Kolik si může naúčtovat řemeslník (kominík)?

pratensis
26. zář 2018

Dobrý den, prosím o zkušenost nebo názor.
Nechávali jsme si zkontrolovat a čistit komíny; máme dva: od plynového kotle a od krbových kamen na dřevo. Byl u toho manžel a říkal, že kominík přijel osobním autem (doprava v rámci maloměsta), komínem prohodil jakýsi kulovitý předmět, aby zjistil jeho průchodnost, prohlédl ho a tím to haslo. Vyčistit prý nepotřebuje. Do druhého komína prý svrchu ani nekoukal a zespodu se mu nepodařilo, do něj pořádně dostat.
Faktura obsahuje tři položky:
PKSC (což jsme dešifrovali jako provedení kontroly spalinové cesty) 726 Kč,
čištění a kontrola 363 Kč
a doprava 484 Kč.
Musím říct, že jsem na to zůstala koukat. Doprava byla max. 5 km osobním autem, "kontrola" je duplicitní ve dvou položkách a čištění fakticky nebylo provedeno. Kominík si zřejmě účtuje za kulaté razítko, které tímto udělil a které my bychom použili v případě řešení pojistné události. Zajímalo by mě ale, zda má nárok si účtovat takovéto pálky nebo zda existuje nějaký ceník nebo pravidla, podle kterých se některé položky počítají. Mám sto chutí mu zavolat a ve vší slušnosti se zeptat, z čeho při výpočtu vycházel. Nejde mi o tu sumu k zaplacení, ta nás nepoloží, ale spíš o princip.
Toto je oblast, ve které se absolutně neorientuji, takže vám budu vděčná za komentáře a zkušenosti. Předem moc děkuji. 🙂

bayt
26. zář 2018

Já chci jen podotknout, že sháníme kvalitního řemeslníka už 4 měsíce a už jsme snad našli - má čas v lednu. Takže cena za hodinu 500-600 mě u řemeslníků naprosto nepřekvapuje. Ta doprava se standardně počítá 10 Kč za km.

j.a.n.i
26. zář 2018

Má právo účtovat si kolik chce, pokud jsou to jeho zákazníci ochotni zaplatit. Pokud nejsou, tak se zeptají předem na kalkulaci a pokud nebudou cenu akceptovat, tak si najdou jiného.

sasetkap
26. zář 2018

Propříště, chtějte předem ceník, ať vám dopředu řekne co, proč a za kolik bude dělat. Na tyto informace máte právo, abyste se mohli rozhodnout, zda službu budete akceptovat. V této fázi můžete platbu reklamovat.

sona_kratochvilova
26. zář 2018

Souhlasím s předchozími názory,je dobré se předem domluvit alespoň na orientační ceně. Jinak mám podobnou zkušenost - potřebovali jsme opravit plastové dveře,řemeslník přijel 2 hodiny po domluveném čase,oprava trvala 3 minuty a platila jsem 2000,-Kč 😞 Bohužel jsem opravu potřebovala,cenu jsem věděla předem tak jsem zaplatila,on totiž v okolí nebyl nikdo levnější 😞

kamino
26. zář 2018

Máme také dva komíny a platíme běžné za 10 minut prohlídky kolem 1500. Vždy jsme pochválení jak je to čistě a frčí, ale to razítko je potřeba. 😉

sudylichozrout
26. zář 2018

@pratensis ahoj, ta cena je uplne ok. Nesmis zaponenout, ze v te castce jsou zapocitane i vsechny remeslnikovy naklady. Od amortizace vybaveni, pres cas, naftu/benzin, zalohy na zdrav/soc, dane z prijmu, DPH... Dale se takovy remeslnik take musi uzivit, takze je v tom jeho hodinova "vyplata" a par procent zisku. Z tech cca 1500 Kc mu jde do kapsy tak 400-600 Kc. Aby ho remeslo slusne zivilo, musi vydelat nejmene 4000 denne, spis ale vic, protoze je sezonni. Zakazek stihne za den kolik, tri, ctyri? Tak to odpovida.

