icon

Kolik výplaty má váš manžel? Podělte se o zkušenosti.

85p
29. bře 2022

Dobrý večer, víte kolik má váš manžel výplatu? Můj manžel má veliký problém mi to říct.

zuzineckah
3. dub 2022

@blondynka400 já na tom netrvám a nikdy jsem netrvala. To vyplynulo jako samozřejmost. V tom je asi ten zásadní rozdíl. Chceš těch 5 rozdílů? Tak minimálně 3 najdeš hned v této diskuzi (viz komentář nad tím mým ; gambling;, neuhrazené práce; odklánění peněz). Ty zbylé dva - skrývání dluhů, až to praskne, průser jak mraky, obzvlášť pro manželku, kterou nový NOZ ochrání jedině s dobrým (= drahým) právníkem. Poslední, ten nejnepříjemnější důvod - dotování vedlejšího života (fantazii se meze nekladou, doplň co chceš - od utajených dětí až po regulérní druhou rodinu).

rencinka87
3. dub 2022

Ja bych se chtela zeptat holek, co prijmy svych muzu neznaji a vyhovuje jim to tak, jestli stejne pristupuji i k dluhum?
Tzn. chcete/chtely byste vedet, ze si manzel vzal nekde na neco pujcku? Chtely byste vedet pripadne kolik a jak si stoji se splacenim (myslim, jaka je vyse mesicni splatky atd)?

blondynka400
3. dub 2022

@zuzineckah a chceš mi říct, že když budu vědět přesný příjem mého manžela tak jsem před tímto chráněná? To asi dost těžko....

blondynka400
3. dub 2022

@rencinka87 tak můžu říct, že tohle je jedna z věcí, co mne na SJM děsně štve, že na toto není potřeba podpis obou. U hypotéky za 1 milion třeba ano, když si někde půjčí 10 mega na úvěr, tak už ne. To mi přijde na hlavu. Jinak to beru jako jeho věc, vím koho jsem si vzala a co od něj můžu čekat... Stejně tak by to mohl mít o on na mně. I ženské můžou zadlužit partnera. Líbí se mi, jak se tady staví hlavně chlapi do role těch nevěrných a co si odklání peníze, mají další rodiny a atd 😀

klokanka31
3. dub 2022

@blondynka400 A to já myslím že jo,protože když bys věděla kolik chlap vydělá, tak by ti asi bylo divný kam pár tisíc mizí - ať už případ dluhů, nebo tajných dětí/milenky...

klokanka31
3. dub 2022

@blondynka400 Můžou i ženský zadlužit chlapa,dokonce jsem už slyšela o případu že si ženská vydržovala mladého milence 😄

blondynka400
3. dub 2022

@klokanka31 sorry, ale i když budu vědět, kolik přesně vydělává, tak když si někam "odkloní" třeba 30 tis, nepoznám to. Stejně jako on nepozná, za co utrácím já 😀

dafne55
3. dub 2022

@blondynka400 To je ale pak o celkove transparentnosti financi, ne? Tedy vime, kolik vydelavame, a mame vzajemne pristup ke svym uctum (treba my to mame tak, ze mame ucty propojene v IB). Ne, ze bych muzovi ucty lustrovala a kontrolovala, ale proste za tehle situace je slozitejsi ty penize odklonit. Nebo na to ten druhy alespon drive prijde.

felixfelicis
3. dub 2022

Mozne je samozrejme vsechno, ale u nas v manzelstvi v tomto funguje presumpce neviny😅 Je pro me opravdu podivna predstava, ze spojujeme ucty proto, aby prede mnou manzel neco neodklonil. Pujcky a utajene deti jdou tak trochu mimo nas.

blondynka400
3. dub 2022

@dafne55 a to primárně žiješ v představě, že manžel odklání peníze někam jinam? To mu tak málo věříš? Já vím s kým žiju a proč jsem si ho vzala. Absolutně nechápu, proč by měl mít manžel přístup na můj účet stejně tak nechci mít přístup na jeho.

rencinka87
3. dub 2022

@blondynka400 pisu o muzich, protoze tu prispivame zeny, tim nemyslim, ze by zensky nemohly delat zly veci 😉 A taky samozrejme se omlouvam vsem zenam, ktery maji doma partnerky 😉

