icon

Kolik výplaty má váš manžel? Podělte se o zkušenosti.

85p
29. bře 2022

Dobrý večer, víte kolik má váš manžel výplatu? Můj manžel má veliký problém mi to říct.

levandule_k
3. dub 2022

@zuzankast. Já si to blbě přečetla, já myslela, že někdy dělá 200 hodin měsíčně. Pokud je OSVČ tak 200/hod je málo.

ruzova_pastelka
3. dub 2022

@drago49 Bohužel ano. Takhle jde opradu fungovat, jen to není moc moudré ani finančně gramotné. No nic, když k tomu připočtu i tvůj vztek, tak mám pocit, že už mám odpovědi na své otázky a nemůžu říct, že bych z toho měla dobrý pocit. Fakt jsem vlezla někam, kam jsem neměla a asi ani nechtěla. Promiň!

loylii
3. dub 2022

@ruzova_pastelka děkuji, ze mě někdo v 45 letech poučuje☺️ asi vím jak jsme na tom finančně a co si mužem dovolit😇✌️.. Jsem typ který nehromadí věci a zbytečnosti, máme s chlapem celkem 9 sporicich účtu (podílové fondy, dětské spořící ucty, penzijko oba ,spořící účet u svých bank, pojistku), vlastníme dvě nemovitosti a celkem dost o utrácení premyslime. Akorat si každého 15. v měsíci nesednem ke stolu a nereknem co kdo ten měsíc utržil… Představu máme o svých příjmech navzájem, ale do koruny si to fakt neříkáme. Ale a co je DŮLEŽITÉ, pokud se jeden druhého zeptame, nelžeme si.. pro mě je důvěra důležitá ve všech směrech.

drago49
3. dub 2022

@ruzova_pastelka o finanční gramotnosti tohle rozhodne není, jestli jsi četla moje příspěvky i nahoře, tak vis, ze jsem psala, ze základem zdrave finanční gramotnosti je to, ze se člověk dokaze uživit sam bez ohledu na partnera. Mě vždycky rodiče učili, abych si svoje věci dokázala zaplatit i sama, abych si brala hypotéku-kterou mám v takové výši, ze bych ji zaplatila i z rodicaku/půjčku- kterou NEMÁM, aby zase nedošlo k nedorozumění, mesicni platby jako telefon, internet, moje mesicni výdaje na jídlo, auto atd bez ohledu na partnera nebo manžela. O tom je podle mě finanční gramotnost, ne o tom, ze se spoliham, ze mě chlap živí nebo za mě něco platí a ze mu lustruju MESICNI výplatu. Ber to tak, ze se financne pohybujeme jinde než je potřeba k tomu, abych znala MESICNI pohyby partnera na ucte. Vysvětlila jsem to dostatečně?
Já jsem od 15 zamestnana na brigádách, od 18 zamestnana na VPP při vysoký škole, od 23 jsem se posouvala v rámci firmy na pozicích, takže mě opravdu nepoucuj o tom, co je finanční gramotnost.
Už holt musím reagovat docela ostře, protože nejste schopny některý pochopit, ze u nás to máme nastaveny proste jinak vzhledem k možnostem co máme. Už mi prosím neodepisuj, protože tohle nemá smysl. Preju ti hezky zbytek víkendu 😂

zuzineckah
3. dub 2022

@drago49 tak si se nám tady hezky pochlubila jak jste ve vatě a jak si šikovná, ovšem absolutně si nepochopila podstatu debaty 🙂 O tom, kdo si co financuje tady řeč vůbec není. Já klidně sama ufinancuji i tři rodiny, manžel dalších 5. Jde jen a pouze o to, že když dva lidé (manželé/partneři, to je jedno) sdílejí společně domácnost a mají společné děti, pak je základní rodinnou finanční gramotností znát své příjmy! Mít aspoň elementární přehled. Ne šmírovat, ne lustrovat, nebo jak to tady stáčíš a není to ani výsada lidí žijících od výplaty k výplatě, jak se mylně a zcela nesmyslně domníváš. Je to o racionálním přístupu bez ohledu na stav konta. Nic víc, nic míň😉

ferda90
3. dub 2022

@zuzineckah s přítelem jsme spolu 14 let, máme 14 měsíčního syna. Víme kolik ten druhý vydělá, ale společné finance nemáme. Máme jeden účet společný kde si sporime a platíme na něm hypotéku a pak máme každý svůj účet zvlášť na kterém si taky ještě něco spoříme,k účtu toho druhého přístup nemáme, domácností, inkaso a jídlo platíme na půl, jen tedy na jídlo dává přítel víc peněz než já, jinak se prostě dělíme a vyhovuje nám to tak. Každý to máme prostě jinak.

