Kolik Vám dává partner na domácnost?
Zdravím holky, tak abych popsala svou situaci. Pracuji jako OSVČ žiji s partnerem a naším synem 5 let v jeho baráčku. Partner mi dává měsíčně 5000 kč (vydělá si něco málo přes 20 000,-) jeho životní úroven je vyšší než ta moje.. s toho zaplatím inkaso, potřeby na malého a jídlo (nevychází mi to každý máme svoje peníze z důvodu, abychom se nehádali, když si někdo něco dopřeje a koupí, abychom to druhému nevyčetli, navíc partner mi nevěří a myslí si, že bych si z jeho peněz ulívala :///..když jsem mu říkala, že se mi to zdá málo, kolik mi dává, tak se cítil hrozně uražený, protože vím, že někdo dává na domácnost ženě i 10 000,- tak mi řekl, že mě nebude živit, že si mám najít další práci pokud nejsem spokojená a nebo mám jít bydlet do podnájmu, tím mě úplně vytočil..on je s tím co mi dává 3 roky spokojen, ale já ne! Nebude prý doplácet na někoho, když celý život šetřil...vůbec se s ním nedá domluvit, je v tomhle tvrdohlavý, myslí si bůh ví kolik mi nedává, jo a prý mám nakupovat v akcích..jak to máte holky vy? Cítím zlost :/ špatně jsme si to nastavili a ted se těžko domlouvá na nových pravidlech, nevidí, neslyší...dokonce mi řekl, že si to můžeme klidně vyměnit, já mu dám pět tisíc a on s toho bude vycházet..tímto stylem mu pomáhám splácet jeho hypotéku na jeho barák :/ když navíc on udělá nějaký nákup, tak mu ty peníze zpátky vracím..(jídlo synovi platí ve školce on) tvrdí mi, že víc jak 1000 kč mě malý měs. nestojí a že zpátky ty hadry můžu prodat (to ano, ale neprodávám každý měsíc a navíc určitě co nekoupím neprodám za původní cenu)
@zuzineckah Špatného na tom není vůbec nic, když ti/vám to vyhovuje. Mě to třeba nevyhovuje, tak pro mě je to špatné. Jinak s tebou souhlasím ;)
@makiszek @annazuzzana holky poslala jsem vám pozvánku do skupiny, až bude chvilka, tak tam výpisu detailně vse🙂 moc dekuju
@petrasipkova1 Vždyť, co té ženské brání v tom, sebrat prdel a jít makat, dítě dát ve 2 letech do školky ...? Nic. U nás fungujeme jako rodina, chlap vydělává dost (na Vysočinu), pokud mi peníze z RP chybí, tak mi dá, resp. mám kartu ke společnému účtu. Ale nikdy by mě nenapadlo vyhazovat nadarmo společné peníze, který on těžce vydělal (a že mi tu po večerech občas usíná u televize v 6, protože je urvanej jako samice). Takže ano, za sebe musím říct, že by mě hanba fackovala, rozhazovat přes jeho nevoli peníze. Sama nejsem rozhazovačný tip, s manželem si věříme, on sám mi spíš rád něco koupí, udělá radost ..... a já pro změnu zbytečně neutrácím, snažím se spořit. Možná, že ty, co tu brečí o 5-10.000 od manžela, už jsou moc dlouho doma a zapomněly, jak těžko se ty peníze vydělávají ....
