Je druhé dítě rozpočtově možné pro průměrnou rodinu?
Uvažuji nad tím, jestli si můžeme dovolit další dítě. Máme jedno, a já jsem už 2,5 roku zpět v práci. Mě chodí mzda 34.000 čistého, manželovi 42.000 Kč. Oba máme 13. mzdu a kvartální bonusy do 12 tisíc Kč Máme třípokojový panelákový byt zatížený hypotékou, kde máme nově splátku 21.000 Kč bez energii. V tomhle módu zvládneme jednu levnější last minute dovolenou ročně a každý vikend nějaký výlet nebo akci bez nutnosti se omezovat. Máme jedno staré auto RV 2006, které sem tam žádá opravit.
Jak moc by nás zasáhlo pořízení druhého dítěte ? Můj rozum mi říká, že si to dovolit nemůžeme. Můj syn je smutný, že je sám. Manžel si přál dvě děti, ale také to vidí díky naší finanční situaci černě.
Zajímalo by mě, jestli je sourozenec opravdu výsadou jen těch s nadprůměrnými příjmy a s velkými obytnými prostory. (Vynecháme případy alá výměna manželek)
@lenkapanenka Nebudu to rozepisovat. Bydlíme ve svém bytě a náklady na vše včetně jídla apod máme 18-20 000 Kč + někdy výdaje navíc jako pojištění apod. Teď máme 34k příjem, takže šetříme a až spadneme na 24k, tak nečekané výdaje budeme hradit z rezervy. Je pravda, že auta teď moc nepoužíváme, jen na výlety. A pokud nevyjdeme, vrátím se zase na částečný úvazek do práce. Ale jo, fakt to jde. A bydlíme na malém městě.
@muhehehe Neříkám, že to je pohoda. Kousek níž píšu, jak to cca máme. A máme zahradu, hodně zeleniny a ovoce třeba máme ze zahrady. Byt máme svůj a ano, ten jsme dostali, to přiznávám. Ale dlouho jsme byli v nájmu a zvládali jsme to i tak. Bez dovolených, bez večeří v restauracích, všechno máme vždy naplánováno a šetříme 🙂
@lenkapanenka My jsme zařizovali celý byt a šlo to. Je to za cenu velké skromnosti a bez dovolených. Na tu bychom neušetřili. Ale dvě děti mi za to stojí 🙂 Až se vrátím do práce, tak i na dovolenou i do restaurace se půjde 🙂
@honatko092 Nojo, dostat byt, to by se tu všem kecalo, jak život není o penězích. Samozřejmě, že není, nelze než souhlasit. Ale třeba konkrétně to bydlení se nějak řešit prostě musí. Vaše podmínky a podmínky zakladatelky vůbec nesnesou srovnání...
@muhehehe Jenže už nevíš, že ten byt bude muset projít kompletní rekonstrukcí, na kterou si vezmeme hypo, ale až půjdu do práce. Teď žijeme jak se dá. Tahle diskuze není o mě, jen jsem chtěla napsat, že se to dá utáhnout. Těžko, ale dá. Končím. Ještě si můžeš klidně naposledy rýpnout, pokud ti to udělá dobře 🙂
@muhehehe proč nesnesou srovnání, zakladatelka má hypotéku, ale zase jako rodina o tu částku vyšší příjmy.
@honatko092 hypotéku nemá, ale příjmy podstatně nižší.
Takže srovnat se to může (alespoň minimálně tak jako srovnání s kýmkoli jiným tady na netu).
Ano, zvládnete to
Mimino je levná záležitost, batole je levná záležitost (ale pozor, zde je problém ve velkém poklesu příjmů, pokud nemáš práci, kterou můžeš vykonávat s miminem na krku), školkové dítě je stále celkem levná záležitost, v mladším školním věku se dítě začíná prodražovat, starší školní věk už je to drahá záležitost a jestli bude chtít studovat... To vše je se dvěmi krát dva.
