém utáhnout finančně jedno/dvě děti. Řekla bych, že to "pravé zdražování" potravin a všeho nás teprve čeká.. Že nám všem z toho polezu oči z důlků..
@kometkak
Nektere ty veci opravdu osekat nejdou ale zivit 4 psy je silenost...
@kometkak já zivim jen jednoho psa ,jednu kočku a dvě děti, ale jak říkáš lidi nechtějí slyšet najdi si další práci atd... lidi jsou líní a nechtějí slevit ze svého pohodlí, samozřejmě ne všichni. To ziveni 4 psů, tak doufám že to mají doma lidi který mají rezervy a ne že je draho tak se psu zbaví. To je děs, zbavily by se i deti ? Těžko že jo? 4 deti je při mě teda úplně haluz.ale zase jestli lidi řeší že mají jedno a jestli pořídit druhé dítě, to je mi z toho dost smutno. Dvě děti se uzivi v pohodě, pokud ty Rodice pracuji, nemají hypotéku na krev, a přehnaný nároky.
@zelenaesmolda a co asi tak uděláš když budeš mít 4 psy a malo peněz? Utopis je? Musíš prostě vymyslet způsob jak je uživit.taky záleží jestli je to doga nebo yorkshire.
@fire85 aby to nedopadlo jak ta reklama ....Booobika....
@fire85
nebudu si porizovat 4 psy,jednoduche
@fire85 tak pokud přijde chvíle, kdy rodina musí zvažovat zda nakrmí psy nebo děti, tak je asi volba jasná. Aspoň u mně. To za prvé. Za druhé, 4 psy bych si nepořídila nikdy. Prostě jsem soudná a vím, že je to ohromná starost, i když dokáží dát spoustu lásky. Priority se tomu říká.
@zuzineckah ani já bych si neporidila 4 psi, nejsem blázen. Ale pokud už bych z nějakého důvodu mela tak bych se jich určitě nechtěla zbavit. Ale myslím že by k tomu nedošlo, máme pořád rezervy. Jako asi 90 % lidi tady v Česku, co jen narikaji.
@fire85 nemusí se psů rovnou zbavovat, ale třeba jim dočasně najít náhradní domov. Myslím, že tato varianta je schůdnější než ta, aby obě strany strádaly. O nějaké rezervě se asi bavit nemusíme, kdo ji má, nenaříká. Ovšem pokud by současná situace přetrvávala a někteří lidí by přišli i o zmíněnou rezervu, pak je na řadě prostě volit ty priority a minimálně na nějakou dobu se podle toho zařídit.
@marcicek84 Nebo Cimrman.. " Navrhuju, sníst psy" 😂
@zuzineckah Každý to má asi jinak. My máme "jen" dvě hypotéky i když bysme utáhli i tři, Máme jen dvě děti i když bysme nějak utáhli i čtyři, máme 12 let staré auto i když bysme mohli mít nové, na dovolenou bysme mohli letět do Thajska, ale pravděpodobně pojedeme někde po ČR či do Chorvatka. Snažíme se jet výdajema tak na cca polovinu příjmů, max 2/3 příjmů, aby když se toho hodně podělá, ještě bylo stále kde brát. Ne vše na krev. Jak už zde někdo psal.. dobré časy člověk nemůže brát jako standard, ale jako přípravu na časy horší. My utrácíme cca jako kdyby byly ty časy zlé (v tomto modu jedeme už tak 15 let) i když bychom mohli mít životní komfort vyšší, bydlet v lepším, jezdit v lepším.. Sousedovi nové auto přeju, nemusím ho mít hned taky.. Hypotéku jsme si brali vždy tak na polovinu toho, co nám byla banka ochotna pujčit. Moc nerozumím tomu, že to má někdo obráceně. Pro mne by to bylo strašně svazující a stresující.
@kometkak nějak nechápu jak to souvisí s tím, co jsem psala... Zkus si to přečíst ještě jednou. Já tenhle problém neřeším. Jen říkám, kde vidím priority.
@kometkak to je dobry. mam zacit tim nejvetsim nebo nejmensim? Safra,u ktereho obeda budou deti nejmene brecet? Nastesti se da snist i kocka ( nebo i ta mys, co nam ta potvurka prinese ukazat). 😉)

@kometkak takže kdo má třeba ty 4 psi tak se jich má zbavit nebo Co?