icon

Jak zvládnout zvýšení záloh na energie bez příspěvku?

26. čer 2022

Dobrý den, kdo jste sečtělejší, můžete mi poradit prosím?
Bude nám končit fixace ceny na elektřinu i na plyn. Podle předběžné informace nám zvednou zálohy z původních 5tisíc na 20000,-. Tedy o 15 tisíc více.
Podle kalkulačky na portálu Mpsv nám ale bohužel nevzniká nárok na žádný příspěvek.
Chápu, že stát nemůže za to, že má člověk hypotéku, ale splácíme jí už 18 let a vždy jsme vyšli v pohodě. Teď, co se zvednou energie nám po zaplacení hypotéky, energií a běžných poplatků jako telefony, internet atd. zbydou 4000,-. Na jídlo, drogerii, benzín, školku, léky, prostě všechno.
To opravdu na nic nedosáhneme? Začínám se hroutit, protože tohle fakt nedáme.

jako_mala_holka
27. čer 2022

My jsme třeba ty "socky v nájmu" a i když v kalkulačce počítám se zvýšením, tak nám to taky vyhazuje, že nárok nemáme na nic... Přitom náklady na bydlení máme a budeme mít vůči příjmům dost vysoké, tak jsem na to zvědavá

klokanka31
27. čer 2022

@marcicek84 Kdepak, příspěvek na bydlení je i pro vlastníky. Naši jsou majiteli bytu v kterým bydlí, a normálně si žádají 🙂 sama jsem jim to vyplňovala a byla to s nima na úřadě řešit tak vím.

jako_mala_holka
27. čer 2022

Ale jinak tedy moje zkušenost je taková, že je potřeba opravdu si spočítat skutečnou spotřebu a podle cen nastavit zálohy, to že oni něco nastaví sami nebo něco řeknou, není vůbec směrodatné... A hlavně když se něco nezdá, tak si to nechat přepočítat, nám takhle v minulém vyúčtování přišel nedoplatek skoro 4tis a po přepočítání to byly najednou 4kč... Takže pozor i na to

klokanka31
27. čer 2022

@loylii Tam je to o tom jestli dosáhnou nebo nedosáhnou, ale započítává se do nákladů nejen elektřina a plyn,ale i voda, vytápění,nebo když se platí poplatky za odpady...

autor
27. čer 2022

@klokanka31
@hojda
Na ten příspěvek dle kalkulačky nedosáhneme. Kalkulačku nezajímají další výdaje. V našem případě hypotéka. Tváří se, že tu částku z hypotéky máme a tudíž na tom nejsme tak špatně, abychom příspěvek potřebovali.
@marcicek84 máš pravdu. Když jsem kalkulačku zkoušela a tu částku co platíme hypotéku zadala do kolonky nájem místo vlastní, tak mi kalkulačka vypočítala příspěvek 5800,-.

marcicek84
27. čer 2022

@klokanka31 jo a od kdy?ale uprimne kolik dostsne ta stredni trida par susni,jestli vubec neco...

autor
27. čer 2022

Napsala jsem to jako tatar.V té částce 20000,- jsou započítány nejen zálohy na energie, ale i voda, popelnice. Což teda je oproti energiím nula, nula, nic. Ale máš pravdu, sednu na to, spočítám to. Nebudu jim slepě věřit.
@jako_mala_holka

marcicek84
27. čer 2022

@klokanka31 tam je ale nejaka pausalni castka,kterou nemuzes zmenit a pak ostatni vydaje,hele ja nevim,nikdy jsme o to nezadali...

hojda
27. čer 2022

A rozlozit hypoteku na splaceni delsi dobu? U rcite si ty zalohy over jeste nekde jinde. Plno lidi se chysta omezit spotrebu, nevytapet treba cely dum, snizit teplotu v mistnostech.

marcicek84
27. čer 2022

@jako_mala_holka vazne takovy sek?to je maso...

klokanka31
27. čer 2022

@marcicek84 Teď jsem se ztratila, co odkdy? 🙂

eviicka
27. čer 2022

Opravdu si sedněte, nejdříve si zjistěte spotřebu, pak oběhněte pár dalších dodavatelů, nechte si udělat kalkulace a s nabídku od jiných ukažte stávajícímu a uvidíte, že bude sice hůř, ale ne tak zle.

