Porod pro cizinku, nehrazený pojišťovnou. Obrovská suma
Ahojte, damy!
Jsem puvodem ze zeme mimo EU, v Cesku bydlim 3 roky a mam manzela Cecha. Nemam tu trvaly pobyt, zatim na nej nemam pravo. Mam prechodny. V Ceske republice jsem nepracovala, jen studovala. Zivim se jako externi prekladatelka (prace doma). Planovali jsme dite a hned na poprve se to povedlo. Zacala jsem si zistovat informace ohledne porodu a dozvedela jsem se, ze v mem pripade ma pojistovna Maxima porod nehradi. Mam obycejne pojisteni pro cizince, ktere neni dobre. Tak jsem si zasla do nekolika pojistoven, jako je VZP, Ergo a jine a rekli mi, ze pokud nemam trvaly pobyt v Cesku a nikdy jsem tady nepracovala, nemam pravo na klasicke pojisteni, v pripade porodu si mam koupit komercni pojisteni na dobu 12 mesicu, ktere v ruznych pojistoven stalo ruzne, treba VZP ma balik pro tehotne a stoji 63 000, potom Ergo ma balik Baby Welcome a ten je za 54 000, Slavia ma za 50 000. Tyhle castky me vydesily. Nemam ted moznost zaplatit takovou sumu. Jeste tam je cekaci lhuta, ktera ma 8 ci 9 mesicu pred porodem, coz ja uz nestiham. Stejne takovou sumu nemam. Byla jsem za pravnickou a ta rekla, ze bohuzel je to tak a mam jeste jednu moznost - rodit bez pojisteni a pak nemocnice mi napise dluh, v ruznych pripadech se to lisi, ale vetsinou pro cizinku mimo EU to je 50 000 - 100 000 v zavislosti na vzniklych komplikaci a prubehu porodu. Tahle varianta je taky desiva. Chci se Vas zeptat, zda je tu nekdo ze statu mimo EU a mel podobnou situaci? Nebo mate nekoho ze znamych, kdo resil porod v Cesku? Premyslela jsem treba rodit v Polsku, logicky by to melo byt levnejsi, ale zatim o tom nic nevim a prijde mi to divna varianta. Dekuju za odpovede a mejte se hezky
@pandabox Chápu emoce, píšeme si tady s konkrétním člověkem v blbé situaci, píše krásně česky, je nám ho líto (i mě, nejsem cynik). Ale tohle přece není nic divného, to není nějaké ,,divné chování čechů vůči cizincům"... to jsou normální pravidla co fungují všude.. mluvme obecně, odmysleme si teď konkrétní Světlanu- cizinec bez trvalého pobytu, neplatí sociální a zdravotní a nemá ani komerční pojištění. Má se mu poskytnout zdravotní péče zdarma? Proč? My ji také nemáme zdarma, na oltář zdravky ročně vysázíme x tisíc.. Po cizincích se nechce nic jiného, pokud tuto péči také chtějí využívat. A nebo si představ situaci z druhé strany- že bys jela třeba na výlet do Japonska, bez pojištění bez ničeho, a porodila tam.. přece je úplně jasné, že by to nebylo zadarmo. Ne?
@muhehehe hele, ja platim zdravotni pojisteni, to patri k vizu, bez nej bych ho nedostala a nemela pravo tady byt. Nemluvim o zadnem "divnem chovani Cechu", sdilim jen svuj pribeh, ktery me dostal trochu do krizy, ve ktere hledam nejlepsi moznost. To snad by udelal kazdy premyslejici a majici uctu k sobe clovek. Nemluvim o zadne bezplatni zdravotni peci, ktera mi "jakoby ma byt poskytovana", jen me prekvapilo, ze ta castka za tou peci v mem pripade je tak vysoka. Pred tim jsem byla nepozorna a cetla jsem si, ze pro cizince - v tom pripade to byla Slovenka taky nemajici tady Vase " spravne" pojisteni platila za porod kolem 12 000, v moji hlave se ta suma zafixovala a mela jsem predstavu o takovem moznem vyvynu me situace. Pak ale jsem zistila, ze je to jinak
@svetlanalana Uf, no tak to je teda mazec. Omlouvám se ti za tón mých komentářů, měla jsem být trochu ohleduplnější. Je moc dobře, že jsi tohle napsala. Protože právě tady bych viděla určitý prostor se trochu poprat... ty lhůty... od srpna 2015?? To je teda šílenost. Opravdu na to mají takhle dlouhé lhůty? Je mi strašně líto že o tomhle už nic nevím, ale doufám, že se tohoto, co jsi teď napsala, někdo chytí, a zkusí ti poradit. Nesmět pracovat... to je na palici, fakt. Ale jestli je někde prostor si ve tvé situaci pomoct, tak je to podle mne právě tady. Co se týče zdravotní péče, tak ti jen kouknou, jak je to s trvalým pobytem a pojištěním. Nebudou je zajímat důvody. Tam ten prostor podle mě není a platí co jsem psala prve- fofrem se komerčně pojistit. Ale to, že jsi udělala vše pro to, abys měla pobyt, a čekáš nesmyslně dlouhou dobu, po kterou ani nemůžeš pracovat.. tady by se snad dalo něčeho chytit.....? Snad půjde kolem někdo, kdo o tomhle trochu něco ví..
