Nemám na vlastní bydlení. Jak se z toho nezbláznit?

podaji
20. bře 2023

Ahoj, zase to na mě padlo. Bohužel se trápim, ze nemám na vlastní bydlení. Do 30 jsem bydlela v najmu a pak se přestěhovala k partnerovi, co ma byt a jednou bude mit i dum po rodicich. Bohuzel doslo k rozchodu, citila jsem se tam jak 5 kolo u vozu prave ze jsem si sama nemohla zreko byt, ani udelat nic na zahrade. Porad jsem premlouvala a nic, plus dalsi věci. Nebyli jsme manzele nechtel se zenit, mame 2 deti. A ja odesla s holym zadkem do pronajmu. Bohuzel o nejakem vyplaceni nechtel ani slyset, pry at si vezmu vse co jsem koupila. Tak jsem si to zbalila. A to jsem pomahala na stavbě atd. Mame spolecnou péči, ta funguje. Tata je to dobrý. Vzdy tyden a tyden. Ale ja uz rok se trapim, ze proste nemam a asi nikdy mit nebudu svoje bydleni. Splatky hypo jsou ted silene, ale i najem je vysoky, i kdyz na Prahu patri spise k nizsim. Vse poplatim, dari se me i trochu setrit, ale proste jsem věčně ve stresu. Jsou dny kdy je to lepší a uklidnuji se ze treba za 5 let...ale uz je me pres 40 a kdo me hypo dá. Vsude ctu jak je najem nutne zlo a kdo nema vlastni je looser. Kluci asi podedi po tatovi, tak jsem trochu klidnější, ale ja nebudu mit ani na chleba. Samozrejme mam setrici fin.produkty. i fin rezervu jako takovou, ale porad je to malo. Uz to doslo tak daleko, ze se bojim si cokoliv koupit. Beru AD, na terapii chodim, ale nic. Tak jestli mate nektera radu jak se z toho nezblaznit.😁

konidana
20. bře 2023

@podaji asi nejlépe to nějak zpracovat na tý terapii. Myslím že plno lidí bydlí různě po nájmech , opravdu ne každý má na hypotéku. Ti šťastní bydlení třeba zdědí nebo dostanou, ale to nelze prostě brát v potaz. Zkus si najít výhody nájemního bydlení - nejsi vázaná na místo, ani na splátky až do důchodu. Doma je tam, kde máš svou postel, nemusíš mít celý barák nebo byt. S vlastnictvím nemovitosti se pojí i plno problémů a povinností. Moje oblíbené motto je, že čím míň věcí máš, tím jsi svobodnější🙂

vikinkav
20. bře 2023

Ze to je jen v tve hlave to vis, ja bych te jen podporila tim, ze sice v CR je to postavene tak, ze kdo nebydli ve vlastnim je looser, ale na zapade, napriklad v Nemecku, je vetsina lidi v najmech a jsou nadmiru spokojeni. Mela jsem lektorku Nemciny a ta vubec nechapala, proc se vsichni tady tak zenou do koupe nemovitosti, ze u nich je ta kultura uplne jina. Umoznuje jim to stehovat se za praci, cestovat, pustit byt a zit v cizine, zit na chalupe v prirode, proste volnost.

kytickaaa
20. bře 2023

@podaji to mi je moc líto, ale když je pro tebe hypo tak důležitá, co kouknout na místo, kde je to levnější? Nevím, kde pracuješ, ale stále jsou někde místa, byty v dojezdu do Prahy s celkem ještě normální cenou, jen ty úroky u hypotéky no ☹

konidana
20. bře 2023

@kytickaaa nemyslím si (i kdyby vůbec byla šance na hypotéku dosáhnout), že je výhra koupit na hypo nějakou ruinu nebo bůhvíjak dlouho denně dojíždět. Nebo obojí.

konidana
20. bře 2023

@podaji jo a nečti to! ("Vsude ctu jak je najem nutne zlo a kdo nema vlastni je looser") to jsou jen marketingové taky bank a prodejců nemovitostí!

sigyn
20. bře 2023

Zkusila bych si šetřit a koupit nějakou malou chatičku, kam by se dalo jezdit třeba na víkendy. Ono totiž i vlastní bydlení vyžaduje pořád dost investic (odejde kotel, oprava střechy, zahradní nářadí atd.). Kolik rodin se pak rozpadlo v hádkách o dědictví. Třeba táta celý život bydlel v podnájmu a vyhovuje mu to tak. Kdykoliv se může sbalit a odjet kamkoliv se mu za chce. Nemusí mít nějaké velké úspory na velké opravy, celé léto lítat kolem baráku, místo toho investuje peníze do zážitků - cestovat, něco sbírat, sportovat, třeba by pomohlo vydat se tímhle směrem.

