Jaký příjem považujete za optimální pro domácnost?
Jaký je pro vás optimální příjem (obou partnerů) v domácnosti? Vím, že se to odvíjí od mnoha faktorů, ale zajímalo by mě, jaký peněžní příjem vnímáte jako ten "optimální". Pokud se to tak dá vůbec říct.
@lauriak Vidis a ja bych playstation nekoupila ani na ty Vanoce...ale to je jedno, mohlo by byt za priklad neco jineho. Tohle a veskere hracky jsou "zbytne" veci, tam vidim dost rozdil oproti kolu nebo lyzim. Sobe tyhle veci taky kupuju ve chvili, kdy je potrebuju (je rozdil, kdyz potrebuju horolezeckou prilbu a kdyz "potrebuju" nove saty). Celou dobu mluvim o potrebnych vecech, ne o tom, ze by deti mely, na co ukazou.
@glitterglue ty si sa pytala, co by si vychovne nemala kupovat hned a ja davam priklady, kedy deti nemusia dostat cokolvek hned.
Mne je inak uplne jedno co kupujes a nekupujes svojim detom...
@glitterglue skoda, ze si to od zaciatku nepochopila 😅😅😅 Pekny vecer..
Ideálne číslo sa nedá napísať už len kvôli počtu členov v domácnosti, najazdenýn km za mesiac ale my máme optimálny príjem = vieme zaplatiť fixné výdaje, s mužom obaja máme auto, kupujeme kvalitné potraviny (aj kvalitné krmivo pre psy a mačku granule+konzervy+mäso) aj kozmetiku, deti majú krúžky a v lete tábory, vieme každý mesiac šetriť na nečakané výdaje a zvlášť aj na dovolenku/víkendové výlety (+navyše tam idú všetky neminuté peniaze za mesiac) a deti majú od narodenia sporiaci účet. A skoro som zabudla máme peniaze s mužom aj na seba nie len deti on mesačné členstvo vo fitku, ja pravidelne kozmetička a kaderníčka + nechty, taktiež máme aj peniaze na pani v domácnosti čo nám chodí pomáhať takže vieme si dovoliť všetko, čo chceme a potrebujeme.
@martinka_33 tyjo 50tis ani měsíčně nemám, natož abych to spořila 🙈
@jamborka no to já taky ne 😅 Ale s pro by to byli optimální, abych nemela pocit ze strádám.
@glitterglue
@lauriak já vás chápu obě. Někdo potrebné věci dá raději k nejaké příležitosti a nekdo je dá kdyz jsou potřeba a k oslavam dava zbytnosti pro radost. Já jsem za dávat potřebné veci kdyz jsou potřeba. Na co mj bude dát synovi mobil k narozeninám, kdyz potrebuju aby mi mohl zavolet cestou ze skoly teď.
@martinka_33 Je to tak, no. Kdyz nastoupilo do skoly starsi dite, dostalo volaci hodinky az za pul roku k Vanocum - jenze to jsem byla na RD a mohla jsem si dovolit "vychovne" cekat. Ted kdyz jsem v praci, s druhym ditetem se potrebuju umet spojit hned, tak hodinky dostalo rovnou. Imho nevidim rozdil u deti dat k narozeninam darek+potrebnou vec, nebo jen ten darek a hodinky/kolo/cokoliv koupit ve chvili, kdy to realne potrebuju. Celkove mnozstvi je stejne, kdyz ma clovek disciplinu u kupovani blbosti/hracek. Za sebe jako dospelou uz zadne hmotne darky nepotrebuju. Nerikam, ze mi neudela neco radost, ale uz se taky stalo, ze nebyla inspirace, tak jsem darek nedostala - nevadi, necitim potrebu dostavat dary pro dary v ten jediny den. Je to jine, nez kdyz jsem byla mala, ale co dnes neni...
@martinka_33 ja neodmietam, ze ked je nieco treba tak to treba kupit hned. Ale pani sa pyta v predchadzajucich komentaroch co je to to vychovne cakanie a ja som jej to snazila vysvetlit.
Podla jej posledneho komentaru to aj tak nepochopila. Nevadi...
Každý žije jinak, tak potřebuje každý jinak peněz, planeta není stavěná na to, aby všichni měli neomezené zisky a obří vily. Kamarádky co bydlí v paneláku jen koukají co nám spolkne dům a zahrada, protože se pořád něco kupuje, ať rostliny, věci na pěstování, okolí domu, velká zahrada, zvířata, údržba .... jsou to desetitisíce ročně, které lidem z bytů zbývají. Pro náš styl života by pro mě bylo optimální mít 150 000 Kč měsíčně na rodinu. To je cca o 50 tisíc víc než teď.
To má jistě každý jinak a záleží na tom, zda žije třeba ve velkém městě nebo na vsi, má dům či byt, na počtu dětech, koníčcích atd. Já se naučila žít na mateřské skromně. Vařím hodně doma, nepotřebujeme luxusní ubytování na cestách, výlety do přírody nebo kempu.
Mně přijde důležité mít rezervu, říká se, že by měl mít člověk - rodina na půl roku výdajů, kdyby cokoliv. My rezervu máme, ale postupně teprve nastupuju do pracovního procesu co do počtu hodin a navyšuju, resp. poslední roky jsem na brigádě a zkráceném úvazku, takže na výdaje je, ale ráda bych do budoucna dávala více bokem - již je nutné myslet na stáří plus časem bychom zase rádi více cestovali. A taky děti s věkem stojí víc, u nás hlavně fotbal a škola.
