icon

Kolik Vám dává partner na domácnost?

duetka01
12. bře 2018

Zdravím holky, tak abych popsala svou situaci. Pracuji jako OSVČ žiji s partnerem a naším synem 5 let v jeho baráčku. Partner mi dává měsíčně 5000 kč (vydělá si něco málo přes 20 000,-) jeho životní úroven je vyšší než ta moje.. s toho zaplatím inkaso, potřeby na malého a jídlo (nevychází mi to každý máme svoje peníze z důvodu, abychom se nehádali, když si někdo něco dopřeje a koupí, abychom to druhému nevyčetli, navíc partner mi nevěří a myslí si, že bych si z jeho peněz ulívala :///..když jsem mu říkala, že se mi to zdá málo, kolik mi dává, tak se cítil hrozně uražený, protože vím, že někdo dává na domácnost ženě i 10 000,- tak mi řekl, že mě nebude živit, že si mám najít další práci pokud nejsem spokojená a nebo mám jít bydlet do podnájmu, tím mě úplně vytočil..on je s tím co mi dává 3 roky spokojen, ale já ne! Nebude prý doplácet na někoho, když celý život šetřil...vůbec se s ním nedá domluvit, je v tomhle tvrdohlavý, myslí si bůh ví kolik mi nedává, jo a prý mám nakupovat v akcích..jak to máte holky vy? Cítím zlost :/ špatně jsme si to nastavili a ted se těžko domlouvá na nových pravidlech, nevidí, neslyší...dokonce mi řekl, že si to můžeme klidně vyměnit, já mu dám pět tisíc a on s toho bude vycházet..tímto stylem mu pomáhám splácet jeho hypotéku na jeho barák :/ když navíc on udělá nějaký nákup, tak mu ty peníze zpátky vracím..(jídlo synovi platí ve školce on) tvrdí mi, že víc jak 1000 kč mě malý měs. nestojí a že zpátky ty hadry můžu prodat (to ano, ale neprodávám každý měsíc a navíc určitě co nekoupím neprodám za původní cenu)

elu
13. bře 2018

@vita_ ve školce to bylo jednodušší...tam si je mohla nechat do 16 a na nic pak nemusely chodit...i když ja jsem nedelala ani to...dat decko na vetsinu jeho života do intituce a videt ho tri hodiny denně než jde spat...to me treba prijde divný....chápu ale, že někomu to i vyhovuje a taky že jsou lidi, co si to nemuzou dovolit....protože mají třeba takovýho partnera, kterej jak ty říkáš nechce "doplácet" na DRUHÝHO

margaret88
13. bře 2018

U nás je to jednoduchý....95% výdajů(půjčka,jídlo,inkaso,odkládání peněz do obálek( opravy aut,topení,pojištění atd.)platí přítel. Každý máme svůj účet z důvodů svých půjček.To si platím sama z rodičáku. Oblečení na dceru většinou tak nějak dohromady. Ale jak říkám většinu platí on a nevadí mu to. Sám to tak zavedl.Prý se o nás musí přece postarat.
Ale podle mě by měl Vás přítel sakra přitlačit. 5000 je málo na to všechno co píšete.

vita_
13. bře 2018

@elu Jasný, tak ale pořád pracuješ, třeba seš tímhle znevýhodněná a polovinu toho rozdíl oproti jiné práci by sis vlastně měla "nárokovat" na manželi, pokud on není schopen se v tuto dobu o děti postarat a musíš to tedy dělat ty, ale to je přesně ta kompenzace a rozdělení o kterém mluvím. Buď jde vše na půl a nebo prostě já se víc starám a to o co vlastně díky tomu přijdu, mi dá manžel. Ale vykřikovat, že někdo něco MUSÍ protože to říká zákon a jsme manželé, je od základu špatně. Buď spolu žijeme z nějakého důvodu a važíme si sami sebe a sebe navzájem, že se dokážeme domluvit na rovnocenných podmínkách pořešených na jakémkoliv podílu spolupráci na péči a financích a nebo je celý vztah o ***. 🙂

vineta
13. bře 2018

@vita_ Ne každej si představuje pěknej partnerskej vztah tak, že si povedou tabulku, kdo co udělá, aby to bylo všechno na půl.. V manželství je ze zákona SJM, takze tam už vůbec tohle inženýrský dělení nefunguje. Tvůj příspěvek vyznívá tak, že cokoliv jiného než jet na půl je parazitování, což je prostě nesmysl. Pokud tobě vyhovuje jezdit každej měsíc má dáti-dal, ok, mně to přijde pro život naprosto nepohodlný.

