icon

Jak zvládnout zvýšení záloh na energie bez příspěvku?

26. čer 2022

Dobrý den, kdo jste sečtělejší, můžete mi poradit prosím?
Bude nám končit fixace ceny na elektřinu i na plyn. Podle předběžné informace nám zvednou zálohy z původních 5tisíc na 20000,-. Tedy o 15 tisíc více.
Podle kalkulačky na portálu Mpsv nám ale bohužel nevzniká nárok na žádný příspěvek.
Chápu, že stát nemůže za to, že má člověk hypotéku, ale splácíme jí už 18 let a vždy jsme vyšli v pohodě. Teď, co se zvednou energie nám po zaplacení hypotéky, energií a běžných poplatků jako telefony, internet atd. zbydou 4000,-. Na jídlo, drogerii, benzín, školku, léky, prostě všechno.
To opravdu na nic nedosáhneme? Začínám se hroutit, protože tohle fakt nedáme.

marketa11112
16. črc 2022

@fire85 tepelko

marcicek84
16. črc 2022

@fire85 mne se tez zda ze ne,mame dobreho znameho co to dela a ten rikal,ze se to na dotace az tak nevyplati a sam to na dotace nema,udelal si jen na ohrev vody a cerpadlo nema,ze ho ani nechce videt a to ma novy barak,ale lidi mavaji vlajeckami a zerou to i s navijakem...kdyz mi rika segra,ze mame Nemecke ceny,ale platy tretinove,tak je nekde neco hodne spatne,proc mame s energiemi dotovat jine staty a ty nam vzkazuji,ze se v nouzi o plyn nepodeli?ale montujte solary,davejte cerpadla,proinvestujte si uspory a stejne pak ty lidi zkasnou...

marcicek84
16. črc 2022

@marketa11112 pokud je tohle norma,logicky bude pak narust platu,investice ok,ale s rozumem a nezapomen zelezna rezerva 6 nadobek mesicniho prijmu

marketka_m
16. črc 2022

@kekita klimu jsem nejaky cas resila..ale kvuli te neucinnosti v zime jsme to zase zavrhli

marketka_m
16. črc 2022

@marcicek84 no ja si myslim ze platy jenom budou klesat... Diky krize ktera nastala... K tomu nezamestnanost..a lide bez penez protoze vsichni radi investovat diky inflaci prece

kekita
16. črc 2022

@marketa11112 pokud bereš hybridní fve na klíč, v nějakém standardu s baterkama, tak tě nemůže 7,5KWp vyjít na 140tisic... Jenom samotné baterky vycházely na 100 000,- - v dnešních cenách koupíš za 200 000-250 000. Nechceš sem vyfotit fakturu bez osobních údajů, nebo to vypsat? Stačí jenom typ panelů, měniče a jaké a kolik baterek k tomu.
Dál-před rokem jsi nemohla mít komplet kWh za 1,90. My jsme měli ten nejlepší tarif (d57) u skautské-nic levnejsiho nikdo nenabízel a vycházelo nás to asi na 3,60 (tam záleží na velikosti jističe a množství odebrané energie-spoustě lidi to vycházelo dráž). Tak kolem 1,4 přece vychází jenom distribuční poplatky a obnovitelné zdroje (možná dráž - nechce se mi to hledat)... Takže bys měla kWh za 0,5 Kč což je nereálné.
A jinak technická- vašemu hromosvodu věřit můžeš, jak chceš, ale fve by měla být uzemněna zvlášť. A měli by tam dodržet předepsaný odstup od stávajícího hromosvodu, aby ti ten výboj právěže nepřeskočil na domovní instalaci.
Nechci tě drbat, protože tohle sama nesnáším na internetu a snažím se taková nebýt, ale nemůžeš tady psát zavádějící info. A určitě souhlasím, že dneska investovat do čehokoliv fyzického je výhodné.

marcicek84
16. črc 2022

@marketka_m ale v dlouhodobem horizontu ten narust platu bude nutny,ten teda uz nebudeme levna pracovni sila EU,takze jsem na to docela zvedava...a pokud budou tyto cerne prognozy realitou,tak opravdu stat na ruznych pridavcich a prispevcich a podporach stejne prijde na buben...

