Je rozdělení financí v domácnosti spravedlivé? Zkušenosti a názory
Ahoj holky.chtela bych se vás zeptat jak máte nastavené finance v domácnosti.Mam přítele 10let.Od samého začátku máme každý svůj účet.Nikdy jsme neměli společně finance ani teď když máme syna.Moje výdaje před mateřskou byli za jídlo +příspěvek na vodu a samozřejmě výdaje pro moji vlastní potřebu.On platil hypotéku,elektriku a veškeré opravy a věci kolem baráku.Ted sem na rodicaku a na mě jsou výdaje za jídlo a za malého(oblečení,hračky atd.).Přítel platí veškeré výdaje co se týče baráku+ mi dává 3000 Kč na jídlo každý měsíc+malému platí dětskou skupinu kam chodí 2 x týdne.Prijde mi to fér i když se občas stane že s penezma nevyjdu chodím 4x do měsíce na brigádu k nám do práce.Dovolenou si platíme každý sám + on platí za syna.Rozdil co bude chybět mě,mi prý doplati.Ted nastala situace kdy si přítel bude kupovat nové auto a já si to jeho původní od něj budu kupovat.Stejne bych za 1-2 roky musela řešit nové a on by tohle prodal o 60 000 ký dráž než mě.Byla sem s tím v pohodě do doby,než do mě začala hustit mamka a lidí z rodiny že auto by mi měl spíš dát že je to hnusný když ho chce zaplatit a že by mi měl zaplatit i dovolenou atd.Jsem z toho teď v rozpacích a trochu špatně zda to máme nastavené správně.priznavamcze přítel je trochu sobec co myslí jen sám na sebe a samozřejmě by se mi líbilo kdyby mi autodadaroval,ale asi bych se cítila trochu trapné.Co si o tom myslíte?😔je to takhle fér?
Zakladatelko, pisu dnes posledni prispevek a jdu spat, jenom chci rict dve veci:
Ad auto - Proc by ti to OJETE auto nemohl jen tak dat? Jednak jeho porizovaci cena sice mohla byt 300K, ale auto neni nemovitost, to postupem casu na hodnote ztraci a auta ztraceni na hodnote velmi rychle. Nevim, jak je auto stare a kolik ma najeto, ale rozhodne to neni nic, co by ti nemohl 'jen tak dat', jak pises. Nejsi cizi clovek, jsi jeho dlohodoba partnerka a matka vaseho spolecneho ditete. Pokud si myslis, ze nejsi hodna takoveho veledaru ( 😀), tak budes muset zapracovat na sve sebeucte. Nemusis si ojete auto po partnerovi nijak zaslouzit, ani odpracovat. Mel by ti ho dat jen z toho titulu, kdo jsi ve vasem vztahu a ne na tom chtit jeste vydelat.
Ad dovolena - Kdyz ti rekl, at vyberes lepsi dovolenou, ze ti rozdil zaplati, hned v ten moment bych zapocala diskuzi o tom, proc nam to nezaplati vsem jako rodine a proc si musis platit svou cast (o to vic, kdyz jsi na materske). Zeptala bych se ho hned v ten moment jasne a klidne, jaky ma k tomu duvod a proc si nemysli, ze by mel zaplatit celou dovolenou nam trem on sam. Neagresivne, neutocne. A cekala bych, co by rekl a podle toho se zaridila.
@zanett taky si myslim, ze to neni jen nezkusenost se vztahy, ale nizsi sebevedomi, coz neni nic, na cem by se nedalo zapracovat. Vetsinou to v techto "jak mate doma finance" diskuzich konci prave tim, ze zena partnera jeste obhajuje ....
a dovolena a co kdyby rekla,ze na to proste nema, tak jako rodina budou sedet doma na pr...i?
A jak to vybírání dovolený probíhá v reálu? Miláčku, pojedeme do egypta. Nejlevnější 3* hotel s mořem kilometr daleko by nás vyšel na 30000, ale je fakt hnusnej a nejspíš dostaneme bakteriální průjem. Tak jsem vybrala 5* na pláži, ta vyjde na 70000, ale počkej, dítě je jen za 7900, takže za nás 62000, tak já ti dám tolik, co by stála polovička toho hnusnýho a bez ceny za dítě a ty doplatíš zbytek? Plus mi teda mínus 15 hodin řešerší kam jet a jaký tam jsou hotely, protože když máme takový pěkně finančně zdravý vztah, tak je třeba započítat i práci, co není vidět! To je přece strašně absurdní! Takhle jsem naposledy cestovala za svobodna s mamkou. Řekly jsme si, že chceme na deset dní k moři, já nabídla, že to zaplatím celý, to máma nechtěla, já zas nechtěla blbý hotel/místo, tak kompromis byl, že mamka má na dovolenou našetřeno tolik a když to bude dražší, tak doplatím zbytek. Ale to už jsem dávno pracovala.
