Má běžná rodina nárok na dávky pro děti?
Ahoj, nikdy jsem krom RD nepobirala žádné dávky ale zajímá mě, jestli má na to běžná rodina vůbec nárok, tak jestli s tím máte někdo zkušenost, ať se jedná o nějakou dávku na děti nebo na bydlení nebo na co všechno vlastně je 😁
Záleží jaké máte příjmy, my nedosahneme na nic
Co je běžná rodina? Z mé sociální bubliny na dávky nikdo nedosáhne a to nejsou rodiny, kde by se točily statisíce.
Nekdy od dubna zvysovali to minimum, takze se tam “dostane” vic rodin. U nas (2 dospeli, 2 deti do 6 let) je prijem 120.000 za 3 mesice. A to ted sesnizenym rodicakem (syna nevzali do statni ani soukrome skolky) splnujeme. Pridavky na deti.
Hele, neznám nikoho ve svém okolí, kromě jedné "známé", že by někdo něco pobíral. A to ani nepobíráme my, kdy já jsem invalidní, přišli jsme o prvního syna(tam jsem pobírala cca 2měsíce MD) a u druhého jsem porodem nastoupila hned na RD (o práci jsem přišla díky stěhování v prvním těhu).
U nás se taky statisíce netočí a na nic nemáme nárok. Neměla jsem nárok ani na porodné a už vůbec ne na dětské přídavky. V okolí co mají děti znám jeden pár, který tohle měl, má.
Holky teď od července se u přídavků hodně zvyšovala hranice příjmů, kdy je na ně nárok, spousta lidí je najednou bere, tak zkuste mrknout.
Těžko říct musíš zkusit vypočítat přez kalkulačku ,kterých je na netu milion . My jsme přídavky na děti nikdy nebraly a teď po zvýšení tuším životního minima ano .
Řekla bych, ze jsme běžná rodina, oba dva pracujeme, ja beru RP a na nic nemáme nárok ;).
Nedostala jsem na malou ani porodné, protože mateřská a manžel pracující.
V dnešní době, kdy si chlap vydělá přes 20tis a i ženská, tak nemáš nárok na nic. A nikoho nezajímá, ze si vše musíš platit sama. Stát pracujícím výhody nedává ;).
Kolem me pobírají davky, jen nepracující. Jak jinak ;).
Mozna to o svem okoli nevite. Taky to nekricime do sveta 🤷🏻♀️ Me taky nenapadlo, ze bychom na ne dosahli, ale kdyz jsem sladnizovat rodicak, tak mi pani na urade rekla at si zkusim zazadat. A vesli jsme se
@hezz17 tak my se o tom hodně bavíme, co mám třeba pracující kamarádky, tak vím, že nárok na nic nemají. A pak mám kamarádky, co nepracují i když za mě, by už mohly. Např. Jedna má 7 leteho klučinu a čtyřletou cacorku a chlapa pracujícího na černo. A nestydí se za to, prý mají takhle více, co by ne. Ze zneužívají stat, jim nevadí.
Hlavně jak píšu, přídavky jsou do 36tis z jedním dítětem, v době kdy si žena i chlap dokáže vydělat okolo i více jak 20tis. Což řekněme si na rovinu se opravdu dá, tak👍.
My budeme teď zkoušet žádat a vejít bychom se měli.
Teď musím rozložit rodičák o další rok, protože nejmladší se nedostala do školky.
Muž má průměrný plat, já mám nějaké drobné z brigády plus snížím rodičák na 1600kc...
Běžná rodina na to nárok nemá, ta je finančně gramotná a uživí se sama.
@veroniquecz děkuji za odkaz, částka abychom se vlezli je nějakých 35 500, máme o kousek víc, takže banán. Ale dekuju za info
@tasimia přesně tak. My máme to samé. Člověk co pracuje fakt nemá nárok snad na nic. Známá dostala porodné a dostává i přídavky jen díky tomu, že má byt psaný na sebe, je tam nahlášena jen ona (přitom s ní bydlí přítel,ale na černo) porodné by podle mě měla dostat každá aspoň na to první dítě.
@ferda90 tam dělají hodně rozdíl počet dětí. Jedno vs dvě už je rozdíl 10 tisíc, minimum kolem 45 tisíc. Naštve to, když to nevyjde o par korun. Kamarádka takhle snižovala rodicak, aby se prý vešli, když jí daji přídavky tak prý na tom není o moc hůř, než když brala vyšší rodicak 🤷🏻♀️ Ale mají 3 děti no, tam je ta hranice ještě vys….
Porodné mě taky štve, to bud všem nebo nikomu, porodily jsme přece všechny stejně 🤷🏻♀️🤷🏻♀️
@veroniquecz jo jo přesně tak. No víš co, já tím, že mám rodicak do 2,5 let co syn bude mít, tak teď beru něco málo přes 11 tisíc plus plat od přítele a hned máme o něco málo víc a už na to ne dosáhneme.
@jjasmina tak si sniž rodicak, tu tisícovku dostaneš v pridavcich a jsi na tom stejně.
@veroniquecz asi tak, což nemá smysl 😃
@ferda90 je pak otázka co potom až ti doběhne rodičák... Další dítě, nebo soukromá školka či někdo z rodiny bude hlídat? 🙂
Nevím co je běžná rodina, ale my na ne nikdy nedosáhli 🤷♀️ A to ani v období, kdy manžel pobíral pouze invalidní důchod a já byla na úřadu práce (přecházela jsem z RD do práce ve školství, RD mi skončila v červnu, takže prázdniny 🙈) a i tak jsme nedosáhli na nic 😡 naštěstí teď pracuji a manžel také a tak tak nám to vyšlo na ten jednorázový příspěvek 5.000 Kč 🙏 jinak jak říkáš, asi mame špatnou barvu pleti 🤭😒 ( a to nejsem vůbec rasista, ale proste někdo přijde, nastaví ruku a má, na druhou stranu ani jim to moc nezávidím, na tolik členů domácnosti to není žádná hitparáda )
@levandulovy_caj
Až mi skončí rodicak, tak jdu do práce a syn do jesliček

A co pro tebe znamená běžná rodina?