icon

Jaký je Váš rozpočet s hypotékou?

rosa106
28. zář 2019

Ahoj, dobrý den.
Zajímal by mě vás názor na to, jaký mít mesicni rodinný rozpočet, abyste si byli ochotni vzít hypotéku cca 18 000 Kč měsíčně? V současné době odhaduji naše další výdaje maximálně na 15 000 Kč měsíčně. Je mi jasne, ze někdo vyzije třeba s dvěmi tisíci na měsíc a někomu by nestačil ani milion, jde mi spis o vaše zkušenosti, aby člověk s hypotékou byl schopen i žít a nikoli jen přežívat.
Děkuji 💐

Strana
z2
hezz17
28. zář 2019

Příjem cca 25tis plat plus 9 rodicak. Hypo 10tis, poplatky cca 5tis, jídlo 4-5tis. Drogerie prakticky nula. Nemám pocit že stradame. Jezdíme na výlety, kupujeme co je potřeba, kdyby se rozbila pračka, tak nemáme problém koupit novou atd.... (2 dospělí, 1 dítě, 2.na cestě, půjčeno 1.6mil)

lv
28. zář 2019

+25-30tis

zuzangel
28. zář 2019

Samozřejmě záleží individuálně na každém, my máme příjem manzela 25, já teď 5. A splátky máme 5, s tím že raději sme si dali nižší a dáváme bokem každý měsíc a pak jednorázové vložíme určitý baget. Raději sme to volili tak, kdybysme nebyli schopni splácet, ať nejsme v pr**i 🙈.
Kdybych měla splácet 18, tak rodinný příjem chci aspoň 60.

hezz17
28. zář 2019

@zuzangel přesně, taky máme splátky 6tis, ale posíláme bokem vždycky něco navíc. Kdyby náhodou.... Já chtěla abychom melinsplatky co nejvyšší, a brzo slaceno. Ale naštěstí měl manžel víc rozumu. Teď si nendovedu představit že dáváme třeba 15, to bychom jeli od výplatě k výplatě a nakupovali jen v akcich

marta_kovar
28. zář 2019

My máme třeba 35 000 plus můj plat 15 000. Nestaráme se o auto a hypotéka bude 14 500 plus poplatky okolo. Momentálně jsem v očekávání ale i z 45 000 celkem se dá podle mě všechno hezky utáhnout a ještě si užit. 😊

lv
28. zář 2019

Myslim to nad hypo a výdaje

laka_lacenda
28. zář 2019

Kdybych si měla brát hypotéku 18tis tak bych chtěla rodinny příjem okolo 45tis netto. Nerada jedu totálně nadoraz a člověk nikdy neví, co se stane. Ale jinak je to myslím udržitelný i kolem 37tis relativně v pohodě.

areh
28. zář 2019

Vždycky počítej s tím, že jeden příjem může vypadnout. Budete schopni vyžít z jednoho platu (hypo+výdaje)? Nejde jen o těhu a rd, ale nemoci, ztráta zaměstnání a pod. Spočítej si kolik ti měsíčně zbyde a jestli ty peníze jsi schopna dávat každý měsíc bokem, popřípadě, jestli ještě něco navíc zbývá. Podle toho se rozhodni.

berenika39
28. zář 2019

Hodně dalších věcí - máte rezervu, abyste vyžili půl roku ? Kdyby vyšší příjem vypadl? Jste zaměstnanci, podnikatelé? Přesně vyčíslit náklady včetně hypo.
Při 18 tis b\ch řekla cca 50+ včetně hypo.

martt
28. zář 2019

@rosa106 Já bych se zamyslela spíš nad tím, když by jste si nastavily tak vysokou hypotéku, a vypadl jeden příjem jestli by jste byli schopný to utáhnout. My to máme nastavené na minimlni splátku s tím že tam bokem posíláme další peníze. Které můžeme kdykoli stoupnout pokud přijde nějaká nepredpokladana situace.

ange_de_la_morte
28. zář 2019

Tak ono záleží kolik máš příjmy že 🙂 Se 100 tisíci si vezmeš hypo klidně 30 tisíc měsíčně :D
U nás na splátky Hypo a úvěru ze stavebního spoření jde asi 1/3 příjmu , možná o něco víc když jsem teď na RD .... splátka je dost vysoká na to, abychom ji splatili ještě v produktvním věku ( repsketive záleží jak se budou měnit fixace ale měli bychom to mít splacené než půjdou děti na vysokou), zároveň ale bychom byli schopni splácet i pokud by byl manžel dlouhodobě na neshopence ( i když to máme i připojištěné v úrazovce) ale prostě kdyby cokoliv, tak to pořád utáhnem ... časem máme v plánu splátky hypo navýšit, teď jsem na RD takže je příjem nižší ... máme taky poměrně vysoké výdaje mimo ( doprava, školné synovi, seno a krmivo pro koně a další zvěř,.... )