vita_
13. bře 2018

@rebe Jo každý má nárok na svůj názor. Ani jednou jsem neřekla, že mi přijde divný, že se někdo stará o svou rodinu, to bych takhle nepřekrucovala. Jen říkám, že model matka se stará, otec vydělává, se mi nelíbí a neuznávám ho. Pokud je to možné, jde to i jinak, ať už na půl, či jinak. Nejedná se o žádné složité počítání (pokud to vůbec počítání je), je to jednoduchá úměra.

elu
13. bře 2018

@vita_ no ja mam prave to stestí, že si to nemusim narokovat, protože zrovna pro nás je to tak prirozený ...jak rikaš me by se taky libilo, kdyby to bylo vše napul v tom smyslu pece o deti...taky bych sla radsi do prace než vozit decka po kroužkách 🙂...ale jelikož to fakt ani nejde rozdelit, protože by museli mit upravenou pracovní dobu oba...tak na nekoho to padnout musí

vita_
13. bře 2018

@elu Jo když to jinak nejde, není zbytí. My tu možnost právě máme. Já mám pružnou pracovní dobu a můžu si relativně odejít přijít kdy chci a chlap je OSVČ, takže u nás fakt jedeme na půl. Chápu, že tady to nikdo nechápe, ale vem si to i ze své strany, sama říkáš, že bys byla ráda v práci, než dělat taxikáře. No tak jeden týden pojedu já, druhej týden taťka a je, všichni jsou spokojení. A takhle to může být naprosto se vším, nemusí to být striktně rozdělený, že lichej týden já, sudej on, ať mě tady zas někdo nekamenuje, ale děti uvidí mámu i tátu. Oba rodiče budou v práci, oba se stejně zapojí v domácnosti i ve výchově dětí a přinesou i stejný podíl peněz, nevím, co na tom zdejší osazenstvo vidí špatného, já si budu říkat, že to jen neznají ;) Samozřejmě jsou rodiny, kde toto není možné, pak není zbytí a dělá se to tak, jak to jen jde. Ale tazatelka se zde ptala jestli jejich systém financování je správný a normální (no co je normální, že). Jen jsem jí chtěla nastínit, že pravděpodobně celá komunikace (i vztah ??) není v pořádku, protože zrovna prachy (ať kdo chce nebo nechce), jsou časým problémem v domácnostech a je potřeba o nich mluvit a ať si zase říká kdo chce co chce, rozdělit je prostě na půl, klidně kompenzací za větší péči o děti a domácnost (ale pro zdravý vztah je toto důležité, nikdy nikdo nebude mít pomocit méněcenosti nebo sponzora).

vineta
13. bře 2018

@vita_ Možná, když se zamyslíš nad tónem a obsahem svého původního příspěvku, napadne tě, žes to možná jen špatně vysvětlila a zvolila zbytečně konfliktní tón- nebo o tak tedy aspoň vyznělo. Na modelu, že oba rodiče participují na vydělávání i péči o děti/dítě, tady podle mě tebou mile zmíněné "zdejší osazenstvo" nevidí špatného nic, naopak ho bude spíš hojně provozovat.

vita_
13. bře 2018

@vineta Ve svém původním příspěvku jsem pouze nastínila naši situaci nic víc, nic míň. Bohužel nejsem schopna do psaného textu naprosto zakomponovat tón, příspěvek rozhodně nebyl myšlen ani jako konfliktní ani jako útočný ani žádný jiný negativní, pouze informativní pro zakladatelku (pokud ještě stíhá takové množství příspěvku číst), že ne všude to funguje stejně. Na čež mi bylo vysvětleno, že to, co píšu je kravina apod. a že v jejich situaci to není možné - což jsem pouze vysvětlila, že to určitě možné je a to i bez složitých výpočtů apod. Pokud si můj příspěvek/y pochopila jako konfliktní, omlouvám se, fakt tak myšlený nebyl. Já spíš beru jako útočné ty odpovědi ;)

codal
13. bře 2018

Všechny holky,co tu psaly,že mají problém s financemi,že jim partner nedává nebo dává málo atd..,mají primárně problém ve vztahu a v tom je zakopaný pes. Milující partneri,kteří si sebe navzájem váží,takovouhle situaci vyřeší,jsou schopni se domluvit na financích ke spokojenosti obou,prostě spolu dokáží komunikovat a společně řešit problémy,a to se u těch pár holek neděje,partneři je naopak vyhazují z bytu,sobecký si hrajou na vlastním pisecku,dítě v podstatě berou jako zodpovědnost partnerky nikoliv svoji,a celkově ten vztah je očividně nefungující...takže primárně je potřeba řešit ten vztah... Bohužel pro ženskou,co je na mateřský, bez zázemí a finančně bez prostředků,je někdy odchod hodně složitý...