dandaa
20. bře 2023

Žít v nájmu není nic za co se máš stydět. Nekoukala si na byty cca do hodiny od Prahy třeba? Města jako Nymburk ,Kolín, Kutná Hora ,kde se dají 2kk v paneláku v normálním stavu koupit kolem 2,5mil . I práce se tam dá najít. Nedávno se takto stěhovala naše klientka potom co ji byl zvednut nájem o nesmysl. Samozřejmě chápu vztah k Praze a i děti tam mají tátu. Zatím se fakt nemá cenu stresovat ,střechu nad hlavou máte.

petrasipkova1
20. bře 2023

Jéé, však to bych vůbec neřešila, co je špatného na nájmu ? Jasně, smysluplnější je splácet hypotéku na byt a pak mít aspoň na důchod vlastní bydlení, ale pokud je nájem menší než splátka hypotéky, vůbec bych to neřešila a užívala život, protože každý den se má prožít jakoby byl poslední. Pokud ti z platu zbyde na slušný život po zaplacení toho co máš, tak je to skvělé.

kytickaaa
20. bře 2023

@konidana nemyslela jsem ruinu… Říkala jsem, že nevím, kde pracuje. Je nutné všechno zvážit, pouze jsem řekla, že se to dá i takto.

konidana
20. bře 2023

@kytickaaa "místa, byty v dojezdu do Prahy s celkem ještě normální cenou" co je pro tebe normální cena? Za mne se za "normální" (tzn. dosažitelnou cenu do 1 mil. max. 1,5mil. třeba) nedá sehnat nic. A dostat hypo na víc, a pak ji poplatit, je fakt dost zásek.

konidana
20. bře 2023

@dandaa Hele holky, kde žijete? Fakt si myslíte že hypo na 2,5mega a k tomu denně hodinové dojíždění je nějaká výhra? Však to jednotlivec s průměrným příjmem nemůže uřídit, toto. Závazek do konce života a opruz do konce života, bez nějakých lepších vyhlídek. Zlatý nájem.

dandaa
20. bře 2023

@konidana Kde žiješ ty ? Vždyť i po Praze můžeš dojíždět hodinu, sama jsem takto jezdila. Teď bydlíme kousek od Prahy a každý druhý soused/sousedka dojíždí do Prahy . V dnešní době úplně normální . Tak nevím čemu se divíš. Navíc ta infrastruktura pro dojíždění do Prahy je ve Středočeském kraji víc než dobrá. Třeba Kolína jsi na Hlaváku za necelých 40min . Psala jsem jí jen, že jsou různé možnosti. Samozřejmě kvůli dětem se nelze že dne na den odstěhovat .

konidana
20. bře 2023

@dandaa dojíždím do Prahy, dle jízdního řádu 40min. Ovšem cesta ode dveří ke dveřím mi trvá 1,5h. Takže denně 3h na cestě. Fakt masakr. A to bydlím v poloviční vzdálenosti od Prahy než je Kolín. Platit auto a pohonné hmoty na to fakt nemám, ani peníze, ani nervy na to řízení. A to na to nejsem sama.

podaji
autor
20. bře 2023

@dandaa
@konidana holky mate pravdu obě. Ale deti mam male 4 a 7 let. Navic delam vetsinu casu na HO takze bych delala taxikare jen detem. Skola, krouzky. Navic nechtela jsem se stehovat nekam daleko prave kvuli takhle malym detem. Bydlime s ex kousek od sebe. Deti chodi do stejnych skol a skolek. A spise tady sezenu hlidani ze dne na den kdyz je treba a obráceně. A jen tak pro zajimavost, ne vsechna bydleni ve strednich cechach jsou vyhra. Ex ma barak hned za Prahou. Bezne autem 8min autem na metro. Rano ve spicce a odpo od 15 hod doprava v podstate stoji. Vcetne bus dopravy.

malanoha
20. bře 2023

To je taková česká obsese, hypotéka na vlastní bydlení za každou cenu 🙄 Všude jinde ve světě je normální bydlet v nájmu a vlastní bydlení je jenom pro bohaté vyvolené.. Taky bydlíme se dvěma dětma v nájmu a co, no🤷 Jenom v našem paneláku bydlí několik mladých rodin v nájmu, takže každý fakt na vlastní bydlení nemá. Jsme teda akorát na ten nájem s chlapem dva. Po hypotece na třicet let fakt netoužím. Asi mám v životě jiné hodnoty...

dandaa
20. bře 2023

@podaji vlastně sis odpověděla sama . V tomto případě je nejlepší možnost být v nájmu, kor když máš vše potřebné při ruce . V ČR bude trvat než se myšlení změní. Vlastní nemovitost není to nejdůležitější v životě.

levandule_k
20. bře 2023

@sigyn Pořizovat si chatu, abych měla nemovitost, no to já teda nevím.... Možná nás čeká dědění chaty a upřímně se toho děsím. Chystat dřevo na zimu, zabít každý druhý víkend tím, že tam jedu a budu něco opravovat, sekat trávu, místo toho, abych si jela na wellness, jsem vázaná na jedno místo....Co z toho? Můžu hrdě zakřičet já jsem vlastník! Chata je docela drahá zábava. Teda pokud by autorka nebyla podnikavá a nepronajímala ji...

