Kolik Vám dává partner na domácnost?
Zdravím holky, tak abych popsala svou situaci. Pracuji jako OSVČ žiji s partnerem a naším synem 5 let v jeho baráčku. Partner mi dává měsíčně 5000 kč (vydělá si něco málo přes 20 000,-) jeho životní úroven je vyšší než ta moje.. s toho zaplatím inkaso, potřeby na malého a jídlo (nevychází mi to každý máme svoje peníze z důvodu, abychom se nehádali, když si někdo něco dopřeje a koupí, abychom to druhému nevyčetli, navíc partner mi nevěří a myslí si, že bych si z jeho peněz ulívala :///..když jsem mu říkala, že se mi to zdá málo, kolik mi dává, tak se cítil hrozně uražený, protože vím, že někdo dává na domácnost ženě i 10 000,- tak mi řekl, že mě nebude živit, že si mám najít další práci pokud nejsem spokojená a nebo mám jít bydlet do podnájmu, tím mě úplně vytočil..on je s tím co mi dává 3 roky spokojen, ale já ne! Nebude prý doplácet na někoho, když celý život šetřil...vůbec se s ním nedá domluvit, je v tomhle tvrdohlavý, myslí si bůh ví kolik mi nedává, jo a prý mám nakupovat v akcích..jak to máte holky vy? Cítím zlost :/ špatně jsme si to nastavili a ted se těžko domlouvá na nových pravidlech, nevidí, neslyší...dokonce mi řekl, že si to můžeme klidně vyměnit, já mu dám pět tisíc a on s toho bude vycházet..tímto stylem mu pomáhám splácet jeho hypotéku na jeho barák :/ když navíc on udělá nějaký nákup, tak mu ty peníze zpátky vracím..(jídlo synovi platí ve školce on) tvrdí mi, že víc jak 1000 kč mě malý měs. nestojí a že zpátky ty hadry můžu prodat (to ano, ale neprodávám každý měsíc a navíc určitě co nekoupím neprodám za původní cenu)
@rebe To je ale tak trošku vdávání z rozumu, ne? To si jako řeknu, jsem málo vydělávající xy zaměstnání (nechci nikoho urazit, dosaďte si, kdo chcete, co chcete), tak co bych tak udělala ... a jo, tak se vdám, ať na mě manžel musí doplácet, abychom měli stejnou životní úroveň? Asi jsem v tomhle staromódní, ale tohle pro mě svatba fakt neznamená. Ano pokud se ten jeden snaží a prostě v jeho oboru, možnostech, pracovní vytížení apod. je to maximum, co je schopen vydělat, tak ano přispívat, té méně vydělávající polovičce, ale přiměřeně, pro mě to neznamená dát polovinu toho, co vydělávám víc, dle mého potom chybí jakákoliv motivace k sebezdokonalování, učení se apod. ono to lehce může skončit u natažené ruky a stežování si že jsem chudinka (a vím o čem mluvím, mám takové dvě v rodině).
@vita_ Napsala jsi mi tohle - "Systém, že s někým žiju (jsme manželé) a proto MUSÍM doplácet na toho druhého, když si není schopen vlastní prací vydělat tolik, kolik chce a potřebuje (neberu rodičák), je postavenej na hlavu."
To jsem měla na mysli že jsi napsala blbě, protože se to dá pochopit taky tak, jak jsem ti napsala - v momentu, kdy jeden není z nějakého důvodu si schopný vydělat, má smůlu. Mylsím že jsi to tak nemyslela, ale vyznělo to tak.
@vita_ Ne, je to naprosto normální vdávání. Vdávání, kdy oba manželé přijímají, že budou sdílet svůj život, domov, děti, peníze. Že když jeden bude vydělávat výrazně víc, nestráví život v garsonce, protože ten druhý by na "svou" půlku baráku neměl, ani nebudou jezdit jenom na Mácháč, protože exotickou dovolenou si druhý nemůže dovolit. Že když manžel onemocní nebo bude potřebovat úvěr na podnikání, potáhnu většinu rozpočtu já, a když se potom zase já rozhodnu zůstat s dětmi déle než dva tři roky, nebude mi vyčítat každou korunu. Že když onemocním nebo ochrnu, neopustí mě, protože na mě přece nebude doplácet. Podle tebe je to možná vypočítavost, klidně si to mysli. Z mého pohledu je to opravdová láska.
@vita_ co je na tom divného? Já mám 3 děti, na RD jsem s nejmladší a ti dva starší jsou časově víc nároční než prtě. Logistika prostě nepustí, rozvoz na kroužky, nejstarší se připravuje na střední, tu vozím na doučování. U více dětí je to přeci naprosto normální, a hlavně, ne každý bydlí tam, kde má vše pod nosem 😉
Teda...četla jsem jen první stránku ale řeknu Ti: Jdi od něho pryč!! Hůř na tom být už nemůžeš. Kvůli dítěti bych nezůstávala ani náhodou. Můžeš časem začít život s někým suprovým, který Tě bude milovat a vážit si tě. Co z toho života máš?? Jen trápení a on si může pískat. Staráš se mu o syna a ani si toho dost neváží. Jako otec bude mít povinnost platit dál, potom nějaké příspěvky od státu, časem nový partner a bude ti hej. A myslím si, že kdybys odešla, tak po čase by přišel on s prosíkem.
