Je můj příspěvek na domácnost dostatečný?
Žiju s přítelem a dětmi v jeho domě a zajímalo by mě jak to máte doma vy co se společných výdajů týká.
U nás je to takto: já+ 1 dítě školou povinné, přítel + 1 dítě školou povinné.
Žijeme u něj. Platí hypotéku na dům + elektřinu. ( voda ze studny), internet.
Já mu platím 7000 Kč na bydlení a 9000kč na jídlo+ hradím prášek na praní a hygienu celkově.
Dovolenou platíme na půl. Výlety se střídáme.
On plat přes 40.000 Kč já cca 25.000 Kč .
Myslíte že mu dávám málo?
Jinak moje dítko jezdí na víkendy k tátovi a jeho k mamce.
Ptala ses, odpověděly jsme ti. Dál to obhajovat nemusíš. Jsou to tvoje peníze a tvoje starost za co je utratíš.
Každý svého štěstí strůjce. 🤷
@sinicka Ano radši byste šli žebrat od státu. Okey tak každý sme jiný.
Asi bych radši žila sama v nájmu i s tím, že mi bude přispívat stát, než abych měla přítele, kde kdybych se ozvala, že dávám hodně, že nic neušetřím, tak by mi řekl, že můžu hned jít. Píšeš to někde na 1. nebo 2. stránce.
Nešla bych žebrat, ale hodně rychle si k práci našla brigádu abych nemusela spoléhat na stát. 😉
@levandule_k Ano já se sním domluvila na tom že budu platit méně a ono v životě nejde jen o peníze. Pěkný den.
@michaela666 Už sem psala že ze zdravotních důvodů to není možné.
Nedala bych mu podíl na domě, ale nechtěla bych po něm přispívat na "nájem", a také bych po čase nechtěla přítele, ale manžela, protože bych potřebovala posunout vztah na jinou úroveň. Manželství má pro mě výhodu, vzniká SJM, hospodaříme společně. Takže by bylo, nedáváš na bydlení 7, pojďme ji dávat sem.
Pokud ses domluvila, tak je to ok.
Když nejde jen o peníze, tak by neměl problém, kdybys mu přestala platit tu 7 "nájemného" ne.
Jde o toho, abys ty byla šťastná, takže pokud to máš nastaveno ke své spokojenosti, je to v pořádku.
Jenze ty u nej nejsi v podnajmu. Ale evidentne to furt nechapes 🤷♀️
Kdyby mel dum/byt pronajatej, logicky by bylo platit pulku najmu. V momente kdy splaci hypoteku na svoji nemovitost, opravdu neni normalni mu na ni prispivat. Pulku energii, pulku jidla, pulku drogerie ano, ale hypoteku zkratka ne. Stejne tak pulku domacich praci, ktery jsou na dennim poradku na rozdil od "obcas uvari a dela veci kolem domu"
Takze to je v tomhle pripade asi 10 000 mesicne.
Když je to tedy podle tebe v pohodě, tak na co se ptáš?
No, dočetla jsem... jsem jediná, komu to připomíná včerejší diskuzi?
@levandule_k Tak já o sňatek vážně nestojím.
Hele, čtu to od začátku a pokud jsi spokojená se stavem, jaký máte nastavený, tak je to v pohodě. Ale za mě takhle - ze svého mu splácíš dům, kde ti nic nepatří a patřit nebude. Nemáš žádnou smlouvu a zde dne na den můžeš letět na dlažbu. Takových už bylo, že se znali spoustu let a ten jejich by tohle nebo tamto neudělal - přišla jiná a bylo všechno vzhůru nohama. Že si řekl o takové peníze a přitom věděl, kolik bereš, to teda neznačí nic dobrého ☹ A ta tvá obava, že když řekneš, že chceš dávat míň, že vytasí, ať se teda vystěhuješ, to je velký vykřičník. A o prachy ve vašem případě opravdu jde.
