Kolik výplaty má váš manžel? Podělte se o zkušenosti.
Dobrý večer, víte kolik má váš manžel výplatu? Můj manžel má veliký problém mi to říct.
@klokanka31 vykladas svoji vyplatu kazdemu na potkani? 🙂
@klokanka31 Já třeba o penězích (příjmy) mluvím jen s partnerem, nikomu jinému do toho nic není, takže by se to dalo označit za "intimní", i když já bych to asi takhle neřekla. Můj muž to naopak vnímá jako něco, na co se klidně může zeptat i jiných lidí než mě 🤷♀️ Výše příjmů je citlivé téma (já mám ve smlouvě dokonce v písemné formě, že výši příjmu nebudu nikomu sdělovat).
@loylii Divné je to, že můžeš (jak tvrdíš) rozhodovat nebo spolurozhodovat o tom, za co se peníze utratí, když nevíš, kolik jich máte. A není to o množství peněz, protože s více penězi v rodině jsou i ty plány prostě větší. Nebo dlouhodobější (a dražší)... a tady se právě dostáváme k těm společným projektům.
Těmi myslím cokoliv, co s mužem delší dobu společně plánujete a věnujete tomu energii, čas a finance. My máme projekty investiční, charitativní, cestovatelské a zaměřené na vzdělávání našich dětí. On i byt s nájemníkem a nákup zahradního nábytku může být společný projekt, ale taky nemusí, záleží, jak se to pojme.
@ilonne velké investice jako je auto, nebo koupe domu, pozemku na investici atd samozřejmě spolu řešíme, jen si nemyslím, ze je striktně nastaveno, ze když nevíš kolik bere partner do halire-nemáš vztah v pořádku a není to zdrave partnerství. Každý vztah má právo si nastavit pravidla podle sebe co považuje za důležitý pro fungování 😊
@drago49 No to je právě to, holky. Jak můžete mluvit o takovýchto velkých věcech bez řešení těch menších? Pro koupi domu, auta nebo pozemku je setsakramensky důležité, kolik oba vydělávají... Nebo to jde i jinak?
Jasně, že nepotřebuju znát manželův příjem do halíře, ale prostě si neumím představit, že si kupuju dům s někým, u koho nevím kolik vydělává, protože pro mě by bylo ponižující se u každé položky ptát, jestli si to můžeme nebo nemůžeme dovolit. Připadala bych si jako malá holčička s maminkou v obchodě...
@klokanka31 Ona intimita nemusí být jen sexuální charakteru. Já se o svý finanční situaci nebavím s každým, stejně tak s každým neprobírám svůj sexuální život. 😉
@felixfelicis No to jasně že ne, já myslela jako mezi manžely že to není nic intimního 😄
Ja jsem dala manzelovi uz na zacatku vztahu (nebo teda kdyz uz bylo jasne, ze je to vazne) jasne najevo, ze po neblahe zkusenosti mych rodicu je pro me dulezity finance resit spolecne a vedet o nich navzajem (vcetne spolecneho uctu).
Takze pouzivame manzeluv ucet, ke kteremu mam kartu a dispozicni prava, plus teda na druhy rodicak jsem si zridila jeste svuj ucet, ktery je v podstate jako sporici, chodi tam jen penize z pracaku a na ty nesahame - ted to treba pouzijeme na skolne pro syna, pokud se dostane na soukromou skolu (plus to mam jako pojistku, kdyby se manzelovi cokoliv stalo a byly zastavene dispozice s uctem v ramci dedickeho rizeni, abych mela penize, nebo treba kdyby nam nekdo vykradl ucet, krachla banka, cokoliv).
Nasi to meli tak, ze tata zridil mame jeji ucet, na ktery ji posilal mesicne castku na domacnost a na deti - kazdy mesic se resilo, jaktoze nevychazi, jak je mozne, ze uz zase potrebujeme nove boty (jaky prekvapeni, ze nam vyrostla noha 🙄), kazdy vydaj se musel zduvodnovat, mama si jeste deset let po rozvodu nechtela koupit knizku, ze z toho ma blby pocit a musely jsme ji se segrou donutit, ze ma pravo koupit neco i sobe.