@koordinatorka_odboje a to se vyplatí😂
Holka, seber kluka a mazej od toho blba co nejdál pryč. Máš svou hrdost.
@zuzineckah Na čem je co divného? Jo však v pohodě klidně děti voz na kroužky a doučování, já v tom nevidím problém.
Ptas se,jak to funguje jinde...no u nas to funguje jako v RODINE...ja jsem na matarske s 3.ditkem,takze nevydelavam,do prace chodi manzel,zijeme z jeho platu,vse plati on,mame spolecny ucet.Popravde,kdybych fungovala jako ty,asi se zblaznim,je to smutne,podle toho co pises,je pritel sobec a nemuze te mit snad rad...necetla jsem predchozi komentare...ale takto to nebude fungovat.
My máme sice každý svůj účet, ale jinak peníze vesměs dohromady...manžel plati veškeré výdaje ohledně bydlení, auta, dovolených a občas velký nákup...mě chodí rodičovská 6500, něco málo si privydelam a platím jídlo a věci pro sebe a malou. Manžel mi dava stravenky na jidlo a posílá tisícovku měsíčně at si udělám radost necím hezkým a když potřebuju nové boty, bundu atd, prostě ty tisícové položky, tak mi to koupí. Je to takhle prima, oba jsme schopni i něco ušetřit ☺ Návrh takhle to udělat vzešel od něj, občas když dcerce kupuju boty atd, tak se ještě ptá, zda vystacim...a když se kupuje něco dražšího, sahame na společný sporici účet. Taky by se mi nelibilo, jak to máte nastavene....na dítě stačí tisícovka měsíčně když jen boty stojí skoro dvě?
Chodí mi rodičovská, platím pojištění auta, elektřinu, potraviny a věci kolem malé. Manžel mi posílá k mé rodičovské ještě 5 000. Klidně může zařizovat nákup potravin on, ale to by ho asi kleplo. :D Jinak on platí vodu a hypotéku. Občas se diví, že to stojí tolik, no, ještě před pár měsíci jsem s penězi vystačila, ale jen s rodičovskou to jde těžko. Netajím mu své výdaje, řeknu, že jsem si tu a tam dala třeba kafe apod., ale i se snažím šetřit. Jednou jsou to společné peníze, a tak to bereme. On byl na nákupu potravin naposledy snad, když chleba stál 18 Kč. :D
Vše je o domluvě, když je žena na rodičovské a muž nevydělává tolik, je to prostě trochu rána do rozpočtu a musí se víc přemýšlet, ale aby mi to vyčítal, to tedy ne...
@rebe presne. Manzelstvi (partnerstvi) je business, vzdy to tak bylo. Instituce definovana tim, ze na zasadni veci jsme dva a delame je spolu. Dokonce i system na to reagoval a mame spolecne jmeni manzelu atd. To, ze nekteri jedinci neudrzi ego na uzde, nehodlaji se bavit a pochopit druheho (vytahnout hlavu ze zadku), a to, ze se do manzelstvi vrhaj lidi bez rozmyslu, to uz je vec jina.
Mimochodem doprosovani se ”penez na domacnost” povazuju za znamku toho, ze tu neco nefunguje. Aspon z 1 strany.
Ono jsou hlavně taky měsíce, kdy se třeba nekupuje tolik těch věcí navíc (boty, oblečení na novou sezónu atd), tak by mi i rodičovská bohatě stačila a to chodím x krát týdně s kamarádkama do kavárny, chodím cvičit atd...ale když si vezmu třeba ted březen, tak 9. mi přišlo těch 6500 RP a už dneska jsem skoro na nule...a to jsem spíše spořivý typ, ale já včera boty 2600, dneska dcerka 1650 +450 bačkorky (nosíme barefoot, tak ty ceny stojí za to), softsheel souprava pro dceru na jaro cca 1000...a v tu chvíli musí rozumný muž pochopit, že těch pár korun, co zbyde na jídlo na celý měsíc nestačí a že ty výdaje jsou momentálně nutné, není to o tom, že bych si šla koupit kabelku jen proto, že se mi líbí, a pak po něm chtěla peníze na jídlo a ty nutné věci...
@sarkoc No, nezlobte se na mě, ale 2600 za boty opravdu považujete za nutný výdaj? S rodičákem 6500 vyhodit jeden měsíc za boty skoro 4 tisíce, s tím, že ten druhý to MUSÍ pochopit .....??
