Kolik Vám dává partner na domácnost?
Zdravím holky, tak abych popsala svou situaci. Pracuji jako OSVČ žiji s partnerem a naším synem 5 let v jeho baráčku. Partner mi dává měsíčně 5000 kč (vydělá si něco málo přes 20 000,-) jeho životní úroven je vyšší než ta moje.. s toho zaplatím inkaso, potřeby na malého a jídlo (nevychází mi to každý máme svoje peníze z důvodu, abychom se nehádali, když si někdo něco dopřeje a koupí, abychom to druhému nevyčetli, navíc partner mi nevěří a myslí si, že bych si z jeho peněz ulívala :///..když jsem mu říkala, že se mi to zdá málo, kolik mi dává, tak se cítil hrozně uražený, protože vím, že někdo dává na domácnost ženě i 10 000,- tak mi řekl, že mě nebude živit, že si mám najít další práci pokud nejsem spokojená a nebo mám jít bydlet do podnájmu, tím mě úplně vytočil..on je s tím co mi dává 3 roky spokojen, ale já ne! Nebude prý doplácet na někoho, když celý život šetřil...vůbec se s ním nedá domluvit, je v tomhle tvrdohlavý, myslí si bůh ví kolik mi nedává, jo a prý mám nakupovat v akcích..jak to máte holky vy? Cítím zlost :/ špatně jsme si to nastavili a ted se těžko domlouvá na nových pravidlech, nevidí, neslyší...dokonce mi řekl, že si to můžeme klidně vyměnit, já mu dám pět tisíc a on s toho bude vycházet..tímto stylem mu pomáhám splácet jeho hypotéku na jeho barák :/ když navíc on udělá nějaký nákup, tak mu ty peníze zpátky vracím..(jídlo synovi platí ve školce on) tvrdí mi, že víc jak 1000 kč mě malý měs. nestojí a že zpátky ty hadry můžu prodat (to ano, ale neprodávám každý měsíc a navíc určitě co nekoupím neprodám za původní cenu)
@marcinek Manžel sice chodí do práce klasicky, jezdí domů odpoledne, ale na domácnosti se podílíme spolu, na výchově dcerky také, práce na zahradě, nákupy (to bud spolu nebo někdy já někdy on), vaření, zahrada,...po odpolednách se stará o dcerku, já pracuji z domova....a právě má taky ten názor, že rodičovská dovolená rozhodně není dovolená, jednou se kvůli tomu i dost zhádal se švagrem, který je v tomhle úplně příšerný a svojí ženu, která má tři děti, na starost barák, zahradu a ještě se z domova snaží přivydělat něco do rodinného rozpočtu, považuje za línou, protože přece je furt doma a může si dělat vlastně co chce, nikdo jí nic nenařizuje atd...no, prostě na pěst...je mi líto žen, které mají doma tento model a jejich muž to tak vidí
@sarkoc prave takhle by to mělo fungovat jak je to u vas, u nas to manzel taky pochopil po nejake době, ale prave v dost domácnostech to je jak jsem psala. Viz třeba vymena manzelek, kde si kazda druha stezuje jak je nedocenena muzem a chlapi to vidi az když prijede nejaka, co nic nedela nebo si to vyzkousi na vlastní kuzi. Proto si myslim, ze je to tak i u zakladatelky. Chlap ma veskery servis, dá jí 5000 at mu dela sluzku, o všechno se postara a on je vysmatej a ještě si jde za jinou. Bezohlednost hrozna.
@marcinek k tomu ti můžu říct jen to, že jaké si to uděláš, takové to máš. U nás to takhle teda opravdu nefunguje ani omylem 😉
@marcinek výměnu manželek neber za bernou minci, proboha... To je dle mého názoru pořad pro slaboduché. Otřesný vzorek účelově vybraných extrémů. Už z principu na to nekoukám, tyhle formáty jsou naprostá ztráta času...