Není ostuda bydlet v nájmu, dneska je cena splátky hypo hodně vysoká a nájem je levnější.

Já jsem pro vlastnictví nemovitostí, ale nevlastnění nemovitosti není důvod, aby se člověk cítil méněcenný, nebo byl označován za socku. Jsou i jiné způsoby, jak se zajistit na stáří než vlastním bydlením. Dělám ve financích, tohle píšu ne, abych tady lovila klienty, ale že můj pohled není úplně laický. Střední třída se vzhlídla ve vlastnění nemovitostí a akcie, akciové fondy opomíjela. Což v kombinaci s levnými úroky vyhnalo cenu nemovitostí do nebes. Důvod nedůvěry ve akcie pramení patrně z doby divokých 90. let a kupónové privatizace, kdy spoustu lidí přišlo o peníze díky různým "investicím". Další důvod je nízká finanční gramotnost a z toho pramenící nevhodně nastavené produkty. Můžeš si pomocí investování vybudovat portfolio, ze kterého budeš čerpat rentu, až půjdeš do důchodu. Na dlouhodobé cíle tj. 10 a více, tvoje portfolio musí obsahovat akcie, akciové fondy, na střednědobé cíle (3-9 let) stabilní akcie, akciové fondy, dluhopisy - korporátní i státní, zlato, globální nemovitosti. Na cíle do 3 let je spořící účet. Z portfolia čerpáš rentu, až se rozhodneš nepracovat. Logicky s tisícovkou zázrak neuděláš, ale i tu tisícovku můžeš odkládat smysluplně.

Zpracuj si svoje pocity na terapie, protože tě to bude do budoucna limitovat.

podaji
autor
20. bře 2023

@levandule_k dekuji i za tento pohled. Mam životní pojistku, ve ktere je i investicni akciova slozka. Ano je o neco konzervativnější😁 ale porad tam nejaky vynos je.

irmamala
20. bře 2023

S manželem máme byt na hypo, rozvádíme se a budeme ho prodávat. Vzhledem k poklesu cen a době splácení z něj bude téměř nic. Já se budu stěhovat k přítelovi do baráku. Věřím, že nám to vyjde, ale samozřejmě počítám i s tou variantou, že jednou odejdu s igelitkou do podnájmu. A víš co? Jsou horší věci na světe. Nejsem velký kosmopolita, ale vím, že ve světe je to naprosto běžné a rozšířené, že lidi nevlastní bydlení. To jen u nás máme pocit, že barometr úspěšného života je vlastní bydlení. Co ty víš, kam tě život zanese.... Nebo strč starýho pod vlak a byt dostanou děti a máte kde bydlet 😀

emillyhk
20. bře 2023

@podaji Na bydlení v nájmu není nic špatného, bydlí tak hodně lidí a velké části z nich to vyhovuje. Zkus se na to dívat naopak jako na velké plus. Teď potřebuješ nějakou velikost bytu, protože máš dvě děti. Až kluci vyrostou a odejdou z domu, můžeš se přestěhovat jinam, najdeš si byt, který si zařídíš/vybavíš podle aktuálních potřeb. Já mám třeba v okolí dost starších lidí, kteří už mají dospělé děti, které přijdou tu a tam na návštěvu, ale už u rodičů ani nepřespí, apod. A tihle lidi si stejně drží velké byty a zároveň si stěžují, jaká je to drahota. Ty jsi flexibilní 😉 A kdoví, třeba se časem s někým seznámíš, budete se chtít sestěhovat nebo i pořídit něco společného 😊

veruuu_kubesovic
20. bře 2023

Bydlíme v nájmu a nemíníme na tom nic měnit, hold jsme s manzelem od rodiny nic nezdedili a teda žíly nám to netrhá🤔 V dnešní době bydlí tak spousta rodin s dětmi, ne každý dosáhne na hypotéku...

vendes
20. bře 2023

To je česká (a možná slovenská) úchylka nutnost bydlet ve vlastním, která asi ve zbytku Evropy nemá obdoby. My jsme v nájmu a nevidim v tom handicap. Vyhovuje nám to, je to druh svobody. Když se nám přestane líbit, můžeme jít "o dům dál".