@llluckaaa Děkuji za názor. Protože sem loni byla dlouho nemocná a výdělek byl daleko nižší - tím pádem dostával ani ne polovinu toho co měl tak opravdu v tomto se nebojím že by mě vyhodil ať řekne ve vzteku co chce.
Za mě je zase nemyslitelné to co mi tady radí některé holky a to jít na azyl , žebrat na dávkách, shánět byt bez kauce a ponižovat se před majitelem.
Smlouva je ti upřímně úplně k ničemu. Žila sem v bytě a majitel přišel s tím že byt potřebuje do měsíce pro dceru a neuděláš nic , jistota žádná v pronájmu není. To jedině městský byt - ten sehnat je dnes umění. Nebo vlastní byt a to nepřichází v úvahu.
Ponizovat se pred majitelem pronajimaneho bytu s zadosti o snizeni kauce vadi, ale ponizovat se pred chlapem a mit na uctu kazdy mesic z vyplaty 1500kc nevadi 😁 jezis tahle diskuze me fakt bavi 😁
@budouci_maminka To sem ráda že se aspoň pobavíš. Víc to nebudu řešit. Pěkný večer.
No, to zas je ale tvuj problém, ze mu na to kyvnes a do mesice jdes, jinak je tam 3 mesicni výpovědní lhuta.
Necetla jsem diskuzi, ale urcite neplatite 14tis energie, dala bych mu polovinu na energie a i na jidlo mi to prijde hodne. My utratíme cca 10 ve4. Mas pěkného vykuka, ktery se necha ženskou živit 🙏🤦🏼♀️ a rychle bych to byt tebou poresila, abys, az splatí hypo te nevyhodil a neskončila jsi s holou prdeli… me toto silene rozčiluje, ja totiz za mlada byla taky blba a jsem jednoho takoveho jsem mela🤦🏼♀️ jen jsem ho nastesti živila, hypo jsme nemeli 🙏
Takže vlastně skoro 200 příspěvků do diskuze o 💩 s výsledkem, že ty jsi spokojená a nemáš žádný problém. Divné jsme vlastně my ostatní. 🤔
Já jen nechápu, proč mu platíš polovinu hypotéky? Kdyby byl v nájmu, tak prosím. Ale on si platí svoje. Ty z toho nebudes mit nic, vubec nic. A zhodnocuues mu jeho majetek. Polovinu energii bych pochopila. Polovinu nájmu také. Polovinu hypotéky ne...
Dělej, jak myslíš, ty sama víš nejlíp, jak to u vás funguje. Vem si ale z této diskuze aspoň něco - ono fakt není normální, že si k sobě chlap nastěhuje ženskou, řekne jí, jakou částku mu má platit, a nechá jí, aby živořila a neumožní ji nechat něco stranou, kdežto jemu zbyde z výplaty přes 20 tisíc. A ženská se bojí to s ním probrat, aby ho nevytočila a on jí zase ve vzteku nevyhazoval na dlažbu. Takto zdravé vztahy nefungují, proto se ti tu holky snaží otevřít oči.
No, ony ti tu ostatní přispěvatelky jen chtěly naznačit, že jsi zneužívána.
A protože nehledíš na sebe, pak by nebylo od věci si uvědomit, že není fér vůči tvému dítěti, že kupuješ drahé jídlo majiteli domu a jeho synovi (promiň, ale člověka, který na tobě parazituje, partnerem nazývat nelze), aby jsi neměla na jeho potřeby do školy (promiň, ale z 1.500,- Kč fakt toho moc nepořídíš), natož abys myslela na jeho budoucnost a něco našetřila (nám teď řekli, že máme počítat s náklady na rovnátka u dcerky s 50-60 tis.).
A to, že tvůj model jednání, že je v pořádku být zneužívána / zneužívat slabší přebere tvé dítě jako vzor do svých partnerských vztahů, je prostě fakt.
