icon

Je rozdělení financí v domácnosti spravedlivé? Zkušenosti a názory

5. kvě 2024

Ahoj holky.chtela bych se vás zeptat jak máte nastavené finance v domácnosti.Mam přítele 10let.Od samého začátku máme každý svůj účet.Nikdy jsme neměli společně finance ani teď když máme syna.Moje výdaje před mateřskou byli za jídlo +příspěvek na vodu a samozřejmě výdaje pro moji vlastní potřebu.On platil hypotéku,elektriku a veškeré opravy a věci kolem baráku.Ted sem na rodicaku a na mě jsou výdaje za jídlo a za malého(oblečení,hračky atd.).Přítel platí veškeré výdaje co se týče baráku+ mi dává 3000 Kč na jídlo každý měsíc+malému platí dětskou skupinu kam chodí 2 x týdne.Prijde mi to fér i když se občas stane že s penezma nevyjdu chodím 4x do měsíce na brigádu k nám do práce.Dovolenou si platíme každý sám + on platí za syna.Rozdil co bude chybět mě,mi prý doplati.Ted nastala situace kdy si přítel bude kupovat nové auto a já si to jeho původní od něj budu kupovat.Stejne bych za 1-2 roky musela řešit nové a on by tohle prodal o 60 000 ký dráž než mě.Byla sem s tím v pohodě do doby,než do mě začala hustit mamka a lidí z rodiny že auto by mi měl spíš dát že je to hnusný když ho chce zaplatit a že by mi měl zaplatit i dovolenou atd.Jsem z toho teď v rozpacích a trochu špatně zda to máme nastavené správně.priznavamcze přítel je trochu sobec co myslí jen sám na sebe a samozřejmě by se mi líbilo kdyby mi autodadaroval,ale asi bych se cítila trochu trapné.Co si o tom myslíte?😔je to takhle fér?

Strana
z4
skororozvedena
5. kvě 2024

@cherie24 částečně más pravdu, že svatba by toho tolik nezměnila. Nicméně, minimálně v případě náhle smrti a potřeby fin. Zabezpečení ano (vdovský a sirotčí důchod). Navíc, přece jen "manželka" zní jinak a okolí to bere jinak, i úřady nebo v nemocnici atd.

klokanka31
5. kvě 2024

A je hnusný že on si platí hypotéku, a ty ho vlastně živíš. A že ti ani dovolenou nezaplatí...🙄

konidana
5. kvě 2024

@nektarinka123 tak ja to chapu. Casto totiz vyplyne, ze zena z rodicaku ma zivit celou domacnost (klidne 4 a vice lidi), tak to proste nejde. Kdyz je zena na rodicaku, tak chlap je hlavni zivitel a nejak by se o vsechny vydaje meli podelit

Pro zaklaatelku...znam jednu domacnost, kde meli striktne rozdelene finance a veci si i mezi sebou podobne prodavali a kupovali. Ale ja osobne si to moc neumim predstavit. Jako jo, ale s pritelem se kterym jsem chodila a nemeli jsme ani spolecnou domacnost natoz dite. S manzelem/otcem ditete mame prosze finance spolecne. Sice kazdy svuj ucet, ale penize ruzne prelivame jak je potreba.

autor
5. kvě 2024

@zanett a na co mám nárok?je mi 30 můj druhý chlap takže zkušenosti fakt nemám a proto se ptám...

adelisss
5. kvě 2024

Máme taky doma oddělené účty. Oba jsme si zařídili účty ještě dřív, než jsme se poznali. A nechtěli jsme je rušit. Ale to přeprodávání auta mi taky přijde zvláštní. Však s ním můžeš jezdit, platit třeba pojistku a opravy. A auto může být psané pořád na přítele. K čemu tak hrozně potřebuje peníze z prodeje toho auta? Na to nové auto?

zanett
5. kvě 2024

@skororozvedena Jde taky o to, ze kdyby byli manzele (a nemeli zuzene SJM), tak by vsechno, co maji, bylo spolecne. Sice to, co pred manzelstvim nabyli, patrilo kazdemu zvlast, ale alespon by neco budovali/nabyvali spolecne za dobu trvani manzelstvi, coz se ted nedeje...ted si kazdy z nich jede na vlastni triko.

