Kolik výplaty má váš manžel? Podělte se o zkušenosti.
Dobrý večer, víte kolik má váš manžel výplatu? Můj manžel má veliký problém mi to říct.
@drago49 Tak, že jde udělat nákup za pár tisíc bez vědomí partnera mě nijak nepřekvapuje, ale zajímalo by mě, jak prakticky děláte ty velké investice (v řádech statisíců a víc) bez znalosti svých příjmů... Protože tam v jeden moment musí někdo říct můžeme/nemůžeme si to dovolit. A pokud ty příjmy navzájem neznáte (tedy, ty neznáš partnerovy a on ty tvoje asi považuje za zanedbatelné, takže se jimi moc nezaobírá, chápu-li to správně), tak to svádí k úvaze, že strategická rozhodnutí dělá u vás muž. Což není nic proti ničemu, řada žen je ráda v submisivní pozici, ale už to o vztahu něco vypovídá.
Ale možná si to jen neumím jinak představit a ve skutečnosti to máte jinak...
@klokanka31
@ruzova_pastelka Pardon, že vám do toho vlezu, ale přijde mi, že se ve finanční situaci u @drago49 už zbytečně cyklíte. 🙈 Ona přeci nepíše, že nemá ani nejmenší tušení o jejich financích. A pokud jsem to dobře pochopila, mají dost na to, aby koupili nemovitost za hotové a na druhou mají nějakou minimální hypotéku. Tady už se bavíme o finanční situaci, kdy se příjmy evidentně řešit nemusí - ona ví, co si můžou dovolit, nemovitost vybrali spolu 😉
@ruzova_pastelka sice nemusí vědět jaké příjmy má muž.. ale třeba se baví o tom kde jaké peníze mají a v čem… to jestli budou mít někde k nainvesrovani 2M .. čekají na příležitost … tak proč potřebuje vědět jeho příjem .. hypotéka není.. peníze mají k dispozici a třeba jim bude ještě nějaký příjem z dane investice nosit nějakou korunu zpět …není potom jedno jestli má její přítel 60 nebo 80 na výplatě .. nebo jeden měsíc 50, další 40 a pak 80? Mě zas přijde potupny kazdy měsíc hlásit hele došlo mě tolik.. nebo mít jeden účet kde budu vidět za co dneska utrácel a v kterým obchodě nakupoval…
Přidám zkušenost z bývalého vztahu. Kolik vydělával můj bývalý jsem nevěděla, neřekl to. Maximálně mlžil, a já byla blbá že jsem se nezajímala. Časem jsem zjistila že má dluhy, a má dítě které mi nepřiznal,platil na dítě i jeho matku.
A moje kamarádka měla manžela, každý měl svůj účet, nevěděla kolik vydělá nebo kolik si spoří, za co utrácí. A po pár letech zjistila že si vydržoval milenku, platil jí nejen dárky,ale částečně i byt.
Takže pokud chlap nechce mluvit o financích,asi bych byla na pozoru...
@emillyhk Souhlas,ale i když by koupili nemovitost za hotové, je přece dobré vědět jestli nám zbývá 200 tisíc nebo půl milionu...
@janule0123 A co je potupného na tom vědět co si kupuje? My si s manželem říkáme co si chceme koupit nebo jsme si koupili. Normální běžná debata, a je jedno jestli jde o jeho PC hry za dva tisíce, nebo můj časák za stovku...
@klokanka31 tak tohle je treba soucast toho, ze mam svuj prostor...nerikam, ze tajim nakupy, ale opravdu nerada bych dopredu konzultovala, co a za kolik si chci koupit, pokud se bavime o takove te bezne rovine, co nam nejak zasadne neovlivni rozpocet.
@felixfelicis A to se nebavíte v běžném denním hovoru i o nákupech? Neříkám jako žádat o svolení jestli si můžeš koupit to a to, ale třeba "vyšla nová knížka tak si ji půjdu koupit" atd...
