icon

Kolik Vám dává partner na domácnost?

duetka01
12. bře 2018

Zdravím holky, tak abych popsala svou situaci. Pracuji jako OSVČ žiji s partnerem a naším synem 5 let v jeho baráčku. Partner mi dává měsíčně 5000 kč (vydělá si něco málo přes 20 000,-) jeho životní úroven je vyšší než ta moje.. s toho zaplatím inkaso, potřeby na malého a jídlo (nevychází mi to každý máme svoje peníze z důvodu, abychom se nehádali, když si někdo něco dopřeje a koupí, abychom to druhému nevyčetli, navíc partner mi nevěří a myslí si, že bych si z jeho peněz ulívala :///..když jsem mu říkala, že se mi to zdá málo, kolik mi dává, tak se cítil hrozně uražený, protože vím, že někdo dává na domácnost ženě i 10 000,- tak mi řekl, že mě nebude živit, že si mám najít další práci pokud nejsem spokojená a nebo mám jít bydlet do podnájmu, tím mě úplně vytočil..on je s tím co mi dává 3 roky spokojen, ale já ne! Nebude prý doplácet na někoho, když celý život šetřil...vůbec se s ním nedá domluvit, je v tomhle tvrdohlavý, myslí si bůh ví kolik mi nedává, jo a prý mám nakupovat v akcích..jak to máte holky vy? Cítím zlost :/ špatně jsme si to nastavili a ted se těžko domlouvá na nových pravidlech, nevidí, neslyší...dokonce mi řekl, že si to můžeme klidně vyměnit, já mu dám pět tisíc a on s toho bude vycházet..tímto stylem mu pomáhám splácet jeho hypotéku na jeho barák :/ když navíc on udělá nějaký nákup, tak mu ty peníze zpátky vracím..(jídlo synovi platí ve školce on) tvrdí mi, že víc jak 1000 kč mě malý měs. nestojí a že zpátky ty hadry můžu prodat (to ano, ale neprodávám každý měsíc a navíc určitě co nekoupím neprodám za původní cenu)

m.e.l
13. bře 2018

Ze začátku já platila bydlení a manžel zbytek. Dovolené tak nějak napůl - období před dětmi. Doma vždy byly nějaké peníze, ze kterých jsem vždy mohla vzít na domácnost či osobní potřebu (mluvím o době první mateřské kdy jsem měla jen 7600). Od doby co máme hypotéku, tak máme společný účet a doma vždy peníze ze kterých si mohu kdykoliv vzít (nyní druhá mateřská). Samozřejmě mám i kartu k účtu, takže z něj platit mohu když jdu "mezi lidi", či platím přes internet. Nepočítá mi každou korunu, nevyčítá nákup. Samozřejmě kdybych utratila 10 tisíc za týden, tak by se ptal za co. Ale tyto tendence vážně nemám. . . . Rozhodně abych já zaplatila vše a manžel mi dal 5tisíc na ostatní, tak by proletěl oknem. Za to bych mu dala k obědu vodu se vzduchem a k večeři vzduch pomazaný vánkem.

alkuska
13. bře 2018

Taky moc nechápu ten model oddělených peněz. Mě osobně by vrcholně obtěžovalo to nekonečné rozpočítávání kolik kdo má kam dát... A přijde mi že podvědomě to člověka nutí škudlit a syslit. Manžel pochází z rodiny, kde mají rodiče oddělené účty a fakt mi to přišlo až směšné, když jsem viděla jak tchán říká tchyni - zaplatil jsem za tebe 30 kč u doktorky a ona vytáhla šrajtofli a těch 30 kč mu dala. Nebo jak si vypočítávali, že ona za něj zaplatila někde pivo za 27 kč a fakt si to do koruny vraceli. Jim to vyhovuje, ale já jsem to neznala, u nás doma měli naši peníze společné na společném účtu. Proto jsem po svatbě trvala na tom, že to chci taky tak. Manžel souhlasil, že to zkusíme, a vyhovuje mu to nakonec taky a už nad vlastníma rodičema taky kroutí hlavou. Takže jsme zřídili jeden účet, na ten chodily všechny peníze a oba jsme k němu měli kartu. Před cca 2 roky jsme to museli změnit kvůli podmínkám v bance, abych nemusela platit za embosovanou kartu, musela jsem si zřídit svůj účet. Jako cukala jsem se, ale v podstatě nakonec jedeme stejný model - vše nám jde na společný účet psaný na manžela a z něj se taky vše platí, jednou za měsíc se vybere hotovost, leží doma na hromádce a oba si bereme podle potřeby. Oba nakupujeme a platíme podle toho kdo má zrovna peněženku po ruce, nikdy by ani jednoho z nás nenapadlo chtít ukázat účet z obchodu apod. Prostě si věříme. Na můj účet mi občas manžel pošle nějaké peníze když vidí, že už tam mám málo, já ho ale používám prakticky výhradně na nákupy po internetu. Nakonec je to praktičtější než předtím, protože kdykoliv jsem předtím chtěla zaplatit něco online, musela jsem s tím otravovat muže, protože internetové bankovnictví je spárované jen s jedním mobilem a to byl ten jeho. On vůbec neřešil co kupuju, ale ta platba se technicky bez něj neobešla. Teď to zaplatím sama a je to.