kami1984
Autor odpověď smazal
Zobraz
kami1984
26. zář 2018

Platíme 700, nevím, odkud je nevím (vzdálenost od nás), zkontroluje 2 komíny na krb, vyčistí, doma rozebere koleno

suzyz
26. zář 2018

@pratensis Souhlasím s většinou názorů výše, ale nepadla tu zásadní věc: u spousty profesí se přehlíží, že ti lidé za tu práci nesou osobní odpovědnost. Takže, když to přeženu, i kdyby ten komín ani neviděl a dal Vám razítko na ulici, tak on odpovídá za to, že to, co na tom měl zkontrolovat, je v pořádku a to se musí zaplatit. Takže pokud něco přehlédne a dotyčný nedej bože vyhoří (nebo se stane ještě něco horšího), kominík si může jít sednout a případně (v závislosti na tom, zda dělá na sebe nebo jako zaměstnanec) sebe i rodinu do smrti zadlužit na náhradách škody. Za pár korun na benzín a sváču by snad tuhle práci nikdo nedělal. Holt údržba věcí něco stojí.

milunka28
26. zář 2018

U nás se každoročně dává 500,- 🙂

pratensis
autor
26. zář 2018

Děkuji moc všem za ohlasy.
@suzyz O té odpovědnosti jsme právě s manželem diskutovali, hned jak jsme fakturu dostali. Nejsem si jistá, jak to je. Možná si to představuji jako Hurvínek válku, ale měla jsem za to, že pojišťovna se v případě "průšvihu" už jen bude ptát po dokladu za revizi, ale těžko bude prokazovat, že závada nebo havárie vznikla vinou chybné/nedbalé/nedostatečné revize ze strany kominíka. Mně právě přišlo, že kominík až tolik odpovědnosti nenese. A s tím zadlužením nadosmrti - každý zaměstnanec i živnostník by snad měl být ve vlastním zájmu pojištěný za škody způsobené ve výkonu zaměstnání. A částku 484 Kč bych nenazvala jako pár korun na benzín, když jeho firma je od našeho bydliště 3,7 km daleko (dle mapy.cz) - v úvodním příspěvku jsem délku trasy podhodnotila, upřesňuji tedy, že cesta tam a zpět vychází asi na 7,5 km. Kdyby jel taxíkem, vyjde ho to podstatně levněji, přestože i ten taxikář si musí zaúčtovat amortizaci vozidla. Když nepočítám tu dopravu, účtoval si ca 1100 Kč, přičemž revizí a čištěním strávil necelých 15 min, cestou tam a zpět ca dalších 15 min. Na pročištění a kontrolu průchodnosti komína použil jediný nástroj (dle manžela "kulovitou věc se štětinami" 😀). Nemůžu si pomoct, ale přijde mi to celkem přemrštěné, i když vezmu v potaz amortizaci toho nástroje a zdravotní a sociální pojištění, jak píše @sudylichozrout . Navíc takovýchhle půlhodinových výjezdů by za den při osmihodinové pracovní době určitě osm stihl. To už by se přece do ceny promítat nemělo, jak a kolik zákazníků si je schopen sehnat a nakolik je jeho práce sezónní. Kamarád dělá v zimě vlekaře a v létě si holt musí hledat jinou práci. Kominík má aspoň v létě revize a čištění a v zimě poruchy.

Ale máte všichni pravdu, to bylo první, co jsme si u té faktury říkali - že poučení pro příště v tom smyslu, že se vždycky budeme ptát na cenu nebo ceník k nahlédnutí předem. Popravdě ani nemám v úmyslu nějak diskutovat o ceně toho výkonu samotného, houby tuším, co to vše zahrnuje a opravdu je naše chyba, že jsme se předem nezeptali. Ale přijde mi přehnané to dopravné, nechce se mi nechat to bez zpětné vazby. Nemůžu se zbavit dojmu, že si prostě napálil nějakou částku a čeká, že se neozveme. Ale třeba mu křivdím...