Mám šanci získat zpět peníze za léčbu psa?
Můj brácha chodil necelé dva roky s jednou holkou
Byla milá, veselá, příjemná, nevyšlo to. Stane se
Spolu si pořídili psa, ale po rozchodu se ho nějak žádný nechtěl vzdát, tak zůstal té dotyčné s tím, že bratr si bude psa sem tam brát, anebo když ona půjde na dovcu a tak
Bratr měl psa v období Silvestra asi 5 dnu
Byl s ním doma u našich, pak cestoval pryč, protože nebydlí v místě, kde rodiče a prý pes hrozny stav. Pořád zvracel, padal z nohou, skučel od bolesti, nechtěl jíst, ani pít, tak nečekal na nic a v noci sel na nonstop veterinární kliniku a prý zánět slinivky břišní a něco v žaludku. Pes tam byl 2 noci, kvantum infuzii, léky, speciální dietni strava a volá mi, že klinika vystavila účet na 7600 korun a on může dát maximálně 500 korun, jestli mu ty peníze nepujcim. Já v dobré víře peníze půjčila, ráda, proč ne, ale dodnes mi byvala (je to primárně její pes) vrátila jen 1500 korun po bráchovi. Nezvedá mi telefon, neodpovídá na zprávy, už i bracha pohrozil soudem. Já proti ní nic nemá, to si s bráchou udělali, jejich věc. Ale já si peníze doma taky netisknu, mám dítě a radši jsem peníze mohla narvat do mojí dcery. Mam šanci uspět proti ní na soudě? Doklad, že jsem převedla peníze na účet kliniky mám
.
Vzdyt si ty penize pujcila brachovi, tak proc je chces po byvale? Proti ni zadnou sanci uspet soudne nemas, protoze ona si od tebe zadne penize nepujcila.
Na nonstop veterinu se psem jel bracha. At si to resi s byvalou on, ale je asi dost pravdepodobne, ze ona se bude branit, ze psa prevzal v poradku..
Přesně jak píší nahoře, peníze ti musí vrátit brácha a je jeho věc, jak je z ní dostane.
Peníze Ti musí vrátit bratr.Proč si brát pořizuje psa když nemá peníze? Trochu nezodpovědné....
Přesně tak, chtěj peníze po bratrovi. Jemu jsi je půjčila. To co je mezi bratrem a bývalou tě nemusí zajímat. Chci peníze po tom, komu je půjčím.
Já jsem půjčila v dobré víře na jejího psa. Vědět jakou to bude mít dohru, tak se na toho pejska vykašlu. Už ji hrozil i bracha, že vracet mi to takhle po částech mi nestačí, do měsíce chci mít zpět celou částku, ale ji se jaksi nechce. Nevím jak to mají mezi sebou a co mají, to nevím, já se mezi ně nemíchám, jsou dospělí, ale rozhodně cizího psa pro mě financovat nemíním. A proč bracha nemá peníze? Zak kdysi udělal jednu obrovskou blbost, že kterou teď platí a pár let bude, proto je s penězi na štíru, ale to by bylo na samostatnou debatu, to není podstatné. A tohle byl prý nečekaný výdaj, i když nějakou rezervu by měl každý mít.
Jinak pokud se chceš soudit s ní, tak ne, nemáš šanci. Protože jsi jí žádné peníze nepůjčila. Pokud se chceš soudit s bratrem a máš konverzaci, že chce půjčit a výpis z účtu. Tak tam máš šanci velkou.
🙈 Tak znovu, tenhle tvůj argument: půjčila v dobré víře na jejího psa - je zcela bezpředmětný, v žádném případě ti nepomůže ta fráze, které se zuby nehty držíš, že v dobré víře.
Nepůjčila jsi peníze jí, ale svému bratrovi a je úplně jedno jaké má bratr problémy. Tak holt nemáš půjčovat peníze bratrovi, který peníze nemá nebo ti má něco podepsat, nevím. Tohle je pak celé o dohadování, kdo co a komu.
Ale faktem je, že bez papíru o půjčce, jsi mu ty peníze dobrovolně dala nebo poslala. Jo, dobrovolně jsi poslala peníze na účet kliniky, to samé, ty ses tak rozhodla a poslala.
Jediné, co mě napadá, co můžeš rozporovat je teda doklad od kliniky/fakturu, na čí byla jméno? Předpokládám na bratrovo. Pak bys prokázala to, že faktura od kliniky byla na bratra a bankovní účet, ze kterého proběhla platba, že je tvůj. Ale zase jako, prostě jsi to poslala a zaplatila. Jakou máte mezi sebou s bráchou ústní dohodu, to už je váš problém, pokud nemáte písemnou dohodu, tak zase těžko to dokážeš.
