Má běžná rodina nárok na dávky pro děti?
Ahoj, nikdy jsem krom RD nepobirala žádné dávky ale zajímá mě, jestli má na to běžná rodina vůbec nárok, tak jestli s tím máte někdo zkušenost, ať se jedná o nějakou dávku na děti nebo na bydlení nebo na co všechno vlastně je 😁
@alilali my jsme běžná rodina, finančně gramotná, a třeba na příspěvky dosáhneme. Tedy je teď, když pobírám RP, jinak ne.
@nick1234 je fakt, ze kdysi n to nedosáhl skoro nikdo. Ale v posledním půl roce dvakrát avysovali hranici životního minima a “spadlo” do nároku daleko více lidi.
@veroniquecz nevím je pravda ze jsem si to neprepocivala, ale vzhledem k tomu, ze máme jen jedno dite tak máme asi smolíka 😂 teď jsem se divala a limit pro 2 dospělé a 1 dite 6 let je cca 30000, no máme zhruba jednou tolik, ale ze bysme si žili na vysoké noze se rict nedá 😂😂 jako vyloženě nestrádáme, ale žádné peníze na rozhazování 🤷♀️
Řekla bych, že jsme běžná rodina (ne normální, běžná 😂), manžel má cca průměrný plat (alespoň co se našeho kraje týče), já RP momentálně 24tis, jsem těhotná a dobírám na první dceru, jinak jsem měla 10tis...s druhým dítětem budu mít materskou půl roku opět 24tis a pak si budu dávat RP na kratší dobu, takže cca 15tis... a pak chci jít do práce na poloviční úvazek, chci chodit sem tam do práce i přes RD třeba 2x do měsíce (dvanáctky o víkendech)... No každopádně nedosáhneme na nic, ani na přídavky, ani na příspěvek na bydlení 🙂 ale nějak mě to nechává chladnou, aspoň zatím, kdoví co bude příští rok no
Jinak třeba porodné si myslím, že je celkem sci-fi dneska, nějak si nedokážu představit, kdo na to má nárok (samozřejmě mimo samoživitelek atp) 🤔... Ale nevím, nějak jsem si o tom nezjišťovala, jaké jsou tam přesně hranice netuším, jen že je to na první dvě děti

@jjasmina tak má to smysl. RP si natáhneš, ale peněz budeš mít stejně. A zbytek RP můžeš brát, i když jsi v práci.