Neustale se zduraznovalo, ze je treba setrit (to ma muj manzel stejne), jenze kdyz sel vyjimecne nakoupit tata, tak prinesl deset naprosto zbytnych veci, co vubec nebyly na seznamu, ale on mel na ne chut, a podobne.
Pak jednoho dne rekl, ze uz s nami zit nechce, sbalil veci a odesel - u rozvodu teprve mama zjistila, kolik ve skutecnosti vydelaval a bylo to vyrazne vic, nez co si myslela (samozrejme ji to taky nikdy nerekl), na tu dobu nadstandardni prijmy, a do roka po rozvodu si kupoval novy byt, bylo jasne, ze celou dobu setril penize bokem, jen o tom mama nevedela a pouzil je pak pro sebe a posleze pro novou rodinu.
Tohle jsem nechtela zazit - pripada mi to svym zpusobem ponizujici pro tu zenu, ktera ma uz z podstaty “slabsi” postaveni, kdyz je na MD/RD, v tu dobu nevydelava, a dostava penize “na pridel” od manzela - je to jak dite a kapesne.
Samozrejme tam, kde partner problemy s rozdavanim penez nema, to neni tak markantni, protoze kdyz si jako zena muzu koupit cokoliv a manzel nema problem to zaplatit, je to na prvni pohled “v pohode”, ale proste bych takhle “vyzivovana” byt nechtela.
@drago49 pleteš si dvě zásadní věci, mít přehled neznamená být závislý... O halířích opravdu nikdo nemluví. Primárně jde o důvěru a partnerství.
@klokanka31 Mně přijde téma financí citlivější než sex 🙂
@rencinka87 Třeba manžel společný účet nechtěl, hlásil mi to předem, že v žádném případě, prostě potřebuje určitý prostor. Já vím, že dokáže ušetřit, ví co si může dovolit a nemusím ho hlídat. Ani já nebyla myšlence společného účtu nakloněna. A třetí účet, kam pošleme oba určitou částku a z toho platíme provoz se mi zařizovat nechtělo. To je jenom přehazování peněz z jednoho účtu na druhý. Za a) zaplatit se to musí, b) peníze jsou společné, takže je fakt jedno jestli já zaplatím novou myčku a nákup potravin, nebo to zaplatí manžel.
@ruzova_pastelka jde to i bez toho, abych věděla kolik vydelava a měsíčně nosí domu. Samozřejmě vike oba kolik je naše hypotéka, pojistky, spoření, proste ty fixní věci, ale muj chlap se nezajímá jestli jsem za jídlo dala měsíčně 12000,- nebo 8000,- jestli pro malyho jsem nakoupila oblečení na jaro za 3000,- nebo za 700,-
Teď jsme zrovna kupovali nemovitost a přesto jsem nepatrala kolik měsíčně donese domu 😊
@zuzineckah věř mi, ze jsme si rovnocenejsi partneři než 90% lidi co znám i bez přehledu kolik má ten druhy na ucte 😊 proste nám to takhle vyhovuje, máme 12 let zdravý vztah s naprostou důvěrou i bez měsíčního výpisu z účtu. Nemůžeš soudit co je důvěra a co ne, když v tom nezijes. Už jsem psala, každý si musí nastavit pravidla podle sebe co jemu vyhovuje
@drago49 Ahoj, já třeba vím kolik přítel vydělává, on ví také, ale nevím to úplně přesně do koruny. Občas je to třeba i víc když mu v práci přidají , občas mu něco vezmou za to, že třeba něco nesplnil, ale určitě bych po něm taky nechtěla vidět výplatnici nebo úplně přesnou částku. U nás to máme rozdělené tak, že každý máme svůj účet ke kterému nemáme ani jeden přístup (jsme spolu 14 let) pak máme druhý účet kde máme hypotéku tu platíme a zároveň tam posíláme nějaké peníze navíc a ty si šetříme. Peníze co jsme podostavali od rodičů třeba na Vánoce máme schované doma, to jsou taky spolecne finance. Na jídlo, hypotéku a inkaso se prostě slozime, na jídlo dává přítel víc peněz jelikož víc sní (sám to říká a sám to tak i chtěl). Zbytek peněz co nám zůstane po zaplacení a odložení peněz na společný spořící účet, tak to už je každého z nás věc a každý z nás si z těch peněz kupuje a pořizuje co chce, nebo si šetříme ještě na svém účtě. Nám to tak vyhovuje. Já zas nejsem zastáncem toho, abych buď já