Zakladatelko, ohledne toho, na co mas narok. Pokud nejsi jeho manzelka, tak absolutne na nic. Ja jsem to myslela spis ve smyslu moralniho naroku, nebo jak to rict - kazda zenska s urcitou davkou sebeucty by od chlapa, se kterym je 10 let a ma s nim dite, ocekavala, ze se partner pochlapi a automaticky ji zaplati dovolenou pripadne jine radosti (kadernika, nejake hadriky sem a tam, atd) a ze chlap nebude trvat na tom, ze si platby rozdeli 50:50 notabene v dobe, kdy je zenska na materske a nema prijem jako driv. Sice na tyto 'nadstandardni platby' pritelkyne zadny zakonny narok nema (na rozdil od manzelky, ktera ma narok na stejnou zivotni uroven jako manzel), ale jednou je to jeho pritelkyne a matka jeho ditete, tak holt neni divne ocekavat, ze za ni chlap utrati vic penez proste proto, ze chce, kdyz ji miluje. Kdyz to reknu velmi pejorativne (doufam, ze me nesmazou), ja bych proste nesnesla, ze jsem mu dobra na to, abych mu delala domaci servis, on si do mne pravidelne vyklepal pytlik, ale kdyz dojde na spolecnou rodinnou dovolenou, tak si ji musim zaplatit, i kdyz jsem na materske. Rozumis te jemne nuanci?

Akorat se teda obavam, ze se to u vas doma bude tezko menit. Po 10 letech tohoto rezimu se chlap bude cukat jako had, protoze nebude chtit prijit o svou velmi vyhodnout financni pozici. Takze necekej, ze se to jen tak zmeni. Pokud nema tvuj chlap IQ tykve, tak vi velmi dobre, ze je soucasny stav mnohem vic vyhodnejsi pro nej a blby pro tebe. Kdyz mu to nevadi (ze defacto obira matku svyho ditete a zenu, kterou pry miluje), tak pochybuju, ze bude celej zhavej to menit.

tereza0111
5. kvě 2024

Nezlob se, ale jsi trubka. Nechci hejtovat tveho pritele, protoze z toho co pises jsou naznaky, ze by ti i daval vic, ale ty by ses citila trapne a vlastne neprijimas nebo si o to neumis rict. Takze on tezko muze mit tuseni, ze je neco spatne...

Pritel plati veskere vydaje co se tyka baraku - on ale on je to jeho barak, ne spolecny..
Dava ti na jidlo 3tis mesicne - a ty nevaris spolecne jidlo? On doma neji? Protoze jestli ano, tak to si sotva zaplati to co sni sam, spi ho ty zivis spolu se spolecnym ditetem..

Chces byt sobestacna a nechces mit pocit, ze te nekdo musi zivit. Hrdost je fajn, ale tady jsi trochu za hranici. Mate rozdelene ucty a kazdy sam na sebe. Fajn. Mate i stejne rozdelene domaci prace? Taky vsechno poctive napul a nestane se, ze priteli peres trencle a delas mu zdarma uklizecku? Nebo tam nam najednou to kazdy sam na sebe konci, ty jedes vsechno (vyjimky se moc nepocitaji) a rozdeleni plati jen u financi?

Po 10 letech se zmeny nedelaji lehko. Promysli si to, pocitej a zapisuj si mesic fakt poctive co kupujes za jidlo a co jen pritel sni, co sni dite. S kupovanim jidla se vetsinou poji i drogerie, tu asi platis taky vyhradne ty, co? Ano, neco usetris na tom, ze nemusite platit najem, ale uplne to neni mozne brat, jakoze pritel preci plati vsechno a ty se mas fajn, protoze nic nemas. Opravy baraku apod. jsou v teto optice vylozene jeho vicenaklad, u najmu byste je neplatili..

