icon

Kolik si říct za bydlení s přítelem?

7. lis 2025

Ahojte. S přítelem jsme už téměř rok spolu a přemýšlíme nad společným bydlením. Já bydlím s dětmi v mém bytě a on by se přistěhoval. Když nájemné rozpočítám na osobu vychází to na 1500 Kč. Za stravu asi 2500 Kč? Čili dohromady 4000 Kč, které by mi měsíčně přítel platil. Je to málo? Hodně? On toho moc nesní, maso a vajíčka mi většinou přinese. Když chodíme na výlety, většinou platí on všechno jídlo nebo mi natankuje - jedzíme na výlety mým autem, protože je větší. Teď bydlíme většinou o víkendech u mě, přes týden jak nám vychází čas přijdu za ním já. Další věc, která mě trápí je jak překonat strach ze společného bydlení? 😀 Byla jsem 4 roky sama a nechci se nijak unáhlit, i když ho mám ráda.

Děkuji za názory

Strana
z3
1pomnenka
7. lis 2025

Zdá se mi to hodně málo.

klokanka31
7. lis 2025

@anonym_autor 😮 To bude u tebe skoro zadarmo

autor
7. lis 2025
@klokanka31

@anonym_autor 😮 To bude u tebe skoro zadarmo

@1pomnenka
@klokanka31 no nevím, mě se to zdá přiměřené... o kolik byste mu řekly vy?

barborka09
7. lis 2025

@anonym_autor Za mě je to taky málo. Zvedne se vám spotřeba vody, elektřiny, takže i ten nájem a služby s tím spojené budou podstatně vyšší. Co drogerie, prací prášek, úklidové prostředky. Na tom by se měl taky podílet. A 83,- Kč na den na jídlo je podle mě sci-fi.

klokanka31
7. lis 2025
@anonym_autor

@1pomnenka

@anonym_autor No za mě jak je společná domácnost, tak i společné finance...🤷‍♀️

levandule_k
7. lis 2025

Jen si dej pozor, jestli nemáš povinnost nahlásit nového nájemníka.

Máš další výdaje voda, elektřina, teplo, internet, poplatek za televizi, rozhlas, to je započítáno kde?

2500 na stravu mi přijde hodně málo a celkově mi to přijde málo. Bych nešla pod 8 tisíc.

Já bych se ho zeptala, kolik mi přispěje na společné bydlení.

Tak je to tvůj byt, nebo platíš nájem?. Zaměňuješ nájem za výdaje na bydlení (teplo, elektřina, voda....)

autor
7. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 já mám 3 děti a on žádné, tak mi to přijde nefér, aby v podstatě platil vše "na půl". Navíc, já sama pracuji a mám od ex alimenty na děti, takže chtít po něm polovinu na vše je asi hodně, když si uvážím, že on sem tam něco zaplatí jak jsem psala v úvodu, a ještě má práci v jiném městě a bude denně dojíždět, to znamená, že bude platit i více za svůj benzín v autě atd.

autor
7. lis 2025
@levandule_k

Jen si dej pozor, jestli nemáš povinnost nahlásit nového nájemníka.

Máš další výdaje voda, elektřina, teplo, internet, poplatek za televizi, rozhlas, to je započítáno kde?

2500 na stravu mi přijde hodně málo a celkově mi to přijde málo. Bych nešla pod 8 tisíc.

Já bych se ho zeptala, kolik mi přispěje na společné bydlení.

Tak je to tvůj byt, nebo platíš nájem?. Zaměňuješ nájem za výdaje na bydlení (teplo, elektřina, voda....)

@levandule_k má čistý příjem kolem 30 tisíc, takže těch 8000 by pro něj nebyla až taková hrůza - no teď platí o hodně méně, protože bydlí s rodiči v domě, kde teda dělá vše okolo domu jen on a v podstatě rodiče i vozí všude, kde potřebují, takže jsou dohodnuti jen na nějakou řekněme symbolickou sumu
.

klokanka31
7. lis 2025
@anonym_autor

@klokanka31 já mám 3 děti a on žádné, tak mi to přijde nefér, aby v podstatě platil vše "na půl". Navíc, já sama pracuji a mám od ex alimenty na děti, takže chtít po něm polovinu na vše je asi hodně, když si uvážím, že on sem tam něco zaplatí jak jsem psala v úvodu, a ještě má práci v jiném městě a bude denně dojíždět, to znamená, že bude platit i více za svůj benzín v autě atd.

@anonym_autor No ale vždyť jsem psala společné finance, to neznamená platit něco půl na půl. Ale prostě všechny finance dohromady, a z toho všechno platit...

alice180
7. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 já bych do společných penez takhle na začátku rozhodně nešla. Nebylo by to, že mu nevěřím nebo že jsme ,,méně partneři". Ale spíš o nějakem bezpečí a jistotě. Ochrana mě a mých dětí.

klokanka31
7. lis 2025
@alice180

@klokanka31 já bych do společných penez takhle na začátku rozhodně nešla. Nebylo by to, že mu nevěřím nebo že jsme ,,méně partneři". Ale spíš o nějakem bezpečí a jistotě. Ochrana mě a mých dětí.