nebo pritel vedla domácnost, měla v ruce všechny finance a buď já a nebo právě přítel si muset o ně pak říkat když by něco prostě potřeboval koupit. Znám u kamarádů právě takové připady, kdy chlap odevzdá skoro celou výplatu babě, něco málo si nechá třeba na pivo a zbytek hospodaří ženská a ten chlap nemá ani tucha jak... Když chce třeba peníze na vstup do fitka, musí si říct manželce., mě to prostě přijde takové,, divné,, říkat si o své peníze, ale chápu, že to tak někomu vyhovuje a chce to tak. Je to na každém, jak si to doma udělá. A ještě k těm společným penězům. Mě přijde vlastně i zvláštní když spolu ty peníze společné, kupování dárků. To si vlastně ten dárek,, zaplatím,, i já, protože se kupuje ze společných peněz 🙂 Kamarádka tak nasetrila manželovi na hory na Slovensku, tím že ona drží doma kasu jak se říká, tak manželovi i z jeho peněz nasetrila na dárek za 20 tisíc, sama by to asi nekoupila
@levandule_k ja tomu rozumim a nepopiram, ze to maji lide ruzne a jim to vyhovuje. Takhle, jak to popisujes, si to umim predstavit v pripade, ze jsme partneri a ne manzele, nebo jsme manzele, ale nemame deti a vydelavame oba a oba podobne sumy.
Ja nebudu nikdy vydelavat ani zdaleka tolik, co manzel, navic jsem uz nekolik let bez prijmu (kdyz nepocitam rodicak), takze predstava, ze mame kazdy svuj ucet a kazdy plati neco, je proste nerealna, protoze ta startovni pozice je absolutne nerovna.
@drago49 nechápeme se. Není to o tom, že nemůžete v pohodě fungovat bez znalosti toho, kdo kolik peněz donese domů. Jde o to, že tato informace by neměla být žádné tabu mezi manželi/partnery, je to prostě součást společného fungování, rovnocenného partnerství i pro případ "kdyby něco". Odpovědnost jednoho vůči druhému. A promiň, ale kupovat nemovitost a nevědět přitom o financích, to je pohádka na dobrou noc. Pokud byla placená cash, ok. Otázka pak je na koho je psaná, pokud jen na jednoho, těžko se dá mluvit o rovnocenném partnerství. Pokud je na ni hypotéka, kterou máte společně, pak neexistuje, abyste o příjmech navzájem nevěděli, protože se do všech těch lejster uvádějí do koruny. Píšeš o "vaši" hypotéce, pak bys tyhle věci měla vědět, protože bez nich "vám" hypotéku nikdo nedá.
@zuzineckah hele úplně se ti asi nechci svěřovat jak to máme přesně papírově 😂 proste to vezmi jako fakt, ze nemusím vědět o měsíčních příjmech partnera ikdyz řešíme závažný věci jako je koupě nemovitosti a přijde mi to naprosto v pořádku. Vnucujes mi něco o rovnoprávnosti v partnerství a důvěře. Já tu nekopu za tým “nevím a je to tak správně” kopu tu za tým “ať si každý partnerství nastaví SVOJE PRAVIDLA” 😊 a jen pro klid tvé duše, ano nemovitost byla kupovaná keš, hypo máme na dům v kterém bydlíme a utahla bych to i z 3leteho rodicaku 😊
@zuzineckah a je jedno na koho je u nás hypo vedena, beru to, ze je to naše hypo, náš dům a naše řešení pro případ rozchodu máme zase nastavene jen mezi sebou. To je prave ten respekt a partnerství i bez PRO MĚ tak triviálních věcí jako mesicni prijem partnera. Pisu schválně capslockem, abys už pochopila, ze takhle to máme nastavene my a přijde nám to v pořádku. A znovu zopakuju, ze každý má právo si nastavit pravidla v partnerství podle sebe. Máme kamarády, znamé, kde vede domacnost žena, někde muž, někde jsou oba tak brutálně financne negramotní, ze před sebou tají dluhy atd a pokud jim to přijde správné a vyhovuje jim to, je to jen jejich věc. Tazatelce jsem odpověděla na dotaz zda víme, já nevím, přijde mi to v pořádku. Tazatelka neví a nepřijde ji to v pořádku a v tom případě přichází v partnerství na řadu diskuze/vymena nazoru a nastavení si vlastních pravidel.