Holky, naštěstí mi prani, vaření zakázal, takže vařím jen pro sebe a malého, toto by mi hrdost nedovolila dělat mu úplného blbce, už tak jsme si to špatně nastavili..ted je situace taková, že se mi vyhýbá a raději spí u svých rodičů. Neumí řešit situace, je to introvert :/
Vydělám jen desítku.
@duetka01
Omlouvám se, ale zní to dost strašně....já to mám doma úplně jinak, partner je OSVČ a já jsem na mateřský, máme 8tydenni holčičku. Můj partner je živitel, platí hypotéku a všechny nutné poplatky, vzhledem k tomu, ze jsem ještě na mateřské a můj příjem před MD byl poměrně vysoký, tak mám i hezkou MD, partner po mne ale nechce ani korunu...já z MD jezdím na nákupy jídla, oblečení pro malou a podobně. Dokud jsme byli pracující oba, tak jsme napůl platili nájem a všechny poplatky a střídali se v nákupech jídla a podobně. Navzájem máme přehled o tom kdo kolik vydělává a za co utrácí a nic si nevycitame. Společnou kasu nemáme, ale vím ze kdybych potřebovala, mužů se na partnera obrátit.
@duetka01 Možná to vyzní tvrdě, ale zeptám se. Vy z toho vztahu nic nemáte, on ho chce jednoznačně ukončit. Proč toho nevyužijete? On chce, abyste šla pryč, vy potřebujete zajistit své dítě... Proč se prostě nedomluvíte, že půjdete pryč, pokud on bude na syna platit částku xy? Nevím, zda je to možné, ale pokud možno domluvit smluvně. Ideálně konzultovat s právníkem. Zkrátka pojistit se. S tímhle člověkem vás nic nečeká, aspoň ne hezkého, musíte myslet na sebe a potomka. A popravdě pokud doufáte a stále ho milujete, tak odchod je stejně jediná šance, že mu něco cvakne...
@zuzineckah ja si to udelala dobře, jsem spokojena, ale taky k tomu manzel musel dojit a pochopil.A vymena manzelek je reality show s pohledem do ceskych domacnosti, samozrejme to je pritazene pro vyssi sledovanost, ale zas povahy ucinkujicich az tak nezmeni, když to sleduje xy stovek tisíc slaboduchých. Ja taky povazuji Ordinaci za traparnu a nikomu to nevymlouvam, proste urcity zensky na to koukaj. Ale to uz je mimo tuto debatu.
Nečetla jsem, jak se diskuze vyvinula, odpovídám jen na úvodní příspěvek. Jsem na RD, takže almužna (8000), chodím na čtvrt úvazku do práce, z té si donesu asi šest a půl. Manžel mi na domácnost dává šest. Bydlíme v domku, z toho, co mám, platím pojistky, spoření, zálohy na elektřinu, můj telefon, domácí internet a veškeré zásobení domácnosti (jídlo, drogerie, všechno pro dítě včetně oblečení a obuvi, své oblečení a obuv, benzín do mého auta, a dále drobné věci typu žárovek, záclon, budíku do pokoje, atd - teď se ještě dozařizujeme, knížky, atd.). Nevím, kolik si autorka článku jako OSVČ vydělá (míň než já RP a výplatu, tj. těch čtrnáct?) a co myslí tím, že zaplatí inkaso, ale já s tím, co jsem teď napsala vystačím tak nějak normálně, nepřijde mi, že by mi manžel měl dávat na běžný provoz víc ani míň. Je to prostě akorát. Pro rýpaly, on si zbytek nedává do kapsy, je u nás ten, kdo šetří a pak financuje z úspor větší věci - opravy aut, dovolené, atd.
@duetka01
Ahoj,neber to prosim ako rypanie,ale ty pracujes len na polovicny ci ako?Lebo zarobit 10 000 ako OSVC mi pride scifi
Neda sa ti viac?
Ten plat 10 000,- mam v cistem po zaplaceni soc. a zdrav.