Prodat partnerce a matce sveho maleho ditete je uz vylozene ulet. Ma ti ho dat. Nebo ti bude proplacet pomernou cast splatky auta a benzin, kdyz budes napr. dopravovat k lekari jeho dite? Proc bys tohle vsechno mela platit sama?

Uznavam, ja jsem staromodni a myslim si, ze deleni financi v pripade ditete je nesmyls. (nerikam kdyz si ma kazdy jeste svuj ucet, kam si cast posila, mluvim o takovemhle striktnim deleni)
Zena je na rodicaku a obetuje tim svuj prijem, za to vychovava spolecne dite. Neni to uplne vzdycky psina. Nemuze to fungovat tak, ze otec se ma porad stejne a starat se ma ona, v manzelstvi je i povinnost pro oba partnery srovnatelna zivotni uroven.

cherie24
5. kvě 2024

Autorko, je docela v pořádku, že když dům byl jeho ještě před vztahem, tak je jeho i teď, ale máš nějaké zajištění, spoření, závěť na dům? U nás je dům taky partnera a všechny finance si řeší kolem domu sám, já se k němu nastěhovala těsně po kolaudaci. 😁 Účty máme oddělené a nechtěla bych společné. A kdybych měla třeba ze svého dědictví investovat do domu větší částky, chtěla bych to mít pro sebe právně ošetřené. Ne jen na dobré a zamilované slovo. Ale jakmile jsem otěhotněla, vyřešili jsme dědictví a moje zabezpečení. A jinak jedeme společně, v tom smyslu, že partner vydělává, tak platí, já jsem doma, tak se starám o děti a domácnost. Zařizuju vybavení domu, zahrady, všechny věci pro děti, školku, apd. Příkladem - když je potřeba koupit autosedačka, tak já to nastuduji, vyberu, jedu s dítětem vyzkoušet do auta a partnera se jen zeptám, jestli je ta částka ok a souhlasí s tím. Jedeme na dovolenou, tak já vyberu místo, domluvím termíny, zařídím všechny dokumenty, on zaplatí a je rád, že nemusel nic řešit. Až nastoupím do práce, ráda převezmu i nějaké finanční záležitosti na mě, vlastně se na to i moc těším ☺️ ale z rodičáku? 🤷 A popravdě bych si radši vzala půjčku od té banky než od mého partnera.... Já bych to prostě nerozdýchala, že obětuji svou výplatu a kariéru kvůli rodičáku s NAŠÍM prckem a pak bych ještě měla být vděčná, že mi dal na splátky auto. To si partneři nedělají.

cherie24
5. kvě 2024

@zanett mě baví ta věta, že manželka má nárok na stejnou životní úroveň jako manžel. Jak toho v reálném životě prosímvás manželka teda docílí? To jako na svého manžela pošle právníka nebo ho dá k soudu, že si manžel žije lépe než ona? 😃 Pokud není muž sám od sebe nastavený na to, že žijeme jako rovnocenní partneři, vychováváme společně a budujeme naše, tak je celkem jedno, jestli jsme se podepsali u oltáře nebo ne. Jasně, manželka pak má nárok na dávky po smrti apd, ale manželstvím se přístup chlapa nezmění.

zanett
5. kvě 2024

@cherie24 Ja myslim, ze je ta stejna zivotni uroven manzelu ukotvena v zakone proste proto, aby si nejaky vykuk (napr. jako chlap zakladatelky) nemyslel, ze manzelstvi je jen car papiru a ze i po svatbe si muzou zit jeden jako pan a druhy jako kman. Coz je taky, dle meho, duvod, proc se spousta chlapu vyhyba manzelstvi jako cert krizi.

