icon

Pomáhá vám rodina finančně?

luna03
21. srp 2026

Ahoj, chci se zeptat. Pomáhá vám rodina finančně? Popřípadě s čím vám pomáhá?

Strana
z3
westpet
Včera v 07:29
@luna03

@anonym_da07d0 no já to spíš myslela tak, že když jako je pracující jen jeden z rodiny (maminka na rodicaku)

@luna03 Pri rodicaku jsem mela brigady. Roznasela jsem s detma letaky.

koordinatorka_odboje
Včera v 07:51

Znam rodinu, kde rodice doktori plati svym detem vsechno vcetne dovolenych a bytu. Detem je 40+. Ale cena za to je takova, ze panovačná matka diktuje kazdy aspekt jejich zivota. Vcetne treba toho, jake ocni stiny si da dcera na vlastni svatbu...brrrr, nesvoboda a navzdy malym ditetem.

suzanna123
Včera v 08:25
@drep

@suzanna123 autorka tu ale nepíše nic o tom, že rodiče na to mají, že mají nadbytečný příjmy, naopak píše, že dětem je 2 a 4, a to je prostě doba, kdy se finančně může zapojit matka, dřív než natáhnout ruku k rodičům. Názor na tuhle věc si člověk dělá z vlastních zkušeností a zážitků a já netvrdím, že mám patent na pravdu, a zrovna tahle diskuze ani nemá jediné správné řešení. Mám v rodině dospěláka, kterého rodiče podporují, protože mizerná výplata. A ten dospělák odpracuje svých 40h týdně, bez jediné snahy si přilepšit, najít lepší práci, brigádu, whatever, protože rodiče dají. Rodiče rozhodně nemají nadbytek, mají dva průměrně důchody, takže obíhají akce v obchoďákách, nic si nedopřejou a mají nulové rezervy, ačkoliv jsou skoro osmdesátníci, ale svoje dítě padnout nenechaj. Jestli je to dobře nebo ne, na to se názory budou různit, já to za správný nepovažuju.
Zároveň nemám v okolí nikoho, kdo by měl tak propastně nižší příjmy než jeho rodiče, že by mi to připadalo pochopitelný. Ale žije v bublině lidí se slušnými příjmy, takže aby mi rodiče dali peníze a já to dala investice, kde budu mít místo X peněz X+Y peněz, to nechápu.
Když jsem si jednou v životě půjčila od babičky (která je teda opravdu bohatá a to, co mi půjčila, byly peníze někde ze spořáku a nechyběly jí), tak jsem jí to naprosto poctivě splatila, ale je pravda, že mi odpustila úroky.
O tom, že je normální si v rodiče pomáhat navzájem píšu už v předchozím příspěvku. Ale asi máme každý jinak nastaveno, kdy už je ta “krize”, kdy se má rodina zapojit. Pro mě to rodičák s dvouletým dítětem není, ale to máme každý nastavené jinak.

@drep právě, že je to napsáno tak, že si do toho člověk může dosadit cokoliv a samozřejmě si člověk projektuje svoje situace a zkušenosti. Já to zkusím obecně - určitě bych si nenárokovala, že nám někdo pomáhat musí, určitě bych nepřijala peníze od někoho, kdo by ten nadbytek neměl a u koho by hrozilo, že mu jednou budou chybět. Na druhou stranu chápu, že pokud někdo válčí s financemi - protože RD, protože nějaká nečekaná situace, tak by pomoc ocenili a pokud vidí, že by jim rodina ulehčit v klidu mohla, tak to prostě vnímá. Stejně jako když se s dětmi nezastavíš a máš ty rodiče, co mají hromadu času a energie, ale hlídání neexistuje. A znova - rozhodně ti rodiče mají právo se tak rozhodnout a naopak nikdo by si tu pomoc neměl nárokovat, je to jejich čas, jejich peníze. Ale pak bych taky nečekala, že se moji potomci přetrhnou, až tu pomoc budu potřebovat já. A i kdybych ji nikdy sama nepotřebovala, tak prostě nenechám rýt svoje děti pusama v zemi, když jim můžu bezbolestně tu situaci ulehčit.

evaviki
Včera v 10:03
@westpet

@evaviki Zvláštní je, proč se zrovna pozastavite nad jidlem. Problematika je mnohem hlubší.

