Kolik bude čistá mzda ze zkráceného úvazku 25 hodin týdně za 8000 hrubého?
Prosim poradi mi nekdo kdyz nastoupim na zkraceny uvazek 25 hodin tydne a hruba muda bude 8000 deti si neodepisuji kolik bude cista mzda? Dekuji
@andelka No vidíš, já ale nejsem tvé okolí. Neznáš mě. A z toho, že máme odlišný názor, nemůžeš přece usuzovat na takové diagnózy. Také tady neřeším, že ten, kdo dělá hrubky, má URČITĚ nízké IQ. Prostě je dělá, důvodů k tomu může být víc.
@ilonne Ona už na ni odpověď dostala na první stránce 😉
@sudylichozrout Já jsem to jako dítě často nechtěla, líbilo se mi často co jsem měla jinak, protože mi doma řekli že je to super a já si to fakt myslela. A mnohokrát jsem pak byla terčem posměchu a bylo to strašné. Co jsem ale chtěla zdůraznit je to, že mě děsí, že to začíná tak brzo, v mé generaci to byla až na základce a hlavně v rané pubertě.
@alkuska no a nakonec ti,co teď chtějí mít vše co ostatní,budou platit velké peníze za home made originální výrobky. Já šít neumím,tak kupuju ( pak je blbý když v jedné třídě má x dětí úplně stejné boty které byly v akci v Decathlonu), a podepisuju jak divá. Ale zatím děcka mají radost z trička které si samy pokreslí a třeba softshell kalhoty nechávám šít na míru.
@sudylichozrout jasně, může být dyslektik ( ale pak o tom většinou ví) nebo jako já píše z telefonu ( já jsem na nervy když mi to nenabídne správný tvar,s háčky, čárkami..) Já netvrdím že zrovna tebe se to týká,ale prostě mě ta možnost, podobnost napadla ( a hodně, protože přesně tyhle věty jsem slýchala). Nejde ani tak o názor,ten může být opravdu z mnoha důvodů,ale zarazila mě ta podobnost vyjadřování.
@andelka ja si ted nechavam sit. Krejcova mi usila bezva kabat i bundu, oboje dle me predstavy. Ale to je zase o tom. Nekdo by rekl, ze jsem snob, ale ja chci mit jen obleceni ktere mi dobre pande a vydrzi. Kabat me vysel i s latkou na bura, coz je za kabat normos cena. Bunda byla za 1800. Take nic zavratneho. A o tom mluvim. Vydelat tolik, aby sis mohla doprat tyhle drobne radosti. Nejen sobe, ale i detem. A to se proste s patnactkou na hpp neda. Koho to stve, nwco zmeni. Koho ne, zustane v tom a bude proste setrit jak vzteklej. Nic vic v tom neni.
@sudylichozrout no mně teď spočítali průměrný roční plat na necelých 14 tis. A to nám zrovna letos přidali na horentních 76/ h. Naštěstí to nebyl jediný příjem,děti mají dva rodiče. Takže to vyvažuju. Za něco se mi fakt nechce platit,i kdybych na to měla. Takže klidně koupím 4 tepláky v sekáči a pak objednám jedny spesl softshellky ( protože v obchodech prostě nejsou takové,které by synovi seděly).
Já sice vs mám,ale jsem z takového oboru,kde prostě vysoké platy nejsou,kde je 15 tis normál.
@andelka Pokud máš doma muže, který vydělává víc, tak je to asi cajk. Ale stejně tomu nerozumím. Chápu, že tě obor baví, předpokládám, že děláš v sociálních službách, ale fakt je to taková pecka, aby ti to vyvážilo čas, který jsi strávila na vejšce a dřela na zkoušky i státnice? Kamarádka dělá v soc. poradenství, pracuje se slabozrakými v nějaké neziskovce. Nastupovala za 15, je tam už nějakou dobu, klienti jsou s ní spokojení. Dupla, že odejde, pokud jí nepřidají. Dostala +8 tisíc a k tomu i prémie, takže v hrubém si teď sáhne na cca 25-26 tisíc. Na tuhle oblast celkem slušný. Ona by fakt jinak šla, je samoživitelka, musela to řešit, aby uživila malou.