@rebe S Vaším mužem souhlasím, můj chlap to má stejně, má rád kvalitní boty a dobré jídlo. Kluk dostává potraviny domácí (jsme na vesnici - takže maso z domácích zdrojů, med, vejce, zeleninu atd.). Ovšem BF za 2.000, které bude dítě nosit 2 měsíce a pak mu vyroste noha - to je opravdu dost drahá věc a z mého pohledu zbytečná. Stačí používat mozek, nekoupit první boty u větnamců, ale skutečně takové, které dítěti budou sedět, v létě ho nechat naboso..... ale v tomto mám asi trochu jiný pohled, jsem z vesnice, máme tu čisto, na dětském hřišti bezpečno ...... dítě tráví čas u zvířat. Navíc chlapa, co mu nemusím nic vykazovat ......V něčem to mám rozhodně snazší 🙂
@rebe Na tomto se asi neschodneme - kdo řekl, že zrovna BF je to nejzdravější? Před 30 lety jsme všichni nosili stejné bačkůrky, botičky, holinky, krmili nás Sunarem, strkali do hopsadel, protože "někdo" řekl, že to je pro dítě to nejlepší. Naše maminky pro nás dělaly to nejlepší, co mohly, řídily se radama odborníků. ..... teď, o 30 let později se zjsitilo, že tu máme populaci s křivejma nohama, páteří, obézní. No, tak nastoupí druhej extrém - když to nejde v botách, tak ty děti zujeme, dáme jim podrážku nula nula, kojit budeme do 10 let a místo hopsadel je práskneme do šátku, ideálně tak do 3 let, aby to dítě moc neotravovalo a nedej bože nechtělo pozornost mámy, která čučí celej den do mobilu .....
Za 30 let se zjistí, že lidské kosti už dávno nejsou schopné adaptované na bosou chůzi po betonu a žulových kostkách ve městech, takže má každý druhý artrozu a deformitu a díky tenký podrážce novej typ HIV, protože ty pitomý feťáci ty stříkačky nechávaj zabodnutý kdebuď a ta tenká podrážka prostě nechrání .....
Věřím tomu, že dnešní maminky hledají stejně jako naše matky pro své děti to nejlepší. Ale odmítám jít z extremu do extremu, protože "někdo" zrovna řekl, že je to zdravé. Používám selský rozum, v létě dítě zuju na čerstvé trávě a v zimě mu dám teplé snehule, co nebudou klouzat a ze kterých mého drahého muže neodvezou s infarktem. A raději tu botu koupím novou, než nošenou, po nějakém cizím šmajdavém prckovi. Mějte se hezky.
@petrasipkova1 Tak podle mě to myšleny tak, že boty za 4000 pro dítě (které vydrží chvilicku) by měly být k diskuzi ( u lidí s průměrným platem). Zajímám se o zdravou obuv a nemyslím si, že barefoot je nutnost. Kvalitní ortopedické boty pro dítě se dají sehnat i kolem tisícovky. Záleží na které období samozřejmě. @rebe a obecně si myslím, že je lepší zainvestovat do sportu, pohybu, ale i dusevni pohody, než do předraženych bot. Nejenom bota má vliv na držení těla.
@duetka01 a ty jako OSVČ nevyděláš dost když máš syna ve školce a nejsi na RP? především to máte špatně nastavený a bylo by dobrý mu teda ukázat kolik za vše platíš a možná ho nechat jeden měsíc ať ten rodinný rozpočet vede on a platí vše, aby věděl kolik co stojí. My to teda máme nastavený úplně jinak, ale jsme manželé, takže žádný dohadování o peníze víceméně není. Já na RP se třetím dítětem, takže to vůbec nestačí a přivydělávám jako OSVČ něco málo k tomu. Platím běžné výdaje domácnosti, děti a manžel provoz domu, aut, hypo. Nedává mi teda vůbec nic, ale když nastane situace, že nemám, tak platí manžel co je potřeba. Nebo jednou za čas udělá velký nákup. Eviduji výdaje, ale spis pro svou kontrolu, abych věděla kolik utratíme. Nemusím mu vykazovat jestli dětem zaplatím tábor nebo ne, zajdu si jednou za čas na nehty, kosmetiku, ale vydělám si na to. Pak mě mile překvapí, když našetří bokem a dá to do společnýho bydlení.