Pokud o dítěti přemýšlíš z finančního hlediska, tak jedináček je správná volba bez ohledu na krizi 😀
Ale jestli se ptáš jen na to, jestli dítě uživíte, tak jo, ale budete muset slevit z nároků nebo navýšit příjmy v budoucnu, v době kdy se dítě začne prodražovat...
Upřímně, já jsem s dětmi sama, (6let, a rok). Malý byt, též splácím (jeho opravu pro živlu), mam o dva roky mladší auto, ale taky spíš na dojetí. Rodicak beru 11tis, odchází mě 12tis. Alimenty beru 3tis. Jezdím pomáhat bejvalymu s podnikáním, vydělám tak 4-6tis ( samozřejmě něco tam projezdim). Je to masakr, ale zvládám to. Mateřskou jsem měla 27tis, mzdu kolem 35tis.
Já myslím, ze to zvládnete. I kdyby jste měli 25 po odečtení hypotéky, a energii. Tak pořád to je dost 😀 mě zbývá tak 5,6 pro tři a taky to jde. Samozřejmě jen dočasně, než mě prcek pustí do prace. Vůbec bych neváhala
Zakladatelko za mě bych si to pořádně rozmyslela. Kór pokud neumíte šetřit. My máme momentálně příjem cca 75-80tis, dvě děti a chvíli jsem uvažovala i nad třetím ale s dnešními cenami mi to přijde jako bláznovství. To samé jak tu holky pusou že jsou rodiny co musí vyjít s menšími penězi... Ano dá se to ale je v tom hodně omezování a naprosto popravdě já si to nedokážu představit. ..
@martinka_33 Já mám sice první dítě, ale jestli je výdaj na miminko cca 4 tisíce měsíčně " levné" ( reálně spočítané hned od narození a to nakupuju z druhé ruky) , začínám mít obavu na kolik se dopracujeme ve škole. 😃
Výdaje: 21000 hypotéka, 5500 energie, 3000 úvěr, 2400 penzijko, 2000 nafta, 3000 TUV + lítačka rozpočítáno měsíčně, školkovné 6500. To je dohromady 43,4, na další útratu vám zbývá cca 32 tisíc. Pokud bys brala rodičák 10000, tak vám zbyde 8, a z toho se žije těžko, zvlášť pokud nemáte rezervu. Ve vašich výdajích vidím jen dvě možnosti, kde ušetřit, a to jednak zrušit penzijko (neříkám, že to máte udělat, ale že je to možnost jak navýšit příjmy u rodičáku) a pak školkovné se mi zdá dost vysoké, je možné změnit (výhledově) školku? Další otázka je, máš možnost si na rodičáku něco přivydělat, případně muž? Pokud nic z toho nejde a vaše výdaje zůstanou stejné, tak bych do dítěte nešla. Řekla bych, že po zaplacení nutných výdajů by mělo na jídlo a další zbýt minimálně (a to opravdu minimálně) 15000, spíš aspoň 20000. Nicméně určitě bych si začala dávat stranou nějaké peníze, minimálně 5000 měsíčně a začala budovat rezervu, ať nemáte problém kdyby byl potřeba nějaký větší výdaje nebo jeden z vás přišel o práci.
@elwe Díky za shrnutí, ano to je hodně málo. Navíc se dvěma dětmi bych potřebovala ještě auto pro sebe a kondiční jízdy, zatím jezdí jen manžel. Musela bych koupit celou vybavicku znovu. Za školku by se dalo ušetřit, protože syn bude od září predškolák a měli by ho přijmout ve státní. S přivýdělkem si nejsem moc jistá, jak bychom to prakticky zvladali. Musela bych si najít nějakou víkendovou záležitost.
Zas pokud bydlíte ve větším městě (domyslela jsem si, že v Praze), tak se bez dalšího auta dá obejít slušně.
No delku rodicaku chteji od roku 2024 upravit,ma klesnout o 100 tis. a ma se zkratit o rok...
jestli budou mista pro dvoulete deti,do prace se vratis driv nez kolem 3.roku ditete...jinak asi to zvladnete,ale budete se muset hodne uskromnit a doporucuji mit na ten cas financni rezervu min.kolem 300 tis.Kc...
