icon

Koupě bytu

myval456
22. kvě 2017

Dobrý den,

potřebuji radu, nějak nevím pro kterou variantu se rozhodnout.

Nějak takhle si to "představujeme": ještě caa rok zůstat v podnájmu a našetřit co nejvíce peněz a kolem nového roku začít pracovat na miminku a až by se to povedlo tak začít hledat byt.

Pravielně sleduji situaci ohledně volných bytů a jejich ceny a teď jsem objevila opravdu krásný, velký a cenově přijatelný byt, nebylo by ho dokonce ani potřeba nějak renkonstruvat či jakkoli upravovat, .

Otázkou je, koupit byt teď. Nebo opravdu počkat, až budu těhotná a doufat, že se nějaký cenově rozumný najde. Vím, že je na to času dost, ale na jednu stranu, podslední přijatený byt jsme viděli někdy koncem prosince. A teď by jsme ho museli koupit ještě než porodím, jinak nám nedají hypotéku.

Děkuji za vaše názory.

Strana
z2
hojda
22. kvě 2017

@dandaa Ale nevířím tomu, že takových nabídek je hodně, je to minimum a to se mezi normální lidi ani nedostane, jak sama píšeš, takže šance pro tazatelku asi mizivá. Tady reálné zkušenosti pána ,který měl přes 3 milióny v hotovosti a stejně měl sakra problem v Praze něco sehnat.

http://www.modrastrecha.cz/forum/koupe-a-prevod...

magdalenax
22. kvě 2017

Ahoj, pokud tu možnost máte, neváhala bych. To byste taky nemuseli bydlet nikdy, čekat na to, že se najde něco lepšího.... je sázka do loterie

dandaa
22. kvě 2017

@hojda nemusim cist neci zkusenost kdyz me tohle zivy 😂 kazdopadne kdokoliv chce poradit tak s tim nemam problem.Tazatelka se urcite rozhodne spravne a najde idealni bydleni,kor kdyz umi hospodarit s penezi,v dnesni dobe velke plus.

hojda
22. kvě 2017

@dandaa Tak pokud tě to živí, tak asi musíš vědět, že tato rada není úplně pravdivá: Byt na pronajem v Praze je porad vyhodny. Je potřeba počítat😉.

astyna
22. kvě 2017

@hojda

Tak zkus počítat taky: hypo 30 litrů + vodné stočné cca 4000 na dva lidi = 34 tisíc tě to stojí, za pronájem ti dají cca 20 tisíc (když máš výhodou lokalitu), ale stále visíš 14000 tisíc cca. Někde ještě bydlet musíš - takže si vezmeš další hypo, kde bude schválení horší, protože už vlastně jednu máš - takže to máš třeba dalších 20 tisíc + vodné stočné zase jinde, třeba Severní Morava cca 3000 Kč = 23 tisíc za nový byt. plus 14 tisíc ze starého a jsi na 37 tisících jen za byt. A to budeš bydlet na lokalitě, kde průměrný plat je cca 18 tisíc. Aby jsi poplatila dva byty - jeden tvůj a jeden pronájemní, musíš mít víc jak 37 tisíc ČISTÉHO.

Tak jsme počítali třeba my...plus pravidelné údržby bytů, leasing na auto, jídlo, zábava apod. To bychom museli mít sakra dobré moravské platy...

barchen
22. kvě 2017

@myval456
V současnosti je v ČR (resp. v Praze, Brně a přilehlém okolí) něco jako realitní bublina (kombinace intervencí koruny, nízkou nezaměstnaností, inflací...) a ostatní části ČR nejsou na tom taky právě nejhůř. Nemovitosti jsou nejdražší v historii a ještě nějakou dobu to tak zůstane. (Můj osobní názor tak 3-5 let), pak možná dorazí nějaká "asi krize" a trh by se mohl změnit. Jestli teď máte možnost koupit podle vás cenově výhodný byt, tak asi neváhejte. Ale pokud máte výhodný pronájem a nic vás nikam netlačí, tak proč nezůstat v pronájmu pár let. Když srovnáme nemovitost koupenou např. v 2011 (po té jakože krizi, když mnoho lidí nebylo schopných splácet úroky), tehdejší ceny bytů a domů (nízké) a sazby hypoték (vysoké) a dnes ten samý byt či dům (cena vysoká), sazba hypotéky (nízká), tak dnes je ta nemovitost stejně mnohem dražší. Stačí to umět propočítat. My jsme to schválně počítali s našim bytem, protože naši dobří známí chtějí kupovat a snažíme se je od toho v dnešní době odradit. Dnes chtějí všichni vlastnit nemovitost ale za jakou cenu. Tímto nechci od koupě odrazovat, pouze sdílím vlastní zkušenosti.