Co mám zkušenosti teda u hypotéky, první nabídka po fixaci byla šílená a neakceptovatelná. Stačilo udělat divadlo s odchodem a hned to šlo o polovinu dolů, třeba tady je to totéž.

marcicek84
27. čer 2022

Autor - no a treba kolikrat jeste treba pojisteni apod. to vypada,ze to lidi zacnou rusit ve velkem,protoze na to nebudou mit,no je to sila a opravdu se vse na valku svadet neda...ocekavam,ze jim koncem roku stejne nezbude nic jineho,nez ty ceny zastropovat,tudiz ani nevim,zda se vyplati ceny ted fixovat...
A mozna ani plyn nebude...
Tak prikoupime drevo a uhli a bude,kdyz se na plyn neda spolehat,vsak az nam skonci fixace tak sice prijdeme o nejake pohodli,ale spali se to....

jako_mala_holka
27. čer 2022

@marcicek84 no taky jsme hleděli

sigyn
27. čer 2022

@marcicek84
@mimi1004
Děti mě vidí zcela normálně, pracujeme z domu, když spí. Hlídání jsme za 2 roky měli 2x. Moc dobře si pamatuju na krizi v roce 2008 a proto můžu říct, že posledních pár let oproti tomu byla pohodička. Lidi si prostě zvykly, že se mají dobře a když teď to šťastné období končí, tak si myslí, že jim ho někdo zajistí dál, ale takhle to prostě nefunguje. Jestli někdo propálí tolik na energií, tak by měl vážně uvažovat, kde začít šetřit. Zdražuje se všem. A pokud sledujete politické dění posledních pár let, tak snad víte, že rodiny s dětmi nikoho ve vládě moc nezajímají. 🙄

kekita
27. čer 2022

@eviicka nevim, kdy jsi refinancovala, ale ted at udelas divadlo jake chces, tak ti to nepomuze-ono kdyz nekdo jde z 1.6% na 7%, tak to proste na te splatce udela silenou sumu. Driv to samozdrejme slo, ale to byly uroky cnb nulove.

marcicek84
27. čer 2022

@klokanka31 od kdy to je i pro vlastniky,vlastne to je docela jedno,my vyuzijeme alternativni zdroj, 240 tis. za energie platit odmitam,at mi polibi...ale uprimne lituji vsechny,co to takhle vyresit nemuzou...
A je za me hodne spatne,ze pracujici stredni trida najednou nevi jak vyjde a ze vlastne ona ma zaplatit vsechny Babisovy darecky,se kterymi ani nesouhlasila a jeste tahnout ty,kteri nikdy nic nemeli a ani nemaji,aby se z nich stali presne takovi lide...

eviicka
27. čer 2022

@kekita tak jasný že nepůjdou pod částku, která je běžná v dané ekonomické situaci. Ale energie aktuálně zdražují cca jednou tolik ne třikrát.

klokanka31
27. čer 2022

@marcicek84 Co vím tak vždycky co naši žádali,oni teda žádají nárazově podle toho kolik si táta přivydělá...ale bylo to tak i v roce 2008

