Kolik utrácí tříčlenná rodina měsíčně za stravu?
Zajima me, kolik zhruba utracite mesicne na stravu? U nas, tri clenne rodiny je to odhade asi 5000 Kc, je to akorat? :D niekdy je to o neco vic.
@anyyyn myslím že je to prostě tím, že jíte hodně málo, protože 70 kc na 3 pizzy ani náhodou. Mouka, olej, droždí, my dáváme šunku, mozzarella, nějaký další sýr, olivy, rajčata, cuketu, česnek, vejce. Tož naše pizza. Když to spočteš, tak 30 dkg šunky, 30 sýru,zelenina jses na úplně jiné částce. Chleba se sýrem pro manžela ? Dva chleby, balíček sýru, k tomu zeleninu mas to okolo 50 jen to hvízdne. Jen jablko k svačině u nás neexistuje, ještě něco máme vždy k tomu. Buď ořechy nebo něco pečeného. Takže super, vychazi z toho, ze jsme proste rozežraný 😁
@petrasipkova1 přesně tak, asi je to o množství jak toho, co sní, tak i počtu ingrediencí do jídla, třeba ta pizza - my si doma taky děláme pizzu, ano, těsto na 4 pizzy vyjde na 15 kaček, ale rajčata 30, mozzarella 60, šunka 40, salám 25, žampiony 20, parmazán 25, trochu oliv, to je přes 200,- 🤷🏻♀️ Jako super, není to 1000,- jako v restauraci, ale rozhodně to není 70,- 😅
@anyyyn fakt jíte hrozně málo, jako energeticky dát si na večeři jen česnečku? To fakt není běžné dostatečné množství 😉 A na oběd pohanka s mrkví a balkánem za 30,- jako za 3 porce? To mi prostě nevychází, jen ten sýr je 30,- aby si to tím 3 osoby posypaly a že to energeticky zase není žádná sláva a většina mužů by do hodiny potřebovala další oběd, to fakt dokazuje, že jíte maličko ☺️ Jako tím se vysvětluje ta částka, zvlášť pokud máte vajíčka a zeleninu z rodiny a rozhodně je to pro vás super, no my bysme hladověli 😅 A myslím, že kdyby sis to dala do kalorických tabulek, tak zjistíš, že máte oproti předpokládané potřebě kalorií (pro ne sportující a ne manuálně pracující) všichni málo. Ale jasně, fungujete, cítíte se dobře, tak super, někdo tak má, jen to fakt není vůbec obvyklé ☺️
@petrasipkova1 já nepopírám, že jsme taky rozežraný, ale zároveň chleba s plátkem sýra ke snídani a k večeři je výživově dost bída. Bílkovin minimum, skoro jenom sacharidy, to mi nepřijde jako něco na chlubení.
A jestli nevěříte, že se máme dobře, starší dcera má 14 kg a 94 cm, malá 2,5 měsíční dokonce 7 kg a 62 cm. A doktorka rozhodně neříkala, že by jim něco chybělo.
Dva měsíce zpět jsem zkoušela zapisovat jídla do aplikace, a fakt to bylo vyvážené a kaloricky akorát (pro mě, s tim, že dcera jí o něco víc bílkovin, ovoce a zeleniny).
A jestli vám to pomůže, můžu měsíční částku zvíšit na 6000, ale s 10ti by jsme se nedoplatili😅
My pro 4 člennou rodinu utratíme asi 12 - 15 tis, je v tom částka za školní jídelnu, nejsou v tom manželovi obědy, protože mu to strhávají rovnou z výplaty, tak nemám přehled.
@anyyyn mně to taky příjde strašně málo jídla. Píšeš pizza pro 3 lidi - na té je jedna mozzarela a 100 g eidamu (odhaduji podle ceny), pro 3 lidi. Takže bílkovin málo.
Na večeři česnečka - to je voda, česnek, brambory, možná trochu šunky, i když píšeš, že maso nejíte. To je prostě výživově málo. Možná si do talíře dáte každý vajíčko, to už by šlo.