@alice180 Jenže otázka aby pak za x let tady nepsala, že mají třeba i společné dítě, a on ji pořád přispívá jen malou částku. Podle mě "šok" společných financí má přijít na začátku, později by se už nemusel chtít přizpůsobit...

autor
7. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 společné finance pro mě znamenají to, že můj i jeho příjem dáme dokupy a výdaje, které přijdou, se platí z nich... a je jedno, na co nebo na koho to je. A tady mi to vůči němu přijde nefér, neboť ani jedno z mých dětí není jeho a nevidím důvod, proč by je měl živit. Když jim chce něco koupit, zaplatit atd., tak OK, ale takhle všeobecně na vše a vždy, když já mám na ně peníze své a od ex mi nepřijde fakt fér. Děti si ho oblíbili, mají ho rádi, za co jsem ráda i já, ale nechci ho zneužívat.

kakba
7. lis 2025
@anonym_autor

@1pomnenka

@anonym_autor kamaradka dostava 15K na mesic. V tom je veskere bydleni, jidlo. Takze ano, je to malo

autor
7. lis 2025
@klokanka31

@alice180 Jenže otázka aby pak za x let tady nepsala, že mají třeba i společné dítě, a on ji pořád přispívá jen malou částku. Podle mě "šok" společných financí má přijít na začátku, později by se už nemusel chtít přizpůsobit...

@klokanka31 nestaví se nějak kladně k tomu, že bychom spolu měli mít dítě. To je ale teď. Kdo ví, jaký názor bude mít za pár let, až i mu bude třeba 35.

alice180
7. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 nebudeme tady vymyslet katastrofický scénáře ne ?! Napsala jsem na začátku. To neznamená, že je to definitivní.

autor
7. lis 2025
@kakba

@anonym_autor kamaradka dostava 15K na mesic. V tom je veskere bydleni, jidlo. Takze ano, je to malo

@kakba pokud bych si od něj vzala 15 tisíc, tak už bych mu nedovolila, aby za nás nebo mé děti něco platil ve smyslu, že mi tím pomáhá nebo že nás pozývá, protože si těmi penězi v podstatě vše předplatí.

klokanka31
7. lis 2025
@anonym_autor

@klokanka31 společné finance pro mě znamenají to, že můj i jeho příjem dáme dokupy a výdaje, které přijdou, se platí z nich... a je jedno, na co nebo na koho to je. A tady mi to vůči němu přijde nefér, neboť ani jedno z mých dětí není jeho a nevidím důvod, proč by je měl živit. Když jim chce něco koupit, zaplatit atd., tak OK, ale takhle všeobecně na vše a vždy, když já mám na ně peníze své a od ex mi nepřijde fakt fér. Děti si ho oblíbili, mají ho rádi, za co jsem ráda i já, ale nechci ho zneužívat.

@anonym_autor No ale vždyť máš ty alimenty, tak by je neživil...Ale je to vaše věc, hlavní je ať to vyhovuje vám oběma 😊 Nebo se zeptej jeho jak to vidí on, třeba tě překvapí 😉

kakba
7. lis 2025
@anonym_autor

@kakba pokud bych si od něj vzala 15 tisíc, tak už bych mu nedovolila, aby za nás nebo mé děti něco platil ve smyslu, že mi tím pomáhá nebo že nás pozývá, protože si těmi penězi v podstatě vše předplatí.

@anonym_autor jestli bydli s rodici, aby si nemyslel, ze 8K bude mit doma fullservis. Netusim, kolik projite a kolik platis za bydleni, ale pod 10K bych nesla.

kakamila12
7. lis 2025

Možná bych na to šla i trochu opačně. Když si spočítáš, kolik po odečtení nákladů zbývá tobě - bude to podobné (alespoň částečně) tomu, kolik zbyde jemu? Aby jeden z vás nejel "na doraz" a druhému nezbývalo výrazně hodně. A asi bych i rovnou komunikovala, že nějaké nastavení uděláme teď, a po pár měsících by přišla revize, zda to odpovídá skutečným výdajům.

cherie24
7. lis 2025

Já bych se s ním normálně domluvila, že to zkusíte třeba s nějakou nižší částkou, která se ti zdá adekvátní a když se to v domácnosti zvýší nějak výrazně, normálně se zapojí finančně víc. Když platí i sám od sebe nějaké věci navíc a jídlo taky pomůže, jak píšeš, tak to na mě působí, že by to mohl být normální člověk, se kterým je rozumná domluva. Vyzkoušejte to a kdyžtak to upravte ne? 🙂

cherie24
7. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 tak po roce vztahu, kdy ona má 3 děti a on je bezdětný, to jsou společné finance fakt úlet. 😃 A mimochodem, velká část manželských páru si ráda udržuje vlastní účet. Když je člověk s někým partner, tak nemusí mít oba přehled o každém prdu. My máme taky účet každý zvlášť a na chodu domácnosti se vždy domluvíme. Nestrádá nikdo.