Kazdopadne to nebylo predmetem otazky, ptala jsem se, jestli chcete vedet, kdyz by si partner(ka) vzal(a) pujcku, tys mi odpovedela, ze to vedet nepotrebujes a ze je to tveho muze osobni vec, jestli jsem to dobre pochopila. Takze diky za odpoved 🙂

eviicka
3. dub 2022

Taky mě tady překvapuje zmiňovaná souvislost s dluhy. To jako když budu znát jeho příjem do koruny, třeba tím společným účtem mě má chránit? Není to naopak tak, že kvůli "kontrole" si začne na nějakou tu nekalost ten druhý půjčovat, aby si ji mohl dopřát?

Jo jasně, trochu extrém, každopádně zakladatelka se už neozvala, tak proč ne 🙂.

levandule_k
4. dub 2022

@blondynka400 Pokud budeš vědět, kolik plus mínus vydělává, co platí a najednou začne do tebe valit, že nejsou peníze, že jste na tom špatně, že je potřeba šetřit, tak je asi potřeba zpozornět. Proč se tohle děje a začít pátrat.

zuzineckah
4. dub 2022

@blondynka400 když znáš příjmy, tak ti muž nemůže jen tak zahlásit, že "nemá". Stejně tak byste si sotva mohli žít nad poměry a ty bys pak jen koukala, že to vlastně bylo na dluh... Takže ano. Do velké míry tě povědomí o příjmech manžela ochránit může, nebo minimálně přijdeš na nesrovnalosti včas.

zuzineckah
4. dub 2022

@eviicka myslím, že o společném účtu jako nějakém záchranném prostředku nikde řeč nebyla. To je naprostý přežitek a už z logiky věci nemůže mít žádný protektivní účinek...

zuzineckah
4. dub 2022

@blondynka400 to je blbost. Banka bez souhlasu manžela nepůjčí víc než 500k, i to ne každá, KB chtěla můj podpis i u 200k. Nebankovky to sice nijak neregulují, ale ty zase neposkytují tak velké úvěry, takže se dostane maximálně zase jen k nějakým 500k. A jeho věc to až tak není pokud jste manželé a jedete v běžném režimu SJM. Pokud závazek nebude splácet, sáhnou klidně na váš společný majetek, nikoliv jen jeho.

zanett
4. dub 2022

@zuzineckah Zase s tebou musim souhlasit, hlavne s timto: ' A jeho věc to až tak není pokud jste manželé a jedete v běžném režimu SJM. Pokud závazek nebude splácet, sáhnou klidně na váš společný majetek, nikoliv jen jeho.'. Presne tak, proto me udivuje ten radoby chladny pristup nekterych 'je mi jedno, kolik vydelava a za co utraci, nepotrebuju to vedet'. Sakrys, zensky, modlete se, ze opravdu vite, jakyho chlapa jste si vzaly a doufejte, ze vas neceka zadny nehezky prekvapeni. Exekutori by mohli vypravet; tech zenskych, ktery koukaji jak puk, kdyz zjisti, ze je OBA DVA dostal manzel do dluhu, je stale dost. A vetsina z nich pak rika, ze nevedely, za co manzel utraci, 'nezajimalo je to'.

Nechci timto otevirat diskuzi ohledne duvery v manzelstvi, nebo ohledne toho, jak moc dobre manzela znate. Je fakt, ze mluvim z vlastni trpke zkusenosti - kdyz jsem tu zminovala to, jak jsem kdysi financovala bydleni tehdejsiho pritele, tak to byl presne ten pripad; my spolu byli dohromady 10 let! Znala jsem ho fakt dobre, vedela jsem (myslela jsem si), ze jestli nekomu muzu 100% verit, tak je to on. NIKDY by me nenapadlo, ze na me pak usije takovou hnusarnu, ze se se mnou rozejde a defacto me vyhodi na ulici jen s kufrem osobnich veci (potom, co jsem mu nekolik let pomahala financovat a zarizovat jeho barak). Ty prachy, co jsem v jeho baraku utopila, uz jsem nikdy nevidela. Ale taky my leta letouci rikal, jak se jednou vezmeme a pulka baraku bude moje atd atd atd. A jak roky davala prachy do jeho baraku....protoze jsem si myslela, ze ho dobre znam.