pikl
22. kvě 2017

@myval456 z vlastní zkušenosti doporučuju koupit hned. My jsme to začali řešit, když jsem byla ve 2. měsíci, s prodávajícími byla hrozná domluva (rozvádějí se a mluví spolu přes právníky). Zažili jsme měsíce nejistoty a stresu a stěhujeme se až teď, když začínám 8. měsíc... Navíc nevím, jestli hypotéku dostaneš, když budeš viditelně těhotná. Já jsem podepisovala něco o tom, že nevím o nicem, co by mohlo ohrozit naše pravidelné splátky

dandaa
22. kvě 2017

@hojda pronajimame kratkodobe pres airbnb a booking tam jsou vydelky uplne o necem jinem nez u dlouhodobeho najmu.Staci mit i volny pokoj a muzes mit 600kc za noc a za cely byt od 1-2tis za noc.Pres Vanoce jsme meli 4tis za noc.Takto delame nekolik let a i pres velkou konkurenci jsou vydelky kazdy rok vetsi .

@astyna mame koupeny byt pro rodinu v projektu ktery se teprve stavi a hypo cca na 4.4mil se splatkou 15tis takze s poplatky budem na 20tis.Deset min pesky od metra A.Meli jsme stesti ze se byt koupil v prvni fazi prodeje a meli jsme 15% svych penez.

sweet81
22. kvě 2017

@astyna no, ale proč zrovna hypo 30tis měsíčně? Když čast zaplatíš, tak nemusíš mít takovou hypotéku. To nemáme ani na dům. Máme v Praze byt s 20 tis hyp, by v průměru pronajímáme za 25tis ( pronajímáme cizincům) byt už budem mít za pár let zaplacený a pak nám půjde čistý výdělek. Když jsou možnosti, tak jsem pro pronajímání bytu.

verusch
22. kvě 2017

Tak se taky přidám zrovna dneska jsme byli podepsat hypoteku mame ji schvalenou uz i podepsanou na 1 400 000 potrebovali jsme 196 000 svojehi naa doplaceni a dan z nemovitostí kupodivu na nas vysoky plat v nasem veku (21,23) jsme te h 196 nedostalia nebyl jediny duvod nakonec jsme si mohli vzit jen 150 a to jenom na me na pritele ne nikdo nevi duvod banka uvedla vseobecny duvod nic vic nemusi to uvadet takze hypo doplatime a dalsich 46 musime do zari sehnat nedokazu si predstavit co by kdybych byla tehotna ted jsem i mozna rada ze nam to na poprve nevyslo urcite prvni byt pak dite

hojda
23. kvě 2017

@dandaa Tak to zase trošku něco jiného. To není klasický pronájem. To je něco mezi pronájmem a penzionem. A jak se tohle vlastně daní? Jako pronájem?

dandaa
23. kvě 2017

@hojda je to kratkodoby pronajem kdy cizince musis hlasit na cizineckou po dobu pobytu,platis mestskou dan a pak dan z prijmu 15% kdy muzes uplatnit pausal 30% .

astyna
23. kvě 2017

@sweet81

my jsme počítali za byt o ceně 7 milionů, když nebudeme chtít skončit s placením v 65 letech, když ani nevíme, zda se toho dožijeme. Bydlíme v Praze a to je standardní cena za běžné bytě v naší lokalitě.

Pronajímatelé, u kterých bydlíme, platí 35 tisíc za hypo měsíčně.

sweet81
23. kvě 2017

@astyna já jsem z Prahy, tak vím kolik stojí byty v Praze. Jeden taky tam vlastní mě. Jasně, tak vy by jste platili třeba tolik, ale někdo by tolik neplatil, když nějaké peníze má. To se nedá brát tak všeobecně. A byt za tuto cenu je v novostavbě, veliký+ terasa.

astyna
24. kvě 2017

@sweet81

Tak dva mega nekde po babicce teda nemam, manzel ma klasicky stavebko,ale to pokryje tak jen vybaveni bytu. My spis zvazujeme,zda tady zustat a nechci pak sem jezdit a kontrolovat byt po novych najemcich.

sweet81
24. kvě 2017

@astyna jo jasně, to chápu.

Strana
z2