Ex tvého bratra od tebe nikdy žádné peníze nedostala, ani po tobě nikdy nechtěla, abys hradila účet na veterině. Takže ne, v rámci soudního sporu bys rozhodně úspěšná nebyla a ještě bys jejímu právníkovi hradila náklady řízení.
jak, ze uz ji hrozil i bracha, ze takhle ti to nestaci? To bracha je tvuj problem, tomu jsi to pujcila, ten ti to ma vratit. Pises, ze se mezi ne nemichas, to je urcite spravne rozhodnuti, ale mela by ses ho drzet a chtit penize po brachovi
Morálně na ty peníze máš samozřejmě nárok to tady nikdo nezpochybňuje, a že to je k nasrání to taky, ale jinak nemáš šanci, když je ona nebude chtít tobě zaplatit nedostaneš je.
Že by ses soudila o 1500 s člověkem, kterému si je ani nepůjčila? Na tom přijdeš o víc peněz.
Tak když si pořídili psa, tak je pes obou (když si ho brácha taky bere). Peníze chtěj po tom, komu jsi půjčila.
Ach jo, tady je zas právníků jak naseto... Napiš ten dotaz tady do poradny, nějaká právnička tu na to odpovídá
@suzanna123 na to nemusíš být právník. Ústní smlouvu o půjčce uzavřela se svým bratrem, nikoliv s jeho ex. Chce-li někoho žalovat, pak může žalovat bratra.
@miryp Ale žalovat někoho když nemá důkaz že šlo o půjčku...Blbost.
Pokud jsi je půjčila bráchovi, ten zase své ex, tak jediné, po kom ty to můžeš vymáhat je bratr, né jeho ex. To je snad jasné. To, že ona se k tomu nemá, je to problém bratra. Primárně on je ten, kdo ti ty peníze má vrátit. Když si půjčíš peníze od banky a dáš je bratrovi, taky je budou vymáhat po tobě a né po něm.
Jinak ústní dohoda je slovo proti slovu. Já kdysi půjčila bráchovi na kočár. Trvalo rok, než mi to vrátili a ještě s obštrukcemi - a to mi slíbil, že to do týdne vrátí.
Pes je buďto obou a nebo jen její, né primárně její. To, že mezi sebou si udělali dohodu, že on bude mít psa menší čas, nic nemění na tom, že si na něj dělá nároky a prostě ať se mu to líbí, či nikoliv, měl by platit polovinu. A je jedno, zda má psa pár dnů v roce nebo ne. Ale kdyby šlo na lámání chleba, tak majitel psa je ten, kdo je uveden v papírech. To samé "bydliště" psa jde taky za majitelem. Pokud pes někoho napadne, opět by to šlo za majitelem v papírech.
@klokanka31 tak jasně, že když si nesepsala smlouvu o půjčce písemně, výrazně tím oslabila své procesní postavení a bude mít problém ustát důkazní břemeno, zvlášť když celou dobu vymáhá půjčku po neoprávněné osobě. A navíc po tom, co tu uvedla o bratrovi, tak je jasné, že se jí náklady spojené se sepisem žaloby a právním zastoupení před civilním soudem nejspíš nevrátí, i kdyby uspěla, protože buď je bratr ve víru exekucí a pak je dost pravděpodobné, že případný exekutor nebude mít z čeho vymáhat a skončí to bezvýslednou exekucí, popř. je v procesu oddlužení a tam takovou žalobou může jeho oddlužení ohrozit... Njn, jsou to dárečci takoví příbuzní, něco o tom sama vím...
Bracha exekuce nemá, jen naletěl kamarádovi a splácí půjčku. Proto věčně bez peněz. Ale k věci. Takže kdyby byl u soudu bracha jako svědek, že vezl JEJIHO psa na kliniku, ta si účtovala tyhle úkony+ můj převod peněz, šlo by to? Před chvíli mi přišla od ní zpráva, vychytralá jako mraky. Psala, že bracha dával psovi určitě kdovico, možno zbytky, že vždy ho prejidal, tak se ti dalo očekávat, že v Česku platí služby ten, kdo si objednal a objednatel je bracha, takže mám jít leda za ním a být ráda, že vrátila aspoň část, nechtěla být úplná svině, ale víc nedá. Ona by nikdy nechtěla peníze za ošetření po bráchovi, pokud by se něco stalo psovi u ní. Chtěla mi možná vrátit jakože půlku a půlku bracha? Ať ti vrátí tak nebo tak, já chci své zpátky. Je jen půjčila, ne dala.
Čteš po sobě co píšeš? Ještě lhát u soudu že jsi peníze půjčila jako jí? 🤨 Můj brácha si se svojí ex taky půjčují psa, kupovali si ho ještě jako manželé. A všechny výlohy vždy zaplatil ten, kdo měl zrovna psa u sebe, když šlo o operaci za 20 tisíc, šli na půl.