Co brání dát mamince dítě ve dvou letech do školky? No, troufnu si říct, že u většiny maminek to není nechuť jít do práce, ale chuť a touha prožít dětství svého dítěte s ním, pokud to jen trochu jde...my už to s manželem dlouho probíráme, zda vůbec dáme dcerku do školky ve třech letech, podle nás je lepší, aby byla co nejdéle s rodiči, takže máme otevřenu tu variantu, že mi sice ve třech letech končí RP, ale byla bych s ní doma až do čtyř...poslední měsíce se však čím dál tím víc ukazuje, jak je mezi dětmi štastná a kolektiv potřebuje, takže když uvidíme, že je to pro ní lepší, půjde už v těch třech...prostě uvidíme v srpnu a zařídíme se podle toho, co bude potřebovat ona...a věřte mi, že bych do práce šla až bych brečela, chybí mi to, ale chceme dát co nejvíc na to, jak ucítíme, že je to lepší pro malou...i proto pracuji z domova, abych to trochu rozjela a pak si mohla dovolit být doma zadarmo, kdyby na to došlo...a hlavně teda proto, že se potřebuji realizovat a něco dělat....ale to, co jste napsala v první větě Vašeho příspěvku paní Petře, to je řekla bych dosti ubohé...pro mě je to to samé jako kdybyste napsala, co brání mamince zbavit se dítěte, šoupnout ho do školky a jít dělat...prostě a jednoduše jí brání to, že maminka chce být s dítětem a ono s ní, celkem prosté ;) Já třeba dcerku kojím a to by šlo se školkou a prací skloubit dost těžko...naštěstí mám manžela, který má na kontaktní rodičovství stejný pohled jako já...a bere to prostě tak, že ted je období, kdy mám příjem nižší než on, až se vrátím do práce, bude to hodně pravděpodobně naopak...ale tím, že jsou peníze společné a nemáme žádné moje a tvoje, tak je to úplně jedno....a hlavně vy tady píšete uskromnit se na botech, ale mě zrovna toto vůbec nepřijde jako utrácení, za prvé je prodám pak jak někdo psal, a za druhé mi nepřijde správné šetřit na botech a jak jste též psala jídle...kupujeme maso, vejce a mléko z farmy, zeleninu a ovoce máme naštěstí většinu vlastní nebo od příbuzenstva, pečeme doma chleba a pečivo, z mléka děláme další dom.výrobky atd...takhle to zní jako že musíme mít velké příjmy, ale věřte, že momentálně nemáme dohromady ani 35 000 čistého a ještě tak 5-7 tisíc měsíčně ušetříme, stačí nakupovat rozvážně a nevyhazovat zbytečně 🙂
@nugetka20
@nugetka20 Nechápu, proč bychom tu měly začínat diskusi o tom, zda je barefoot obutí rozumné, nebo ne. Reaguješ na text pisatelky, která uvedla, že se na nošení barefoot obuvi shodli. My ji nosíme v rodině všichni a manžel byl první, kdo s tím začal. Pak tedy, bez ohledu na to, co si o tom myslíš ty nebo jakýkoli jiný člověk, kterého vůbec neznám a který o nás neví vůbec nic, na takové boty musíme najít finance. 😀 A mysli na to, že zdravý rozum každému napovídá něco jiného. Mně třeba to, že když se do boty dítěti evidentně nevejdou prsty a musí je mít namáčklé k sobě a zdeformované, tak je to špatně, a je úplně putna, že ta bota stojí zlomek té, co dětem kupujeme.
@kaja2016 Klasické ode zdi ke zdi. Myslíš, že kdo investuje do barefoot bot, tak už se v těch botách nehýbe venku? Naše děti v těch BF botách třeba chodí do lesní školky 🙂 Upřímně, já si zase myslím, že dítě může trávit venku celý den a sportovat do alelujá, ale když mu bude bota deformovat nohu, tak úplně zdravé ne a nebude...