A mimochodem; nejsem na to pysna, (skoro se stydim to priznat, holt mladicka nerozvaznost), ale po rozchodu s vyse zminenym jsem mela kratky romanek s zenatym chlapem s trema detma. Utracel za mne dost, za tu kratkou dobu, jsme stihli vylety do zahranici, vecere v drahych restauracich, kupoval mi darky...manzelka o nicem nevedela, protoze netusila, kolik vydelava. Kdyby byvala tusila, nemohlo by ji ujit, ze v rozmezi cca 3 mesicu utratil desitky tisic korun navic...

klokanka31
4. dub 2022

@blondynka400 Jak můžou manželé nevědět za co ten druhý utrácí? 😄

levandule_k
4. dub 2022

@zanett Nejsem právník, ale nemáš nárok na nějaké vyrovnání za to, co jsi nacpala do jeho domu? Teď od klávesnice se to píše snadno, ale já vidím varovné signály sliby o svatbě a půlka baráku bude tvoje. Když o tom někdo takhle mluví, tak ok, pojďme to řešit hned, stanovme si datum svatby, domluvme si schůzku s notářem.

@klokanka31 Někde se to zkrátka nekomunikuje. Třeba můj muž by nepoznal, jestli jsem si koupila nový krém, nebo ne a jestli stál 150 nebo 1 500, tohle je pod jeho rozlišovací schopnosti, takže pokud mu nezahlásím, že mi dochází krém a jdu si koupit nový a za kolik, tak to neví. Nového svetru by si všimnul. U některých cen se diví, že to stojí tolik. Třeba jsem byla u kadeřníka a zdálo se mu moc, že to stojí 300 Kč, on se přece stříhá za 100 Kč 🙂. Jsem mu říkala, že jsou kadeřnictví, kde bych za stejné služby zaplatila tisícovku, že levnější je už jen učňovské kadeřnictví, ale potřebuji kadeřnici, která mě ostříhá, tak jak jí řeknu. Myslím si, by si stejně dneska nevzpomněl kolik stojí moje kadeřnice a až se o tom budeme bavit, tak se znovu bude divit 🙂 Používám šampón a kondicionér z kadeřnických potřeb, cena je dost vyšší než z drogérky a myslím, že se mě na cenu nikdy neptal a já mu ji neříkala. Ví, že jsem zvyklá u nakupování přemýšlet a hledám vždycky nejlepší variantu cena/kvalita, u toho šamponu z kadeřnických potřeb by se divil, proč stojí tolik, ale nezakazoval by mi to.

blondynka400
4. dub 2022

@klokanka31 a proč by to měli vědět? Jsou to jeho peníze, ať si utrácí za co chce. Stejně tak si já budu utrácet za co chci a rozhodně se nehodlám nikomu zpovídat

zanett
4. dub 2022

@levandule_k Ohledne kompenzace za to, co jsem dala do baraku tehdejsiho pritele; ja se o to tenkrat zajimala, ale z dostupnych informaci jsem pochopila, ze pokud nemam jak prokazat, ze jsem to opravdu financovala ja (coz jsem nemela jak dokazat), tak holt smula. Nejdriv jsem zvazovala, ze se zeptam pravnika, ale tenkrat jsem potrebovala penize, abych se postavila na vlastni nohy, takze se mi nechtelo utracet za pravnika.

Ja jsem si tehdy neschovavala uctenky za kazdy nakup (byli jsme spolu spoustu let, takze mi to nedavalo smysl) a z vypisu bankovniho uctu samozrejme neslo dolozit, na co presne padla ta ktera utracena castka. A mas pravdu; mela jsem na nej tehdy tlacit, at tedy zacneme konkretne planovat svatbu, kdyz rikal, jak jednou bude pulka baraku moje. Holt jsem byla mlada a naivni a ted jsem poucena na cely zivot (a jsem rada, ze jsem si ho nevzala a ze mi zmizel ze zivota).

