icon

Jak zvládnout zvýšení záloh na energie bez příspěvku?

26. čer 2022

Dobrý den, kdo jste sečtělejší, můžete mi poradit prosím?
Bude nám končit fixace ceny na elektřinu i na plyn. Podle předběžné informace nám zvednou zálohy z původních 5tisíc na 20000,-. Tedy o 15 tisíc více.
Podle kalkulačky na portálu Mpsv nám ale bohužel nevzniká nárok na žádný příspěvek.
Chápu, že stát nemůže za to, že má člověk hypotéku, ale splácíme jí už 18 let a vždy jsme vyšli v pohodě. Teď, co se zvednou energie nám po zaplacení hypotéky, energií a běžných poplatků jako telefony, internet atd. zbydou 4000,-. Na jídlo, drogerii, benzín, školku, léky, prostě všechno.
To opravdu na nic nedosáhneme? Začínám se hroutit, protože tohle fakt nedáme.

Strana
z21
marketa11112
21. srp 2022

@marcicek84
@marketka_m pozitivum to ma. Lidi zacnou setrit energie a tim i planetu.

marcicek84
21. srp 2022

@marketa11112 nebo zacnou demonstrovat,ze takhle zit nechteji...hlavne kdyz stat chve lidem pomoct se splacenim hypoteky,to je ulet masakralni

marketka_m
21. srp 2022

@marcicek84 pokud tohle prijde.tak to je uz haluz (jo taky mame hypo).. drive uz verim v to ze na podzim prijde reforma penez... Digitalnu mena.

marketa11112
21. srp 2022

@marketka_m Ha, ja jsem zvedava co kdo vymyslí, je to tu jako parádní loterie. Ale vyhraje jen ten,kdo utece. Otazka je kam.
Ne fakt, je to na pytel vsude.

Demonstrace..k cemu to bude? Jo,je možnost svrhnout vladu,volit Babise a ten zase lidem rozda i to,co nemá.🙂). Je to přesně ten duvod,proc tu je tak velká inflace,vetsi nez jinde. To bychom si teda pomohli. Darecky...tyto vyresi.
Nekdo to ale musi zaplatit. Kazda vlada,i ta nase,ma jen omezene možnosti,nemuze přeci lidem zaplatit vse.

Hypo by se zohlednovat nemela. To je riziko kazdeho,kdo do toho jde. Lide brali hypoteky jak na bezicim pase a to na hrabe splatitelnosti. Kdyz jsem se ptala znameho,co bude delat,kdyz prijde o praci? Pry pohoda,vzdy se to da prodat. A teď ? Nechci to prodat,state pomoz mi. Ulet...

sticker
marcicek84
22. srp 2022

@marketka_m s hypotekama to je fakt ale ulet,vetsi Babisovinu jsem neslysela,vzdyt uroky udecitas od zakladu dane...Dokazu si predstavit zvednuti limitu pro odecet,zastropovani cen zakladnich potravin nebo energii,ale aby pres prispevek na bydleni se splacely hypoteky,to od ODSky je vazne mimo.Uz teda prestavam videt rozdil mezi nimi a Babisem a prijde mi jedno koho clovek voli...
Reforma penez?uz se mluvi,ze chteji zmenit ustavu,ve ktere je pravo na platbu v hotovosti...

marketka_m
22. srp 2022

@marketa11112
@marcicek84 jasne hypoteky jsou mimo..blbost.to neprojde

marketka_m
22. srp 2022

@marcicek84 pravo na platbu? Co to znamena v praxi

marcicek84
22. srp 2022

@marketka_m ze musi vsude umoznit i platbu v hotovosti,ze ne kazdy musi mit ucet,nebo vyplatu ti museji dat v hotovosti,kdyz budes chtit.Ted budes muset mit povinne ucet v bance...
Splaceni hypotek je opravdu uz moc,tak oni nevytahnout jine nastroje,ale vymysleji kravoviny uplne neskutecne...to fakt mi uz zustava rozum stat...

marketka_m
22. srp 2022

@marcicek84 aha..vidis... Takze hotovost se pomalu zustavuje

levandulovy_caj
22. srp 2022

@marcicek84 jen poupravím informaci, úroky se neodecitaji z daní, doloží se potvrzení o zaplacení úroků a odečte se 15%🙂

marcicek84
22. srp 2022

@levandulovy_caj ano je to limitovane a to proto,aby se toho nezneuzivalo...nicmene aby se teda vyuvalo tohle a k tonu,jeste lide mohli hypoteku zapocitat do prispevku na bydleni,tak to vazne snad uz ne,kolikrat ty lidi budeme z dani podporovat?Ta hypoteka je opravdu souktoma vec kazdeho,nekdo si ji vezme a postavi novostavbu,pak proste splaci,jiny postupne rekonstruuje,ale nema to hned a treba je i bez hypoteky,je to neco za neco,nekdo za zustava jen v najmu...
Vlada ma resit energetickou krizi a zajistit dostupnost zakladnich potravin,nevirim,ze by se nejak pretrhla...

