icon

Na čem pravidelně měsíčně ušetřit?

tyf
5. kvě 2015

Ahoj, asi trochu vtipná otázka, ale třeba mě inspirujete. Potřebuju měsíčně najít v našem napjatém rozpočtu částku asi 3000 navíc, nemáte nějaký typ, na čem pravidelně měsíčně ušetřit peníz?

lenka5731
17. čer 2015

@zuzana_ka co by udělal tvůj muž, když by zasvobodna měl hypotéku, seznámil se s tebou, ty bys měla taky zasvobodna hypotéku. Ceny bytů by začaly klesat. Do druhého bytu nemůžete sehnat spolehlivého podnájemníka. Je to jednoduché - musel by se začít setsakra otáček a nebo by brzy přišel exekutor. 😉

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 divný mi to nepřijde, proč by mi to mělo přijít divný? dcera je chápavá a ledacos v tomhle ohledu sama pochytí. Nepřijde mi, že by měla nějaké trauma z toho, že v obchodě u jogurtů pronesu "jsou levnější jogurty, vezmu jich víc" a ona to po měsíci u lednice plné jogurtů zopakuje. To, že ví, že peníze za novou bundu můžou chybět jinde, neznamená, že by za zip i nadále nervala silou 😀 Nebo myslíš, že dětem způsobuje nějaké trauma, když získávají finanční povědomí odmala? Dceru to samotnou zajímá, pořád se ptá, kolik co stojí, kolik vyděláme, kolik ušetříme, kolik stojí to a to atd. Šetří si do kasičky a píše si to na papírek 🙂 Baví ji to rozebírat, asi jako mě. 🙂

zuzana_ka
17. čer 2015

@lenka5731píšeš to s takovou lehkostí "prostě šel a vydělal" 😀 já jen že bych taky toho svého poslala někam kde by vydělal i když má práci od rána do večera😀

lenka5731
17. čer 2015

@zuzana_ka tak by už tu práci neměl od rána do večera, ale do noci 😉 Ale tohle asi nepochopí nikdo, kdo tohle nezažije, kdo není nedobrovolně postaven před takovou situaci. Prostě vydělat musel a fakt si vážím toho, že to dokázal 🙂

lenka5731
17. čer 2015

@zuzana_ka co by teda udělal tvůj muž?

nov777
17. čer 2015

@lenka5731 No, me to divny prijde. A jo, v prvni chvili me napadlo, ze dite, kterymu se rozbije zip na bunde a hned zahlasi, ze nebudou na neco penize, asi trauma mit muze. Nic proti tobe, jen jsem se zeptala.

nov777
17. čer 2015

@zuzana_ka K tomu vasemu tematu to taky moc nechapu. Jakoze dneska na plny uvazek vydelam 40tis a od zitra potrebuju 80tis, tak si sezenu praci, kde mi ty penize daji? To by bylo fajn. Jdu do toho 😉

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 podle mě je správné, aby i malé dítě vědělo, že když urve během půl roku tři zipy na bundě, můžou peníze chybět na jiného pro radost - třeba ten výlet 🙂 Dcera tuhle informaci zvládla vstřebat a aplikuje to i jinde.

nov777
17. čer 2015

@lenka5731 V pohode, v tomhle to vidime jinak.

zuzana_ka
17. čer 2015

@lenka5731 já to samozřejmě dokážu pochopit, kolikrát lidi mají i víc jak dvě zaměstnání aby vyšli🙂 jen mě zaujalo jak si to napsala🙂

zuzana_ka
17. čer 2015

@lenka5731 pokud jste za svobodna dokázali každý zvlášt platit hypo, tak potom proč na něj nemáte? Neber to prosím jako útok, jen mi to není mocka jasné🙂

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 tak pokud máš žádanou kvalifikaci, tak to "není problém". Řada manželových kolegů začala dojíždět do Prahy (nebo se tam rovnou odstěhovala) a tam se jejich platy pohybují úplně někde jinde, takže to možné je. Pokud není možné vydělat více v ČR, tak se chlap v případě opravdové nutnosti může sebrat a jít dočasně pracovat do zahraničí. Jen to není pohodlné řešení 🙂

nov777
17. čer 2015

@lenka5731 A nemyslis, ze je lepsi zit dle svych moznosti s manzelem ve spolecne domacnosti misto toho, abych ho lifrovala do zahranici? Pokud mas kvalifikaci na to vydelavat tady 80 a delas za 40, pak nekde delas chybu. Pokud to idpovida tvoji kvalufikaci, tak ti dvojnasobek nikdo neda.

lenka5731
17. čer 2015

@zuzana_ka
odchodem na rodičovskou vypadl můj příjem a bylo nutné platit jen za složenky (některé měsíce) skoro 30 tis. 🙂

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 myslím, že to nechápeš.

nov777
17. čer 2015

@lenka5731 To opravdu nechapu.