Ono váha a výška zas tak moc nevypovídá, i obézní lidi mohou být podvyživení.
@anyyyn mazec, jak levně zvládáte jíst 👍 na druhou stranu, ony ty základní potraviny, průmyslově nezpracované, určitě vyjdou v akcích hodně levně, když navíc nemusíte řešit žádné alergie a diety. Většina dospělých v mém okolí jí přes den taky poměrně málo, ale asi to odpovídá těm výdajům energie při sedavém zaměstnání, k tomu plně kojené dítě a druhé školkové, tam jsou ty porcičky ještě malinkaté. Někomu přijde jablko k svačině málo, no věřte, že ve školce jsou pak normy nastaveny tak, že na jedno dítě to ani celé jablko není, prostě to odpovídá věku. Takže jediné, co nejspíš časem poroste, bude množství jídla pro starší děti...
A k dotazu...nemám moc tušení, kolik měsíčně projíme, ale v týdnu děti obědvají ve školách, my na meníčkách, navařeno míváme hodně od babiček a nakupujeme taky dost v akcích, ale tipuju, že pod 20 měsíčně to rozhodně nebude. Ale já jim zas na průměrného dospělého opravdu hodně! 😎
@drep bio, ovoce a zeleninu po kilech, jinou než pšeničnou mouku, spousta sýrů... to je můj sen🥰, na kterej ale zatím nemáme. Manžel osvč s 30 - 35 tis. hrubého, já na rodičáku s 9 500. Navíc musíme počítat s tím, že nám na rok vypadne můj příjem, mám přerušené studium. Až budu taky pracovat, určitě se vyšplháme víš.
@anyyyn částku za nákupy věřím, když jsi napsala ten jídelníček jednoho vašeho dne 😉 Ale že by na snídani jogurt s marmeládou, k obědu pohanka s mrkví a sýrem, na svačinu jablko a na večeři česnečka bylo kaloricky dostatečné, tomu věřit nemůžu 🫣 No jak vidíš z příspěvku o částkách za nákupy od ostatních, jste fakt výjimka 🍀
@angelinie Konečně taky někdo. 😀 já jim hrozně moc. 😀 jako velký porce....mela jsem to tak odjakživa. Vždycky porce větší než chlap. 😀 Když vidim, kolik jí ženy mého věku, tak bych umřela hladem. 😀 ale nikdy jsem neměla nadváhu. Vždycky jsem se hodně hýbala. Mívala jsem kolem 57-59 před dětma, pak teda po druhým porodu jsem měla skoro 69 ale už jsem to dala dolů a teď si držím 61-62kg. Což mi přijde akorát na 171cm a skoro 40 let. 😀 ale jíst málo prostě neumím a asi nikdy umět nebudu. Mě vždy bylo lepší šatit než živit😀
@anyyyn Ja jist jako vy, dlouhodobe pod BM a vetsinou hlavne sacharidy... tak jsem mega tlusta, nervni a bez energie. Kdyz nedam tech 100 g bilkovin za den, je to hned bida a mam hrozny chute. Manzel, ten uz by snedl deti, domaci mazlicky a rozvedl se. Dostat cesnecku ci testo s protlakem a troskou syra... umre hlady. U nas i do "buchty" patri min dva tvarohy, 4 vejce, orechy, nej i ovoce misto cukru rozmackane banany, nahoru 85% cokolada... A penize litaji... Upustila jsem od bezne mouka+cukr+tuk+prasek+vajicko+mleko. To je akorat tak dobry, vyziva nula.
A to nevarime nejak nooobl, dnes hrachova kase s parkem pro deti, my uzene. Ale je to obed za 300,- kde nezbude obed do prace. Proste kvalitni suroviny i u "chudeho" jidla naskacou.
