Koupě bytu

myval456
22. kvě 2017

Dobrý den,

potřebuji radu, nějak nevím pro kterou variantu se rozhodnout.

Nějak takhle si to "představujeme": ještě caa rok zůstat v podnájmu a našetřit co nejvíce peněz a kolem nového roku začít pracovat na miminku a až by se to povedlo tak začít hledat byt.

Pravielně sleduji situaci ohledně volných bytů a jejich ceny a teď jsem objevila opravdu krásný, velký a cenově přijatelný byt, nebylo by ho dokonce ani potřeba nějak renkonstruvat či jakkoli upravovat, .

Otázkou je, koupit byt teď. Nebo opravdu počkat, až budu těhotná a doufat, že se nějaký cenově rozumný najde. Vím, že je na to času dost, ale na jednu stranu, podslední přijatený byt jsme viděli někdy koncem prosince. A teď by jsme ho museli koupit ještě než porodím, jinak nám nedají hypotéku.

Děkuji za vaše názory.

misulinka44
22. kvě 2017

@myval456 Já to nějak nechápu 😀 Za mě jednoznačně koupit hned... nevím ,ale proč řešit hypotéku a stěhování jen v těhotenství??? Stejně hypotéku brát budete, tak čím dřív tím líp🙂 Až otěhotníš, bude třeba šetřit na vybavičku atd.. můžeš skončit na neschopence, čili příjmy klesnou... určitě je lepší byt už mít, zaběhnout si vše, vedení financí atd a pak mít teprve dítě 🙂

myval456
autor
22. kvě 2017

@misulinka44 Já to chápu, ale máme teď opravdu levný podnájem, takže měsíčně dáme na stranu i 18000,- s hypotékou by to bylo o 9000 méně..

misulinka44
22. kvě 2017

@myval456 fakt nechápu no, když můžete mít vlastní a ještě tolik ušetřit bokem :-O To bych neváhala ani náhodou

dandaa
22. kvě 2017

Nevim jaky jsi region ale veny bytu v nejblizsi dobe dolu nepujdou.Naopak ma byt prisnejsi schvalovani hypotek.Takze pokud se neco objevi nevahejte.My koupili na podzim byt a ted uz bysme ho koupili o 800tis draz...

veroniquecz
22. kvě 2017

Souhlasím, brala bych ho hned.

myval456
autor
22. kvě 2017

Já jsem čekala že mi všichni napíšete ať ještě počkám 😂 ale asi je to tím, že já mám z reflexu závazků strach, potřebujeme ještě doplatit auto, ale na to máme větší část financí stranou.

misulinka44
22. kvě 2017

@myval456 Evidentně nepočítáte každou korunu, když tolik šetříte, takže se není čeho bát a fakt bych neváhala...

astyna
22. kvě 2017

Tak nám se taky vyplatí být v pronájmu, než mít vlastní byt. Bydlíme v Praze v bytu za cca 6,5 mega. Nájem máme cca 18 tisíc, hypo by nás stála měsíčně OD 30 tisíc. Takže my určitě zůstáváme v nájmu.

Poradím ti jen to, že na schvalování hypotéky bude mít vliv tvůj rodičovský příspěvek. To by byl problém, banky to nemají rády, nám nechtěli dát ani půjčku na nábytek a to má manžel dost vysoký plat.

mrabbit
22. kvě 2017

Taky bych koupila teď, když je ta možnost. Nebudete "vyhazovat" další rok peníze za nájem, ale už budete splácet něco svého. A jak je psáno výš, ceny bytů dolů teď nepůjdou a hypotéky taky ne, ty lezou nahoru.

myval456
autor
22. kvě 2017

@astyna proto jsem říkala že by jsme museli koupit ještě než porodím. Jinak je hypotéka problém

misulinka44
22. kvě 2017

@myval456 nemuseli byste už žádný vhodný byt najít 🙂 My od koupi našeho bytu už žádný jiný, hezčí nenašli...a to bydlíme už 7 let 🙂 nehledě na ceny 🙂

astyna
22. kvě 2017

@myval456

upřímně, pokud by se naskytla možnost výhodného bytu, šli bychom do toho taky. Vlastní je holt vlastní, ale my stále nevíme, zda v Praze zůstaneme, takže se uvázat 35 lety na splácení něčeho, co pak třeba budeme jen pronajímat, jsme neviděli jako dobrou možnost...