Myslím, že se člověk nesmí bát ozvat. V tabulkách je to horší, tam je fix, ale když už to přeroste únosnou mez, tak klidně jít hledat do soukromého sektoru podobnou pozici, nebo si ji vytvořit jako podnikání.
@andelka A ještě dodám. Známá je inženýrka ekonomie. Zasekla se po škole (kolem krize) na jedné pozici a má pořád stejné (krizové) peníze. Skuhrá, ale nedokáže to změnit. U ní jsem ale přesvědčená o tom, že to skuhrání je životní krédo. Kdyby něco změnila, už by nebyla za chudinku. A tenhle postoj je bohužel dost rozšířený. Setkala jsem se s tím i u jednoho kolegy z oboru.
@sudylichozrout omyl. Vůbec nepracuju v oboru,nebylo místo nebo to bylo pro mě neschůdné ( dojíždění, časová náročnost). Pracovala jsem úplně mimo a byla jsem tam jediná s titulem. Jenže aspoň mi dali šanci a já mohla pracovat a vydělávat. Po poslední RD počítám že půjdu zas úplně jinam,tentokrát budu potřebovat kratší úvazek. Když jsem byla bez práce,tak jsem si udělala řidičák. Poslední RD chci využít k učení aj. U nás třeba neexistovalo si dupnout ohledně platu,ale dupla jsem si když jsem potřebovala změnit o hodinu směnu. Zas taková sranda to není,dupnout si a dostanu víc. Když člověk nemá jistotu že bude moct jinam. Podnikání, soukromý sektor,taky risk. Ne každý na to má povahu.
@andelka Tak to se omlouvám, přišlo mi to tak. Protože v té sociální sféře jsou v základu takové tabulky. No, podnikání je risk. Ale zas na druhou stranu, pokud člověk neudělá úplně extra botu, většinou to funguje. Ale máš pravdu, musí na to být povaha. Myslím, že bys v soukromém sektoru dostala více, ale to si musíš zvážit ty sama, jak se ti vyplatí láska k oboru x jistoty a výhody státního x nižší plat. Změnit to asi můžeš vždycky, když budeš chtít.
@sudylichozrout nejen v sociální,i v kulturní aj. Risk..ve chvíli kdy má člověk děti, zodpovědnost,tak " většinou to funguje" úplně nestačí. Můj obor,to co mě baví,k čemu inklinuju moc na soukromý sektor není. A pracovala jsem ve firmě,měli jsme základ plus různé příplatky, prémie..blbý bylo,že když vedení nebylo schopné,tak prémie nebyly nebo minimální,měli jsme odbory,ale nezmohly nic. No ale i za tu zkušenost jsem ráda. Aspoň vidím dál než v té skupině,kam jsem nejspíš patřila dřív ( gympl, VŠ,manžel IT..) Zvlášť tady u nás to není snadné,ano,technici, IT aj i tady mají víc,ale pak je tu x dělníků, pracovníků expedic, řidičů, prodavaček ( nabízeli před 2 lety za 12h směny, včetně soboty 13 tis hrubého), drobných živnostníků, švadlen.. je spousta žen,které jsou prostě omezené možnostmi, nemůžou dojíždět,nemůžou pracovat na směny nebo od 9-18 ( dělala jsem takhle v cestovce,14 dní,nedalo se to)..
Jsem ráda,že jsem si tou zkušeností pozice nízko hodnocené, obyčejné prošla. Aspon neohrnuju nos nad " podřadnými" pozicemi. Byla jsem ráda,když mě chválili, směna fungovala, docela mě to i bavilo,dělala jsem od do a odcházela s čistou hlavou, práce autem 5 minut od domu,takže výhody to mělo. Po RD budu zase hledat práci. Naštěstí teď mám víc podpory,abych se zas něco nového učila. A jo,ani potom pro mě nebudou to hlavní peníze ale časová dostupnost a možnost kratšího úvazku. Když jeden z rodičů má náročnější zaměstnání,ten druhý holt ne. Pokud to nechci řešit chůvou,což nechci. Ani pracovat po nocích,není mi 20.