hennrietta
7. lis 2025

Tak společně finance ve smyslu "tady máš přístup k mým penězům" bych nedělala. Ale nepřijde mi jako špatný nápad udělat účet, kam by oba posílali peníze na domácnost.

ninive211
7. lis 2025
@hennrietta

Tak společně finance ve smyslu "tady máš přístup k mým penězům" bych nedělala. Ale nepřijde mi jako špatný nápad udělat účet, kam by oba posílali peníze na domácnost.

@hennrietta po roce vztahu a pokud nejsou svoji a nemají společné dítě, tak společný účet ani náhodou. Resp.by to stejně bylo vzdy psane na jednoho z nich a druhý by byl disponent

antoinet
7. lis 2025

Částku nevím, každý člověk má jinou životní úroveň, ale pozor na jinou věc. Ať to není tak, že on ti dá peníze a ty vše obstaráš. Snad i on bude kupovat jídlo a drogerii a prostě pečovat o váš společný domov. Jeví se mi jako vhodný společný účet mimo vaše vlastní. On tam bude posílat méně než ty, například polovinu, oba budete mít kartu a kupovat co je třeba. Časem uvidíte, jestli ušetříte nebo se vám nedostává. A ještě později ze společného platit další položky jako jsou ty výlety nebo benzín.

j.a.n.i
7. lis 2025
@ninive211

@hennrietta po roce vztahu a pokud nejsou svoji a nemají společné dítě, tak společný účet ani náhodou. Resp.by to stejně bylo vzdy psane na jednoho z nich a druhý by byl disponent

@ninive211 proč vždy? Jsou banky, ktere umi účet se 2 rovnocenymi majiteli...

martt
7. lis 2025

@anonym_autor Nečetla jsem všechny komentáře. Ale asi bych přemýšlela o novém společném účtu kam budete posílat určitou dohodnutou část a z toho vše platit. Jídlo, energie, nájem a pod... Třeba i společné výlety.

anonym_dc0f00
7. lis 2025

Jsem ve víceméně podobné situaci, mám 2 své děti (alimenty na ně), teď máme s partnerem společné dítě, ale miminko, tzn stojí nás jen plenky - zatím samozřejmě. Nájem platím 9tis. Školku, věci pro děti a pro mě, atd platím já. Partner platí sobě věci kolem (jeho) auta, kupuje si věci sobě (oblečení, nářadí, atd) a mi posílá 10tis - na účet který je určen na jídlo. Až přejdu z MD na RD to budeme asi řešit, ale zatím je to takhle ok 😊
Výlety a nebo akce platíme jak kdy, jak kdo

janule0123
7. lis 2025

@anonym_autor nastav si to nějak pocitově jak ti to přijde a sleduj jak se vám změnily výdaje 🙂a o to to Pripdne navyš… ale přijde me to malo jak na jidlo, tak na energie …

hennrietta
7. lis 2025
@ninive211

@ninive211 Proto by měl každý i svůj. Navíc teď už i v Česku jsou banky, které nabízí účty se 2, někdy i více rovnocennými majiteli. Pro mě by to bylo lepší řešení v případě společně domácnosti s přítelem než kdybych měla posílat já jemu nebo si říct peníze od něj. 🤷‍♀️ A kdybych přišla o peníze z toho účtu, tak to rozhodně nebude bolet tak jako kdybych operovala se svým účtem. 🙂
My s manželem jsme teda, byť jako kolegové, tak jsme ohledně financí byli hodně otevření. Do teď jsem si myslela, že jsem docela šetřivá a spořivá, ale postupem času se manžel ukázal v lecčem jako větší škrt než já. 😃

78marcela
7. lis 2025

Řešila jsem teď podobnou situaci. Jen jsem se já přistěhovala s mými dětmi k novému partnerovi. A také jsem řešila, jak to nastavit, aby to bylo spravedlivé pro všechny.
Je jasné, že když jsme teď čtyři, výrazně se mu zvýší výdaje na energie, než když byl sám a 12 hodin denně z domu, v práci.
Takže adekvátně odhadl zvýšenou spotřebu (byli jsme u něj de facto od dubna, ale ofiko jsme se přestěhovali k 1.9, takže se řídil spotřebou posledních měsíců), a v tom jedeme napůl (přestože jsme my tři a on je sám). Prispivam mu i na hypo polovinu. Já platím jídlo, on mi přispívá 4k na jídlo za sebe. K tomu i nakupuje drobnější nákupy. Pro nás všechny to vychází myslím fér.

Strana
z3