nina004
29. zář 2019

@rosa106 My sme si brali hypoteku 2,5mil. Mame mesacne vydaje na hypo + poistenia 12tis. Dalej treba priratat, poplatky za stravu, auto, psa, autobusy.... Atd. Nas mesacny prijem je v cistom cca 50tis. Da sa povedat, ze jeden plat ide skoro cely na poplatky a z druheho zijeme. Zatial s tym nemame problem sme len dvaja. Popri materskej to asi tiez nebude az tak velky problem (teraz z platu okolo 15tis usetrime a dame bokom v pohode a bez obmedzeni). Urcite si urobte nejaku rezervu bokom. V banke nam odporucali dat bokom, tak aby sme mali aspon na pol roka na splatky, ak by bolo treba. Mne teda pride uz aj nasa hypo dost vysoka a bala by som sa ist do vyssej. Ale podla mna je to dost o tom ako si to doma nastavite. Da sa zvyknut na vsetko.

elwe
29. zář 2019

Tak ono je to dáno i pravidly ČNB a při úroku 2,5 % a splátce 18000 musíte mít čistý příjem alespoň 40000 za měsíc

astyna88
29. zář 2019

My jsme teda v najmu a v pohode platime dvacku s prijmem 37 dohromady. A jeste si usetrime na dovcu a vylety....

martiniquest
29. zář 2019

Hypoteku platime 7k, energie a dalsi poplatky cca 5k. Manzel ma kolem 37k, ja momentalne rodicak. Predtim jsem mela 20k a nastavovali jsme si hypoteku tak, abychom normalne zili i behem rodicaku. Minuly rok jsme v ramci refinancovani splatili 250k navic. Pro me je rozumnejsi mit mensi splatky a pripadne prebytky ukladat bokem a dat mimoradnou splatku. Nesnesla bych zit s myslenkou, ze nemame zadnou rezervu.

zlorenka
29. zář 2019

Vyse mesicni splatky x 6 az 12 na sporicim ucte jako rezerva proti vypadku prijmu.
Vyse mesicni splatky x 2 (2. na sporeni) + prumerny vydaje + idealne 20 % rezerva. Cili (18k+18k+15k) = 51k + 20% = cca 60 tisic netto

ninive211
29. zář 2019

Řekla bych, že nejde jen o šatnou výši splátky hypo, ale celkové náklady na bydlení, vč. fondu oprav, elektřiny, vody, plynu...pripocitej takových mi. 6 tis, když se budeme držet hodně zkrátka (teď se mají energie zdrazovat, tak spíš víc aby tyto výdaje na bydlení dělaly ideálně max 40% čistých! měsíčních příjmů domácnosti. To mi vychází přes 60 tisíc čistého. Plus samozřejmě souhlasím s cca půlroční rezervou někde bokem.

ninive211
29. zář 2019

Ještě teda doplním k mému předchozímu komentu, pokud máte teď dostatečnou rezervu, která pokryje tvůj výpadek příjmů po dobu, co budeš na rodičáku (popř. i další mateřské, pokud třeba plánujete druhé dítě), tak těch cca 60 tisíc čistého ber jako příjem rodiny, který by byl po tvém návratu do práce (až budou dva příjmy). Prostě z dlouhodobého hlediska (což není horizont roku, dvou, ale deseti, dvaceti let) abyste byli přibližně schopni plnit tzv. pravidlo 40-30-20-10 - max. 40% příjmů na bydlení (se vším všudy), 30% na nutné provozní výdaje (vč. potravin, drogerie, povinné pojištění, doprava...), 20% výdaje na sport, kulturu, výlety, dovolené, oblečení, hračky dětem atd, prostě "zbytné" výdaje, které lze v případě nutnosti omezit, ale z dlouhodobého hlediska není reálné vzdát se jich úplně, pokud člověk nechce živořit, ale ŽÍT, zbylých 10% finanční rezerva a dlouhodobá spoření (např. na stáří, stavebko, životko, penzijko, fondy...). V době rodičovské tento model 40-30-20-10 mnoho rodin nesplňuje, protože je výrazný propad příjmů ze strany ženy, omezují se třeba dovolené, koníčky a jiné zbytné výdaje, když na ně není...

ninive211
29. zář 2019

@rosa106 Chtěla bych vidět člověka, který vyžije, v dnešní době, s dvěma tisíci na měsíc (předpokládám myšleno na osobu). Za to se bohužel v dnešní době ani nenajíte. Zelenina, ovoce, mléčné výrobky, maso...všechno šlo nahoru jen za posledních pár měsíců neskutečně a od nového roku se má zdražovat zas. Mít jen 2000/osobu, jím jen suchý rohlíky.