@rencinka87 a my to tak máme, já vydělávám opravdu nesrovnatelně míň a máme každý svůj účet, svoje trvalé příkazy a nemáme s tím problém, ale nic si teda netajíme a máme přehled o svých účtech 🙂
@drago49 ja s tebou částečně souhlasím. Na jednu stránku když se zeptám, mělo by mi být zodpovezeno. Ja u manzela taky nevedela přesný příjem..PRŮMĚR měl cca 50 tisíc. ALE. To znamenalo jeden měsíc 30 a druhý 70 😀 a me stačilo vědět, že na všechny potřebné věci odloží peníze a na jidlo taky máme. Ja mela příjem tenkrat 15-22 tisíc a taky jsem mu nehlasila "hele teď jsem mela 16459,55,- 😀. Oba jsme věděli v jakých průměrných sumach jsme a byla jsem spokojená, on taky. Nemyslím si, že by finance mely byt tabu, něco echt tajneho. To bych si myslela, že nemame vůči sobě čistý stit a především duveru. Na druhou stránku pro fungování, vzajemny respekt a šťastné soužití nepovazuji za klíčové znát dopodrobna příjmy partnera ☺️. A navíc co vyhovuje me, nemusí druhému. Ja bych zase teď nemohla finance sdílet na 100%. Abych opět nedopadla jako vyzdimana samozivitelka, co somruje jídlo pro děti 😀😀 chci mit svou rezervu, abych byla nezavisla. A toto měnit nebudu. Pro někoho to je nefer a ja nevim co vše. Ale mít polštář před 4 lety, neprozila bych se synem hruzy, které jsem prozila 👌.
@drago49 chápu 🙂 Z tvých odpovědí je docela jasné jak to máte nastavené.
@ruzovyjednorozec77 závislost není zdravá ani v tom nejlepším vztahu, takže se ti vůbec nedivím. Navíc, zkušenost je nepřenosná 👍 Jen nevím, proč tady některé dámy stáčí debatu na to, že by si partneři měli sdělovat vše do koruny jen proto, že nemají ani ponětí kolik jejich polovička reálně vydělává a co hůř, nevědí to ne proto, že se nezeptaly, ale proto, že i kdyby se zeptaly, tak jim nejspíš nebude odpovězeno 😉 samozřejmě, každého věc, jen si reálně neumím představit, že někomu opravdu vyhovuje finanční bezvědomí jen díky tomu, že dostane "kapesné" na domácnost a děti a o víc se nestarej... Ale budiž no. Každého věc. Jen nemám ráda to tancování kolem jak je to vlastně super.
@zuzineckah me by taky vadilo, kdybych se zeptala a zodpovezeno by mi nebylo. On by mi taky normálně tehdy odpověděl. Ale když jsme se o tom bavili, rikal, že záleží jak se proste daří. Fixni měl myslím 28 hrubého plus pohyblive složky a ty dělali i desítky tisic. Proto jsem to nějak neresila a byla jsem v klidu. Na druhu stránku v počítači jsme měli všechny přístupy do různých bank, stavebka a tak napsane, takže jsem se mohla kdykoli podivat. Takze jo, být to tabu a tajemství, vadilo by mi to. Ale zároveň to vědět přesně proste nepotřebuji 😀 ja bych se zas cítila jako stíhačka, cekovat každý měsíc účty a hlídat kolik si muž vydelal.
@rencinka87 Ano máš pravdu v tom, že každému vyhovuje něco jiného. Ty jsi poznamenaná negativní zkušeností svého otce. Ale ne každý chlap, který si ponechá svůj účet, je držgrešle, co by byl nejradši, kdyby jeho žena žila ze vzduchu.