@me_druhe_ja hej, já celý život čekám, kdy už dospěju do fáze, že to jídlo tolik potřebovat nebudu 😅 ale je mi už taky 40 a zatím nic 😎 je pravda, že já jím strašně moc hlavně v první polovině dne, 3 snídaně u mě nejsou žádné množství, to dávám téměř denně, ale jinak samozřejmě pak celý den až do večera a navíc, já mám ještě takovou "úchylku" - moc mi chutná všechno zdravé jídlo a naopak vůbec nemusím sladké, různé pochutiny apod, piju jen vodu a ovocné čaje, nesladím, nesolím...doma ze mě nemůžou 😂
@angelinie Já sladký taky moc nemusím. Jen občas a něco. Vůbec nejsem na buchty, sušenky, oplatky, bonbóny....to ne. Jedine si dám občas čokoládu, v poslední době jen Lindt koule 70% a pak mám ráda šlehačkovy zákusky..miluju větrník, ale ten tady není, tak ho jim jen v ČR jednou za rok. 😀
Ale solím hodně. To zas jo. Miluju asijskou kuchyni: Vietnam, Japonsko, Indie, Čína....to bych mohla jíst od rána do večera. 😀 ale taky celkově se nestravuju nějak špatně, jen prostě velký porce. 😀
@me_druhe_ja jj, rozumím, u nás taky i kdyby ty sladkosti mi dali doma pod nos, tak se toho nedotknu. Hořkou čokoládu mám ráda, tak to je jediné, co si občas dám, ať zas tak moc nevybočuju 😅 jinak asijskou kuchyni taky miluju, myslela jsem to spíš tak, že když něco připravuju doma, tak to skoro nedochucuju, zvykla jsem si na to, když jsem vařila pro malé děti a zjistila jsem, že mi to solení / slazení nijak nechybí. Ono toho člověk za den přijme i tak dost ve všem možném, tak proč toho ještě přidávat. A paradox je, že nejvíc jsem v životě shodila v době, kdy jsem jedla ale úplně nejvíc, ještě tak dvojnásobek, co obvykle, protože jsem celý den běhala za batoletem (a k tomu ještě i trochu kojila) 😎 jinak jsem na tom váhové i výškově hodně podobně jako ty 🤭
@angelinie Já bohužel kojením ani lítáním za dětma nechodila ani prd. 😀 až jsem se vrátila k běhání. 🙂
Sůl je můj hřích. 😀 ano, vím že to není zdravý, dětem solím málo, ale sobě si přidám vždy no...a ještě ideálně chilli 😀
Tak jsem si schválně spočítala dnešní jídlo pro dva dospělé. Snídaně cca 50 Kč (rohlíky, šunka, máslo, paprika, čaj). Oběd cca 120 Kč (boloňská omáčka, špagety), večeře cca 100 Kč (domácí pizza), plus káva za 50 Kč, svačiny tak 60 Kč, já si dávám ořechy, jogurt, ovoce, manžel ovoce, nějaká sladkost s mlékem. Dohromady cca 280 Kč. Ve dny, kdy máme na oběd hovězí steak nebo lososa, tak jsme tak o 100 Kč na den víc.
Takže fakt obdivuju všechny, kteří umí vykouzlit levnější jídla a jejich chlap nestojí hodinu po obědě u lednice se slovy "něco bych jedl".
My jsme dva a utratime kolem 15 tisic, ale je v tom i drogerie.
Utratime tak 6000-7000, jsme 2+2, + k tomu jeste obědy, ktere jime v institucích, děti 2x700/mes, my s manželem tak 2x500 (máme dotované obedy), domaci vajíčka, brambory, hokaido, zavarenou zeleninu (kys. okurky, řepu, kapie,) kompoty máme od rodičů, babičky.. v létě okurky, papriky, rajcata, cukety...takže za to utrácet nemusime
@drep sice to nebylo na mě, ale přesto zareaguju. Nechceš zkusit "božský tvarohový koláč " Od Markéty Pavle je alias kutchenette? Mouky je v něm minimum, není vůbec suchý. Jedla bych ho furt... A ona obecně má zajímavé recepty, zdravé, dobré, jen občas složitější...