marketa11112
16. črc 2022

@marcicek84 sesti nasobek je dle mého malo. Ale tak byva to normou. Stejne jako je doporuceno odkládat kazdy mesic 10% prijmu. Opet si myslim, ze je lepsi odkladat vic, pokud to jde. Pak je clovek pripraven na horsi casy. Je to jeden z tech duvodu, proc nekde setrim, ac bych vlastne nemusela. Ale zdaleka neni jediny. Nektere veci me prostě bavi, delam je rada, chutnaji mi, nektere mi prinaseji dalsi penize, z jinych mam dobry pocit ( jako ze zachranuji planetu, prirodu, ale i zdravi clenu rodiny).
Dnes mi například uz tri paní pochvalily obleceni mych dětí. A to mi ke stesti vlastne take staci ( latky nejsou z ciny, jsou kvalitní a vim, ze po mych detech je bude nosit dalsi dite, zadne umelotiny, nesil to malej cinan , ale ja,navic ty krasne latky, deti maji neco jineho, nez ostatní,ja se u siti odreaguji a jeste jsem pyšná na to,ze jsem se to naucila uplne sama). Dokonce nekdy i usetrim ( ikdyz nakup latek je pro me velka zabava, stejne jako pro jine nakup hadru), dokonce nekdy i vydelam ( Kdyz se rozhodnu vzit zakazku. Obcas me nekdo ukeca. Radeji siju pro radost).

@kekita 100 tacu byla dotace. Me stala ftv 140 t. Kazdopadne uz to trosku přeháníš, opravdu ti nehodlam ofocovat faktury a pod. Nechces treba i cislo meho uctu a heslo? 🙂. Sory.
1,90 byla za mwh i s dph, navic samozrejme distribuce. Jak jsem psala, loni 7,5 mwh za 25 t. Roky před tim jsme meli spotrebu kolem 11 mwh. Stacilo v rijnu pridat ftv,snizit topeni o 1 stupen,vymenit plazmovou televizi za LCD.
Jeste uvazujeme o zatepleni strechy, mame v tuto chvili zatepleny jen strop ( sice dostatecne, ale tak vzdy se da neco zlepšit). Ale mame vsude zname, takze i toto je mozne koupit s velkou slevou. Uvidime dle toho, jak bude cas na realizaci. Do zimy máme jeste jine plany.
Ftv uzemnena je, takze v pohode. Ale dekuji za rady.

Ale libi se mi, jak mate starost o to, abych neprisla na buben. Nebojte, mam vse dobre promyslene, informaci dost, znamosti take, takze kde co s uchazejici slevou, nezijeme od výplaty k výplatě, o investice se zajimam,plany do budoucna mam, o deti se radne staram, zvirata se ume maji jako v bavlnce, zahrada mi nezarusta plevelem a pod. Dokonce se jeste i vzdelavam, pracuji a mam i cas na nejakou zabavu. To,co me deti zazily za posledni tri tydny, nezaziji nektere za cele detstvi. Ale jo, planovani se nevyhnu. Nevadi mi to. 🙂

kekita
16. črc 2022

@marketa11112 Mě je jasné, že je to cena včetně dotace, ale tak je to prostě málo. Já po tobě nechci žádné citlivé údaje - psala jsem ti to tam, že mě stačí vypsat jenom ty 3 věci a tím jsme to mohli ukončit...
To ti ale nesedí. Ptž snížení topení o 1 stupeň ti udělá cca 6% ročně, úspora při výměně plazmy pokud se díváš každý den komplet celý rok půl dne na tv může být tak 0,3-0,4 MWh. Elektrárna ti loni nemohla vyrobit nic. Takže do toho musíš započítávat i tento rok, ne jen minulý.
Jinak my jsme každá psali jinou cenu za elektřinu - tys psala komplet, tak jsem to brala silovou cast + distribuce, ale tys brala jenom silovou cast. A tam ti ty ceny nesedi.

marketa11112
16. črc 2022

@kekita pisu to tak, jak to je. Bud to vezmes nebo ne. Ale nehodlam kopirovat faktury a dokazovat ti nejake kraviny ( nejsem navic doma, ale nedelala bych to, ani kdybych byla). To nemám zapotrebi. Nevidim ani duvod, proc bych si mela vymyslet. Pisu to přesně tak, jak to je. Nevim,co ti sedi a co ne. Sama muzes byt u jine firmy,mit jine podmínky ( ja si vzdy nejake slusne domluvim), muzes mit jiny jistic, jiny tarif, nevyuzila si odpusteni dane na konci minulého roku a kdo vi co jeste. Předloni jsme meli spotrebu cca 11 mwh, loni jen 7,5 mwh. Nevim, kolik udelala ftv od rijna do kvetna,tedy do konce nasi fixace, manželovi uz kvůli tomu znova psat nebudu. Ale neco ano. Za prvni 3 mesice to bylo skoro 1 mwh, do kvetna nevim ( odhaduji obdobne cislo). Do ted onich 4,7. Ted bude jeste hodne slunicka, tipuji, ze do rijna tech 7 da. Myslim, ze 13 let stara plazma zrala opravdu hodne. Mohla jet loni méně michacka ( na dome porad neco dodelavane, ale jela urcite, protože jsme staveli nove voliéry. Pravda, i michacka byla nova, stara se odporoucela. ). Kdo vi. Kazdopadne spotreba je tak , jak jsem napsala, stejne tak zaplacena castka. Ja jsem spokojena, protoze kdyz pripoctu naklady na vodne a stočné, případně pojistku, tak ty naklady nejsou vysoke. A s upravama,ktere delame ted, se jich nebojim nijak zvlast ani do budoucna. To je cele. Ja jsem o tom,co delam přesvědčena. Bud to vyjde nebo ne. Vzdy je nejake riziko,pro me je tohle akceptovatelne. Pro tebe ne. Ale sory, to fakt neni muj problem.