To je bizar.
Môžete mať oddelené majetky, to je vaša vec, ale máte spoločné dieťa a domácnosť. Hodnota starostlivosti o domácnosť, dieťa, ušlý zisk z práce, kým si na RD s vaším spoločným dieťaťom sa vyčísluje len ťažko.
Nemôže si to auto nechať napísané na seba a tebe by ho poskytol k plnému využitiu na prevádzku vašej spoločnej domácnosti, vozenie vášho spoločného dieťaťa a na tvoje súkromné účely (to už aj mnohí zamestnávatelia poskytujú ako benefit) ?
Plánuješ s ním budúcnosť? Že ostanete spolu kľudne aj ďalších 50 rokov? Plánuješ s ním ešte dieťa? Lebo ak áno, nie je ešte neskoro aj po tých 10 rokoch zamyslieť sa spoločne nad financiami. Nastaviť si to, aby ste boli obaja spokojní.
Týmto štýlom mu budeš robiť nákupy aj zo svojho dôchodku, zatiaľ čo on bude mať splatenú hypotéku.
Autorko, dnes je na ženy velký tlak. Na jednu stranu bychom měly být za každé situace soběstačné a nezávislé, úspěšné v práci a na druhé straně skvělé mámy, ještě partnerky a milenky k tomu a ono se to většinou moc neslučuje a pak se to zvrhne. Mě taky rodiče partnerské gramotnosti nenaučili, většina mojí rodiny je rozvedená a i já po vzoru rodičů skončila s první dcerou sama. Zpětně jsem si všimla toho, že hodně věcí ve vztazích opakuji a působím si sama a rozhodla se to změnit. Člověk nemůže od partnera očekávat lásku a docenění, když sám o sobě pochybuje a má pocit, že si to musí všechno zasloužit. Proč by sis nezasloužila od něj ojeté auto? Znám ženy, které dostaly funglovky od manžela a jsou to úplně běžné ženy od rodin. Porodila jsi mu dítě, už jsi se zasloužila dost. 😉
A zkoušeli jste třeba o těchto věcech úplně normálně mluvit? Oni chlapi jsou dost často hodně natvrdlý a ani jim to nedochází. Zkusila jsi za ním přijít a normálně láskyplně mu říct - miláčku, nejsem takhle spokojená, ráda bych si taky zašla ke kadeřnici nebo nakoupit oblečení, ale bohužel z rodičáku mi na to nezbývá, co s tím uděláme? Nebo mu spočítat své výdaje, sepsat klidně na papír, ať to vidí a zeptat se ho, kde mám z toho ušetřit na auto nebo dovolenou?
Ty jo, to mi prijde teda mimo. Jako dokud v tom vztahu není dítě, tak ok. Ale ty teď nemůžeš vydělávat plnohodnotně, když se staráš o VAŠE společné dítě. Je super, že máš brigádu, ale ta zcela logicky nenahradí tvůj plat, který bys měla pokud byste dítě neměli. On ti přece také neplatí za to, že pereš, vaříš, uklizis. Tohle je hrozný, předpokládám, že do té společné domácnosti jsi také přispívala před dítětem a když bude konec, tak ty nemas nic. Tohle minimálně stojí za zamyšlení.
@nektarinka123 Tak výši si nastavit můžeš, ale když ho tím pádem vyčerpáš třeba za rok a půl, tak co se zbylými 2 - 3 lety, než ti vezmou dítě do školky, abys mohla jít pracovat? Bydlela jsem v místě, kde se děti dostávaly do školky až ve 4 letech, neměli jsme hlídání od babiček. A abych chodila do práce jen proto, abych vydělala na chůvu, mi nedává smysl...
@zanett No nevim, cece, jestli zrovna pred feministkama bylo zrovna ekonomicke postaveni zen tak super duper parada hitparada, jak si to predstavujes 🤣🤣
Jo, za to, ze se nemusime hned vdavat (nebo po tvojem: ze si nas nemusi chlap vzit) jim vdecime, ale celej zbytek toho pruseru ma ma hrbu prudka patriarchalni spolecnost.