Ano je pravda, že nemáme děti a já nejsem na RD. Až budu na RD, tak partner ví, že víc věcí bude platit on. Máme to nastavené tak, že jsou to naše peníze, ne jeho ani moje. Pravděpodobně to bude asi tak, že mi část výplaty přepošle. Máme společné jmění manželů. Pro mě je důležité, že ty peníze jsou společné, to že každý máme svůj účet, je jen technická záležitost. Pro mě nejsou víc společné, když budeme mít jeden účet. Příklad, ve výsledku je mi úplně jedno, jestli já ušetřím 5 a on také 5, nebo já 0 a on 10. Pokud je ta ušetřená 10 nad 6 našich měsíčních nákladů, jde do investic, teda pokud není v plánu v brzké době nákup něčeho dražšího.
U zakladatelky je problém, že si to s partnerem nedokáže vyjasnit a vykomunikovat. Mě by třeba zajímalo, proč jí nechce říct pravdu. Má dluhy? Má utajené dítě z dob mládí a to nějak finančně podporuje? Stydí se, že vydělává málo a musí to řešit melouchama? Je jeho snem si pořídit něco drahého a bojí se to přiznat, protože by mu to manželka zatrhla nebo jí musel koupit něco stejně drahého? Je jeho partnerka marnotratná a kolik má tolik utratí, kupuje zbytečnosti, má sbírku 50 kabelek? Nese si pouze blbej zvyk z domu, kdy mu otec říkal, ženskou musíš držet zkrátka.
@levandule_k my fungujeme uplne stejne, i kdyz mame deti a jsem na RD 🙂 Technicky vzato jsou to sice spolecne penize, ale potrebuju mit svuj prostor a stran vydaju, ktere mam na starosti, mit moznost hospodarit samostatne. Stejne tak nepotrebuju kontrolovat manzela. Ted jsme treba oba spolecne delali danove priznani🙂, mam poneti o tom, kde co lezi a kam kolik sporime, ale kontrolovat, kolik ma kdo na ucte v unoru, v breznu, v dubnu, to mi prijde zbytecny.
@felixfelicis Když nad tím tak přemýšlím, tak kdybychom měli jeden účet, a to manžela jako hlavní osoby a já měla "jen" dispoziční práva, tak pocitově by mi to přišlo, že jsou to peníze víc manžela, než společné.
Také mám ráda svůj prostor a manžel také.
Ano, mám k jeho účtu káru i internetové bankovnictví. On ví jaký mám rodičák co platím atd.
@levandule_k jsou banky, kde manželé jsou oba MAJITELE účtu. Ne, že je jeden disponent a druhý majitel. Takto to maji partneři, kteří nejsou manželé. Ale třeba mBank ma normálně účet pro manželé, jde jsou oba majitele se stejnými pravy.
@levandule_k a my jsme ještě divnější, protože jednak máme každý svůj účet a jednak všechny platby jdou z mého a i to v době, kdy jsme měli malinké dítě a já byla na mateřské. A ještě nám to vyhovuje.
A úplně do detailu, já i sama u sebe vim, kolik beru řádově, ale na tisícovky to nevím, je to různé hlavně podle v počtu přesčasů, kolikrát jsem uspávala v privátu, takže jeden měsíc se může od druhého lišit klidně o 10k. Ale každý měsíc mi po poplacení všeho včetně nových legín a výtvarných potřeb pro dceru zbyde asi vcelku velká část výplaty, takže mě to netrápí.
@levandule_k no a mně to tak nepřijde. Máme jeden účet u KB vedený na manžela - je na něj vedena hypotéka. Já jsem disponent, nicméně s účtem nakládám pouze já. Platební kartu mám také já. Manžel ví kolik tam máme peněz včetně spořícího účtu, když potřebuje kartu, dám mu ji. Ale jinak veškeré platby provádím já. Měli jsme dvě karty a to nám nevyhovovalo.
@drago49 A jak můžeš vědět jak drahou nemovitost můžeš koupit když nevíš kolik má?

@cikitkapb Co je na penězích intimního?