Samozrejme je pravda, ze kdyz to clovek v sobe nema nastavene (ze chce, aby jeho partner/ka sdilela stejnou zivotni uroven), tak holt ho nikdo nedonuti ani heverem. Spis to vnimam jako zamysleni k tomu jit/nejit do manzelstvi s nekym, kdo si hrabe na svem pisecku. Proste kdyz vim, ze chlapovi je zatezko mi zaplatit dovolenou, tak bych si ho nebrala (a teda ja bych si s takovym ani nedelala dite a nezila s nim v jeho baraku. Ja osobne bych si nasla chlapa, ktery nevnima nas vztah jako obchodni, nybrz jako partnersky). Ale ted pozde bycha honit, v pripade zakladatelky, u nich doma se to bude menit velmi tezko.

moudivlacek
5. kvě 2024

Auto i dovolena je za me fakt ulet, nedokazu si predstavit takto zit, my mame od zacatku chozeni, pote manzelstvi spolecne penize, ale rozdelene ucty (ze zacatku kvuli hypo nutnost, pak to zustalo). Každý měl na starosti jiné platby, což neznamenalo, že když nebylo, nemohl zaplatit druhy. Vase nastaveni muze fungovat pouze v pripade, ze jste s tim oba s pohode, coz ty, asi uplne nejsi, jinak bys sem nepsala. De fakto on ma svoje auto, svoji nemovitost, coz si hradi a ty ho vlastne zivis, kdyz z tveho rodicaku jdou finance na jidlo. Prodej auta bych pochopila kamarádovi, příp holce, kterou znam mesic, ne dlouhodobe partnerce a matce sveho ditete :( Dovolenou ani komentovat nebudu... Bud si bouchnes do stolu, budes to trpet, nebo pujdes " o dum dal".

nat
5. kvě 2024

TAj jste si sama odpovedela skoro dole,ze pritel je sobec a mysli sam na sebe...My jsme s manzelem skoro 20 let ale od zacatku co jsme spolu zac y bydlet,jsme davaly vse dohromady a nikdy jsme nejely na moje,tvje ja ti dam pulku na jidlo nebo detem na pleny a mleko...Tohle je opravdu hodne smutne a pokud jde zena nam MD nebo RP samozrejme prijem klesne .....Urcite bych si s nim sedla a probrala to jak to je,spis me zarazi,ze po takove dobe VAM to neni divne,ze jedete kazdy na svem pisku a resite to az ted,to uz jste mely mit davno probrane a ujasnene......

simkrk
5. kvě 2024

Po 10leeltech vztahu si myslim, ze by to auto vam mel nechal a dovolenou ne ze třeba celou zaplatil, ale doplatil.. Přeci jen rodicak, nějaká brigáda... 😁🤷 Si neumim představit, že bych byla schopna si nasetrit na auto a na dovolenou.. 🙄🤷.

honatko092
5. kvě 2024

Tak my máme společné finance, nikdy jsme nedělili na tvoje a moje. Prostě všechno tak nějak napůl a to i teď na RD, protože pracuju. Kdybych nepracovala, tak je jasné, že chlap vydělává víc, tak platí víc a já platím to, co můžu. Před RD jsem vydělávala víc než můj muž, tak jsem taky platila víc, to je pro mě ve vztahu normální. Auto nekomentuju, kdyby můj muž měl auto předtím, než jsme se poznali, tak to auto po tolika letech vztahu by bylo prostě naše a nevím, co dál řešit 🙂 Já jsem taky zdědila byt a žijeme v něm oba s mužem a dětmi, tak je náš, nikdy bych neřekla, že já mám byt, ale my...

ai30
5. kvě 2024

Takze ty se staras o vase spolecne dite a zivis pritele, ktery si diky tomu muze splacet barak a setrit bokem? No ty jo... 😬

drep
5. kvě 2024

Uf a zamyslelas někdy, co z toho vztahu máš ty? Protože takhle to vypadal, že pereš fusekle a vaříš týpečkovi, co má doma služku a chůvu svého dítě a nikoliv partnerku. A ty pak žiješ z 10000 rodičáku plus 3000 od něj (což je btw mnohem míň, než doma za měsíc projí dospělý chlap!) plus nějaký brigády a na dovolenou a na azto si musíš našetřit?! Uf. Vždycky jsem vydělávala víc než muž (třeba i díky tomu, že mám víkendový noční služby a muž doma pečuje), dítě jsme měli před svatbou. Ano, žijeme v našem bytě, který patři teda jen mě, koupila jsem ho než jsme poznali, ale jinak od začátku máme na svých účtech společné peníze. Manžel teď kupoval drahý dárek tchánovi, platil servis auta před cestou, na mém účtu je víc peněz, tak platím celou dovolenou z mého účtu našimi penězi za NÁS. Nikoliv za sebe a za dceru🤷🏻‍♀️