Uff nectu vse… u nas sice spolecne penize nemame, ale celou dobu mi pritel /ted uz manzel/ posila penize, muj rodicak byl pouze na me pojistky, benzin a údržbu auta + kadernice a tak. Dovolene taky plati on. A bere to jako penize spolecne…
My ac manzele nemame SJM a majetek mame rozdeleny - je to proto, ze manzel prisel ke mne s holym zadkem. Ja vydelam vic nez on. Ale fakt by me nenapadlo chtit po nem, aby si sam platil dovolenou. Manzel je financni negramot, takze rodinnou kasu drzim ja, vydelane penize davame ale dohromady, dovolene a veci, ktere potrebujeme, platime z toho a kazdemu z nas necham stranou penize pro osobni spotrebu, plus to, co vydela on nad ramec potreb rodiny ukladam na jeho sporeni. Hanba by me fackovala, kdybych po nem chtela penize za auto, ktere bych mu mela prenechat.
Vy nefungujete jako rodina, ale jako dva cizí lidi. 🤷🏼♀️ Nedovedu si to vůbec představit, my jsme se vzali a máme sjm. Ale záleží co vyhovuje vám. Na okolí bych se vyprdla.
Pokud ti da tolik penez kolik zrovna potrebujes, tak to je asi ok. S tim autem mi to prijde uz moc, odkupovst ho od nej, kdyz jste partneri a mate dite, spolecnou domacnost. Vsak ty to auto budes vyuzivat asi hlavne pro rodinu (napr. nakupy, vylety s ditetem). Kdybys ho mela sama pro sve nezavisle podnikani, tak mozna i 9odkoupit, ale takhle?
A co mám teda jako dělat?mám se s ním kuli tomu rozejít?když mu řeknu že to auto od něj nechci kupovat a že by mi ho měl dát tak ho prodá přes inzerát někomu cizímu...já mám auto taky svoje,platím si sama pojistku...on mi zaplatí nějakou tu opravu co je potřeba...koupi náhradní díly,zařídí výměnu oleje atd..já ho samozřejmě neomlouvam ani ho nijak neobhajuji vím že tenhle jeho přístup je špatně.Ma to takhle ale celý život já ho asi nepredelam...
Je blbý že jste si to nenastavili hned ze začátku...Ale tak zkus to s ním probrat v klidu, a uvidíš jeho reakci...
A ty to auto chceš za tu cenu, co ti navrhnul? Jestli máš už jedno auto a nepřijde ti fér, co po tobě chce - tak ať si ho prodá. Já taky nemám ráda zbytečná auta - pojistka se musí platit, chodit na technickou, přezouvat,... Tak to radši peníze z prodeje. Kdoví na co chce peníze... Ono taky není sranda jako chlap živit rodinu, když je ženská doma. A pro rýpalky: rekonstrukce baráku není určitě zadarmo, i když je to jeho barák. Možná prostě chce peníze a je mu jedno od koho. Nám taky v rodině kdekdo nabízí auta. A když se nám auto nebo cena nelíbí, ať si to prodají, kde chcou.
Na to si musis odpovedet sama, to ti tu nikdo nerekne, vykasli se na nej, zustan s nim, musis vedet, zda jsi s tim vsim v pohode a zij si tak dal ... spis by to chtelo si sednout a v klidu mu rict, ze ti financovani tak, jak je nastavene v soucasne dobe nevyhovuje (pokud opravdu nevyhovuje) a nadnesla, jak si to predstavujes ty a pak by se k tomu vyjadril a hledal by se kompromis.
@ai30 A taky platí bydlení a energie + dětskou skupinu. Když se představím, že platím sama naše bydlení + soukromou školku, kterou jsme měli, tak by mi z toho platu nějak moc nezůstalo. Ono taky záleží, kolik ten chlap vydělá. Možná bych si s ním sedla a chtěla vidět rozpočet, co na co jde, jaké jsou splátky, apod.
@adelisss tu hypo si ale plati na svuj dum, to bych do spolecnych nakladu fakt nepocitala, ale kdyz uz nekdo nema spolecne finance, libi se mi treba i model, co kdysi v podobne diskuzi nekdo uvadel, kazdy da na spolecnou hromadu urcite procento svych prijmu (ted placnu 80%, samo kdo vydelava vic, da do spolecneho rozpoctu vic, ale taky mu vic zbyde), ten zbytek je na osobni potreby obou partneru
Zkusit to prodiskutovat. Pokud ti to uplne nevadi, a mas na to , tak to auto klidne odkup. Ale aspon vidis i jine pohledy na vec...
@moudivlacek proč bys nepočítala hypotéku? Jaký by byl třeba pro autorku rozdíl v tom, že bydlí v partnerově domě nebo v nájmu? Ty peníze se prostě platit musí, ať je to hypotéka nebo nájem. Najednou by neplatila nejradši nic, když to není její? Kdyby šla do nájmu, tak by taky neplatila na svoje. Nevím, kolik ženských by tady samo utáhlo hypotéku na rodinné bydlení. Ale chlapi to takhle táhnout kolikrát musí. Já se hádám ráda o penězích s chlapem :D A už jsem ho několikrát donutila sepsat výdaje. A trochu mě to uklidnilo, částky pěkně pod sebou. A taky se tím hodně vysvětilo...