kekita
16. črc 2022

@marketa11112 je pěkné, že ti elektrárna vyrobila za 3 měsíce 1MWh a opravdu to reálně odpovídá tomu, co může 7,5kWp vyrobit za půlku října, listopad a prosinec . Já jsem vypočítala cca 0,9MWh. Ale jde o to, že sám měnič má svoji spotřebu (např. 2,5 MWh ročně) a nabíjením baterek ztratíš cca 30% energie (např. ve formě tepla, některé bateryboxy mají chlazení atd.,...)- chápeš? Takže říct, že v zimě ti FVE vyrobila 1MWh je zavádějící, protože jsi z té 1MWh reálně spotřebovala např. 0,5MWh za ty 3 měsíce.

A ještě poslední poznámka (pro tvoje dobro) - zkontroluj si, jakou jste čerpali dotaci. Jestli podle starých podmínek, nebo podle už nových (tenhle rok). Problém je v tom, že podle starých podmínek jsi musela spotřebovat 70% vyrobené energie doma. Pokud posíláš víc jak 30% zpět do sítě, tak je to porušení dotačních podmínek a můžou po tobě chtít vrátit dotaci. Tak na to pozor. Pokud jste čerpali podle nových podmínek platných tento rok, tak tuhle podmínku už tam nedali.

marcicek84
16. črc 2022

@marketa11112 vis tady nikoho ty tvoje drysty nezajimaji,tady jsme chteli fakta,ne ten tvuj zavadejici balast,ktery jak se ukazuje je mimo misu a to jsme ti tu psaly vsechny a jestli se nudis muzes si najit na vypovidani nekoho jineno,tady asi nikoho na varene nudli neutahnes...
K te rezeve ono se rika 3-6 nasobek a vic ti ted prave pozira inflace,takze se ti vic ted nevypalti drzet,dokonce bych souhlasila i s tim,ze by se min. 10 procent prijmu melo usporit,ale v teto dobe to je prd,kdyz je ta rekordni inflace

marketka_m
16. črc 2022

@kekita ou.. to určitě mnoho lidí ani neví o tom vracení dotace.. já to slyším prvně..
@marketa11112 nebud naštvaná, tady ti jenom se snažíme říct že to nebude tak horké jak to vypadá a pokud ano.. tak budeš dávat návody nám, abychom si to taky dali... 😀

marcicek84
16. črc 2022

@marketka_m ja se obavam,ze u markety to je nejak komplex jeji velkoleposti a neomylnosti,ale tez si myslim,ze to s tim tak horke nebude, u souseda kolem tech solaru porad nekdo chodi po strese a neco tam s tim resi a tohle videt v praxi me docela odrazuje
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/467050-... a ja jsem zvedava na tohle,pokud budou schopni regulovat nejakym zpusobem cenu elektriny,tak se to madam zas tak brzy nevrati...

marketka_m
16. črc 2022

@marcicek84 sousedovi zdraží také elektřinu nad 10 tisíc měsíčně, říkal že soláry zkoumal a že je to celkem na prd investice, že vubec neví co má dělat :( a to tomu docela rozumí, takže nevím no

zizibou
16. črc 2022

Zrovna v pondělí nám přijedou montovat fotovoltaické panely a tepelné čerpadlo. Za 16 panelů, montáž všeho a demontáž stávajícího kotle na plyn si účtují 800tis. Je to celkem darda, 200tis dostaneme dotaci a na zbytek jsme si vzali hypotéku. Pořád nás to vyjde levněji, než současná měsíční platba, a to nám ještě ceny za energie nezvýšili ani o korunu. Ale řešili jsme to už v únoru, a to byla úroková sazba ještě někde jinde. Teď už to začíná silně zavánět.
Kam až to s těmi cenami zajde je asi fakt ve hvězdách. Snad to všichni nějak ve zdraví přežijeme.