P.S.
Tím v žádném případě neříkám, že jsi špatná matka - hraješ s kartami, které sis rozdala. Ale vše má své příčiny a důsledky.
Minimálně by nebylo od věci začít si odkládat každý měsíc alespoň menší částky, abys měla alespoň základ, až ten domeček z karet spadne.
A on spadne, nemáš peníze ani na péči o sebe a zdraví ti odchází.
Drž se.
@j.a.n.i no mně to přijde v partnerském vztahu fakt zvláštní. Ano, nájem cizímu bych taky platila na půl nebo v nějakém poměru s ohledem na výplaty.
Ve vlastní nemovitosti nikdy. Měli jsme to tak - když jsme bydleli v mém domě, nic jsem po tehdy ještě přítelovi nechtěla. Jezdili jsme mým autem, benzín jsem platila převážně já, protože to na mě vycházelo.
Pak jsme se přestěhovali k němu do bytu a taky po mně nic nechce. Moc nevaříme, takže jídlo si objednáváme nebo chodíme do restaurací, to platime tak on:já - 70:30.. platí dovolené, telefony, netflix, hry, další streamovscí sluby.. No vlastně vsechno včetně aut, garáží, odpadů, vybavení do domácnosti, hračky pro děti. Já mám svůj plat a svoje příjmy jako kapesné. 🤷🏼♀️
Marně si lámu hlavu nad tím, co tedy mělo být smyslem této diskuze, když je za tebe vše v pořádku. Chtěla jsi slyšet, že nejlepší by bylo, abys nechala svou výplatu posílat rovnou na jeho účet a pak se budeš spravedlivě podílet?
Za mě to bylo asi takto - v pořádku to pro tebe nebylo a proto jsi vyvolala tuto diskuzi, ale protože tvůj partner z toho vyšel jako blbec a ty jako trouba, co nemyslí na důsledky, tak se to snažíš celé otočit. Faktem ale zůstává (a to se ti tu snažíme všechny říct), že když vám ten vztah nevyjde, jsi v hajzlu, protože si neděláš žádný finanční polštář v důsledku vlastního přesvědčení, že když nebudeš platit tolik, budeš za vyžírku. Možná by bylo fajn zapracovat na traumatu, co tě nutí takto přemýšlet, pak třeba budeš schopná myslet na svou a synovu budoucnost...
@j.a.n.i na zacatku vztahu pokud bychom byli s partnerem oba v najmu a on by k tomu jeste pronajimal svuj byt tak je snad v poradku ze jsou to jeho naklady a prijmy ktere z toho investicniho bytu plynou. A co se tyka spolecneho najmu v byte tak by mi prislo fer to rozdelit nejak smysluplne, idealne 1:2 ty naklady, pokud by bral jednou tolik velky plat oproti mne a sdileli bychom spolu domacnost a spolecne vychovavali deti ale nemeli zadne spolecne a nevypadalo by to ze se budem brzy brat..
Ja nejak nechapu tu potrebu zenskych nutne se podilet financne fifty fifty na domacich nakladech kdyz jsou prijmy vyrazne nevyrovnane. Osobne si teda myslim ze muz ma zenu rozmazlovat a financne zabezpecovat a ze pulka jeho prijmu jsou moje a pulka mych primu jsou jeho..
Vzdyt partnerstvi je vlastne o rozumne mire zavislosti jeden na druhem, proc toho druheho predsvedcovat, ze nejsem rada, ze neco zaplati a me zbydou penize na me potreby?
Pokud s clovekem sdilim domacnost, smutne i stastne chvile, tak preci je fer sdilet i finance. Bez toho, aniz by jeden nepripravoval zazemi, by ten druhy treba ani tolik nevydelaval...

Protože většina z nás by na takové podmínky ani nepřistoupila, proto nám to přijde nepochopitelné a takového “chlapa” bysme nakoply