Myslíte na finanční rezervu před plánovaným otěhotněním?
Ahoj holky 🙂 Plánujeme s manželem miminko a stále přemýšlím nad finanční stránkou z důvodu snížení příjmu během rodičovské dovolené. Kolik si myslíte, že je dobré mít naspořeno a máte opravdu tolik, kolik byste si přáli mít?
Můj manžel vydělává 20 000,- čistého, já budu na mateřské. Bokem máme zatím 26 000, ale plánujeme našetřit min. 50 000,- (tuto částku bychom měli stihnout na 100%). Jinak to, že na stavebním spoření máme přes 300 000,- a máme i peníze na životním pojištění - tak s tím raději moc nepočítám. Ale i tak stále přemýšlím, zda budeme ok. Na druhou stranu dost věcí podědíme (kočárek, postýlku, oblečení...).
Já finanční rezervu neměla žádnou,ale především proto,ze manžel má vyšší příjem,tak nebylo třeba. Kdyby to bylo jinak,asi bych si rezervu udělala.😉
@blahova_andrea
@xpila
Ja treba ziju s malou v detskem pokoji u babicky. Ale taky to bylo jinak. Měla jsem svuj byt, ktery jsem prodala, s tim, ze si postavim svůj domek. A mezitim budu par mesicu bydlet u babicky. V červenci jsem.prodala byt, v srpnu jsem otěhotněla a pak potratila. Pak seste ivf, velmi rizikove tehotenstvi, nemohla jsem téměř nic. Jak se dcera narodila, rezignovala jsem na stavbu, a hledam uz rok neco, co nam poridit. A proste nic neni. Babicce nevadi, ze tu jsme, naopak, cela pookrala.. ja samozrejme chci zase neco sveho..tak snad se brzy povede.
@78marcela urcite se ti to povede 🙂)) moc ti to preju!!!!!! zdas se mi jako moc fajn zenska a takovym by se mely sny povest 🙂)) budu ti drzet pesti!
@drzticka81 moc dekuju😀 ja byla v patek na jedne prohlidce, zaujalo me to, v pondeli jdu kolem toho zkusit neco obehat..a kdyz to vyjde, tak budeme za par mesicu bydlet..
Ale hodne jsem slevila ze svych pozadavku, chtela jsem neco, tady u nas ve vesnici, nejdriv starsi domek k rekonstrukci, uz to vypadalo nadejne, ale nakonec odrekli prodej. Pak uz jsem uvazovala i o bytu tady..ale taky nic. Tohle je byt ve vesnici asi 8km od nas..budu mit pak dal do prace..ale uz chci svoje, no. Je to byt k rekonstrukci za dobrou cenu, ale nikoho tam neznam..
ahoj, myslim, ze budete v pohode. 🙂))...
my třeba dite planovali, ale prislo rychleji, nez jsme cekali.... na rychlo jsme sebrali všechny uspory a doplatili hypotéku a byli jsme na nule......
manzel mel nižší plat nez ten tvůj,.. dohromady jsme davali mesicne asi 30000, domek nedodelany, ale bydleli jsme.. výbavička zadna.. tak jsm epo vecerech z domova resila druhou praci a z toho nakoupila veškerou výbavičku.. cca asi za 40000 vse, něco nove, něco starsi,a le pekne..... pak manzel odesel ze stare práce od nove, s vyhlidkou lepsich penez... po mesici jeho priserne nalady a problemu jsme se nakrkla ja s tim, at s tim prasti a hleda něco jiného.. dva mesice byl doma, tedy na pracaku, pak nastoupil do práce a ja do nemocnice k porodu.. o 9 tydnu dřív.. no coz, stalo se....příčina nejasna.. 🙂), dite je nastesti ok... nestihla jsme dodělat skolu , moc toho uz nechybelo a pristi rok se o to teprve pokusim, ale uz se dvěma detma 🙂).... cekame totiž druhé...vse podedi po prvním.. a to zatím nevime, co to bude.. ale u vetsiny věci z výbavičky je barva proste fuk........kazdopadne poslední zbytečky výbavičky jsme dokupovala přes net uz v nemocnici a manzel jen vyzvedl balicky a bylo to.... ja se vratila domu s miminem az po emsici a pul.. doma bouchla bomba, sileny bordel, psiska jak z utulku, pripravena jen cista postýlka.. ale ostatní.... malem me odvezli...snad první mesic jsme jen kojila a davala dohromady cely dům a domacnost .. byla jsme na mrtvici... manzel je sileny bordelar, byl v nove praci nebo u nas v nemocnici, zviratum dal jen nazrat a vypustil ej do zahrady...nic vic...vse pak bylo na me....a dalo s e to....dnes uz s e tomu jen smeju....a vyhrozuji mu předem, ze tentokrát , kdybych musela do nemocnice, tohle doma nebude, musel by s e totiž postarat o našeho dvouletaka......
s penezmi se da na materske i rodicaku vyjit... jak je zenska doma, vic vari, vic pece, méně utraci za kravinky, spis setri pro věci pro prcka..... takze myslim, ze budete v pohode... rezervu mate peknou, myslim ale, ze je dobře na ni nesahat 🙂).... my tvoříme rezervu prubezne... jde to i ted při rodicaku, jen pomaleji...