Asi budu za blba, ale s manželem se na všech větších investicích normálně domlouváme (myšleno v podstatě vše, kromě běžného jídla a drogerie). I boty pro kluka spolu řešíme, kolik dát, co je už moc. Manžel mi rodičák nechává k nákupům jídla a dle mého uvážení, vše ostatní jde z našeho společného účtu. Ale jako přijít za ním, že jsem utratila za boty 4.000 a on to MUSÍ pochopit ...to by mě asi fofrem hnal. Tím spíš za aktuálně hrozně moderní barfoot - zrovna dnes jsme to řešila. Neříkám, že chození naboso není zdravé, ale tenhle trend je ultra drahá sranda a pokud na to ta domácnost prostě nemá (každý 10. Čech má dluhy), tak holt koupím botky levnější a ne hned Filii za 1700 apod. On totiž ten rozumný muž ty peníze MUSÍ vydělat ..... hanba by mě pak fackovala, takhle rozhazovat.
@vita_ na tom uspořádání, že ženská se angažuje víc v péči, zatím co muž v práci. Už se mi nechce hrabat v diskuzi, kde přesně to bylo😉 Aby bylo jasno, já s tebou v zásadě souhlasím (v tom, že manželství/partnerství není o tom, aby jeden na druhého doplácel, ale aby oba přiložili ruku k dílu stejně dle svých možností). Já si stíhám i svou firmu, peněz vydělám dost, i když nikdy nedosáhnu na manželovy výšiny. To taxikaření atd. je můj další vklad do naší rodiny, ale je mi plně oplácen ze strany manžela. A právě to vzájemné pochopení, podpora, to, co tvoří ten "tým" u zakladatelky (i některých dalších smutných příběhů) hrubě absentuje. A takové žití prostě nepochopím.
@nugetka20 to není o výdajích, ale o příjmech. Pokud mají společně příjem dostatečný, pak nevidím problém,když sezónně utratí za boty víc peněz.
@nugetka20 že bude dcerka nosit od malinka barefoot jsem se dohodli oba a ne kvůli módě, ale kvůli tomu, že se nám to zdá správné (ono kvalitní ne-BF boty, když už jsme u toho, třeba Superfity, stojí leckdy více)...a to, že na ně přjedjdeme oba jsme se dohodli také...na botách jsme nešetřili ani před tím, takže je celkem jedno, estli si koupím za cca 2000 kvalitní Riekery,, Merrely nebo tak a nebo barefoot boty, mimochodem z bazaru, nové by stály dvakrát tolik....a jsou to boty, které potřebuji, ne jen další jen proto, že se mi líbí...takže ano, jsou to nutné výdaje 🙂 V obchodě pro dcerky boty jsme byli dneska celá rodina a manžel isi tam také jedny vyhlídl 🙂
a mimochodem, psala jsem také, že si něco přivydělávám, pracuji z domova a spím zhruba 5 hodin denně abych mohla pracovat ráno než se dceka vzbudí a po nocích, dokud neodpadnu, takže to rozhodně není o tom, že bych jen chtěla po manželovi peníze....a dovolit si to naštěstí můžeme, protože umíme spořit, tak je pak kde vzít (a to manžel nevydělává rozhodně moc) 🙂 Jen jsme si zvládli nenadělat dluhy, sačí nám jedno auto a ne žádné luxusní, atd atd 🙂
@zuzineckah jasně - proto jsem psala, že pokud na to domácnost nemá, tak prostě nekupuje, zvolí něco jiného, dostupného
@nugetka20 tak to je snad jasné, ona přeci psala, že když kupuje boty atd, tak se jí manžel ptá jestli vystačí. Z toho lze lehce dovodit, že to je výdaj, s kterým počítá, ne takový, na který nemají...
@sarkoc Jo, boty to je případ, u nás momentálně ty samé výdaje, softky a bareboty 😀 , a to se těším až budeme obouvat obě děti, to bude maso. Na botech rozhodně šetřit nehodlám, v běžné obuvi jsem pro dcerku žádné vhodné nesehnala, má ploutvičku s uzounkým kotníkem tak co mám jako dělat, prznit jí nohy ? Tak se prostě jinde uskromním, nekupuju si nic do kuchyně, do domácnosti, i když bych potřebovala, šetřím na oblečení a botech pro sebe co to jde, abych jí mohla zajistit, že se bude vyvíjet správně. A natahuju roku k manželově výplatě, protože já do práce chodit nestíhám, naštěstí to manžel bere uplně samozřejmě jako já, že co je moje, to je tvoje, co je tvoje to je moje. Prostě to tak máme, zaplatbůh.
@nugetka20 pokud s tím chlap nesouhlasí, měla by ženská začít přemýšlet, jo aha, hustej přístup, co takhle, že by teda tenhle frajer šel na rodičák, ona do práce a at začne radši přemýšlet on. To by asi zůstal koukat s rodičákem v kapse.

Předpokládám, že @vita_ naráží právě na ty případy, kdy chlap má povinnost zajistit ženě patřičnou úroveň, platit kosmetiku, značkové oblečení, dovolené.. ale ženská nemá snahu najít si lépe placenou práci, pouze z pohodlnosti. A veze se na tom, že přece chlap je živitel, tak ať se on snaží. Ano, i takové případy jsou mezi námi 🙂