Tahle diskuze jeste pokracuje? Chjo. Kazdej se tu vyjadril, ze v @duetka01 vztahu neco smrdi. Samozrejme zname jen zlomek pribehu a jen nazor jedne strany, nicmene chlap, co se necha vydrzovat a stavi SVUJ (ne nas) barak, urazi se, nechce resit problemy, atd atd. je asi vetsi problem nez to, kolik kdo necha mesicne v DM nebo da za boty. Takhle tu muzete pokracovat diskuzi do nekonecna, zatimco zakladatelka se bude tocit na miste. Nak to rozseknete uz, bud to spolu zkusite dal nebo ne, a jestli ne, tak obcanska poradna, pravnik, atd.
takze ty mas 10000, on 20000, 5000 ti dava... z 15000 zaplati hypo, telku, vodu, elektrinu, pojistku na dům, sebe, dopravdu do práce, svaciny, další materiál na stavbu a dodělávky... no nevim, asi mu nic nezbyde..... ty mas tedy 15000 a to na domacnost, obleceni, jidlo musí stacit, ne? my mame na jidlo, drogerku tak 7-8000, benzin 2000-2500, lékárnu 1000, boty, latku ci nejake triko..darky k svatkum a narozkam pro rodinu ci decka, .... nekdy nekoupime a koupime třeba pisek, kb bloky na dům a pod....a jsme na onich 15000...snažíme se vejit..... nekdy je něco navíc, ale vždy uz na materialu na dům .. a ten ty z dane castky neplatíš....jsme tedy 2 dospeli a dve male deti.....
nemyslim tedy, ze nakonec castka by byla uplne problém....spis jde o to chovani, to, ze te nemiluje, nemluvi s tebou normalne, a ty s nim presto zustavas....
@marketa11112 Tady jde spíš o to,že si partner platí 4000,- hypo a 3500, - auto. Až jí jednou pošle do hajzlu a věř,že pošle,tak ona bude mít ho@no a on barák + auto
Já bych to udělala tak,že bych si taky dávala stejnou částku na stranu + uhradila to SIPO (jako nájemné) a z ostatních peněz bych živila sebe a dítě..Rozhodně ne chlap,páč na to už by nebylo..
@superkousky to jako jo.... ono jde urcite... dům, pokud staveli ci kupovali, opravovali po dobu, co jsou spolu, ma byt obou.. to je jasne... my to třeba s manželem měli upraveno uz před svatbou u notare... kdyby se jednomu z nas něco stalo, dům by dostal ten druhy nikoli rodice, tedy dedicove ze zákona...ted uz jsme manzele a nemusime resit.....tohle je totiž věc, která lidem moc nedochazi... prave třeba k tomuto slouží svatba, manzelstvi...... dnes chce byt každý ,, svobodny ,, a tohle je i jeden z nasledku.......kazdopadne to souvisi s tim chovanim k ni....co od takového muze cekat....
muj byvali kdysi na me také něco obdobneho zkusil.. tedy jeho otec.. jakoze na nej napise dům, az uvidi, ze ho spolecne budeme opravovat, bydlet tam a pod....jako jsem husa? rvat do baraku prachy ? do cizího? ne... koupili jsme napul byt.. a bylo... ve smlouve jsme byli napsani oba.. po peti letech jsme sli od sebe.. ja si nechala byt, on auto a ucet...
ale ok, ja o penezich vždy dost premyslela, hodne setrila a byla jsem v tom ,,vychovana,,... každý tohle neumi .. a druhemu veri... navíc, pokud tvori rodinu... jenze bez radneho manzelstvi je to fakt osemetne a každý si jede na svém pisecku... hlavne pokud je jeden vycuranejsi a ten druhy do toho takto nevidi...... jenze.. co ted s tim? dle mého fakt smula a ze zákona nemá nárok na nic... musela by se jedine soudit a v nasem soudnictvi nikdy nevis co a jak dopadne...... za me je lepsi vykaslat se na to hned, nez to takto tahnout třeba další mesice.... ale ja bych nesnesla takove chovani chlapa....milenku, ani nadavani....