@svetlanalana to na co jsi reagovala teď naposledy, byl ale příspěvek ode mne pro pandabox, ta se tady takto vyjadřovala (o divném chování čechů atd.), ne ty ;)
@muhehehe neni to nic divného, jen byla vznesena prosba o radu do konkrétní situace a sdílení zkušeností. Výkřiky proti cs zdravotnictví opravdu nejsou na místě ale od autorky jsem je ani nezaznamenala. (pozn. Na okraj - ve švédsku po me chtěli zalohu 30 000 ( !! Jo - "jenom" zaloha) na porod, abych se vůbec mohla registrovat u PA, když jsem ještě nebyla "v systému". Prý "sociální raj" 😉 české zdravotnictví je podle mého úplně nejsocialnejsi a nejlevnější určitě v západní a střední Evropě - a na extrémně vysoké urovni)
@svetlanalana prosím te neslo by to trochu popohnat? To je fakt moc, zvlášť kdyz jsi vdaná a mas vše v pořádku 😲
@odula je to uz jine tema. Pravnicka mi rekla, ze mam cekat a popohnat to nemuzu.
@muhehehe jsem tady kratce a porad kdyz mi prijde upozorneni, myslim si, ze je to komentar na mne, uz se mi to stalo, ze prispevek nebyl venovany mne a ja jsem na nej reagovala. Omlouvam se.
@svetlanalana Ahoj, muj byvaly manzel je take z Ukrajiny. On prijel za ucelem podnikani, kdy mel pobyt na jeden rok, pote ( to uz jsme byli spolu) zadal o dva roky, pak zase o dva a potom, kdyz jsme se vzali, tak zadal o trvaly pobyt na deset let za ucelem slouceni rodiny. (to uz jsme spolu teda nezili, ale rekla jsem, ze o rozvod zazadame az dostane ten pobyt) Dostal to asi za tri mesice cca po te zadosti. A take mel pojisteni u VZP, kde mi bylo receno, ze at ma jakykoliv pobyt, VZDY si bude muset platit pouze tohle specialni pojisteni pro cizince. Ja chtela, aby platil jako OSVC, ale to neslo, protoze priorita neni to, ze je podnikatel, ani to, jaky typ pobytu ma, priorita je to, ze je cizinec. Taky mel to debilni pojisteni, ze musis prvni volat na asistencni sluzbu a oni ti doporuci partnerskou nemocnici. Nemohla jsem ho registrovat nikde, ani u obvodaka, ani u zubare, nikde 😖 A ja si teda tim nejsem jista, ale dite by melo ziskat automaticky tvoje obcanstvi, ale i otce. Ale protoze Ukrajina nepovoluje dvoji obcanstvi, tak nevim, jestli tvoje jako matky ditete nebude mit prednost..Na to bych se asi zasla zeptat na matriku nebo na cizineckou..
@svetlanalana chjo... Ta byrokracie. Grrrr.
Ahoj, len rychly napad... v pripade nudze by si mozno mohla skusit svoj pripad medializovat (ale viem, ze to nie je pre kazdeho). Skvele ovladas jazyk, si vystudovana, vydana za Cecha a raz tu budes pracovat, urcite by sa naslo vela ludi, ktori by stali na tvojej strane (obzvlast v sucasnej dobe migracnej krizy). Mohlo by to konecne popohnat urady a mozno by sa nasiel niekto, kto by ti ponukol pracu (necitala som uplne celu diskusiu, tak sa ospravedlnujem, ak mi unikli nejake detaily). Drzim palce, aby to napokon dobre dopadlo!
@nevelyn urcite by to nebylo spatne medializovat - zase ale ne vsichni jsou schopni prijmout fakt, ze cizinec neni jen ten co chce vysat nas socialni system a spousta lidi tyto pozitivni fakta co zminujes nepoberou. Souhlasim, ze sr nema cenu vzdavat a bojovat proti negativnimu obrazu cizincu. Ja se velmi rada k boji pridam - jsem z teto situace v CR dost zklamana.
Ohledne prav byla loni velka kampan za prava cizincu a jejich pojisteni - vedena primo lidmi, kteri se problematikou zaobiraji ... probihala loby na vlade, at se tento sileny zakon zmeni..
@svetlanalana skoda, ze nejsem rentierka nebo nevlastnime podobnou spolecnost jako Babis, tech 60t. bych ti poslala 🙂 , protoze je jasne, ze jsi inteligentni a snazis se, jen ty nase urady to bojkotuji.bohuzel jsem jen obycejna mama na materske 😒
psala jsi, ze nemate dobry vztah s manzelovymi rodici, ale presto bych v tve situaci doporucila jejich pomoc. ikdyby si mel tvuj manzel od nich pujcit a nasledne jim to splacet...castka neni tak zavratna-asi by vas to s jeho rodici nestmelilo, ale tady jde v podstate o zivot. mohli by to pochopit..