Mazec. My ani nemame z ceho setrit..
@78marcela přesně to jsem měla na mysli. ne každý, kdo zrovna ve chvíli, kdy se o tom zmíní, bydlí u rodičů nebo v garsonce v pěti lidech je třeba flákač, žije z dávek, nemá plány, nesnaží se...prostě je to dočasné řešení právě s vidinou lepší budoucnosti. nenechám tě v tom. také teď žijeme u přítelových rodičů, protože stavíme domeček a nejde táhnout stavbu i nájem, oni mají místa dost, i když je to omezení pro obě rodiny, je to prostě dočasné. navíc jsme blíž stavbě a je to i úspora i času, ohledně dojíždění, dá se toho dřív a víc udělat. ne všichni mají prostě ideálně naplánovaný život ve stylu, svatba, dům, první dovolená v jugoslávii, první dítě, druhá dovolená... 😀
tak ja napisu, jak to bylo u nas- nez jsem si nasla muze (coz trvalo dlouho 🙂)) jsem zila u rodicu a docela dost penez si nasetrila....velkou vyhodu vidim v tom, ze mamka mi darovala byt od babicky (ta uz v nem v tu dobu nemohla bydlet)-nemam hypoteku -skoro cele moje uspory jsem investovala do rekonstrukce bytu, na ktery se nesahlo od druhe svet. valky 🙂)) nechala jsem trochu penez na ucte, jeste prvni rodicak byl fajn, jsem mela na dva roky, po druhe materske se moje uspory smrskly velmi 🙂)) ale snazim se neprekracovat limit -naucila jsem se zit s malem 🙂))) uz nepotrebuju chodit po obchodech a kupovat si neco pro sebe 🙂)) jsem skromnejsi -preju si vetsi darky k naorzkam nebo k vanocum, tak dvakrat do roka si koupim neco pro radost 🙂))ale skutecne nic moc nepotrebuju -spis kupuji detem, ale ve slevach a dopredu..... vybavu na dite -krom noveho kocaru (jen za sedmicku) jsme neinvestovali nic, vse bylo od muzove rodiny-dedene pres 40 let -postylka, zidlicka na jidlo, kos, vanicka i vajicko pujcene od sestrenice, neco male obleceni, jo hodne veci mi pujcila moje nej kamoska - ted u tretiho vim, ze skoro nic potrebovat nebudu -mam satek, manducu, vanu, kreslo na prebalovani, mimino bude spat se mnou -obleceni bude po sourozencich 🙂))) do ceho jsme investovali je spis pokoj pro deti, jinak mame stary nabytek po nasich a od muze, neco z meho podnajmu, kde jsem jako svobodna bydlela.......ale ja jsem spokojena a statsna s tim co mam, protoze mam vse, po cem jsem snila, muze, deti a domov 🙂)) nic vic neni treba.... nepotrebuju jezdit na lyze, ani k mori -u nas je tak krasne...spis setrime na krouzky detem a na jejich budoucnost 🙂))
@78marcela @blahova_andrea To je jasny, ze někdy to jinak nejde. Měla jsem na mysli ty, co zůstávají u rodičů hlavne z vypočítavosti. To, ze se stane neco nepředvídatelného, je samozřejmě vec jiná.
My jsme ted v opačné situaci - musela se k nám nastěhovat moje mama a teda nedokážu si představit, ze bych do společného bydlení šla dobrovolně 😀
@walkie Souhlasím s vámi. My kdybychom měli čekat až našetříme něco do zásoby, tak nebudeme mít děti nikdy. S prvním synem jsme to zvládli úplně normálně ( nechodil nahatej ani spinavej a ani jsme nejedli kořínky) a u druhé dcery jsem si v jejím roce a půl našla k rodicaku přivýdělek. Na jaře budeme začínat stavet. Takze vše se dá zvládnout.
@xpila ja muset bydlet s moji mamkou, tak uz jsem davno nekde v Bohnicich..mame spolu dobre vztahy, to vsechno jo, ale bydlet nee..takze kdyz jsem se stehovala zpatky, tak k babicce..a tak nejak si pomahame navzajem.
Ja uz tehdy ani nevěřila po ctyrech ivf, ze otehotnim, tak jsem se uprela na tu stavbu..a naraz se to povedlo..i kdyz ted vim, ze uz nepostavim, nehodlam nas zadluzit. Predtim jsem byla sama, vydelavala slusne. Ted se budu vracet do školství,protoze ridit jazykovku s dvema detmi uz proste nejde, je to práce po odpolednach a vecerech..to bych deti vubec nevidela. Takze budem v byte, ale bez dluhu a budem spokojeny.
@blahova_andrea
@drzticka81 presne, u nas je taky pekne. Pro me to tedy bylo vcelku narocny se predelat, vydelavala jsem opravdu dobre, koupila si co jsem chtela..a naraz vyjit jen s rodicakem..ale uz jsem si na to zvykla, clovek opravdu toho moc nepotřebuje..a maly dite uz vubec ne.
Jsme s manželem měli něco stranou na výbavu apod. Ale nijak extrémně jsme nešetřili.

@xpila no jako jo, taky takový znám 😀 ale zase bych je taky neházela všechny do jednoho pytle, protože ty důvody, proč to tak je a jak žijí a berou ty věci okolo se taky liší.