vineta
13. bře 2018

@vita_ To je prostě problém internetové komunikace.. dík za vysvětlení a omlouvám se za nedorozumění.

vita_
13. bře 2018

@vineta Je fajn, že jsi se zeptala 🙂, než z toho tady mít špatný pocit.

alkuska
13. bře 2018

@vita_ No holky už v podstatě odpověděly. Prostě pro mě manželství znamená "unii" mimojiné i ekonomickou a právě tohle je pro mě jedna ze základních funkcí rodiny - že každý dělá co může pro svoji rodinu a majetek rodiny je potom společný. Každý přispěje svými silami, počínaje vynesením koše (děti) a konče výplatou člena, který vydělává nejvíc. A za to každý člen dostane jistotu toho, že se na něj nikdo nevyklašle.

A mimochodem - já vím, že jsi to tak určitě nemyslela, ale kdybych vzala doslova jen to co jsi mi napsala, znamená to, že bych měla nechat na holičkách partnera který přijde o práci nebo onemocní nebo něco podobného. Prostě jsi to napsala blbě a proto se tady do tebe ostatní pouští 😉

vita_
13. bře 2018

@alkuska Myslím, že povinnosti děti se tu vůbec neřešily, řešily se tu peníze a konkrétně využívání jednoho vůči druhému, nemyslím, že můj příspěvek nebyl k tématu ani že byl napsaný blbě. Nebyla řeč o nemoci, výpovědi ani ničem jiném, pokud si přečteš původní příspěvek od zakladatelky, zjistíš, že se vlastně cítí využívaná a na to jsem reagovala.

kaja2016
13. bře 2018

@luj89 My máme účty tři. Jeden je společný. Soukrome vlastnictvi penez ale nevedeme. Vsechny příjmy přeposíláme na spolecny účet. Nakupuju primárně já, manžel mě před větším nákupem vola, jestli už jsem nakoupit nebyla a položky cca do 2, 3 stovek vzájemně nekonzultujeme. Nad uz jo. Hel ať to.to má každý, jak mu to vyhovuje, já jsem to myslela tak, že v manželstvi by lidé.lidé měli mít všechno společně. Jako já nechápu ani, když mě známá říkala, že má manžel na počítači heslo, které nezná. My takové věci nevedeme🙂 A zase máme jiný problemy🙂

kaja2016
13. bře 2018

@dc2015 Hele ČS má i účet bez poplatku, ale nabídnou ti ho jenom, když pohrozis odchodem.. jako za kazdou transakci a vyber platis 5Kč. Me tam jen obcas prijdou penize ( tak 2X do roka), ktery preposlu, jinak nic. Jako já ho zrusit nechtěla. Jsem u nich skoro dvacet let a až budeme řešit hypotéky, tak se to bude hodit. Tak mám účty dva.

loafeer
13. bře 2018

ja jsem na RD, manžel chodí do práce a účet máme společný!

handulkak
13. bře 2018

Ja jsem na RD, manžel chodí do práce, účet máme společný, mohu koupit co chci.
I když ještě mi dává hotovost, ale tu ja šetřím🙂

tynka9
13. bře 2018

Podle mě je vše jen a jen o komunikaci mezi partnery. Padlo tu mnoho rad a možností jak řešit (nejen) rodinný rozpočet. A chce to jen najít a domluvit si systém, který bude vyhovovat oběma.

U nás jsme začínali “přídělovým” systémem. Jsem o 8 let mladší než manžel a v době, kdy jsme se brali, tak jsem byla ještě na VŠ. Tak mi něco posílal, ale platil vice méně vše. Já se snažila zaplatit jídlo a drogerii, ale třeba větší nákupy platil on. Když mi došlo, měla jsem něco málo z brigády nebo jsem si řekla a dostala jsem.

Teď máme každý svůj účet, ale víme, kdo tam co má. Muž platí hypo, rekonstrukci, auto + své pojistky a spoření. Já nájem. domácnost, věci pro malého, své auto a své spoření. Ale není to nějak striktní, někdy udělá nákup muž a že bych mu to vracela? To by si myslel, že jsem se zbláznila 😁 stejně tak když měl manžel přečerpaný limit a potřebovali jsme zaplatit krov, tak jsem vybrala od sebe a neřešila to. Teď povídal, že mi bude posílat, jak budu na rodičáku, ale mám nasetreno, tak to asi ani nebude nutné. Ale vím, že s tím nemá problém.