marcicek84
16. črc 2022

@zizibou jenze ta investice je maso,tim sis nepomohla,misto energii budes platit splatky uveru a stejne budes platit zvysenou cenu energii

@marketka_m tak tak to same rikal ten nas znamy,ze se to na dotace stejne nevyplati,on chce mit jen pro vlastni spotrebu a jen na ohrev vody a ze jinak ne,ze ta doba navratnosti,ze si tim neni jisty...jak jsem psala nejlepsi investice je do ruznych zpusobu izolace - zatepleni,izolace domu,tam je jasne,ze se to vrati a pak uz to nic nezere...
A co bude delat ten tvuj znamy nevim,ale treba je sila,ze kamaradka v byte bude platit mesicne na zalohach za energie tolik co my v dome a to jeste pokud to uzavrou ted ne az v prosinci kdy jim bude koncit fixace...
A jeji mamka sama na baraku to stejne bude platit tolik co my 4 lidi v patre RD....

marcicek84
16. črc 2022

@marketka_m no a ten soused jede jen na elektrinu nebo mu jeste casem bude drazit i plyn?Zda se mi,ze podzim prinese socialni boure,jelikoz to na ty lidi tvrde dopadne,pokud nekomu bude koncit fixace a zdrazi mu elektrina i plyn petinasobne,tak ti lidi muzou platir mesicne mezi 20-30 tis.Kc a to se na me nezlob,to nemuze nikdo myslet vazne tohle...
Ve skolach a na hradech chteji zmenit vyzaoeni normy v zime na 18-19 stupnu,takze decka ve skolach vecne nemocne a ani ve skole se neohrejou,ale myslim,ze provozni zimni teplots by mela byt mezi 20-21 stupni,pak uz je fakt lidem zima...

kekita
16. črc 2022

@marketka_m ale to bylo minulý rok-letos už to neplatí-kdyby teď chtěl někdo stavět fve. Pak tam byly ještě nějaké podmínky pro přetoky k distributorovi - za ty tě mohl pokutovat zase on. Ale už si fakt nepamatuju, co to bylo...

kekita
16. črc 2022

@marcicek84 Dotace se ti určitě vyplatí, ale nesmíš mít fve na klíč od firmy. Pokud se tomu věnuješ a trochu tomu rozumíš, máš známého s oprávněním, který ti to podepíše, tak je to výhodné. Jinak ne.

Ale jinak jsou určitě i férové firmy-tak kdyby někdo o nějaké věděl, tak klidně může napsat.

marketa11112
16. črc 2022

@marcicek84 🙂. Pokud mas penize jen na beznem ci sporicin ucte, pak ano. Samozrejme jsou i jine možnosti. Ale to ty urcite vis...pro me je kravina vyhazovat peníze za blbosti jen proto, ze je inflace. To je mam projist nebo co? To bych jedla od rana do vecera.🙂)
Zatepleny dum davno mame. To resit nemusim. Mozna zateplime pudu, ale stropy jsou zateplene nadstandartne. Tak preci ty penize nekam nastrkat musime, ze jo. .

To, ze ma soused problem neznamena, ze s tim maji problem i ostatni. Spis si vybral spatnou firmu.

@kekita dekuji za info. Jak rikam,vse bude presneji videt az na rocnim vypise. pak si o tom muzeme opet promluvit.

@marketka_m ma solary a cim topi? 10000 mesicne? Pekne.