@sudylichozrout jako hodně ostatních přede mnou ... to, co tady píšeš a proč to píšeš je jen důsledkem toho, jaké máš ty konkrétní zkušenosti a minulost, docela to chápu. A pak jsou tady i ty ženské, které dobrovolně volí raději horší práci za méně peněz, jen aby mohly být více doma s dětmi. Naše rodina je toho takovým krásným příkladem, muž víceméně všechen svůj čas objetoval práci, která ho baví, je v ní dobrý, velmi dobrý , jsem na něj velmi pyšná.... ale odjíždí ráno v 6, vrací se v 7 večer a pak kolikrát pracuje ještě v noci. Ale je na špičce a bere (nechci se chlubit) velké peníze. Ale je tam ta daň skoro žádného volného času. Ano, jezdíme na luxusní dovolenou jednou za rok, za prachy, které někdo vydělává cely rok, ale i tam musí být neustále on-line. To už málokdo vidí, ze sice ano vydělá, ale co tomu objetuje. Na druhé straně jsem tu já, už jsem doma 9 let, s příjmem 0 (když pominu momentální rodičák) a opravdu, ale opravdu nehodlám nic studovat nebo podnikat při RD. Jelikož a protože děti tatínka skoro nevidí, babičky máme velmi daleko a pracující a žádné další hlídání nepřichází v úvahu, protože nechceme, aby děti vychovávali cizí lidé (proč bychom si je tedy pořizovali, když bychom s nimi netravili čas). Tak proto já téměř svůj veškerý čas dávám dětem. Je to naše investice do budoucnosti a nehodlám ani špetku toho času, který náleží jim, ukrajovat o studium nebo podnikání, abych si taky nahrabala. Ty děti jsou dětmi pár let a já je nechci promrhat něčím, co pak můžu a budu dělat zbytek života, až do důchodu, kterého se třeba pak ani nemusím dožít. Mí rodiče peníze měli, já jsem jedináček a rodiče celé mé dětství raději dělali cokoliv jiného, než aby byli se mnou. A přesto, že peníze byly, tak na dovolené se nejezdilo a když se mělo něco koupit pro mne, tak to byl hrozný problém, takové utrácení. Na obyčejné kolo mi musel dát peníze děda, protože mým rodičům to přišlo zbytečné. Hlavně že ty prachy pak utopili v mlm. Tak třeba i proto.
@bbn 🙂
@alkuska no hele ja vubec nevim kde na to ty deti chodi, ony jsou fakt ciste duse, takze jasne je to id dospelych. Pracuji v advokatni kancelari a opravdu kolikrat slysim dobre hlasky (napr poselatvi diteti placicimu pred skolou, tj. Soukrome lyceum, 1. Trida, treti den ve skole... Milacku, neplakej a jdi! Nebo te tam uz nepusti a budes muset xhodit so te obyc skoly pro hloupe deti, to chces...? Prisaham, ze ted cituji..... Moje neter v 7 letech prisla domu, ze nechce jist, aby nebLa tlusta...(tlusta neni) ja nevim kde to beeou no. My rozhodne bidu netreme, ja rada utracim, mam rada nove veci a ano, jsem celkem marnotratna... Ale jsem rada ze mam kluky 😂😂😂
@simona_33 Tak tohle je samosebou naprostá hovadina a říct to takto dětem je úplně špatně. Ale na druhou stranu, motivovat je normálním způsobem, je třeba. To ale asi víme obě.