ai30
5. kvě 2024

Prosimte jeste, co presne ti na tom nastaveni prijde fer? Veskerym jeho prinosem je, ze vas u sebe nechava zadaco bydlet. Tobe fakt staci, ze po tobe nechce najem a prijde ti to fer? On ma live-in sluzku a dite, ktere ho nestoji ani korunu, protoze co da za blbou detskou skupinu, ty mu vynahradis na jidle. Tebe stoji dite full-time praci a 10tis mesicne. Tak se nad tim alespon trochu zamysli.

Na druhou stranu diky za to, ze to sem pises. O techto strankach souziti, financni gramotnosti a rovnopravnosti ve vztahu se proste musi mluvit, protoze pripady jako je ten tvuj jsou tady na dennim poradku a to je dost desive.

autor
5. kvě 2024

Nějak mi došli slova...nevím co na to říct...všem děkuju za odpovědi a za reakce .😔i když pro mě ne moc povzbuzující...určitě se nad tím vším zamyslím...asi sem fakt blbá a debilni když mi tohle nikdy nepripadalo zvláštní protoze sem vždycky měla dost peněz pro svoji vlastní potrebu.až teď s dítětem si pomalu začínám uvědomovat co všechno je špatně...děkuji všem...a snad už radši nechci nic slyšet ani číst🤦😢🙈

klokanka31
5. kvě 2024

Hlavně nebuď smutná, vím že to je pro tebe těžký, ale na druhou stranu zase možnost něco změnit k lepšímu (pro tebe) 🍀🍀

zanett
5. kvě 2024

Nejsi blba a debilni, jsi jenom nezkusena. Pokud je ti 30 a jsi poslednich 10 let s jednim chlapem (tzn. od 20), tak holt nemas to srovnani a to uvedomeni, ktere prichazi se zkusenostmi. To je holt dan za tu sexualni revoluci, za kterou muzeme podekovat feministkam - zenska s chlapem roky zije, spi s nim, ma s nim dite (a to pojmenuje po nem), netrval na manzelstvi - (ve kterem by byla alespon castecne legalne chranena) a pak to holt takhle dopada. Pred 100 a vice lety by si te panacek musel vzit, nez by ti udelal dite, a nez byste se sestehovali. Neexistovalo, ze by lide driv takhle zili na hromadce...melo to neco do sebe.

galatea_a
5. kvě 2024

Zakladatelko, hlavu vzhůru, nepodceňuj se tolik. 10 let jsi nějak žila, ok, teď ale začni myslet na sebe a hlavně na svoje dítě. Držím palce! ❤

klokanka31
5. kvě 2024

@zanett Nejen že kdysi si chlapi museli ženy vzít, ale bylo to na můj vkus pěkně rozdělené, žena se starala o děti a domácnost, a chlap musel vydělávat a starat se finančně. Dnešní chlapi si myslí že nejlépe žádné závazky, penízky pěkně pro sebe, ženská ať si vydělá, a ještě se o všechno stará.

adelisss
5. kvě 2024

@zanett I dřív se rodily nemanželské děti. Stačí se podívat do starých matrik. Matky většinou byly služky nebo ženy z chudších poměrů. Holt ženská bez věna nebyla dobrá partie. Rodiče většinou neschválili sňatek mimo společenskou vrstvu...