marcicek84
27. čer 2022

@sigyn nezlob se na me,ale pohadky o cervene karkulce si nechej pro nekoho jineho,nemuzes stihnout oddelat 12 h denne kdyz deti spi a sama nespat...
A nebo mozna spis jen 4 h denne,ale teda to bych mela strach o sve zdravi mit takovy zivotni styl dlouhodobe...a jako vim o cem mluvim,taky jsem takhle pracovala sveho casu,ale ted uz musim myslet i na deti,abych neodesla brzy a nechala je tady,deti potrebuji maminku...
Mmch tady nikdo nechce nic zajistovat,ale vyresit jeden z nejpalcivejsich problemu,ktery je davno ve vsech okolnich statech vyresen,aby byl pro lidi unosny,kde tedy taky diky tomu maji o polovinu nizsi inflaci...je logicke,ze za energie si budeme muset priplatit,aby aby to byl takovy extrem aby to ty rodiny zlikvidovalo,to uz mi prijde nepatricne stejne jako vymluva na valku na Ukrajine a Putina.Kdyby to nekdo chtel resit,tak uz to davno vyresil,ale tady se vazne nechce a to je horsi jak by nemohl.
Mmch spravnym zasahem by odpadlo reseni jinych problemu,ktere jsou na to navazany a nemuseli by rozdavat trapne prispevky 5000 Kc na dite apod.

kekita
27. čer 2022

@eviicka mozna jsme se nepochopili-ja jsem ti odpovidala na tu hypoteku...

sigyn
27. čer 2022

@marcicek84 Ale já nikde nepíšu nic o tom, že dělám 12 hodin denně. Jsou to prostě brigády. Takže třeba 2 hodky denně po večerech je jak nic a stačí to na pokrytí vyšších výdajů.
To že je to extrém je sice fakt, ale nic to na tom nezmění a složenky to nezaplatí. Bohužel máme neschopné panáky ve vládě, co si neporadili s covidem, neporadí si ani s inflací, protože než s něčím přijdou, tak už to dávno řadu lidí odrovná. Proto je třeba co nejdřív začít se starat sám a nespoléhat na stát.

marcicek84
27. čer 2022

@sigyn takze vlastne to vyjadreni o dvou pracich je teda uplne mimo...ano dve brigady tomu rozumim a privyledek k rodicaku je fajn,ale nevim jestli to rodine pokryje vsechny zvydene vydaje o kterych tady padla rec.
Jinak souhlasim s tim,ze na vladu se polehat neda s kazdy se musi zjevne zaridit sam,bohuzel si myslim,ze mnozi ani tak to nedaji,stredni trida nikdy na vladu nespolehala,proto jsou taky stredni trida,ale ted je videt,ze bude asi muset a ta rika postaram se o nejvetsi socky a vy to pekne zaplatite i kdybyste meli prijit o vse a taky z vas byly socky.
Kamaradka ma hypoteku na barak,manzel podnika ,ale ted byl delsi obdobi na nemocenske,planovali druhe a ted uz ne,ze by to neutahli...a my jako stat asi deti nepotrebujeme,mozna nas uzivi Ukrajinci,ale nemyslim...

hojda
27. čer 2022

Na tohle se právě hodí ta doporučovaná rezerva k hypotéce 6 platů, kamarádka taky předělávají topení, je to v současné době nejlepší investice, která se rychle vrátí, ale jestli to správně chápu, tak rezervu nemáte.

fire85
27. čer 2022

@mimi1004 proc se ma plácat po hubě a proč je špatně mít dvě práce? Aspoň je schopna se o sebe postarat a nebreci tady ...co je na tom špatného? V této chvíli to tak proste je, a asi to bude nějakou dobu trvat.

petramana
27. čer 2022

hlavne ze stat nema prachy na pomoc nam, ale na ukrajinu to vali ve velkem na nakup zbrani 🤦

petramana
27. čer 2022

volodymyr zakrici ze ukrajina potrebuje to a to, a tak tam posleme nejakou miliardu at to nakoupi... az valka skonci, tak jsem zvedava co pro nas ukrajinci udelaji... na tohle prachy se vzdy najdou, stanjura nerika ze nejsou 🤔

marcicek84
27. čer 2022

@petramana tak hlavne nechapu co si kdo myslel,ze Ukrajina proti 100 x vetsimu Rusku muze vyhrat?Tahaji za kratsi konec lana a my vsichni s nimi...