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 kdybys ho za určitých okolností do toho zahraničí "nevyliftrovala" (tvůj výraz), tak byste tu společnou domácnost vůbec neměli.

nov777
17. čer 2015

@lenka5731 To myslis jako, ze dva lidi nevydelaji bez odchodu do zahranici na spolecnou domacnost? Vazne jsem zmatena.

zuzana_ka
17. čer 2015

@nov777 já to chápu tak, že dvě hypo z tuzemského platu nezaplatíš... 🙂

xpila
17. čer 2015

@lenka5731 Mně jenom připadá zvláštní, že jsi ho nahnala do náročnější práce jen proto, aby platil i tvou hypotéku... Ale třeba to jen špatně chápu.

lenka5731
17. čer 2015

@nov777 myslím, že jsem úplně srozumitelně a na rovinu napsala, co byl náš problém. Když se tomu tolik divíš, tak asi nezbývá než pogratulovat k životu bez nějakých jobovek. 😅

lenka5731
17. čer 2015

@xpila jojo, já ho nutila platit moji hypotéku na byt v kterým on se mnou bydlel, protože on mě nutil být doma s jeho dítětem a znemožnil mi pracovat. (Teď čekám, kdo mi napíše, že vydělávat se dá i na rodičovské.)

lenka5731
17. čer 2015

to nutit ber v uvozovkách

xpila
17. čer 2015

@lenka5731 Nemusíš to hned zveličovat, normálně jsem se ptala, protože podle toho, co píšeš, to tak vypadá.

zuzana_ka
17. čer 2015

@lenka5731 A jak to teda máte ted? Smím li se zeptat tak smělě🙂 máte dva byty? jeden pronajímáte? nebo jste prodali? chlap je v zahraničí nebo už stihl zaplatit aspoň jedno hypo?

pavlinaoo
17. čer 2015

@xpila
@nov777
Já tedy nevím, ale vždyť je to úplně jasné. @lenka5731 to píše svérázným způsobem, ale naprosto jasně. Mohli prodat jeden byt totálně pod cenou..nebo nějak zvýšit příjem domácnosti. A myslím, že většina z nás poznala, že když žena jde na rodičovskou, musí se o rodinném rozpočtu vím přemýslet atd. Když prachy nestačily, její muž si prostě našel práci, kde dostal víc peněz. Znám hodně rodin, kde muž je přes týden pryč a prostě vydělává. Přece není vše jen černé a bílé a neznamená, že když je muž každý den v 17.00hod doma z práce, je to ta pravá a super správná rodina. Prostě to tak vždy nejde. Co na tom kdo necháme. Zodpovědní lidé a rodiče se snaží pracovat tak, aby zaplatili výdaje.

zuzana_ka
17. čer 2015

@pavlinaoo zodpovědní rodiče, mají takové výdaje, aby je zvládali, bez větších obtíží...

berenika39
17. čer 2015

@zuzana_ka a ty nečekané, neplánované?

nov777
17. čer 2015

@zuzana_ka A na co dve hypo? Rodina snad bydli spolu?

xpila
17. čer 2015

@pavlinaoo Jasně, ale přece s tím musíš počítat dopředu, že půjdeš na rodičovskou. I o tom je finanční zodpovědnost. A samozřejmě, že by měla chlap mít nejlepší práci, co to jen jde. Ale ona to napsala stylem, že i kdyby on nechtěl pracovat víc, tak že ho k tomu donutila, aby platil její hypotéku. Samozřejmě to mohlo být způsobeno stylem, jakým to napsala, ale já mám z toho ten dojem.
Ale to jsme zas u rozebírání nějakého výroku, což nemá smysl. Nicméně já bych chlapa rozhodně nenutila být v práci 15 hodin denně nebo ho dokonce vyštvala do zahraničí jen proto, aby zaplatil moji hypotéku.

Strana