@michaela666 ty máš výdaje na miminko 4000? Jak to děláš? Já mám ročního syna, teda zatím převážně kojim, oblečení mám teda po synovi - ale i tomu jsem kupovala to nejlevnější, spotřeba plen už není bůhví jaka, jestli mě mimco přijde na tisícovku, tak je to moc 😀 proto souhlasím s tím, ze výdaje na mimco jsou nula nula nic, rozdíl je samozřejmě, jestli jste na UM, ale to byl můj první syn, a stejně ty vydaje na něj nebyly extra velké. Teď je předškolák, a na 4000 za něj jsem se ještě nedostala, a to podotýkám, má opravdu všechno
@maxulekapcule Byla plně na UM což dělalo měsíčně 1800 jen za klasický Nutrilon, žádné speciální mléko + cca 1000 pleny, perlan, podložky, občas nějaké léky, oblečení. Průměr byl opravdu 4 tisíce. Kojení a látkové plenky jsou samozřejmě velká úspora.
@marcicek84 to chci vidět jak nafouknou kapacitu školek…. Za dva roky .. V Praze by jsme k zápisu ani neměli nárok jít … pouze děti do srpna 2019… takže zářijový děti by mohli nastoupit ve 4 letech 😂a tady na menším městě po velkým adrenalinu vyšla jedna školka a je nejmladší koho vzali … 😂😂a to ze mám kam nastoupit a musím se vracet do práce je pouze můj problém k řešení 😂
@elwe Ano, na sídlišti. Úplně nutné to není, ale bylo by to pohodlnější.
@marcicek84 Tak to jsem ani nevěděla. Já byla doma do 2 let a stačilo to, ale s vyšším RP.
@janule0123 co ja vim,tak me se to uz moc tykat snad nebude,hlavne vyberu co nejvic z rodicaku letos a necham si tam symbolickou castku,nebudu cekat komu v roce 2024 prdne v bedne a co budou chtit najednou komu kratit.Jinak ano,kapacita skokek je problem,proto ma byt to sousedske hlidani, za 1 dite hlidacka dostane 1000 Kc to mas 50 kc na den a 5-6 Kc na hodinu,uz vidim davy zajemcu za tu cenu a co to budou za lidi,kteri tohle vezmou,protoze to bude zodpovednost jak blazen a je to uplne nedustojne ohodnoceni...
Při současném životním stylu si další dítě dovolit nemůžete.
Pokud bude dítě priorita, životní styl aspoň dočasně upravíte tak, aby to vyšlo, to reálné je.
Obojí ale nelze - miminko i výdaje, na které jste zvyklí.
Autor - tak abys ale mela ten vyssi RP,kdyz budou chtit setrit a seknou po tom,ale treba neseknou jen misto valorizace zkrati max.delku...tezko rict jak se to vyvine,dalsi vec je,ze chteji i zrusit slevu na nepracujiciho manzela/manzelku...jsou rodiny,kterym to vychazi a uz toto nebudou moct cerpat...
Pokud v této situaci chceš druhé dítě, prostě na to našetřete. Píšeš, že nejste extra dobří hospodáři, ale očividně přehled o vašich příjmech a výdajích máš a počítat umíš.
Veď si podrobný přehled, zmapuj si, co jsou vaše slabiny a na čem byste mohli ušetřit (já třeba na rodičáku utlumila pojistky, po nástupu do práce postupně deficit dorovnala a nedávno i částku navýšila, protože jsem zjistila, že jsme se naučili bez toho obejít). My jsme si tímto přístupem výrazně zkrátili dobu splácení hypotéky.
Vytvořte si potřebný finanční polštář - to je základ. Se zvyšujícími se hypotéčními úroky, cenami za energiemi - tady přestává sranda.

@felixfelicis Přesně proto nad tím přemýšlím. Nedokážeme efektivně hospodařit ani jeden.