U nás by systém půl na půl nešel. Vydělávala jsem si podstatně kratší dobu než on, tak nemám tolik nasetreno jako on. A kdyby přišel, že teď zaplatil 200 000 za fasádu, ať mu 100t dám... blbost. A bral to tak už od začátku, chtěl jet na dovolenou se mnou, ale věděl, že nemám zatím příjem, tak prostě většinu platil on. A nikdy mi nic nevyčítal, nechtěl doplatit...

victress
13. bře 2018

@kaja2016 mě nechali klidně odejít od ČS, ten účet mi nenabídli, bylo jim to putna

kaja2016
13. bře 2018

Holky, napadlo me, není tu nějaký hnidopich, kdo by byl ochotný přečíst nás mesicni rozpocet a zkritizovat výdaje, popř.navrhnout, kde ušetřit? Je to už třetím rokem z ruky do huby, přitom nase příjmy i vzhledem, co tu píšete nejsou úplně marne..

makiszek
13. bře 2018

@kaja2016 ja jsem docela hnidopich 😂

rebe
13. bře 2018

@vita_ Já se s tebou nemám zájem dohadovat o tom, co kde řekl nebo překroutil. Reagovala jsem na tvůj výrok "Systém, že s někým žiju (jsme manželé) a proto MUSÍM doplácet na toho druhého, když si není schopen vlastní prací vydělat tolik, kolik chce a potřebuje (neberu rodičák), je postavenej na hlavu. V dnešní době rovnoprávnosti je to hodně zvláštní." Systém, kdy více vydělávající manžel doplácí na toho méně vydělávajícího, je dán zákonem, manžel má takovou povinnost a není na tom nic zvláštního. Naopak mnoha manželům to připadá normální, vstupují do manželství právě proto, aby svůj život včetně finančního statutu sdíleli se svým partnerem. Chápu, že tobě to připadá postavené na hlavu a máš to jinak, nechtěla jsem říct nic jiného, než že tobě to klidně může připadat zvláštní, ale ve skutečnosti je to naprosto normální.

vita_
13. bře 2018

@rebe Nevím, kdes přišla na to, že se s tebou dohaduji, to fakt nemám zapotřebí. Pokud se vdáváš kvůli tomu, že ti zákon zaručí, že ti manžel musí něco doplácet, tak je to špatně. V prvé řadě je v zájmu obou manželů, aby měli odpovídající životní úroveň stejnou měrou přičinění. Pokud nebude jeden manžel plnit svoji roli (ať už úmyslně nižším finančním příspěvkem či péčí), tak proč by ho měl druhý živit (mimochodem to je v zákoně taky). Tobě to možná připadá normální, za to já znám pár rodin, kde chlap dře a ženská je celý den doma nedělá nic a chlap je jen na vydělávání peněz a ještě se stará o domácnost - je to sice extrém, ale tady u zakladatelky to evidentně taky není v pořádku.

elu
13. bře 2018

@vita_ jasně je to o tom danem zamestnaní...ale kdyby byl tazatelčin manžel třeba kamionak....tedy jediny benefit na soužití s ním by byly penize...protože žena vlastně zije sama s dětma a vše je na ni...tak to by bylo podle me od něj pekně drzý...no uznej...tam zenska nema sebemensi sanci si vydelat jako on a tam mi rict borec at si jdu taky vydelat penize., tak nejen že ho kopnu do prdele, ale ještě mu jednu vrazim 🙂

kaja2016
13. bře 2018

@victress Jako jo, nepřekvapuje mě to ani vlastně🙂 jsou tam děsný...

kaja2016
13. bře 2018

@makiszek Soukromou zprávu napíšu? Já nevím, jestli veřejné to není blby...

anazuzzuzana
13. bře 2018

@kaja2016 já jsem taky hnidopich a miluji tabulky 🙂

vita_
13. bře 2018

@elu Kdyby ... kdyby ... víme prd, co ten její dělá 🙂 , teda pokud to tu už někde nenapsala. Ale zase i kdyby byl kamioňák, tak je to jen o té komunikaci. My si tohle třeba vyřešili hned na začátku vztahu, že nesnesu, aby byl chlap dlouhodobě pryč, takhle jsem vyrůstala s otcem, no spíš tedy bez něj, a takhle žít nechci. Nemusí přeci pracovat, pokud nemá možnost a ještě se k tomu stará celý den o malé dítě, já měla z tazatelky spíš pocit, že ona má pocit, toho táhne víc jak on.

rebe
13. bře 2018

@vita_ Pokud se vdáváš s tím, že ať se partner snaží, protože když bude vydělávat míň, ty na něj teda rozhodně doplácet nebudeš, tak to zrovna moc cajk taky není 😀

Strana