@westpet rodice nemaji povinnost pomahat dospelemu diteti. Je to blby, ze tchyne bydli vedle a nepomuze nijak, ale bohuzel. Nad jidlem se pozastavuji proto, ze by deti mely jist zdrave a ne konzervy. A naopak, tady rodic povinnost krmit sve dite ma. Jinak ten nezajem jsme meli u tchana, druhemu diteti pomahal se vsim, financne u zarizovani bytu, hlidanim, posilam penez kazdy mesic, atd. Moje dite hlidal dva krat za 16 let, pomohl nam jednou, kdyz jsme koupili byt, tak predelal elektrinu v kuchyni, Pak uz nikdy nic, na opravy jsem volala elektrikare a platila, pritom mohl on.Ale proste to tak bylo, jedno dite protezoval, meho muze naopak prehlizel. Pritom my jim napr. na zahrade pomahali urcite vic. Takze tu nerovnost znam, neresila jsem to. Proste to tak mel, nebyla jeho povinnost nam jakkoliv pomoct.

westpet
Včera v 10:36
@evaviki

@westpet rodice nemaji povinnost pomahat dospelemu diteti. Je to blby, ze tchyne bydli vedle a nepomuze nijak, ale bohuzel. Nad jidlem se pozastavuji proto, ze by deti mely jist zdrave a ne konzervy. A naopak, tady rodic povinnost krmit sve dite ma. Jinak ten nezajem jsme meli u tchana, druhemu diteti pomahal se vsim, financne u zarizovani bytu, hlidanim, posilam penez kazdy mesic, atd. Moje dite hlidal dva krat za 16 let, pomohl nam jednou, kdyz jsme koupili byt, tak predelal elektrinu v kuchyni, Pak uz nikdy nic, na opravy jsem volala elektrikare a platila, pritom mohl on.Ale proste to tak bylo, jedno dite protezoval, meho muze naopak prehlizel. Pritom my jim napr. na zahrade pomahali urcite vic. Takze tu nerovnost znam, neresila jsem to. Proste to tak mel, nebyla jeho povinnost nam jakkoliv pomoct.

@evaviki Nemůžu být všude. Naše děti nestrádají. Místo toho, aby nám pomohli chlapi z rodin, dělám mužské práce já. Ale vím, že nic nedlužíme. Není naše povinnost se potom tedy starat o ně.

evaviki
Včera v 10:46
@westpet

@evaviki Nemůžu být všude. Naše děti nestrádají. Místo toho, aby nám pomohli chlapi z rodin, dělám mužské práce já. Ale vím, že nic nedlužíme. Není naše povinnost se potom tedy starat o ně.

@westpet a proc by meli pomahat? To prece neni povinnost.

westpet
Včera v 10:47
@evaviki

@westpet a proc by meli pomahat? To prece neni povinnost.

@evaviki Není to povinnost. Ale jde o rodinnou soudržnost a lásku.

evaviki
Včera v 10:52
@westpet

@westpet jenomze ta neni vsude. Proste to tak je. Chapu te, ale hod to za hlavu a netrap se tim. Nestoji to za to.

jasekd
Včera v 11:56
@evaviki

@evaviki tady si myslim, ze to trochu hrotis s tim jidlem. @westpet psala o konzervach, citila jsem z toho tu frustraci udrene zenske, ktera maka na baraku, chodi do prace, ma toho nad hlavu. Ty deti urcite maji co jist a jen konzervy to nebudou. A kdyby obcas jo, nezabije je to. I moje deti, i V., mely ted na dovolene parkrat konzervu. Ted si rikam, mela jsem to rict doktorce, kdyz na me kulila oci a karala me, ze holce varim pohanku. Ze nejime normalne a ze zivim jeji nemoc😝 Bohuzel jsem si na tu konzervu nevzpomnela.
Neni povinnost pomahat. Ale kdyz se jednem pomaha a druhym ne, pocit krivdy je opravneny. A od koho by to melo nejvic mrzet nez od rodiny. Takze ja to chapu.

jasekd
Včera ve 12:00
@westpet

@westpet mame za sebou rekonstrukci. Byla to hruza a trvalo to fakt dlouho. Narazove nam pomohl tchan s elektrikou a topenim, ale jinak jsme nikoho k ruce nemeli. Sehnat firmu, co to kloudne udela, byla taky pakarna a do toho jsme poslouchali cenne rady, ze spousta veci je v pohode a at si to udelame sami. Leccos jsme udelali, ale jsem zubar a manzel IT, nejsme zednici. A nemame cas. Drzim palce, at to mate rychle hotove. Ani deti na to nevzpominaji uplne dobre, porad se chodilo na barak. A to mame obri zahradu, mely tu houpacky, bazen, domecek... Zabavy dost, ale i tak je to stvalo. Tak pevne nervy a at to odsejpa. 🍀Uz nikdy bych to nechtela resit.

martinka0209
Včera ve 13:10
@luna03

@sparkles9 třeba s nákupem, koupit nákup, půjčit nějakou rezervu do výplaty. Když je matka na rodicaku a pracuje jen chlap.