Jinak se mi moc libi tve svatebni saty-decentni-hodne damy..👍
@chris_n to naprosto zásadní je ze jsi z Čech a tedy ze státu EU. Pro občany EU to funguje úplně přesně i v ČR. Stejně jako v ostatních statech unie. Vsadim se ze pro cizince mimo EU je to všude taky dost podobné (pokud nemáš status azylanta). Muj znamy pochází z Egypta, pracoval, odvadel daně (vc. Zdrav. "pojištění") čekal na udělení trvalého pobytu ve švédsku, mezitím se jeho dítěti stal uraz a potřebovalo ošetřit a zustat dva dny v nemocnici. Vysolil 70 000, Švédsko nesvedsko. Napřed si prosím zjistěte zakony v ostatních zemich, nez budete nadávat na CR.
@pandabox
@chris_n
Taky mám rodinnou pojistku na manžela, Německo..bez ní nevim, co bych dělala..přiznám se, že nevím, jestli to tu funguje i pro občany mimo zemí EU..
@svetlanalana Doufám, že to dobře dopadne a podaří se ti někde sehnat úvazek. Nevěděla jsem, že to je s pojištěním v ČR takový problém!
@svetlanalana svetlano, moje studentka cizinka, mimo EU, v CR studovala, rodila tez v cesku a myslim, ze tolik neplatila. Zjistim Vam to a napisu Vam sz.
Jo!! Jen to medializujte at tu zdarma rodi vsichni cizinci co neplati zp, sp, nepracuji, proste si pujdou jen odrodit, ja vsechno platim poctive jako kazdej druhej a stejne nemam 100% sanci se dostat do nejlepsich porodnic atd... Proste na to mela myslet driv, nebo jit rodit na ukrajinu, v usa zaplatite taky majlant za vytrzeni zubu a nikoho to zajimat nebude.. Sorry ale 50 u vzp vyridit splatkovy kalendar neni zas tak hrozna palka. Doktori maj kulovy vyplaty, neni ani poradne na chod nemocnice, a jeste bude spital platit 30tisic za porod ze sveho a zas nezbyde na nas ostatni co si vse poctive platime, za chvili tu budere resit jake davky si ma jit vydyndat a vycucat nas stat, ma se postarat jeji stat.. Sezerte me treba
To je mazec částka teda. Nechápu za co. Nechala jsem si vyjet výpis ze zdr. pojišťovny a porod nebyl vůbec drahý. Až mě to překvapilo...
@micaella23 Prosím o slušnost v diskuzi. Myslím, že se na toto zakladatelka tématu neptala.
A ještě nechápu. V čem je dražší porod svycarky nebo ukrajinky v ČR, než cesky? Nástroje a vše se používá stejné. Ano, ať si to zaplatí. Ale proč ji to jen kvůli národnosti dělat umělé dražší. To nepochiopim
damy, jak zde bylo receno, ano, obycejny porod stoji par tisic, ale umite si predstavit ty castky pkd nastanou komplikace. Jak zde nekdo zminoval, predcasny porod jde do stovek tisic, behem tehotenstvi muze byt hospitalizace etc.
A mj. slusnost by nekterym diskutujicim neuskodila, prosim administratory o prip. zasah. Pi Svetlana, na rozdil o nekterych clenek MK, ma brialantni cestinu a zpusob jejiho vyjadrovani je velmi kultivovany.
Preji vsem hezky den

@muhehehe u me je to blby, protoze teoreticky prechodny pobyt mam na zaklade slouceni rodiny s obcanem CZ, mam podanou zadost na cizinecke policii a na jeji vyrizeni cekam uz od srpna 2015, od te doby nemam pravo oficialne pracovat a na cerno bych si netroufala. Po uzavreni manzelstvi se proces mel urychlit, uplynuly uz 3 mesice, ale fakticky ten pobyt porad nemam, jen na nej cekam. Rekli me, ze mi ho nezamitnou, protoze nemuzou mi zabranit byt spolu s manzelem, pokud splnuji vsechny potrebne predpisy ( a to ja splnuju) a neudelala jsem nejake prestupky (zadne jsem neudelala), co znamena, ze ho budu mit, ale po tou dobu, co ho nemam, pracovat nemuzu. Mam jen preklenovaci stitek, ktery mi umoznuje tady legalne byt a pohybovat se v ramci CR. Nechtela jsem to rozebirat, ale nechci vypadat, jako lina zena, ktera "sedi na zadku" a stezuje si, jak blba situace se ji prihodila. Chtela jsem se poradit a ne hledat cesty, jak to obejit. Vedet, na co mam pravo a na co ne. To je vse