aklin
13. bře 2018

@madre1 nam to bylo receno v bance. Nam nevadi ze mame kazdy svuj ucet.

aklin
13. bře 2018

@dc2015 my mame ceskou sporitelnu. My uz takhle fungujeme dost dlouho, vyhovuje nam to. Na zacatku jsme se takhle domluvili. Zase bych nechtela mit spolecny ucet. Ja mam kontrolu nad svym uctem a manzel zase nad svym.

mimiveru
13. bře 2018

Tak jestli máte ještě hypotéku, tak když počítám hypotéky cca 10tis, 5tis tobě, něco poplatit malému ve školce, tak už to máš cca 16tis jestli bere 20tis, tak mu toho také moc nezbyde. Kdo platí energie, naftu? Ty máš mateřskou a 5tis navíc, což je u OSVČ cca 9500kc na chod domácnosti, takže to mi přijde úplně normální, někde nemají ani to...

dc2015
13. bře 2018

@aklin Tak pokud vám to vyhovuje, proč ne. Jen mi přijde škoda v dnešní době platit za vedení účtu. Já jsem z České spořitelny právě kvůli poplatkům odešla.

pusolamy
13. bře 2018

@evulinka27 mám to stejně, rodičák mám 6400 a celý mi zůstává. chlap platí vše i mojí pojistku a telefon, na nákup jezdíme většinou společně - platí on. když jdu občas nakoupit sama platím já.

elu
13. bře 2018

@mili_ilim_ilmi a nepříjde ti divný, že jeho peníze se investují a neztrácí hodnotu, naopak rostou a inkaso vyhazuješ z okna?...on hromadí majetek a ona nemá nic, jen oči pro pláč ☹...a vzhledem k jeho nízkemu příjmu by si sotva mohl dovolit hypo i inkaso a výževne na dítě a jeho milenky....takhle mu to pěkně zaplatí jeho stávající přítelkyně

vita_
13. bře 2018

@alkuska Proč něco rozpočítávat? Na běžné výdaje a i třeba na to dítě dá každý stejnou částku na začátku měsíce a když jsou další výdaje, tak si je rovnou každý zaplatí sám, ne? Není třeba něco rozpočítávat. A že to nutí škudlit, ano možná nutí. A co je na tom špatného? Aspoň si každý z partnerů uvědomí cenu vlastnoručně vydělaných peněz a popřemýšlí, než je za něco utatí, a teoreticky ten, který vydělává míň neprofituje z toho druhého. Systém, že s někým žiju (jsme manželé) a proto MUSÍM doplácet na toho druhého, když si není schopen vlastní prací vydělat tolik, kolik chce a potřebuje (neberu rodičák), je postavenej na hlavu. V dnešní době rovnoprávnosti je to hodně zvláštní.

evulinka27
13. bře 2018

@anetapegg ono manžel spíš doma viděl to, že otec celou výplatu nosil do hospody a že tři děti, domácnost a vše táhla mamka. Takže je úplný opak a opravdu pro rodinu dělá první poslední. Jsou to těžce vydělané peníze, bývá denně do večera v práci, je osvč a prakticky si od práce nikdy neodpočine, ale i tak je dává celé do rodiny, tvoří nám rezervu a chce, aby jsme se měli dobře.