@ruzova_pastelka ano moje příjmy jsou v tuhle chvilku kdy jsem doma zanedbatelné vůči jeho, to klidně přiznám. Ale rozhodne mě to nestaví do submisivni pozice ve vztahu ohledně důležitých rozhodnutí. Já přece nemusím znát mesicni příjmy pro to, abych věděla, ze můžeme investovat do nemovitosti nebo do auta a ze si to můžeme dovolit. Proto říkám ze mesicni pohyb na účtu je pro mě proste zanedbatelná věc.
@klokanka31 Mrzi mě tvoje špatná zkušenost, rozhodne to není v pořádku.
Mě by zas ale nepřipadalo ani v pořádku hlásit měsíčně došlo tolik z tehle práce a mě došlo tolik z tohohle prodeje. Musíte to brat tak, ze o důležitých investicích ohledně chodu naší rodiny víme co můžeme a nemůžeme, nepředstavujte si, ze zběsile nakupuju kabelky a boty a před chlapem to tajim a on zběsile utrácí za svoje věci a tají to predemnou 😂 proto říkám, ze ten mesicni prijem je proste nepodstatný udaj pro fungování naší rodiny.
@klokanka31 samozrejme ze si normalne povidame o ruznych vecech a i o tom, co si prejeme (a pak to treba tomu druhemu dame jako darek...). Ale nechci takhle "povinne" resit vsechno. Nepotrebuju vedet, kolik stoji manzelovy kosile nebo kolo a naopak...Jsme oba pricetni a kupujeme jenom to, na co mame.
@ilonne Tady je krásně vidět, že každému vyhovuje něco jiného. 🙂 Důležité, když jsou oba spokojení a jeden nežije na úkor druhého. Já jsem měla od malička vlastní kapesné, takže jsem se mohla rozhodnout, jestli si koupím Bravíčko, kredit do telefonu, zmrzlinu nebo si to budu šetřit, proto říkám, že pocitově mít jeden účet mi nesedí, i když v rámci sjm je to stejně jedno.
@drep Přijde mi logické, že ten kdo vydělává víc i víc platí. Spíš mně přijde divné, když jeden má víc a druhý o dost méně, ale náklady si dělí 50 na 50.
@emillyhk tak ono je záleží na koho je nemovitost psaná. Dát mi manžel líbivou "pravomoc" podílet se a výběru nemovitosti, která nebude z poloviny (nebo jiné části) moje, tak bych se nijak komfortně necítila. Teď to nevztahuji na konkrétní uživatelku tady, těch žen, které žijí v područí partnerových peněz je spousta. A i když si většinou na oko libují, jak se mají dobře (co jim taky zbývá, žejo), tak když se něco semele, odchází většinou s holým zadkem a očima pro pláč. Případně něco vydělají, ale jejich životní úroveň rapidně klesne. Si nějak nedovedu představit, že bych věnovala čas a úsilí zařizování domu/bytu, který mi nepatří. A nemusí to být nevyhnutně v SJM... My jsme ani společný dům po svatbě nedali do SJM, nechali jsme si ho v podílovém vlastnictví... Ani společné účty nevedeme, nicméně finance ano.
@klokanka31 měla bych z toho pocit, ze jsem pod kontrolou jak malý dítě… dárky bych věděla co kde a za kolik mě koupil.. pokud si zrovna nevybral hotovost 😂 ze byl včera večer na burgeru a odcházel od tama v osm večer pac zrovna platil 354kc 😂😂Ja ze byla si zacvicit a na kávu s kamoskou tam a tam ..:a zrovna jdu pryč .. U větších veci se pochvalime co jsme si koupili a víme … u menších to není podstatný… netajim co kolik stalo, ale nepotrebuju zas aby mě to skakalo s každou platbou na telefonu.. případně naopak ..