autor
5. kvě 2024

Já na jednu stranu vůbec nezivorim...však když potřebuju dá mi...o dítě se stará dobře...zaplatí mu veškeré větší výdaje,a vlastně všechno za něj zaplatí on.Ja mi kupuju ty základní potřeby +třeba nějakou hračku,jezdíme do herny.Kdyz jedu sama s kamarádkou zaplatím to já,ale když jede s náma chlap zaplatí to on.Kdyz si naplánujeme nějaký vikendovy pobyt taky ho zapalti automaticky,zaplatí vždycky útratu v hospodě,kino...asi proto mi to nikdy nepřišlo divný...ale co se týče peněz pro moji vlastní potřebu to si všechno platím ze svého.Ja ani nechci a nestojím o jeho majetek.Barak je 3 generační takže jsme tu 3 rodiny a kdyby se nedej bože něco stalo stejně bych šla pryč.Ve všech pojistkach a spoření je napsané moje jméno pro případnou výplatu peněz.Ano tohle asi není důležité a vlastně na takové věci ani nemyslím.Zas na druhou stranu...Aspoň vím,že se sama o sebe a o syna dokážu postarat kdyby sme se rozešli...Děkuju opravdu všem mám nad čím přemýšlet a měla bych si asi uvědomit hodnotu samu sebe...nebo jak to říct.🤷děkuju že jste mi otevřeli oči 👍

autor
5. kvě 2024

A co se týče naší domácnosti.V podstatě se starám jenom o prcka,kuchyň a hygienu s čistotou v koupelně .80% baráku uklízí on...dokonce i vytře,vypere...takze se ani necítím jako jeho služka...říká že když ne staram 90% o dítě on mi pomůže tím že prostě uklidi a nemá s tím problém.🤷ale to je jedno...důležité pro mě byli ty věci co jste psali vysse a puvodni dotaz..

zanett
5. kvě 2024

@adelisss Jasne, ja netvrdim, ze driv bylo vsechno super, jen rikam, ze ta dnesni moderni doba ma holt sva uskali, na ktera neni kazdy pripraven. Schvalne; kdo z vas byl vychovavan k financni gramotnosti, k rozvijeni komunikacnich dovednosti, k seberozvoji a uvedomelemu partnerstvi? Nikdo. Ani ja ne. Tak jak se to vyvazene partnerstvi naucit jinak, nez metodou pokus omyl. Zakladatelka je jedna z tech, kteri si tu chybu uvedomili pozde, protoze uz s nim ma dite a uz to maji doma zavedeno dlouho, ale tak neni vsem dnum konec. Neco se da vzdycky delat.

autor
5. kvě 2024

A co se týče toho auta...já sem to brala tak že mi přece nedá jen tak auto které stálo 300 000 protože spolu bydlíme dávám příklad...Dovolená :on mi rekl ať nějakou vyberu ať třeba výběru i něco lepšího že mi ten rozdíl doplatí.Ale není to tak že by to zaplatil celé abych já měla peníze například zrovna na kadeřníka,na nehty nebo na nějaký víkend s kamarádkou atd...toť jen dodatek..

autor
5. kvě 2024

@zanett ano máte pravdu uvědomila sem si to asi pozdě.ve 14 letech sem si našla kluka se kterým sem byla 7 let ...a teď mám nynějšího přítele takže zkušenosti opravdu žádné.Moji rodiče nikdy žádný peníze neměli..nebyli jsme na žádné dovolené,nejezdili na výlety nic.Dluzili kde se dalo.Nakonec se rozvedli a mamka si teď žije úplně skvěle...takže ani žádný příklad v rodině jak by to mělo být a fungovat sem neměla.O přítelovi rodině mluvit nebudeme to je případ sám pro sebe...

klokanka31
5. kvě 2024

A proč by ti to auto nemohl dát? Vy spolu přece nejste jako spolubydlící, ale jako dlouholetí partneři co spolu mají dítě (spousta lidí po tolika letech jsou manželé...)

drep
5. kvě 2024

U nás budou vždycky všechna auta psaná na manžela, já měla roky k dispozici auta firmy a nemám žádnou historii, čili bych měla zbytečně drahý povinný/havarijní ručení. Ale nic to nemění na tom, že prostě máme dvě auta a oba je používáme podle toho, kdo je na co potřebuje. Fakt nevím, proč by to nemohl dát k dispozici auto, které stálo 300000 při koupi a teď stojí kolik? Polovičku?

Strana
z4