raduushka
13. bře 2018

@duetka01 Nečetla jsem všechno, protože tohle je něco na moje nervy, ale promiň tvůj partner je naprostý blb a sobec a s takovým chlapem bych nebyla :/ Být tebou tak se seberu a hodně rychlým krokem od něj utíkám, dokud ti to dává jako možnost. Protože jakmile si všechno spočítá a zjistí že bez tebe ztratí svůj životní standart na který je zvyklý, tak už tě jen tak nepustí. A ty na tom budeš beztak lépe v podnájmu a s alimenty a nebudeš toho ignoranta ještě muset živit :/

colby
13. bře 2018

Tak u nas se tohle vubec neresi. Partner plati vse a ,,moje” penize jsou na moji utratu, nebo na utratu za maleho, popripade kdyz jdu sama na nakup. Kdyz nekam jdeme, tak je to souboj penezenek. 😂 Nikdy jsem se s nim nebavila o tom jak to bude, ani nevim kolik ma na uctu a funguje to 🙂 on si kupuje co chce, ja si kupuji co chci ...

evulinka27
13. bře 2018

@pusolamy jojo, přesně 🙂 také do domácnosti kupuju, ale když vím, že to bude stát víc, nebo že už nemám, tak si řeknu dopředu o kartu, nebo pošlu platební údaje 😀 ale fakt je ten, že se snažím šetřit, kluci mají hodně bazárkového, sice značkového a zánovního, ale plnou cenu se mi za to dávat nechce, když je to jako nové a v jiné cenové relaci..

ilonne
13. bře 2018

@vita_ Dost sobecky nazor.

alicie_k
13. bře 2018

My to měli takto:
Byt ve kterém jsme bydleli byl můj, on se nastěhoval ke mně. Takže hypotéku a poplatky jsem platila já. Teď máme dítě, jsme manželé a já jsem na RD, manžel platí vše co jsem předtím platila já. Já jsem si "našetřila" z mateřské a teď se snažím neutrácet. Nákupy dělá taky manžel, ale i já občas. Jinak oblečení a hračky i jiné potřeby pro malého platím já.

rebe
13. bře 2018

@vita_ Není to zvláštní. Dokonce ze zákona mají manželé nárok na stejnou životní úroveň, jakou má bohatší z manželů. Tak nějak je v tom smysl manželství, že se lidé chtějí starat navzájem o sebe, a to i finančně. A to ještě opomíjím, že péče o děti jen málokdy bývá zcela rovnoměrně rozdělena, že většinou se víc stará matka, tudíž celkem logicky méně vydělává...

elu
13. bře 2018

@vita_ to je kravina, nezlob se...ale žensky, skrz děti mají obvykle menší pracovní možnosti...my oba např. mame stejné vzdělání, ale někdo musí být s dětmi, rozvážet je po kroužcích, varit jim, dělat s nima ukoly...třeba manžel tohle všechn vidí, a je štastnej, že jsem se "obětovalaˇ" jjá...protože jeho by to prostě nebavilo...nedal by to...takže ja mužu pracovat max. do 14 hod....tak je jasné, že nemám tolik jako manžel, kterej dela treba i 12 hod. denně....takže nejsou ani nahodou stejne podmínky!!!

vita_
13. bře 2018

@rebe Co je v zákoně samozřejmě vím. A znovu říkám, že do toho nepočítám období, kdy je žena na rodičáku. Ale pokud je schopna pracovat, tak nevidím důvod, proč by ji měl manžel živit, zákon, nezákon. Že si to někdo doma nerozdělí na půl, už je jejich věc, tomu potom samozřejmě může odpovídat samozřejmě i finanční výpomoc od manžela "za ušlý zisk", kdy se musí starat o děti místo něj. Já se jen snažím říct, že prostě někde to jde na půl, jak co se týče peněz, tak co se týče starání ;)

vita_
13. bře 2018

@ilonne Uvědom si, že jsem ženská a rozhodně bych se nikdy od chlapa nenechala živit pro nic za nic. No mě bylo jasný, že mě za tohle ukamenujete tady 🙂) Zkus se na problém podívat pragmaticky, logicky, třeba ten druhej pohled uvidíš.