@sudylichozrout já třeba dělám na zkrácený úvazek, naštěstí jsem měla štěstí i na přijatelné peníze, ale v mém okrese najít jednosměnný úvazek tak, abys zařídila školku ráno i odpoledne je skoro nereálné a když, tak se o moc výš než min. mzda nedostaneš. Ale na jedno takové místo jsou nekonečné fronty. A uživit děti? Máme dvě, skola/skolka a myslím, že to zvládáme 😉 budeš se divit, ale zvažuji ještě snížení úvazku a tím min peněz... Radši budu v klidu s detma, uvařím, upecu a uklidím, abych měla odpol čas na ně a jejich zaliby a koníčky a honit prachy můžu až povyrostou. Naštěstí na to s mužem máme stejný pohled 😉 hromada peněz není záruka spokojeneho dětství...
@alkuska Nic nového pod sluncem.... Začátkem devadesátek jsem chodila na základku. Máma (samoživitelka a velice málo peněz) nám s bratrem tehdy ušila na karneval kostýmy. V obchodech toho ještě moc nebylo ale já jsem byla za vílu, máma ušila načančané dlouhé šaty s ozdobami a korálky (podobné modely je občas vidět na maturitních plesech nebo i svatbách 🙂) a bratrovi kostým robota. Strávila u toho hodiny a hodiny. Ostatní spolužáci měli běžné masky, např. staré tepláky, roztržené triko a gumové rukavice - jakože instalatér nebo zástěru po babičce a kýbl jakože uklízečka. Samozřejmě vždy vyhrála pouze tato jednoduchá maska. V konečným důsledku o výhru nikdy nešlo ale tím, že máma nám šila, tak jsme v té době byli "jiní". Já měla několik kostýmků pastelových barev - za exota jsem byla i tehdy, kdo nosí kostýmky do školy, že jo? Jedna spolužačka mi to dávala pocítit pořád, každý kus oblečení musela okomentovat. Ona chodila pouze v kalhotách nebo časem džínách a triku. Asi jsem byla trochu splachovací ale nepoznamenalo mě to, resp. vyslechla jsem si narážku ale neodradilo mě to. Uvidíme, jak to bude ve škole s dětmi u nás 🙂
@journals musim k tem zazitkum podotknout jeden osobni postreh. Nekolik let po sobe jsem jezdila jako delegatka na jazykove tabory ve Velke Britanii. Jezdily tam prevazne deti z velmi bohatych rodin, takovy ty, co odmala pozorujou u snidane velryby. A nejednou, opravdu nejednou uz z toho vseho byly naprosto zpruzeny, furt muset nekam jezdit, xkrat jsem slysela, ze by radsi jeli se spoluzaky na tabor... Ony i ty nejuzasnejsi zazitky zevsedni, kdyz je jich moc, tyhle deti casto mely velryby totalne u prdele🤷♀️ Takze ani tim, ze budes dite odmala tahat po exotickych zazitcich mu nezarucis krasny detstvi, fakt je o to o necem jinym🙂
@dora13 proc je tu tak blbej zvyk, vytahnout z dlouheho prispevku jednu vetu a na tocit utok ci na nem demonstrovat to, ze protistrana je "uplne nemozna"? Proc nectes poradne to, co journals pise?
@sudylichozrout nikdo nedemonstruju, ze je protistrana nemozna, nevkladej do me, prosim, sve projekce😉
@dora13 nevkladam. Demonstrujes. Precti si to po sobe. Davas do rovnice journals, bohate deti, jeji snidani u velryb a odsudek.
@sudylichozrout to je ciste tvoje interpretace🤷♀️ Uz ses proste nastartovana a vidis utok vsude.
@dora13 jasne. Dobre, mas pravdu. Vzdycky a za vsech okolnosti.
@andelka No jen doufám že to tak bude, mám dvě holky a to se teda bojím co budou vymýšlet za parádu. Já navíc nejsem na takové to čančání, kdy je na kostýmové oslavě 19 princezen a 15 různých klučičích kostýmů, ale kolem mě to frčí, všechno růžové, tylové sukýnky i na písek... chjo.

Holky, pojdme si zalozit vlastni diskuzi, takhle se zakladelka nedopatra odpovedi na svoji otazku 😂