blondynka400
4. dub 2022

@zuzineckah není to blbost, neboj 😀 Můžu mít třeba teď hned na tři kliky v bankovnictví 2 mega a manžel nic vědět nemusí, když mu to neřeknu.... Před lety si manžel půjčoval 1,5 milionu (pro rýpalky mi to řekl 😀 ), od banky a též jsem nic nepodepisovala. To, že sáhnou na náš společný majetek a nebo to za něj budu platit já, to je pravda, to je riziko podnikání. Ale i tak je to prostě jenom jeho věc. Jak jsem psala, vím s kým žiju a proč jsem si ho vzala.

klokanka31
4. dub 2022

@levandule_k Tak to my většinou chodíme nakupovat všechno spolu, takže víme co a jak. Nebo když si chceme něco objednat z eshopů, tak mluvíme co, a kolik to stojí...

blondynka400
4. dub 2022

@levandule_k k tomu ale přeci nemusím vědět, kolik předtím vydělával ne? Jestliže by byla změna a přišel s tím, že nemá a chce něco ode mne, tak předloží kompletní "účetnictví" a na základě toho se rozhodnu, zda mu pomůžu a nebo bude jíst chleba se solí a chodit pěšky....

klokanka31
4. dub 2022

@blondynka400 To neříkám se zpovídat, ale brala bych to v rámci každodenní komunikace... Třeba já se manželovi pochlubím že mi vychází nový knížky tak že si je objednám, on mi zas hlásí že si bude kupovat novou PC hru, ještě si u toho vyslechnu přednášku o čem to přesně je...nebo když přijde z práce a ptá se co jsme s malou dělaly, tak řeknu že jsme byly ve městě, koupily jsme si po cestě časopisy...

klokanka31
4. dub 2022

@blondynka400 Když si tvůj chlap půjčí tak je to jenom jeho věc? Snad vaše společná když by do průšvihu mohl dostal i tebe ne?

swan42
4. dub 2022

@klokanka31 ja mam skoro pocit, ze ty holky, ktery to nezajima a ktery to nazyvaji jako smirovani a zpovidani atd, tak maj asi chlapy, ktery jim to ani rict nechtej.
A kdyz chlap nechce mluvit o svym prijmu nebo mit dokonce finance spolecny, tak za tim vzdycky neco je. Nemusi to bejt jiny dite nebo milenka, ale treba "jen" to, ze nepocitaj, ze s ni zustanou, nemysli si, ze jsou rodina, jeden celek a maj x zadnich vratek...
To je ted desne moderni mit behem zivote planovane vic rodin a pokusu. Jako v serialu nebo pocitacovy hre 🤷

blondynka400
4. dub 2022

@klokanka31 tak jako jo, v tomto máš částečně pravdu. Něco víme co ten druhý kupuje, hlavně, co se týče dětí a přesně jak říkáš. Ale rozhodně neví, jestli když jsem byla večer s holkama na večeři, utratila jsem litr a nebo deset tisíc a pod. Těch věcí, o kterých neví je hrozně moc jak u mne, tak na jeho straně.
A pro mne jeho jeho půjčka jeho věc, i když jak jsem psala, na SJM mi vadí, že si jí může vzít beze mne, ale já za ní ručím. Ale co už max bych to zaplatila, asi bych to přežila 😀 Každopádně si fakt nemyslím, že je to u nás reálné, že by jsi jí vzal a neřekl mi o tom a nebo to neměl vymyšlené tak, že to nemůže zaplatit.

klokanka31
4. dub 2022

@swan42 Já tomu teda taky moc nerozumím, mně přijde že se k sobě partneři chovají jak k cizímu. Když mám manžela tak je to nejbližší rodina. A proč by teda v rodině měly být tajnosti ohledně financí, věcí...když se mě chlap zeptá co mám za novou knížku tak to fakt neberu jako šmírování ale spíš že se zajímá o mojí osobu. Nebo i ty finance,proč nemít společný účet (jde mít dvě karty k jednomu účtu) když ti dva snad spolu hospodaří...

somalicats
4. dub 2022

@blondynka400 Hele, já si teď brala úvěr na auto jako OSVČ a chtěli podpis manžela. A to šlo o zanedbatelnou částku, platila jsem 70% akontaci a úvěr "jen" na 30%ˇz ceny auta, necelých 250tis.

Strana