Ne, nešlo. Ty pořád nechápeš, co bys mohla žalovat - ty můžeš žalovat pouze to, že jsi někomu půjčila peníze a ten někdo ti je ve sjednaném termínu nevrátil. Ex tvého bratra tě NIKDY o půjčku nepožádala, tudíž NIKDY nemůže stát na straně žalované. Tam může stát pouze tvůj bratr, se kterým jsi danou smlouvu o půjčce uzavřela. Takže je-li tu někdo vych... jak mraky, jsi to spíše ty, když se snažíš půjčku svého bratra vymáhat na třetí osobě. Ano, ty peníze ti patří, ale vrátit ti je má tvůj bratr.
Ale to je problém bráchy, ne jeho byvale přítelkyně. Ty jsi půjčila peníze bratrovi, bratr ti je má vrátit. U soudu s nárokem, který budeš chtít po ní, neuspějes. A je to v pořádku.
Tady uz je asi vsechno marne. Neverim,ze to myslis autorko vazne. Penize ti ma vratit bratr. Penize jsi pujcila jemu.
Rekni,ze tohle nemyslis vazne? Proste at ti povedeny bratr navali penize a pak at se domluvi s tou byvalou,jestli po ni bude chtit vse nebo pojedou na pul.
S ni jsi zadnou,ani ustni dohodu nemela. Mozna to myslis tak,ze kdyz ji bratr rekl,zes to zaplatila ty,tak ze ti to da. Ja bych to treba osobne taky tak udelala. Kdybych zjistila,ze mi operaci psa platila sestra meho byvaleho,tak bych ty penize rovnou dala ji. Ale nemuzes si na tom trvat,je to o dobre vuli. Protoze ji si penize nepujcila.
Autorko, veterináři nemají povinnost zjišťovat, kdo je skutečný majitel zvířete. Ze zákona je pro veterináře chovatelem ten, kdo to zvíře přivedl. V tomto případě je to Tvůj brácha. Takže ani z tohoto úhlu pohledu bys u soudu neuspěla, pro veterinární kliniku byl v danou chvíli chovatelem Tvůj brácha.
Buďte rádi, že to dopadlo "jen" takto a brácha je ten, kdo Ti má vracet peníze. Je úplně fuk, že pes je její. Když už na to přijde, tak ve chvíli, kdy pes onemocněl, měl psa odvézt zpátky své ex, ať se postará ona. Neudělal to a šel čerpat služby, na které neměl. Klinika mu nevystavila účet jen tak, stoprocentně ho o ceně informovali předem a on měl možnost službu odmítnout. Neudělal to a pěkně Tě podojil. Fakt zlatíčko, takovej bratříček.
Ty pořád nechápeš, že podstatný je kdo si ty peníze u tebe půjčil. Kam je půjčil dál, to je problém už toho dlužníka. Když si u banky půjčím peníze a dám je bráchovi, tak je banka bude chtít po mě a vůbec je nebude zajímat, že já je dala někomu jinýmu, nebude je tedy vymáhat po bráchovi.
Brácha by ti ty peníze měl dát ze svého a řešit si to s ní jak chce on. To, že to z ní možná už nedostane je věc druhá, ne nadarmo se říká co nechceš mít tak půjč.
No, bracha mi hlavně řekl, že ty peníze dostanu zpátky, zatím vrátila zlomek a prý ani nehodlá dát víc. Možná kdybych argumentovala tím, že část peněz mi dala, jakoby uznala dluh
Už i bracha na ni vyjel, že mi bude platit soudní výlohy a všechno, pokud to dám na soud, jestli jí to za to stojí a vysmála se mu, prý nemám nejmenší šanci. Že ona by šla ještě na pulku, bracha věčně bez peněz, a pořád kdovi co mu bracha dál za jídlo, prý ho prejidal a to je takový malý pes, pinč nebo já nevím, něco na ten způsob, dával ji plně hrnce jídla pro něj, nejednou od nej zvracel, co byl přecpán, a prý už mu ho asi nedá, protože se boji toho, že mu dá psa na pár dnů a on u něj malém pojde
Penize jsi půjčila bratrovi,tak ať se zachová jako chlap a vrátí ti je. Jako promiň,proč si lidi kteří nemají ani par tisícovek pořizují psa..
Tvl, že ty jsi místní troll, co se tu baví na tom, jak vytáčí ostatní do vrtule zabedněnými komentáři?
@izz76 tak bydlel s bývalou a nějak se vždy složili, hlavně nepředpokládal co se stane a bylo těsně po svátcích

Tyjo, ale tak jako moment, musíš přece chtít peníze zpátky po tom člověku, kterému si je půjčila a ty jasně píšeš, žes je půjčila bráchovi. Takže, ať ti peníze vrátí brácha a stejně tak, ať potom bráchovi vrátí peníze bývalá. Ale tobě je dluží brácha. A jako zase, máte to na tzv. dobré slovo, pokud nemáš papír s jeho podpisem nebo směnku, tak smůla jako.