@adelisss Ja v tom vidim rozdil, pokud si partneri vezmou hypo, spolecne splaci, v pripade rozchodu se bud proda a rozdeli, nebo se vyplati. Ono kolikrat si clovek ve snaze co nejdrive splatit nastavi pomerne vysoke splatky, ktere jsou daleko vyssi nez co by se sehnal pripadny najem. To si musi autorka sednou sepsat a zamyslet se nad tim, neni spravne, ani spatne reseni, pokud to nekomu tak jak to ma vyhovuje, v poradku. Ale kdyby s tim byla smirena a prislo ji to v poradku, nepsala by asi dotaz sem, minimalne nahlodana byla sama od sebe ;) ja bych si sedla a fakt dala na papir vsechny vydaje a prijmy, ono az to oba uvidi na papire, treba najdou jeste nejake jine reseni
@adelisss Bydleni je jeho vlastni, je to investice, ne naklad. Jemu se naklady na bydleni s jejim pristehovaim nezmenily (krome mirneho narustu energii), ji se naklady na jidlo minimalne zdvojnasobily. Evidentne po dlouhou dobu fungovali tak, ze jeji penize zmizi v zaludku a jeho se zhodnocuji investici. Tohle 'ona bydli zadarmo, at nekeca a plati ostatni' mi prijde uplne mimo. On by bydlel jinak jinde a mel z pronajmu vydelek? Kde by podle tebe melo bydlet jeho dite? Nemelo by mu taky nahodou platit najem? 🙄
S tím autem je to ale opravdu divný. Ty ho teda nepotřebuješ, ne? Když máš svoje. Nebo ho hodně chceš? Argumentuješ tím, že lepší, když to prodá tobě než cizímu. No - představ si, že mu uvaříš k obědu svíčkovou a řekneš: Miláčku, tak dneska mi dej za oběd stovku. Udělala jsem ti cenu, máš to o moc levnější než v restauraci. A přeci lepší, když dáš peníze mně než když je dáš číšníkovi v restauraci.
@adelisss i kdyby se vzali, tak dum bude porad toho partnera, nikoho vyplacet nebude, s tim dedictvim pro syna to taky neni jiste, mohou se rozejit, on ho proda, pripadne si najde novou partnerku, s ni bude mit x deti, ktere na dedictvi budou mit tez narok (neco takoveho tu totiz taky bylo), ale to uz jsou cire fabulace, jen ze i takove situace mohou nastat
@adelisss Maximalne to dite ten dum zdedi. Tech moznosti, jak z toho ani to dite nebude mit nic, je pomerne dost, jak pise @moudivlacek.
Proste je rozdil v investovanych a spotrebovanych penezich. Zit v partnerstvi, kdy borec si kupuje nove auto a jeho zena na materske 'obcas s penezma nevyjde' mi prijde teda dost mimo moje chapani.
@ai30 Kdyz uz maji rozdelene finance, tak i ta partnerka by mela mit moznost si neco sporit (na duchod, lepsi dovolenou, zadni vratka), coz zde jaksi chybi. Kdyby to clovek nemel kolem sebe, ci to tu tak casto necetl... Tech zen, co cele materske, rodicaky daly "do rodiny" a partneri si kupovali investicni byty, auta atd. V pripade rozchodu pak nemely ani kam s detmi jit, nemely totiz ani na kauci na byt a to mi treba po 10, 20 letech spolecneho souziti prijde opravdu smutne :(

Stalo, hodnota auta se vyjezdem z linky snizi o nejakych 30% a to se bavime o novem autu, nemuzes brat, kolik pred lety stalo auto, kdyz uz zminujes cenu, cena auta každým rokem klesa ;) ale vy spolu jen nebydlite, vy zijete spolecny zivot, ne, jste zivotni partneri; a to je to, co se ti tu vetsina holek snazi sdelit. Mě by ani ve snu nenapadlo po dlouhodobem partnerovi za neco chtit penize, vzdyt tim autem budes nejspis jezdit se synem, nemas to pro osobni potrebu a jizdy s kamoskama... a asi uplne mimo otazka, a proc nemuze mit auta dve a ty nim normalne jezdit neco prodavat a prepisovat neni nezbytne nutne. Chapu, ze se ti to nelibi, ale snazime se ti trosku otevrit oci, ze toto opravdu neni standardni rodinna situace.