Tak já třeba vím naprosto přesně, kolik manžel v práci dostal, jeho výplata chodí na můj účet. On neumí hospodařit s penězi, takže holt musí vše odevzdat, já přerozdělím a dostane pak pro svoji potřebu. Ale za co utratí to, co dostane, mě nezajímá. Já před ním svoje příjmy taky netajím, není důvod. On sice občas remcá, že máme hodně a že proč má odevzdat vše, ale to bych pak nic nenašetřila na dovolené, výlety a podobně.
@zuzineckah Pises, ze bys nevěnovala čas a úsilí zařizování domu/bytu, který ti nepatří. Mas recht! Ja to totiz kdysi jako mlada a hloupa udelala. Tehdejsi pritel kupoval barak (za sve penize, byl tedy vyhradnim majitelem) a ja jsem se nechala ukecat k tomu, ze ten barak zaridime spolecne. Takze jsem spolufinancovala nakup nabytku, nechali jsme usit zavesy na miru (draha zalezitost, okna mela netypickou velikost), atd atd atd. Rekl, ze kdybychom se nahodou rozesli, muzu si vzit to, co jsem zaplatila, s sebou. A jak to dopadlo? Za par let jsme se rozesli (z jeho iniciativy) a samozrejme me nenechal odnest si z jeho domu ani hrebik! Natoz nejaky nabytek. Takze ja odesla jen s jednim kufrem plnym osobnich veci a vsechny ty prachy, co jsem za ty roky dala do JEHO baraku, byly fuc. DNES BYCH NEDALA DO NEMOVITOSTI, KTERA NENI MOJE, ANI REZAVY HREBIK! Jsem poucena na cely zivot.
@ruzova_pastelka protože prave jich máme asi tolik, ze se bavíme co koupíme, kam investujem, co naopak prodame atd, aniž bychom ty částky nějak resili?... Proste vše klape jak má.. Jsme oba dost pracovitý, tak kdo kolik přinesl do rodinného rozpočtu tolik a tolik se proste neřeší. Ale chapu, ze když má někdo napnuty rozpočet, ze v tom chce mít dost jasno. A to i do koruny✌️
@loylii dokážeš pochopit, že to není o výši příjmu? Ani o žádném šmírování do halíře? Že jde o elementární přehled o rodinných financích? Já nevím, ale někdo prostě toto pochopit buď nechce, nebo nedokáže...😉
@zuzineckah k hypotéce - opravdu nemusíš znát VŠECHNY manželovy příjmy. Pokud jeho plat ze zaměstnání pokryje potřeby banky, tak nemusí uvádět, že ještě k tomu podniká (pronajímá, obchoduje z akciemi, má další zaměstnání... atd.). A pokud takovýto manžel se svou manželkou koupí nemovitost do SJM, tak asi není nic proti ničemu, že ona neřeší ten zbytek (a že to může mnohem větší číslovka, než jeho výplata od zaměstnavatele). Jinak kupovat v manželství majetek bez SJM až taková legrace není.
Tady fakt záleží co komu vyhovuje, a zakladatelce její situace ne, a já se jí ani nedivím.
@eviicka vždyť já nic jiného neříkám - mít aspoň elementární přehled. A pokud člověk podniká, banku v každém případě zajímá i DP, to ne že ne, protože z podnikání plynou rizika, banka to vidí v registrech, zda někdo někde figuruje jako statutár atd. A v manželství ne, že není legrace nabývat majetek jen pro jednoho z manželů, ono je to nemožné pokud nemají notářsky upravený režim SJM.
@85p ano vím, nikdy se tím netajil. Od doby co máme spolu děti, jsem i hlavní účetní a starám se oo veškeré finance a platby.