marketa11112
22. srp 2022

@marcicek84 jenze to, kolik protopis je take tva soukroma vec!
Me pripada, ze vlada to resi jak muze,snahu vidim. Kdyby se na to vykaslali uplne,mame nárok nadavat. Kdyby nedelali nic,v zime by tu bylo jako v Rusku 🙂)))). A o to Rusku jde.

Zakladni potraviny tu koupi kazdy. I bezdak si muze zazadat o prispevek na zivobyti. To, ze nekdo nezada je co? Jeho blbost. Ale přeci pracující lidi nemohou živit vsechny ty lidi, kteri take pracovat mohou,ale pracuji bud malo nebo vubec. Pomoc je treba tem,kteri pracovat nemohou, nemocným,handikepovanym a pod. A ted si vem, ze ja bych v tuto chvili vynechala i mimoradnou valorizaci duchodu,coz nelze - zakon, - protoze propad tu zazivaji vsichni,vsichni se budou muset uskromnit, ale jen důchodci budou opet na svem. Nemam nic proti důchodcům,to vubec ne, naopak, ale tentokrat by se na stabilizaci rozpoctu a na zastavení inflace měli podilet vsichni,ne jen pracujici.

nick1234
22. srp 2022

Moje pracovní doba je 8-16.30, syn jde teď do první třídy, takže netuším, kde vzít čas na druhou práci, manžel sice konci mezi 14-15 hodinou ale vyzvedava syna a poté je s nim, tak by mě také zajímalo, je lidé berou čas na druhou práci 🤷‍♀️. Jedine co mě napadá, je MLM (kterého je teď všude ale až opravdu otráven plno) a to je i teda už jen ze zásady opravdu proti srsti, navic teď je toho opravdu všude plno, takže ulovit nějakou další “ovečku” je opravdu náročné 🤦‍♀️

marcicek84
22. srp 2022

@marketa11112 ano to je kazdeho soukroma vec,ale tak proc vlada tady pripravuje vyhlasku,ze se bude zit v 18 stupnich,do bytu je nikdo nepusti...valorizovat by se melo vsechno ne jen neco a nekomu...
Ad Rusko,oni budpu skrtit a vynet cenu doku nenajdou nove odvyticte a nepokryji ztraty,pri vyhaneni cen budou dodavat min. za vic,aby netratili a my budeme setrit a mrznout a jeste to budeme mit drahe a vlada to vi...

marketa11112
22. srp 2022

@marcicek84 Jasne. Byt na miste rusaku, udelas to same. Nejsou to takovi pitomci, jak to vypadá.
Diky vyhlasce bude moznost snizit teplotu ve verejnych budovach, tedy tam, kde to zaplati stat. Zbytek je na kazdem, zda si bude topit na 25 a brecet, ze nema na jidlo, dovolenou a pod. , nebo na mene a bude se snazit setrit. Nevidim pak ale duvod,proc setrilek doplati na to,ze setri a ten, co topí na 25 si pujde pro davku....to je kravina...snad to nekomu dojde. Teda, ze i ta pripadna davka by mela byt přiměřená velikosti bytu a cene za běžné topeni. Ne, ze pak nekdo schlamstne preplatky. Je těžké to nastavit spravne.
U domu asi lide budou setrit sami o sobe,vetsina je zvykla. U panelaku je asi moznost hnat do topeni chladnejsi vodu,takze ti to pak 25 proste neudela. Snad to umi nejak regulovat. Nevim,jak to presne funguje.

levandulovy_caj
22. srp 2022

@marcicek84 ano, s tím naprosto souhlasím. Řeší to prostě hrozně blbě. Fakt se mi nechce věřit, že by vláda neměla žádné páky na tohle nesmyslné zdražování.

levandulovy_caj
22. srp 2022

@nick1234 do MLM bych v životě nešla...
Ono je možná otázka jestli je nutné mít dvě práce nebo se spíš zamyslet nad svými vydají a třeba zkusit něco omezit...🙂

marketka_m
22. srp 2022

@levandulovy_caj souhlas, MLM je hon na čarodějnice..

marketa11112
22. srp 2022

@levandulovy_caj presne tak.
Ja si teď dokonce snizuji uvazek jen na polovicni a taky to půjde. Musí.

Strana
z21