pospis
29. zář 2019

Chtěla bych videt rodinu, ktera vyjde s 5tis měsíčně na jidlo. To dela cca 160kc na den, na osobu raději neprepocitavam. Opravdu bych se chtěla naučit takto hospodařit. Nas je pet, tri deti kluci 7, 5 a 3r. A utratime vetsinou jednou tolik a bude hur. Nechápu jak to delate....

nicol22
29. zář 2019

Já mám 20 000,- čistého, manžel cca 55 000 - 60 000,-, plus nájem ze dvou bytů 22 000,- a manžel pracuje v zahraničí, takže 5 000,- měsíčně mám přídavky na syna z Německa (to žádná banka jako příjem nezapočítá). Hypotéku máme 25 000,- + nějaké úvěry kolem (auto, bydlení co nepokryla hypotéka). Snažíme se o druhé dítě a myslím, že to v pohodě zvládneme i když můj příjem na nějakou dobu klesne.

hezz17
29. zář 2019

@pospis my jsme si to počítali nekolik mesicu a kolem tech 5 tisic to bylo. 2 dospělí a dite. Ale mame vajicka, spoustu zeleniny a ovoce a casto maso od jednech nebo druhych rodicu. Tak to je asi pak znat no.

barussska1
29. zář 2019

@rosa106 Cisty prijem mame cca 45 tisic. Hypoteka asi 6 + 5 poplatky. Projime 8, a 10 mesicne posilame na sporak abysme pri fixaci jednorazove umorili cast hypo, jine pujcky nemame, ale zivime 2 auta, dalsich 5 pocitam na pojistky, mobily atd.... vyjdeme pekne, na vylety a ruzny divadla a koncerty mame. Radeji sme dali co nejnizsi splatku kdyby jeden z nas dlouhodobe onemocnel tak at to v pohode utahneme z jednoho platu.

cvachna
29. zář 2019

Rodinný čistý prijem 70 000 a máme dvě děti. Hypotéka 11500, máme 80%tni , 5000 inkaso, (ale vrací nám ročně za vše 12 000)slozenky 5000,zivotni pojistka 3000, škola 1000, leasing 6000 a jídlo tak 9 000.myslím, že si žijeme dobře 🙂 od nikoho jsme nikdy nic nedostali, vše jsme si budovali s prázdnými kapsami. Jako koupě bytu, zrekonstruovat, rok bydlet, pak dráž prodat a peníze uchovat. Tak jsme si vydělali 20% na hypotéku a koupili dům 13 let starý, dřevostavbu za 3200 000 a 20% jsme měli. Už se těším až za 5 let budeme platit jen hypotéku 😁

dandaa
29. zář 2019

Příjmy máme vysoké, ale každý měsíc jiné kvůli nepravidelným příjmům z podnikání. Hypotéku platíme 16tis, poplatky na dům (elek, plyn, voda) je 5 tis. Jídlo za nás tři je 10tis, nafta kolem 5tis, naše pojištění asi 3,8tis . Měsíčně odkládáme dost na rezervu, spoření a především na potřebné dodělávky kolem domu. Hypotéku bych brala takovou jakou je schopna rodina splácet i z jednoho příjmu v případě výpadku toho druhého.

bobinecka01
30. zář 2019

@elwe to pridej s tim platem. My museli mit 37K na splatku 12.5K takze predpokladam, ze to bude spise k 50K.

marta_kovar
30. zář 2019

@bobinecka01 To by jsem neřekla. My na splátku 15 000 máme plat 35 000 čistého ( a to má přítel jen na sebe). Berou to spíš podle toho jak člověk utrácí, co mu chodí na účet a tak. A berou to podle hrubého což má přítel asi 53 000 ale platí za auto atd. A záleží jestli má člověk vklad, pozemek nebo něco čím může ručit. Hypotéku máme na 3,5 milionu.🙂
Čím člověk protočí více peněz, tím je pro ně více bonitní.

bobinecka01
30. zář 2019

@marta_kovar plat mame velice slusny. Mame hypo na 3.3Mil a rucime barakem za 16 mil. Myslim ze jsme pro ne bonitni az moc. 🤣

marta_kovar
30. zář 2019

@bobinecka01 To vy rozhodně ano, ale pouze jsem mluvila o tom příjmu. 🙂
Že ho berou podle hrubého než čistého. 🙂

marta_kovar
30. zář 2019

@bobinecka01 A já si říkám, že jsem ráda, že můj plat se do toho nepočítá. 😂
Protože mých 15 000 čistého by vypadalo dost směšně.

Strana
z2