@85p u nás je to podobné.. peníze i výdaje jsme měli společné. Bohužel v době mé mateřské jsme nevycházeli. A to je manžel zedník. Tak jsem si našla dvě brigády. Nakonec jsem měla větší příjem já a živila rodinu. Abych něco ušetřila, začali jsme peníze rozdělovat. Každý svůj účet, náklady napůl. Já nemám problém říct své příjmy a výdaje. Manžel vždy mlží, dřív se možná styděl, že má míň, teď nevím. Když peníze má, tak mi dá víc.. ale když máme mimořádný výdaj ( např koupit uhlí za 10tis) tak platím já, on většinou nemá. A to já mám průměrem že všech tří příjmů cca 130/h a on přes 200/h to taky nevím, prý je to různé.. Tak jak to vyřešit aby peníze ve společné domácnosti, rodině, nebyly tabu? Poradí někdo prosím?
@zuzankast. Hodně o tom mluvit - věcně, bez výčitek. Vysvětlit, že v manželství jsou peníze společné a když partneři ví, kolik mají můžou efektivně hospodařit, protože tvým cílem není drahá kabelka, ale zabezpečit děti, a to nejde, když příjmy nejsou.
Pokud má 200/h a vydělá nula,nula prd, tak může mít skrytý problém s gamblingem, nějaké dluhy, nebo mu jeho šéf neplatí odvedenou práci, a to je pak třeba začít hledat jinde. Známá stavěla a když říkala, kolik platí zedníkům, tak bych řekla, že musí být ve vatě.
@zuzankast. taky bych si s ním sedla a promluvila. U vás ta situace nějak prostě nastala, není to o tom, že byste tak nikdy nefungovali... Zkuste se k tomu vrátit, sečtete si náklady, výdaje a spočítejte příjmy. Vysvětli mu, že když budete znát navzájem své příjmy, tak budete moct efektivněji fungovat a plánovat a nezaskočí vás nečekaný výdej.
@zuzankast. A dela manzel jako OSVC nebo je zamestnanec? Mne tedy u zednika OSVC prijde 200 Kc/ hod strasne malo. Za tuhle castku nam delali znami zednici… A to jsme meli cenu bez faktury a ze znamosti. Pokud jsme meli nekoho ciziho, byla cena jinde. Navic pokud by mel opravdu jen 200 Kc / hod, pokud by odpracoval 160 hod mesicne, mel by prijem jen 32 tis. A z toho jeste platit odvody, zadna nemocenska, neplacena dovolena, vlastni naradi…To je fakt na OSVC strasne malo.
@loylii Hele, nelze mít tolik peněz, abys nemusela řešit, kolik kam pošleš. Protože vždycky musíš určit, jestli to bude deset nebo padesát milionů. To není o množství, ale o strategické rozvaze...
@drago49 Fakt se cyklíme. Podle mě to totiž prostě nejde. Třeba to auto... jak určíš, jak drahé si můžete dovolit? Auto může stát 200 000 nebo taky 50 milionů a cokoliv mezi tím. Jak se rozhodneš, co je pro vás akorát? Buď musíš vědět (a na to vědět musíš znát partnerův příjem, ledaže by i ten byl zanedbatelný a hlavním zdrojem vašich financí by bylo něco jiného) anebo se musíš zeptat (což já považuju za trochu ponižující).
Zároveň jsem to rozhodně nemyslela tak, že je špatně, když jeden z partnerů vydělává méně. Za submisivní jsem označila to, když jeden rozhoduje a druhý se musí ptát.
@emillyhk Vždycky musíš řešit příjmy. Naopak dle mých zkušeností čím víc financí máš, tím víc času musíš jejich správě věnovat.
@ruzova_pastelka ty se úplně zbytečně zamotavas, k tomu, abych věděla kolik MÁME REALNE peněz nepotrebuju vědět MESICNI prijem, už to chápeš? Mesicni prijem je pro NÁS nepodstatný v případě rozhodování o investici vyšší než příklad půl milionu. Už tomu rozumíš?

@klokanka31 protože je to předmětem diskuze doma a dívali jsme na ty nemovitosti společně. Navíc to neresime na mesicni bázi tu platbu, nejedna se o nemovitost zatíženou hypotékou 😉