@kaja2016 V tomto máme štěstí, náklady na bydlení máme hodně nízké, jediný dluh, co máme je celkem malá hypotéka na byt, kterou jsme si navíc rozložili do 30ti let (sice chceme splatit dřív najednou, ale kdyby něco, tak jsou ty našetřené peníze k dispozici), takže měsíčně asi dva tisíce plus ty poplatky za elektřinu/plyn/vodu atd, nedělá to celkem ani deset tisíc... a velký pozemek se zahradou už je náš; auto jsme koupili z druhé ruky a stačí nám jedno, takže ani leasing neplatíme 🙂
Strhla se tu úplně zbytečná hádka o to, který system rodinného financování je lepší a za co je správné utrácet a za co ne...ale nic není správné nebo špatně. . Pokud vám to doma funguje (ať už máte společně finance nebo rozdělené), tak to je super a o tom to je... A pokud se shodnete,co je pro vás důležité a za co chcete utrácet ( někdo za kvalitní boty,biopotraviny, oblečení),tak je to taky v pořádku... To že to někdo má nebo cítí jinak přece neznamená,že to dělá blbě... Každého věc, hlavně,že doma jsou s tím všichni v pohodě...
@nugetka20 že je BF nejzdravější samozřejmě nikdo neřekl, to se musí každá rodina rozhodnout, kterým směrem půjde a s trochou zdravého rozumu to aplikovat 🙂 dcerka třeba sněhule ani holiny BF nemá, protože to jsou boty, co obuje párkrát za rok a za to bych ty peníze nedala, našla jsem slušné lehké sněhulky v Deichmanovi za 4 stovky a holinky kupuju Demary, dle mě také slušně lehké a ohebné, ty snad ani 4 stovky nestojí, a vůbec mi to nevadí jí je občas dát, tam mi to taky přijde trochu zbytečné
hlavně mi nepřijde, že bychom ted za boty dávali nějak víc než před tím...já například musím kupovat boty v nadměrné obuvi nebo pánské nebo si nechat šít na míru...takže dokud jsem nosila klasické boty a chtěla si pořídit na zimu kozačky, musela jsem jít do nadměrných bot a tam prostě kozačky pod 4 tisíce nemají...loni jsem si kupovala na jaro a na podzim "pitomý" balerínky a protože si prostě prsty neuříznu, levnější než za 1800 jsem nesehnala, šije to v těch velikostech pár firem a oni vědí, že ani lidi s velkýma nohama bosí chodit nebudou a prsty si neuříznou, tak to můžou napálit...vlastně na tom BF ještě ušetřím, protože tam kupuju pánské a nemusím do nadměrek 😂 A jestli dal manžel dřív za Merrely, Salomony atd 2-3 tisíce a ted to samé za BF, tak je to jedno...ale zase kvalitní boty většinou dlouho vydrží a nám vůbec nedělá problém mít stejné zimní boty klidně 3-5 let ;)
@rebe
Mimo temu,ale to fakt sa v CR predavaju nosene topanky?
Kto to kupuje?Ako pochopim oblecko ale nosenu topanku nie
@kaja2016
Mozem poprosit aj jTeda ak to je o domaciom rozpocte
@trdelnik234 to byste koukala, kolik lidí dětem koupí nošené boty, a rozhodně nejen v ČR :D, to je asi všude, stačí kouknout na nějaký bazárek...ale narozdíl od těch klasických, kde se prošlápne ta vystelka pod klenbou a bota se uprví dle prvního "majitele", u těch BF bot tohle alespon nehrozí 🙂 Já zatím všechny boty po dcerce i po nás prodala maximálně druhý den od vystavení na bazárky 🙂
@duetka01 Teda já na tohle můžu říct akorát, že sis hodně špatně vybrala. Ten vztah nemá budoucnost. Ani jeden druhému nevěříte - on si myslí, že mu chceš prošustrovat prachy a ty si evidentně myslíš, že ten dům jednou nebude tvůj. Nechápu proč spolu jste, rozejděte se a bude ti dávat alimenty.