Ale než si škudlit bokem mi přijde lepší mít příjem z nemovitosti, která se pronajímá. Takže za mě je fajn měsíčně něco ušetřit a je asi na každém, kolik mu přijde ok, ale na tuto otázku v diskuzi neexistuje univerzální odpověď. 😊
dostatek peněz je pro každého jiný ... máme s manželem na náš region nadstandardní příjmy ... ale pro klid v duši a klidné spaní potřebuji
- mít zaplacené fixní platby (nájem, elektřina, pojistky, ... )
- kvalitní potraviny, hodně ovoce a zeleniny
- kvalitní krmení pro psy (granule, maso)
- občasné věci pro radost a nějaký výlet
- kroužky pro děti + všechno do školy
- neočekávaný výdaj (pračka, lednička, vysavač, veterina, ... )
- dostatečnou částku poslat na "spořák"
Kdyby došlo k výpadku příjmu, tak máme rezervu, popř. hodně výdajů dokážeme snížit, popř. omezit.
@lauriak To, ze s tebou nekdo nesouhlasi, neznamena, ze to nepochopil (facepalm).
@martinka_33 Pro mě je třeba kvalitní strava prioritou - jídlo nás ovlivňuje fyzicky i psychicky, jsem v místní komunitě KPZ - Komunitou podporované zemědělství, kde se dá i hromadnou objednávkou ušetřit. Mléko z farmy nás vychází levněji než z obchodu. Zeleninu máme předplacenou a odebírám co 2 týdny. Je to samozřejmě o prioritách. Netvrdím, že je to levné, ale není to často dražších než v obchodech. Jinak v běžných marketech dost nakupuju v akcích a klidně do zásoby.
@glitterglue Syn si PS přál, ale je to dost drahé než aby to mělo v našem rozpočtu prioritu nebo bych sahala do úspor. Nakonec si na to výrazně našetřil a i babičky mu přispěly k 10. narozeninám a my doplatili jen část, což beru, že ke kulatým je to třeba. On tam jako milovník fotbalu hodně paří Fifu. 😁 Předtím si šetřil na tablet a mladší si na něj teď taky šetří. Mají kapesne a občas dostanou od babiček - narozky, svátek, vysvědčení, Mikuláš, Velikonoce, Vánoce.n
60.000,- ...my teď máme 52.000,- na rodinném účtu a budeme navyšovat (oběma nám zbývají i peníze na naše věci). Jsme oba slušně vydělávající. Platí se z toho nájem, poplatky za energie, pojištění = celkem 30.000,- a pak jídlo, drogérie, občas nějaké drobné vybavení domácnosti (typu pekáč na pečení třeba). Jídlo nevím, přijde mi, že je pořád stejně drahý a možná víc než třeba před dvěma lety anebo i rokem... a před mzdami prostě sotva stačíme, takže proto budeme navyšovat. Jsme tři dospělí (dceři je skoro 17, takže už ji neberu jako dítě, které by jedlo jen za půl dospělého, ale prostě full). Leccos mám ze zahrady (zeleninu, jablka, maliny, ...), hodně zavařuju, peču, dělám sirupy, ze zeleniny zavařuju omáčky... chodím na houby, borůvky, lesní ostružiny, bylinky - od jara do podzimu furt něco v přírodě nebo na zahradě škubu a zpracovávám. Brambory nekupuju vůbec, protože máme vlastní bio z podhůří z chaty - sice pro někoho blbost, ale za ten rok to udělá celkem velkou položku.
Léta jsem byla samoživitelka a upřímně jsem ráda, že už nejsem, protože bych asi musela stáhnout ocas a zažádat o příspěvek na bydlení a dítě. Jinak bych to teď už nedala. Vždycky jsem pro nás kupovala kvalitní potraviny, ale ty bych si teď už nemohla dovolit.
Takhle si myslím, že máme trošku vyšší standard. Kupuju dost často maso, máme doma vždy zeleninu a ovoce, mléčné výrobky a šunku. Nakupuju ale téměř vše v akcích (asi zvyk z let předtím). Jednou do měsíce máme krevety a tak 3-4x do měsíce hovězí maso, rybu anebo kvalitní vepřové od řezníka.
@glitterglue ale ty pises zase o hodinkach, ktore ale si potrebovala hlavne TY aby si sa im volala. Ja pisem, ze deti chcu vela veci a neni vychovne im vsetko kupit hned aj ked na to mas. To je cele.
Ale uz to nechaj tak ☺️ Kazdy to mame inak 😜

@glitterglue ale to je vlastne uplne jedno. Pointa toho co som pisala na zaciatku bola, ze deti nedostanu vsetko hned ked si zmyslia, napriek tomu, ze financne to pre nas neni problem.
Priklad: Dneska by mi dcera povedala, ze chce playstation tak ho neletim zajtra kupit. Poviem jej ok ak po tom tuzis mozes ho dostat na vianoce. Aby tie veci nebrala ako samozrejmost a aby mala cas si to premyslet a realne sa na tu vec tesit.