elu
13. bře 2018

@vita_ jenže tady živí chlapa ta tazatelka!! a jeste se stara o dítě

vita_
13. bře 2018

@elu No kravina to není, to co píšeš ty, je trošku jiný případ, když si práci o domácnost, děti atd. nerozdělíte na půl, je jasný, že nemůžete mít stejný pracovní podmínky. To dá rozum ...

vita_
13. bře 2018

@elu Je úplně jedno, kdo se stará o koho přece, z obou stran je to špatně. Buď si má doma nastolit pořádek rovný jejich podmínkám a nebo vzít dítě a jít.

linee
13. bře 2018

Necetla jsem reakce, ale prijde mi to silene. Navic, jsi na materske, z ceho bys mu davala penize, aby to bylo 50:50? Navic, dite je i jeho, je normalni, ze se chlap v takove situaci postara o manzelku a spolecne dite. Klidne bych pristoupila na to, ze mu das tech 5.000 a on at plati vsechno a ty se o nic nestaras - at nakupuje, plati uctenky a vsechno dalsi. Ale zbytek zustane jen a jen tobe a je jedno, co s tim udelas - stejne jako on si necha zbytek jakoze jsou to "jeho" penize. Ale chtelo by to mesic - dva si vest ucty, kolik co stalo, kdo kolik za co zaplatil a uvidite sami, jak je to nerovnomerne rozlozene. Ano, on vydelava, jemu ted zustava vice penez, ale takto partnerstvi a starostlivost o rodinu opravdu nefunguje

ilonne
13. bře 2018

@vita_ nezlob se, ja mam take slusny prijem, v podstate az na par korun mame s manzelem stejny, nicmene ted s detmi, jsrm jednoduse musela zkratit pracovni uvazek, nekdo je musi davat do skolek a na krouzky, ze? A rozhodne odmitam, ze bych na manzelovi nejak parazitovala.

mili_ilim_ilmi
13. bře 2018

@elu No ano, neni to uplne fer. Nevidim do toho vic, je tady vic moznosti, jak vse je.

elu
13. bře 2018

@vita_ no to moc dobře ani nejde, to bysme oba museli pracovat jen tak aby se nereklo, protože děcka "sežerou" hodně času 🙂

vita_
13. bře 2018

@ilonne Budu se po třetí opakovat! Pokud nemáte rozdělené starání se o děti a domácnost na půl, je to vaše věc, to za prvné, a za druhé, je jasný, že potom asi těžko můžete mít stejné pracovní podmínky, potažmo plat!

vita_
13. bře 2018

@elu Takže mi chceš říct, že když máš dítě, s kterým už nejsi na rodičáku, tak zvládne pracovat jen jeden rodič? To jako fakt 🙂?

elu
13. bře 2018

@vita_ nerikam...ale ten jeden musí mít nějakou normální pracovní dobu...a pokud nejsi delnik, že delas v tovarne od 6 do 14...tak je to težký si sehnat praci na celej uvazek, abys to skloubila s dětmi...protože do 14 hod je musím vyzvednout a zavezt je zase treba do hudebky, nauky atd....samozřejmě až budou větší a budou si chodit samy tak jo...

rebe
13. bře 2018

@vita_ Jasně, někde to tak je. Jsou různé podivuhodné modely rodinných vztahů. Ale objektivně není nic divného na tom, když se více vydělávající manžel stará o to, aby se jeho méně vydělávající manžel neměl hůř než on. Říká to i zákon. Jasně, chápu, zákon nezákon, ne každého tankuje nějaký zákon a spustě lidí je fuk, že jejich manžel nemá na konci měsíce ani na nový šampon místo toho vypotřebovaného, zatímco on sám si jednou týdně zajde ke kadeřníkovi. Tobě připadá zvláštní, když se někdo stará o svou rodinu a nepočítá procenta, kterými přispívá do rodinného rozpočtu nebo která mu zbydou, ani nesčítá počet hodin, které strávil péčí o děti ve srovnání s partnerem. V pohodě. Mně zase tvůj názor připadá hodně smutný a ve svém manželství bych takový model nechtěla.

Strana