levandule_k
3. dub 2022

@ruzova_pastelka Když má někdo příjem z pěti nemovitostí, kde už je splacená hypotéka, pár miliónů v akciích, ze kterých mu plynou dividendy, tak si klidně dovedu představit, že měsíční příjem není až tak podstatný. U některých OSVČ se třeba mění v rámci roku, takže není až tak důležité, kolik je v březnu, dubnu a kolik je v záři, ale kolik to udělá za celý rok. Když někdo podniká 10 let tak zhruba ví, jestli je schopen dosáhnout zisku 200 tisíc nebo 1 milionu.

bara88
3. dub 2022

@ruzova_pastelka já popravdě nechápu o či ti tady jde a proč do
@drago49 pořád ryješ? Prostě asi mají takový příjem ze měsíční příjem od chlapa je prostě nepodstatné,zajímá je třeba celkový roční příjem

loylii
3. dub 2022

@bara88 👍

chris_n
3. dub 2022

jiste ze vim. Stejne tak vi on, kolik vydelavam ja. Mame nase finance spolecne. Od toho jsme rodina

ferda90
3. dub 2022

@bara88 myslím si, že rodinu z nás nedělá společný účet nebo společné finance, ale něco jiného. Každý to má doma zařízené jinak, někomu vyhovují společné finance i jeden společný účet a někdo chce mít vlastní účet a společně finance jen na chod domácnosti a vše okolo.

ruzova_pastelka
3. dub 2022

@drago49 No, co s tebou... za mě už debatovat nepotřebuju, co jsem od tebe chtěla zjistit už jsi mi naservírovala na stříbrném podnosu, moje zvědavost je ukojená. To, o čem píšeš, je sice hezké a věřím, že jsi na to i náležitě pyšná, ale s finanční gramotností to nemá nic společného. To je opravdu strategická rozvaha, kterou bez znalostí příjmů obou partnerů neuděláš. Je poněkud blbé, že si myslíš, že to, co píšeš se týká finanční gramotnosti, ale peněz teď máte snad dost, tak to neni nijak závažný problém. Do jisté míry ti i tenhle naivně arogantní postoj závidím (takovýto, já nemusím, já jsem na to dost bohatá 😉), i když je to zároveň postoj, kvůli kterému sama nerada přiznávám, že taky nemáme úplně málo peněz, ale to je vlastně už úplně jiná debata.

bara88
3. dub 2022

@ruzova_pastelka ty už máš vážně dost🙂

ruzova_pastelka
3. dub 2022

@levandule_k Tak ano, to je přesně to, co jsem psala. Jediná výjimka, kdy nepotřebuješ znát příjem partnera je, pokud je z hlediska vaší celkové finanční situace zanedbatelný. Jinak tedy jako OSVČ musíš počítat třikrát tolik.

A poznámka pod čarou - u akcií nikdy nevyděláváš na dividendách. Ani je za tím účelem nedržíš, to se nevyplatí. Ale to je samozřejmě detail 🙂

ruzova_pastelka
3. dub 2022

@bara88 Nuda při Covidu? Tak se taky zapoj, dokud mě to baví, tak si klidně můžeme pokecat 😃

emillyhk
3. dub 2022

@ruzova_pastelka Mě to nedá - proč pořád řešíš @drago49? Ona diskuzi nezaložila, o rodinných financích má (podle mě) celkem přehled a manžel jí příjmy netají 🤷‍♀️ Nemyslím to zle, ale opravdu mě zajímá, proč zrovna ji tolik řešíš?

ruzova_pastelka
3. dub 2022

@loylii Je ti 45? To jsem tě tipovala o hodně, hodně mladší.