@luna03 ne ani bych to po nich nechtěla a to mi rodičák skončil letos,9 let jsme to zvládali i když pracoval jenom chlap.Tak zase když si to tak vezmu,tak když k nim jezdíme sníme jídlo které si koupili oni a tak to funguje obráceně.Obcas mamka řekne mohli by jste mi koupit to a to ,když jdete ven a to po ní peníze nechceme a zaplatíme my i když nám je chce dát nebo se ptá kolík jsem vám dlužná 🙂.

78marcela
Včera ve 13:11

Finančně ne, naštěstí to není potřeba. Ale pomáhá nám i to, že si je berou občas na víkend, navaří, pohlidaji a za to jsem ohromně ráda.
Pokud bych byla v nouzi, jejich pomoc bych přijala a zároveň bych ji poskytla i já jim, kdyby to bylo nutné. Jako nouzi ale beru třeba vážnou nemoc nebo jinou okolnost, která by mě připravila o možnost pracovat. Jinak se dá vždy něco dělat, aby si člověk navýšil příjmy. Byla jsem od narození dětí s nimi sama osm let a ani tehdy mě naši finančně nepodporovali.

evaviki
Včera ve 14:39
@jasekd

@evaviki tady si myslim, ze to trochu hrotis s tim jidlem. @westpet psala o konzervach, citila jsem z toho tu frustraci udrene zenske, ktera maka na baraku, chodi do prace, ma toho nad hlavu. Ty deti urcite maji co jist a jen konzervy to nebudou. A kdyby obcas jo, nezabije je to. I moje deti, i V., mely ted na dovolene parkrat konzervu. Ted si rikam, mela jsem to rict doktorce, kdyz na me kulila oci a karala me, ze holce varim pohanku. Ze nejime normalne a ze zivim jeji nemoc😝 Bohuzel jsem si na tu konzervu nevzpomnela.
Neni povinnost pomahat. Ale kdyz se jednem pomaha a druhym ne, pocit krivdy je opravneny. A od koho by to melo nejvic mrzet nez od rodiny. Takze ja to chapu.

@jasekd kdyz ono je konzerva a konzerva. Extremni mnozstvi deti je obeznich a ji veci, ktere nemaji, nesportuji a pod. Jen me to zaujalo, proto jsem reagovala. Pak sama napsala, ze vari i jine veci, ja jen vysvetlila, proc me to zaujalo, nic vic.. Jak jsem psala, ja tu frustraci chapu, ale proste to tak je. Bud se budu uzirat a zavidet, ze tchan pomahal jen dalsimu diteti a po nas nestekl, nebo to hodim za hlavu, protoze jsem v tomhle lepsi clovek (coz ten termin zni divne, ale snad chapes, jak to myslim). Takze to hodim za hlavu, nestoji mi to za to. A tohle je vedome rozhodnuti kazdeho z nas. Ja jsem ten blby typ cloveka, ktery rad pomaha, trapi se problemy jinych a tezce snasim, kdyz nemuzu/nemam jak pomoct. Rada pomuzu, ale necekam to na oplatku od ostatnich. Proste to tak mam (coz taky neni vzdy ok)

jasekd
Včera ve 14:43
@evaviki

@jasekd kdyz ono je konzerva a konzerva. Extremni mnozstvi deti je obeznich a ji veci, ktere nemaji, nesportuji a pod. Jen me to zaujalo, proto jsem reagovala. Pak sama napsala, ze vari i jine veci, ja jen vysvetlila, proc me to zaujalo, nic vic.. Jak jsem psala, ja tu frustraci chapu, ale proste to tak je. Bud se budu uzirat a zavidet, ze tchan pomahal jen dalsimu diteti a po nas nestekl, nebo to hodim za hlavu, protoze jsem v tomhle lepsi clovek (coz ten termin zni divne, ale snad chapes, jak to myslim). Takze to hodim za hlavu, nestoji mi to za to. A tohle je vedome rozhodnuti kazdeho z nas. Ja jsem ten blby typ cloveka, ktery rad pomaha, trapi se problemy jinych a tezce snasim, kdyz nemuzu/nemam jak pomoct. Rada pomuzu, ale necekam to na oplatku od ostatnich. Proste to tak mam (coz taky neni vzdy ok)

@evaviki za me ta konzerva byla spis takovy symbol frustrace z toho vseho. Neco jako kdyz moje kamoska doktorka rikala, ze jeji deti rostou jak drivi v lese. Protoze porad slouzila a mela malo casu. Taky to samozrejme nebyla uplna pravda, ale tak nejak to vystihuje narocnost situace. Ja mam tu rekonstrukci za sebou, umim si predstavit, jak zoufale se citi. Verim, ze az to bude za nimi, bude v klidu, spokojena a prestane resit i tu absenci pomoci. Ted je v krizi. A clovek v krizi je precitlivelej.

Strana
z3