Jinak se musím zastat anyyyn, já ji chápu. Za me - já a tři děti ve stridavce, ob týden. Myslím že utratím měsíčně tak 7000 plus 900 obědy v MŠ, plus cca 500 já dotované obědy v práci. Obědy ve škole platí ex. Takhle, když jsem přestala kupovat na rohlíku, ušetřila jsem skoro čtvrtinu. Takže za me je to o tom, zda chceš ušetřit čas a nervy nebo peníze. Za me - máme se dobře, ale snazim se ušetřit na pěknou dovolenou, koníčky atd. a z jednoho platu to jde samozřejmě hůř. Jako, jasně, mohla bych utratit 15 tisíc, ale proč? Jedu nějakou cestou kompromisu. Zas na druhou stranu chápu, že když peníze neřešíte tsk klidně těch dvacet utratíte. Kdybyste se museli přizpůsobit horší situaci, tak to uděláte. Ale třeba zrovna ta Pohanka, jahly, to jsou skvělá chutná zdravá levná jídla. Můj názor.
@drep Je to hodne od oka a co zrovna doma je... pred casem mi doslo, ze se buchta da upect prakticky z cehokoliv 😂
Ted se dojedl "pernik" - hrnek a pul mletych orechu, hrnek polohrube, pul hrnku brezoveho cukru, dva tvarohy, 4 vejce, kyprici prasek do perniku, skorice a zbytek koreni z pernicku, hrnek mleka, kakao. V tydnu to byla buchta z rozmackanych bananu, skyr, jemne vlocky napul s polohrubou moukou, vejce, kakao, kyprici prasek a nahoru rozpoustim 85% coko z Lidlu se smetanou jako ganache.
Drzim +- ten pomer 2 hrnky sucheho, hrnek sladkeho, hrnek tuku (tam pocitam i ten tvaroh treba), hrnek tekuteho, kyprici prasek a vejce dle libosti 😅
Ale TOP je u nas ted ten slavny "rozvarte jablka, smichejte s rozpustenou cokoladou a nechte ztuhnout" to je luxusni. A aby to nesnedl chlap sam, dam pod to vrstvu vlocky s banany a vrstvu skyru. Takze to i hezky vypada.
@skororozvedena Sice neni na me 😉, ale ukladam a zkusim, vypada luxusne. Ale jen odhadem k tematu, je to "buchta" za 300,- vlastne mnohem vic, tezko koupim 150 g masla, musim vzit cele, atd. Tyhle mokre buchty jsou nej.
@jane46 jo, más recht, ona to má z 1 kila tvarohu, tedy 4 ks. Já dělám ze 2 nebo max ze 3,pro nás je to akorát. Hele, všechno je relativní. Když si koupíš v kavárně Cheese-cake, dáš 70-80 za kousek jen to hvizdne. 😉
@drep jak jsem psala, já sladký skoro nejím a buchty a tak vůbec, ale občas peču dětem. A teď hlavně cuketovy nebo jablkový perník a nebo mrkvovou buchtu. Si říkám, že je v tom aspoň ovo/zel😀 ještě jsem si našla sladky dýňový koláč, ale ještě jsem nedělala ...
My to máme tak minimálně za 15 tis. pro (zatím) tři lidi. Chlap, dcera 13, a já ve 30tt. Některé věci máme svoje. Vajíčka, občas nějaké maso, ovoce, zeleninu. Puberťačka žere jak kombajn, to co ona za odpoledne, mam já na 3 dny. Po škole jde na oběd, a než přijede za hodinu domů autobusem, tak "chcípá hlady" a okamžitě se dožaduje dalšího jídla. 🤣 Já kolikrát vystačím s miskou ovesné kaše, polívkou a 1 rohlíkem, k večeři jogurt, zeleninu, ovoce. Teď teda chodím na svačinu i v noci, protože mě prostě vzbudí hlad, ale zároveň Přes den nedokážu jíst "hodně"

@kvetyjsoubarevny jsem sama se synem,já na neschopence od září a teď byl celý leden syn nemocnej.jíme tedy oba doma,já hubnu a bylo to 8tis