Ale pokud vy si jste jistí, že byste stejně kupovali, fakt čím dříve tím lépe. S dítětem jde pak vše hůř - to mi věř -já se stěhovala 2x (jednou bez dítěte a pak s ním).

dandaa
Autor odpověď smazal
Zobraz
vladienka
22. kvě 2017

@myval456 ak je ten byt super, kupujte teraz.. my sme ziadali o hypo az ked som bola tehotna, musela som byt na PN a neuznali mi tym padom v banke plat.. takze radsej vybavovat hypoteku netehotna

dandaa
22. kvě 2017

@astyna Byt na pronajem v Praze je porad vyhodny.Muj byt s hypo ma naklady 13tis a mesicne z nej mam 17cisteho prumerne.Stejne i byt meho muze.Sice je s tim starost ale jsem rada ze jsme si kazdy pred lety koupili svuj byt.

hojda
22. kvě 2017

@dandaa už to není úplně pravda, pokud kupuješ byt za dnešní ceny, které hrozně vyletěly nahoru. Pokud ho máš už delší dobu a nekupovala jsi tak draho, tak ano.

dandaa
22. kvě 2017

@hojda delam v nemovitostech a stale se pri trose stesti da koupit nemovitost za pekne penize.Staci sledovat aukce a drazby(tady je teda potreba hotovost).Jen ty pekne nabidky nejdou na net ale makleri je nabizeji nejdriv svym klientum.Mam par makleru kteri mi casto nabizeji byty ktere jsou za tak dobrou cenu ze jsou behem dne prodany.

ivannka92
22. kvě 2017

Ahoj, nevim jestli to budes brat jako argument, ale ja bych rozhodne chtela byt zabydlena a zvyknout si na misto nez bych tam mela miminko. Ja se stehovala v pulce tehotenstvi a musim rict, ze pro me pak s malym miminem bylo docela tezky se jeste k tomu zabydlovat a zvykat si na nove prostredi.

ivannka92
22. kvě 2017

Proste jsem necekala, jak dulezite pro me bude privest miminko nekam, kde se citim doma 🙂

soleilll
22. kvě 2017

@myval456 Nechápu dotaz. Proč byste kupovali byt až otěhotníš? A ještě žádali o úvěr! To jste tak za vodou, že je ti jedno, že jako těhotné se nebude pro potřeby banky počítat tvůj příjem? (Maximálně nejnižší částka rodičáku.) Když pominu organizaci s koupí bytu a stěhování samotné, pak absolutně nechápu, proč to dělat jako těhotná?! Není na co čekat!
Takže si sedněte, spočítejte společné příjmy, obejděte banky nebo oslovte spolehlivého finančího poradce, ať víte, jakou hypotéku můžete dostat. A podle toho se rozhodněte, jestli splátku hypo zvládnete, i když budeš na rodičáku. Když vám to vyjde slušně, na nic nečekejte a kupte hned! (Navíc na miminu se snad bude líp pracovat ve svým, ne..? 😉 )

vladienka
22. kvě 2017

@ivannka92 my sme sa stahovali pred dvoma tyzdnami a uz sa tu citim ako doma 🙂 A som v 9.mesiaci.. naozaj zalezi na cloveku.. dost som tlacila manzela aby sa vsetko hned spravilo, takze mame navrtane, postavane, vybalene vsetko 🙂

ivannka92
22. kvě 2017

Tak to je hezke, asi je to uplne individualni 🙂

hojda
22. kvě 2017

@dandaa Dražby je jedna věc, ale i v těch se ceny šplhají nahoru, prostě se to dorovná klasické tržní ceně, která za poslední rok neuvěřitelně vyskočila (Praha a okolí). Ty dobré nabídky myslíš, že někdo nabídne exluzivně svou nemovistost k prodeji pouze jedné realitce? To už asi moc lidí nedělá, proč by se někdo šidil na ceně? V dnešní době si cenu každý zjistí podle internetu, tak nevidím důvod, proč by jí někdo nabízel extra levněji ( pokud v tom není nějaký háček). Když to vidím u nás tak pozemek se tu objeví a hned ten den je pryč a je o něj rvačka, nějaké dohadování o slevě nempřichází v úvahu a vše, co se prodalo šlo od přímého prodejce (majitele). Přes realitku pouze předražené ležáky s nějakám tim háčkem.