U nas tedy to je tak ze jsem na RD,vse poplati nakoupi a jeste mi dava penize kdykoliv potrebuji.Nebo si neco objednam a on to plati.Zijem spolu a vse je společné.Tak toto by se zit nedalo.V tom te tedy lituji,a za to bych ho kopla do zadku.On si bude zit na vysoke noze,a ty budes otacet kazdou korunu?Kort kdyz mate spolu děcko.
@marketa11112 prave uz jen pro tu milenku a slepici nemoc ho mela do pi..i, kor kdyz jeste ani chlapec si namyslene neuvedomuje sve provinenia je na koni, no to by bylo neco na me, to by zazil rodeo.
@marketa11112 Jen ať nežiješ v omylu, při společné domácnosti nedědí rodiče, ale děti partnera, až pokud děti nedědí (z jakéhokoliv důvodu), dědí rodiče a partner ale stejným dílem. Takže vždy dědí partner, pokud se domluví, že nechtějí, aby dědily děti nebo partnerovy rodiče dá se sepsat závěť nebo dědická smlouva.
@vita_ muj manzel, tehdy pritel zadne deti nemel, proto by dedili jeho rodice...stejne tak u me......u notare jsme to vyresili lehce...deti jsme si oba poridili az spolu v manzelstvi....takze zadny omyl 😉
@duetka01 být tebou sbalím sebe, prcka a jdu. Tak alespoň budeš sypat peníze do "svého" a navíc budeš mít klid. Jsem zvědavá jak to chlapci bude finančně vycházet potom i s alimenty, ona žádná rozumná nebude dlouho přispívat na cizí dům,dítě atp.
Peníze máme společné, my jsme nikdy nejeli model moje, tvoje. Navíc většinu koníčků,přátel atd.máme společných. Takže by to bylo i celkem nepraktické to dělit, když jsme spolu.
@marketa11112 Ale ano je to omyl, dědíš ty i rodiče, ne jen rodiče, a to stejným dílem ;) NOZ §1636
@vita_pokud kdybychom nebyli manzele? Proc bych dedila? Pritelkyne ze zakona nema narok , ne? V te chvili by dedili preci rodice.., pokud bychom nemeli deti....Pokud jsme manzele, dedim ja, pripadne narozene deti...
@marketa11112 Dědila bys proto, že to říká zákon. Jak jsem již psala §1636
Druhá třída dědiců
(1) Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí ve druhé třídě manžel, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
(2) Dědici druhé třídy dědí stejným dílem, manžel však vždy nejméně polovinu pozůstalosti.
@vita_ jsi me prekvapila.....myslim, ze o tomhle hodne lidi nevi
@marketa11112 bohužel mnoho lidí prosazuje manželství a zatracuje společnou domácnost a nemá k tomu správné podklady, obojí má výhody i nevýhody, každý si musí vybrat to, co jim vyhovuje, ale je potřeba pročíst i ty zákony ;)

@sarkoc ne všude ne, ale v hodne domácnostech ano. Proto zkousely jste se na to nekdy podivat z te druhé stranky? ze stranky chlapa? já ano. Manzel ted pracuje tyden nonstop a tyden je doma. Tudiz jsme si vymenili role a ten tyden ja chodim do práce, konicky, zarizovani co potrebuji a on dela muze v domacnosti. Tzn. ze ja mam veskery servis - navareno, když prijdu z prace, kavicku, uklizeno, vicemene pradlo, uspava malou a musim rict, ze i když jsme unavena z práce, tak porad to je lepsi nez tahnout celou domacnost a deti sama a k tomu třeba chodit do práce. Proto absolutne neuznavam chlapy, co mají blby reci o tom, ze zenska je vlastne doma a nic nedela. Jen se stara o deti a tu domacnost. Az si to vyzkousi, tak at pak teprve reknou si k tomu svoje.