@trdelnik234 No nevím, žili jsme dlouhá léta ve Švýcarsku a nošené boty se tak prodávaly naprosto běžně, v Německu a Rakousku, které jsme měli na dohled, také. Ano, BF boty se prodávají a kupují nošené naprosto běžně, protože nemají klenbu, tudíž v nich dítě nemá co "rozšlápnout" podle svojí nohy. Nošená BF bota má stále stejné vlastnosti, jen vypadá poněkud méně reprezentativně. A asi byste byla šokovaná, kolik nošené boty stojí. Pokud je prodáváte již po pár měsících nošení a ne až po sezoně, tratíte z ceny nové boty tak stovku, po sezoně nošení stojí bota tak 3/4 ceny nové.
Mně třeba připadá, že kupovat nové BF boty a po sezoně je prodat je cenově výrazně výhodnější než kupovat klasické boty 😀
Uplne jsem nepochopila situaci. Vy jste na materske, nebo ma dite uz 5 let? V obou pripadech... pokud partner financuje bydleni, jako ze bydlite v jeho dome a pridava Vam navic 5000 na domacnost a dite, malemu plati skolku, tak je to od nej super ne? Pokud je dite ve skolce, vy muzete pracovat jako OSVC nebo jit do zamestnani (co bude vyhodnejsi).. kdyz budete i za blbou pokladnou tak budete mit tak cca 16000 cisteho a k tomu 5000 od muze bez nutnosti platit bydleni.. to je super ne? Pokud materskou cca 7500 a k tomu 5000 a zaplacenou skolku.. tak to je s jednim ditetem stále naprosto v pohode ne? K tomu si muzete privydelat jako OSVC klidne navic neco jeste..
A BF botam 🙂 Kupovala jsem na prvniho syna (BF neexistovalo) nove Fare, Superfity, ESSI, Jonap, Keen za 800-1200 a prodala tak 80-300 a to byly s krabici a po jednom diteti. Ted kupuju BF. Sezenu v akci cca za 1300 a prodam obratem v zaruce se tak za 1000. Kdyz koupim BF bazarove za 1000 jeste v zaruce, jsou ve super stavu tak prodam za 800. A jsem s nima mnohonasobne vic spokojena. Lehke, mekke, ohebne. Ale jinak s tim obecne souhlasim, ze je dnes je druhy extrem v kojeni, noseni, bio vegano, nezvysit ani hlas, spani v posteli s rodici.. Clovek ma mozek, aby ho pouzival. Rodice jsou dnes otroci svych deti a spolecnost rika, že takto je to spravne..
@trdelnik234 ziji v Belgii a nosene boty se tu prodavaji uplne bezne ;) Ale i v CR v bazarech jsou nosene boty normalne v nabidce. A souhlas s @rebe ohledne BF,mam na to stejny pohled na vec.

Já zase nechápu to, když budu reagovat na autorku příspěvku, že chlap si nechává peníze na věci pro sebe a jí musí stačit tisícovka na měsíc na malého...bylo to myšleno spíše k tomuto, že rozumný chlap by měl pochopit, že to někdy opravdu stačit nemůže...a pokud to funguje tak, že žena pak musí kupovat dítěti boty třeba na bazaru nebo nějaké necertifikované (a je jedno, jestli BF nebo ne, kvalitní boty jsou drahé oboje), aby vyšla, a on si škudlí na svém písečku, je prostě podle mě něco špatně...slovo "musí" bylo zvoleno asi špatně, ale z mojí strany bylo myšleno spíše tak, že musí pochopit, že cca tisícovka na jídlo na měsíc opravdu nestačí...jasně, když jsou pak rodiny, kde je příjem takový, že to prostě jinak nejde, tak to chápu 🙂