levandule_k
27. čer 2022

@petramana a) Ruská agrese vystřelila cenu ropy, zemního plynu nahoru, pšenice nahoru. Kdyby Rusové neokupovaly Ukrajinu, tak není inflace tak šíleně vysoká. Dle mého odhadu porostou ještě ceny komodit.

b) Vysoká by byla i kdyby nebyla válka, ale ne až tak moc, protože v době covidu, dostali lidé peníze od vlády, ale nárůst peněz v ekonomice neodpovídal růstu HDP.

Každé peníze, které dostanou lidé od vlády "jen tak", přiživí inflaci.

c) Inflaci může způsobit nadměrný růst peněžní nabídky způsobenou stlačováním úrokových měr ze strany centrálních bank. Peníze jsou v takové situaci velmi levné, takže se ekonomické subjekty nebojí půjčovat. Navíc se komerční banky nebojí tolik půjčovat, protože s nižším úrokem klesá šance platební neschopnosti dlužníka. Jestli mě paměť neklame, tak ještě do půlky roku 2021 byly úroky nízké, byly levné úvěry a hypotéky. To samé ve světě. Evropská centrální banka jela politiku kvantitativního uvolňování - lily se mld. do ekonomiky. To samé USA.

d) Jsme malá otevřená, exportně orientovaná ekonomika, pokud jde ekonomický vývoj do háje v zemích, na kterých jsme závislí, projeví se to u nás také.

Já bych byla naopak pro masivnější pomoc Ukrajině, aby je Ukrajinci poslali Rusy zpět na své území. Nemám děti, ale nedovedu si představit, že by v téhle situaci musel být můj syn https://twitter.com/nikorepi/status/15359561294...

Kdo vyřeší tuhle situaci, kdy se zkrotí inflaci bezbolestně, navrátí ekonomiky na růstové trajektorie, bude dost peněz na důchody a stát blahobytu, vlastní bydlení nebude je pro vyvolené. Energie a výroba, budou ekologické, tj. nebudeme při nich drancovat životní prostředí, dostane Nobelovu cenu za ekonomii.

Tržní hospodářství, stát blahobytu jsou geniální teoretické koncepty, ale problém je ten, že si neumí poradit s klientelismem, korupcí, zájmovými skupinami a černými pasažéry (to jsou např. lidé, co nikdy nepracovali, ale žijí jen ze sociálních dávek.) Tohle dělá systém drahý a neefektivní. Pak se dostáváme do stavu, že někdo celý život pracuje a pak se ocitne v nouzi a je mu blbé, žádat o dávky, protože by dostal nálepku socka, ale to je také špatně, pro tyhle lidi by měla být ta záchranná síť.)

Upřímně já nevidím řešení, které nebude nákladné a bezbolestné. Když stát rozdá lidem peníze, stejně nás to doběhne a bude to splácet další generace. Na druhou stranu, snad stát nenechá padnout na hubu jeho občany.

levandule_k
27. čer 2022

@marcicek84 Rusko má asi 144 mil. obyvatel, Ukrajina asi 44 (nevím, teď jak se na tom podepsala migrace.) Někde jsem četla, že když něco dobýváš, tak potřebuješ 4 více lidí oproti obráncům. Jako obránce má vždy přirozeně větší motivaci chránit svoje území.

Ani ruská živá síla není nekonečná a jsou poměrně špatně vyzbrojení a vycvičení (ať žije korupce v ruské armádě). Rusové umí vyvinout prototyp účinné vojenské zbraně, ale neumí masovou výrobu. Blahobyt oligarchů není z toho, že by Rusové vlastnili a vyráběli průmyslové výrobky, ale díky tomu, že mají nerostné suroviny. To je drží nad vodu a dává jim výhodu v případě opotřebovávací války a tam se dostáváme dnes.

Strana