blackhole
22. kvě 2017

Ahoj, já jsem kupovala byt od developera na hypo loni v srpnu, ale hotový bude až někdy během července, takže nás čeká zařizování a stěhování s miminem. Rozhodně doporučuji pořídit před otěhotněním 😉

dandaa
22. kvě 2017

@hojda dobre nabidky jsou kdyz nekdo potrebuje rychle penize nebo zdedil a chce jen urcitou castku ,lide v nouzi atd ne exkluzivita.Loni jsem koupila s muzem vyhodne dva byty a uz jsme je zase prodali.Ted kupuje muz byt z dedictvi a o 700tis levneji nez je trzni hodnota.Moje tchyne zase zkupuje domy v okoli Prahy z drazeb a na nich slusne vydelava,ale zase je to jeji prace,predelat upravit a poslat dal.Zadluzenych lidi jsou tisice kteri musi co nejrychleji prodat pod cenou aby zaplatili dluhy.Ted treba bezi aukce na Praze10 a Praze2 kdy zrovna dvojka chce do konce roku prodat 45bytu a zkusit to muze kazdy,treba bude mit stesti.

masajka87
22. kvě 2017

Nečetla jsem příspěvky ostatních. Ale mám teď čerstvé zkušenosti s prodejem a koupě . No, nejdříve jsme museli nás byt prodat, trvalo to dlouho, chodili nám po byte cizí lidi a všechno si prohlíželi a hodnotili. Toho jste ušetření. Pak teda když se konečně byt prodal a nám přišli peníze tak jsme mohli hledat ten náš nový. Byl to docela boj. Chtěli jsme už zrekonstruovaný, protože s dětma opravy nepřicházeli v úvahu. Zrovna se žádnej nenabízel a nám šel čas a pokud bychom byt včas neuvolnili tak by nás čekala pokuta 50tis. Taky když kupuješ byt musíš mít zálohu a pak pro banku taky našetřené peníze svoje, jinak ti taky hypotéku nedají. Pak se teda objevil ten náš, bylo to v době prázdnin, všude dovolené .. nakonec to dopadlo tak, že jsme tu byly jakoby 14dni v nájmu, majitele si za tu dobu vzali 6tis navíc a pak jim ještě pristal na účtu 1.500 000tis. My začali honem malovat a stěhovat a vyšlo to s předáním toho starého tak tak. Pak jsme museli doplácet za vodu, tepeni, elektriku, přepis něco a taky jsme platili na družstvu. Na to pozor. Dopláceli jsme 60tis. Už v družstvu nejsme a je to v našem vlastnictví. Ted je tu fond oprav-momentalne dělají kotelnu a máme složit 33tis. Pokud by jsi do tohoto všeho šla s miminkem, šlo by to těžko. Byt tebou, s miminkem počkám a zařídím si vlastní. I když nás byt byl tak drahý. Tak se z toho vyklubaly plesnivé zdi v kuchyni a ložnici. A taky musíme měnit celý okno a dveře na balkoně, protože místo aby si to nechali sestelovat tak dveře totálně vykrivili a táhne nimi , nedoviraji se a za topení doplacime 13tis. Neříkám že to bude váš případ ale dávej si fakt pozor a všechno si prohledni. Takže v závěru jsme měli našetřené 400tis a zbylo nám z toho cca 25tis.

hojda
22. kvě 2017

@dandaa To vím, ale třeba u nás na jednu chatku, která půjde do dražby (exekuce) čeká minimálně 10 lidí (o kterých vím), takže je jasné jaká bude výsledná cena.. Minulý týden se objevil pozemek, že na to spěchá (přímý majitel) a po dvou dnech zmizel z nabídky (1150m za 3,7 mil). Zájemců je moc a nemovitostí málo, takže podle toho vypadá i výsledná cena. Je těžké koupit ze tržní cenu a sehnat výhodnou nabídku je teď téměř nemožné. Nemyslím, že v těch dražbách seženeš teď levněji (pokud v tom není nějaký háček, tam je ta cena pak nižší, ale nikdo to většinou nechce). Takže pokud chce dnes někdo kupovat na pronájem, tak musí opravdu dobře počítat, aby na tom něco trhnul.

dandaa
22. kvě 2017

@hojda da se koupit i v drazbe dobre .Delame odhady takze preci jen se dostanu k ruznym pripadum a i moznostem.

kristyn.g
22. kvě 2017

@myval456 nevidím důvod čekat na těhotenství...