marketa11112
16. črc 2022

@kekita ted ti k tomu nereknu nic dalsiho. Defakto o tom mohu dal referovat az po rocnim provozu. Ale nehodlam nedelat nic a jen hekat a nadavat na socialnich sitich. To
mi sedi o moc mene. Takze neco delam.
Delam presne to, co doporucuji odborníci, a to, o cemjsem presvedcena ja sama. Tezko me presvedci tva verze. ja to vidim jinak.
Ja proinvestuji castku, ktera se mi pri stoupajicich cenach rychle vrati, protoze si snizim celkovou spotrebu. A o to v tuhle chvíli jde. Ty penize proste mam, neberu si pujcku, nebude se mi snizovat jejich hodnota o inflaci, ale naopak diky tomu snizim spotrebu,zaplatim mene penez a zustane mi vice v kapse na to, abych poplatila vse potrebne, radosti navic, pripadne mohla resit naši budoucnost. Je to fakt lepsi, nez stat ve fronte na davky a brecet. Jak uz jsem psala, lide nechavaji vse na posledni chvili ( fixovat elektrinu i hypoteku jde nekolik mesicu dopredu, ne pri konci fixace, tím padem mohli mit lepsi cenu), jenze tady se proste porad ceka na pomoc statu a nikdo nechce začít u sebe. Reci o tom, ze nelze snizit teplotu v omacnostech, skolach ci uradech ,viz vyse, tomu nasvedcuji. Jde to a jiná moznost ani nebude. Další moznost muze byt treba take zavreni vseho bez kompenzaci. Staci se podivat,na kolik stupnu vse vytapi bezne v jinych statech nebo pri kolika stupních se ucily ve skolach nase babicky. Jo,je to krok zpet, hokt deti nebudou ve skole v jratkem rzkavu, ale v teple mikine. Bohuzel si myslim, ze to nebude trvat jednu zimu,ale dele, mozna to tak bude na stalo. Kdo ví. Kazdopadne tu nehodlam nekolik let sedet a brecet, snazim se neco udelat. Spousta lidi penize ma,ma tedy stejnou možnost. Stat muze pomoci, ale musí pomahat zaslouzene. Proste pokud jsem sama a nemam na to, abych utahla byt 3+1,pujdu do 1+1. Pokud neutahnu ani to, muze pomoci stat. Tenhle rev je jen proto, ze jsme vsichni zvykli na vysokou a velmi slusnou uroven ziti a nikdo nechce slevit ze svych naroku, setrit,vic makat. Jsme proste pohodlni. Jako ja to chapu,ale proste ted nastala jina doba a koukam,ze to nekteri stale nepochopilo. Stát muze pomahat jen do te miry, aby sam nepadl. Jenze to se za chvili muze stat. A co vude oak? Teprve pak budeme zrat všichni korinky a zavidet si i kurku chleba.

marketa11112
16. črc 2022

@marketka_m zalezi take na tom, zda clovek od pocatku jedna i s dodavatelem elektřiny, resi s nim podmínky. A take distribuční sazbu, zmenu tarifu apod. Ja jsem letity bezproblemovy zakaznik, to je mozna take plus. Nemela jsem pri reseni jediny problem, rychle vyresili zadost o upravu sloupku, dvousmerneho jistice a pod. Vse slo a fungovalo jak melo. Stejne tak s firmou,co nam dodavala solary. Vse ciste, rychle. Hodně zalezi,na jake lidi se zrovna narazi. Tepelko budeme mít od firmy IVT, jde o velice chvalene přístroje.

A jak rikam, kdo do toho jit nechce,tak preci nemusí. Nikdo ho nenuti. Je na nem, jak si celou situaci vyresi a kolik je ochoten zaplatit. Nekdo treba vypne topení uplne a vykoupe se az na jare, jiny bude platit vysoke castky,nekdo udela to,co ja.

marketa11112
16. črc 2022

@zizibou jste teda na velice vysoke castce. Uf. Tak snad to mate dobre spocitane. Mate veliky dum?

marketka_m
16. črc 2022

@marcicek84 no tak to je presne on..hypoteka mu zdrazi,elektrina take...vlastne povinne vydaji by nel 80 procent sve vyplaty..na ceste druhe dite.topi elektrinou.ma krb ale tim nevytopi komfortne cely du.

marketka_m
16. črc 2022

@zizibou tohle se prece nemuze vratit.. na hypoteku .to ve vyslekdu vas musi stat kolik? Mega? Mega a pul s urokama? A nedejboze ze vam skonci fixace a bude urok trojnasobny...

marketka_m
16. črc 2022

@zizibou mohu se zeptat kolik jste platili ze jste se rozhodli k tak razantnimu kroku jako je hypo v dnesni dobe urokove a koupeni solaru a tep.cerpadla... treba kolik vas staly energie,topeni,vareni,ohrev vody rocne?

marketa11112
16. črc 2022

@marketka_m nevytopi ,,komfortne,, cely dum. no boze, tak ho vytopi nekomfortne a natahne si ponozky a svetr. Vezme sichtu navic,nebude mit kazdy den k veceri holoubata a na zahradu vysadí rajcata s cuketou. Nebo dum proda a půjde do bytu. Neni to jednoduche. Tohle ale řešení ma. Uskromnit se. Je mi lito tech, kteri reseni nemaji.

marketka_m
16. črc 2022

@marketa11112 kdyz mas miminko nemuzes mit v loznici 18 stupnu.ja ho chapu a holoubata urcite nejedi.

marketka_m
16. črc 2022

@marketa11112 rikala jsi nedavno ze vse maji reseni jenom musi chtit

Strana