Ale takhle to zní rozumně. Jen mi to úplně neštymuje s tím, co jsi psala před tím. Protože ono to fakt je jedna ze čtyř možností - buď vím, jak na tom jsme a na to musím znát naše příjmy (ne do koruny, ale čím přesněji je dokážu odhadnout, tím lépe), nebo rozhoduje ten, co ty přímy zná, nebo příjmy ze zaměstnání nejsou podstatné a proto je neznám (a vyděláváme na něčem jiném) nebo je naše domácnost neřízený blesk, který jede na to, že na to momentálně máme. Jiná možnost prostě není. A jestli ano, tak se ráda poučím...

ruzova_pastelka
3. dub 2022

@emillyhk Protože mi odpovídá a je ochotná psát o věcech do kterých se jiným nechce. Takhle prosté to je 🙂

matkacekatelka
3. dub 2022

@85p Zhruba vím. Jenom je mi divný, že posledních cca 10 dní před výplatou tvrdí, že tam nic nemá a žijeme o polévkách a co dům dal🤷 a to náklady na domácnost tvoří necelou půlku výplaty

zuzineckah
3. dub 2022

@matkacekatelka tak to je docela drsný... To by mi jeho vysvětlení asi nestačilo. Ty příjem nemáš žádný?

orisek56
3. dub 2022

Tyjo tady to zase žije. Já si vezmu popcorn, než se ti sežerete... Btw. Nějak nechápu proč se tu hádate, ve výsledku každej bojuje finančně tak jak nejlíp umí.

zuzineckah
3. dub 2022

@orisek56 že si každý válčí po svém bylo určitě jasné i zakladatelce a přeci dotaz položila😉 Tak se diskutuje 🙂

levandule_k
3. dub 2022

@zuzineckah Ale trochu se vytrácí věcnost diskuze a rady, ale zvrtává se to někam do stylu, ty jsi blbá, máš to úplně blbě.

zuzineckah
3. dub 2022

@levandule_k já si naopak myslím, že věcná je dost. Zakladatelka aspoň vidí, že to funguje všelijak a že její chlap není jediný zachlazený mládenec, který rád mlží... Rad dostala taky dost, jak s nimi naloží už je na ní. Otázka je zda s ním vůbec hne no... A že názory na sebe naráží (mimo zakladatelku), tak to v diskuzi není nic výjimečného. To už je evergreen 🙂

blondynka400
3. dub 2022

@zuzineckah popravdě si fakt nemyslím, že znát příjmy toho druhého je vždy základní rodinnou finanční gramotností. Nechápu, proč to pořád tady některým tlačíte. Ano, lidé co mají průměrné či podprůměrné platy tak asi ano, chápu, že pak se některé věci dávají blbě dohromady, jinak to ale fakt není potřeba. To je stejné, jako ty názory na společný účet, jako třeba ten, kdo ho nemá není pořádná rodina a nemá toho druhého dostatečně rád...

blondynka400
3. dub 2022

@ruzova_pastelkaa třeba to auto co jsi psala. Je mi úplně jedno, jaké si manžel koupí auto. Je to jeho věc, zda si ho koupí za 50 tis a nebo za 50 mil. On sám musí vědět na co má. On si řeší své auto, já své. Když bychom v tomto směru jeden po druhém něco chtěli, normálně si sedneme, probereme možnosti a dohodneme se. A tom za mne partnerství je, ne vědět, jaké má příjmy. Jak už jsem psala někdy na začátku, sice cca vím, ale je mi to úplně jedno...

zuzineckah
3. dub 2022

@blondynka400 takhle, uveď mi jediný důvod proč by mělo být špatně vědět v rodině navzájem své příjmy (abych neurazila útlocitné - ne do halíře, prostě přehled). Nemyslím, že ho najdeš, nebo, že bude znít rozumně (společný účet vynech, to je úplně mimo). Kdežto já ti můžu uvést minimálně 5 důvodů proč je špatně vzájemné příjmy neznat...

matkacekatelka
3. dub 2022

@zuzineckah já jsem na rodičáku a chodím na brigádu. Taky mu to nežeru, ale nemám sílu ani chuť se s ním hádat. On platí bydlení, já z rodičaku jídlo, drogerii, oblečení pro děti, ale někdy to měsíčně nevyjde, a on tvrdí, že na účtě nic nemá🤷 takže jestli si ulejvá peníze jinam nevím

blondynka400
3. dub 2022

@zuzineckah neřekla jsem že je to špatně, ale prostě nepochopím, že tu některé na tom tak strašně trváte a berete to jako základ, což za mne prostě není. Těch minimálně 5 důvodů by mne zajímalo .-)

levandule_k
3. dub 2022

@matkacekatelka Tady bych se ozvala, je špatně pokud nevycházíte a on si něco škudlí bokem nebo to utrácí za kraviny. Nechtěla bych být s takovým člověkem, se kterým společně nehospodaříme a on mi to tají. (V mém případě znamená říct si, kdo za co zodpovídá a rámcově vědět příjem.)

Strana