sigyn
20. bře 2023

@levandule_k Já nemyslela chatu k bydlení, ale spíše k takovému tomu letnímu bivakování. To může být klidně i chatička někde v kolonii. Ale už je k tomu malá zahrádka, na které se dá vyřádit a trochu realizovat třeba některé své sny, které v nájmu nejdou. Určitě je to levnější varianta než někde kupovat ruinu a trávit půlku života rekonstrukcí. A třeba by pak autorka ještě seznala, že ten podnájem není tak špatný. 😉

kytickaaa
20. bře 2023

@konidana myslela jsem do 3 milionu a níž, záleží na velikosti.

irmamala
20. bře 2023

@emillyhk To je pravda. My máme koupené 2+1, manžel tu chtěl strašně po rozvodu zůstat, ale našel si přítelkyni, která má taky dvě děti a nevejdou se, takže musí hledat větší. Když jim to nevyjde, může jít zase do menšího 😀

@vendes My jsme bydleli v podnájmu roky a mě na tom zas vadil ten pocit, že nejsem definitivně doma, že se stejně dřív nebo později budeme stěhovat. Ale znám spoustu páru, které víc než děti spolu drží společná hypotéka a na to já jsem zase příliš velký magor, abych takhle žila.

exbordelar
20. bře 2023

Ono mit vlastni bydleni na stara kolena ma svuj duvod. Ceny najmu a vyse duchodu jsou v CR dlouhodobe vysoke (najem) a nizke (duchod). Takze maloktery duchodce utahne najem, kor kdyz je sam. Na zapade jsou duchodci vysmati. Takze kdyz nase generace doplati hypoteku, muze jit v klidu do duchodu, ktery ti bude stacit, protoze uz nic nemusis platit. Jen to, co realne spotrebujes.
To ale neznamena, @podaji, ze jsi looser. Vzdyt jsi cerstve po rozchodu, tak co od sebe ocekavas? Vzdyt je super, ze ses aktualne postavila na vlastni nohy 😇 a to ostatni prijde. A pokud po vlastnim opravdu touzis (ne proto, ze by se to melo), tak to urcite casem vymyslis 😉

zmrzlinka
20. bře 2023

V zahraničí je to normální,že lidi bydlí v nájmu.Počkej až děti budou větší, samostatnější a taky se je bude vyvíjet situace s nemovitostmi a hypotékami.Zatim asi nemá smysl to řešit nebo se tím trápit.

levandule_k
20. bře 2023

@podaji Tak se podívej, jestli ti to, co máš v životce, stačí na to, aby sis třeba v důchodu z toho mohla pravidelně platit nájem (část nájmu.)

cattus
20. bře 2023

Je mi 40, nemám vlastní byt, bydlím se synem v domě mého táty za provozni náklady a zároveň investuju do oprav atd. Po dohodě s tátou vím, že dům nikdy nedostanu, dle závěti budou dědicové vnuci. Teď tedy trošku do táty hucim, aby zajistil větší podíl ve prospěch mého syna. V době, kdy jsme se sem nastěhovali to byl starý dům, ve kterém bylo uděláno základní pro bydlení - koupelna, WC, podlahy, omítky, elektroinstalace. Za ty 4 roky jsme za moji významné finanční podpory udělali zateplení 2/3 domu, dům je kompletně vybavený nábytkem (i když tím se jeho cena nijak nemění),udělala se velká rekonstrukce dvoru, a letos budeme ještě dělat přístavbu vršku (v podstatě se jen dokončí to, na co už léta běží stavební povolení).
V současné době je jeho cena téměř trojnásobná oproti situaci, kdy táta poslední vůli sepsal.
Z počátku jsem z toho měla deprese, že visim tátovi na krku, ale teď vidím alespoň to, že dokážu snad trochu zajistit budoucnost pro syna. Jako samozivitelka nemám z čeho moc našetřit, a popravdě, utáhnout sama nájem bych asi nedokázala.
Takže je to jen o tom, srovnat si v hlavě priority. Jestli bydlet za každou cenu ve svém, je opravdu to důležité.

budouci_maminka
20. bře 2023

A co koupit nejaky byt na malomeste a ten pronajimat? Aspon bys mela pripadne neco pro sebe na stara kolena, nebo bys to mohla prodat..liberec, pribram, tabor, kolin atd..
Takze by ses nestehovala a zaroven mela pocit ze mas neco sveho. Nevim vsak jak na tom jsi, zda bys v poho utahla i hypo a poplatky na tom novem byte kdyby ti vypadl najemnik..