icon

Porod pro cizinku, nehrazený pojišťovnou. Obrovská suma

svetlanalana
1. čer 2016

Ahojte, damy!
Jsem puvodem ze zeme mimo EU, v Cesku bydlim 3 roky a mam manzela Cecha. Nemam tu trvaly pobyt, zatim na nej nemam pravo. Mam prechodny. V Ceske republice jsem nepracovala, jen studovala. Zivim se jako externi prekladatelka (prace doma). Planovali jsme dite a hned na poprve se to povedlo. Zacala jsem si zistovat informace ohledne porodu a dozvedela jsem se, ze v mem pripade ma pojistovna Maxima porod nehradi. Mam obycejne pojisteni pro cizince, ktere neni dobre. Tak jsem si zasla do nekolika pojistoven, jako je VZP, Ergo a jine a rekli mi, ze pokud nemam trvaly pobyt v Cesku a nikdy jsem tady nepracovala, nemam pravo na klasicke pojisteni, v pripade porodu si mam koupit komercni pojisteni na dobu 12 mesicu, ktere v ruznych pojistoven stalo ruzne, treba VZP ma balik pro tehotne a stoji 63 000, potom Ergo ma balik Baby Welcome a ten je za 54 000, Slavia ma za 50 000. Tyhle castky me vydesily. Nemam ted moznost zaplatit takovou sumu. Jeste tam je cekaci lhuta, ktera ma 8 ci 9 mesicu pred porodem, coz ja uz nestiham. Stejne takovou sumu nemam. Byla jsem za pravnickou a ta rekla, ze bohuzel je to tak a mam jeste jednu moznost - rodit bez pojisteni a pak nemocnice mi napise dluh, v ruznych pripadech se to lisi, ale vetsinou pro cizinku mimo EU to je 50 000 - 100 000 v zavislosti na vzniklych komplikaci a prubehu porodu. Tahle varianta je taky desiva. Chci se Vas zeptat, zda je tu nekdo ze statu mimo EU a mel podobnou situaci? Nebo mate nekoho ze znamych, kdo resil porod v Cesku? Premyslela jsem treba rodit v Polsku, logicky by to melo byt levnejsi, ale zatim o tom nic nevim a prijde mi to divna varianta. Dekuju za odpovede a mejte se hezky

Strana
z5
svetlanalana
autor
2. čer 2016

@micaella23 medializovat to nebudu, za prve neni to jedinecny nebo nejak zvlastni pripad (s timhle se setkava kazda zena mimo EU, ktera je za stejnych okolnosti jak ja v CR) a za druhe nemam rada zvysenou pozornost k moji osobe. Nezarazuje me vas ton a nasranost vuci Ukrajincum, spis klasika nez vyjimka. Ja bych pracovala, ale zatim nemam na to pravo. Delala jsem si druhou vysku, do Ceska jsem se dostala legalne, vse podle zakona. Pak jsem potkala perfektniho kluka, se kterym jsme meli dvoulety vztah, ktery pak vyustil do manzelstvi a z lasky jsem pocala dite. Obcas je mi lito, ze jsem se narodila na Ukrajine, ale podle me neni v poradku vsech hazet do jednoho pytle a vnucovat mi nazor, ze jsem min hodnotna jen proto, ze pochazim z Ukrajiny. Ja si vazim vasi kulturu, je mi blizka, vazim si vas jazyk. Cesko mam rada a chci, aby moje deti meli lepsi budoucnost nez ja. Muj manajzel taky ma pravo, aby se jeho deti narodili v jeho rodne zemi. Jo, mam moznost rodit na Ukrrajine, jak mi radite, ale je to ta nejhorsi moznost, kterou ja nevolim. Reknu vam, ze je citit z vas napeti a agresi, neni to dobre.

pandabox
2. čer 2016

@micaella23 pardon, ale kazdy ma pravo si platit pojisteni ne?? Svetlana to pravo nema...ma pravo si platit puze podradne pojisteni za stejne penize co stoji to nadrazene pojisteni.
ani kdyz tu studovala..tak na nej pravo nemela. Ikdy tu Svetlana pracovala, tak do te doby nez bude mit trvaly pobyt tak mit pravo na toto poijsteni nebude. je tu spousta cizincu, co pracuji jak cerni a nemaji na nej pravo, jejich deti skonci v inkubatoru a maji dluh za Mega. Jenomze, tohle je vam jedno.

a jdete s timto prostupem nekam..ja si taky budu brat Nemce, ziju v nemecku a mam na vsechno stejny narok jako Nemci. A fakt is myslim, ze na to mam mit pravo. Platim si pojisteni jako kazdy jiny nemec, protoze si ho muzu platit. A rodit budu zdarma..

Preji vam at se dostane te do te nejlepsi porodnice, kdyz si tak hezky vsechno platite....

pandabox
2. čer 2016

@muhehehe jenomze Svetlana ani nema pravo na klasicky pojisteni. Kdyby mohla, tak si ho plati🙂 ale ona nemuze🙂

pandabox
2. čer 2016

V čem spočívají hlavní problematické aspekty komerčního zdravotního pojištění migrantů?

- Neexistence právního nároku na uzavření pojištění. Migranti se tak ocitají zcela bez pojištění, neboť je komerční pojišťovny z důvodu jejich zhoršeného zdravotního stavu odmítnou pojistit. Týká se to například předčasně narozených dětí, osob s dlouhodoběji zhoršeným zdravotním stavem (např. po úrazu, chronické nemoci včetně alergie apod.).
- Nejistota ohledně trvání pojistného vztahu. Pojišťovna má ze zákona možnost od pojistné smlouvy bez udání důvodu odstoupit (do tří měsíců od doručení oznámení o vzniku pojistné události, s výpovědní lhůtou jeden měsíc). V případě nutnosti dlouhodobé léčby tak není jistota, že pojistný vztah bude trvat a poskytnutá péče bude po celou dobu hrazena.
- Nevýhodné podmínky platby pojistného. Pojistné se u komerčního zdravotního pojištění hradí dopředu, jednorázově na celu dobu trvání pojištění (tj. často na dva roky dopředu). Nespotřebované pojistné se nevrací.
- Limity pojistného plnění. Uplatňuje se jednak limit pojistného plnění na jednu pojistnou událost a vedle toho též limit na celkové plnění za všechny pojistné události z téže pojistné smlouvy. Minimální limit stanovený EU je ve výši 30.000 EUR (750,000 Kč). V případě nákladnější léčby a zákroků tedy hrozí, že poskytnutá péče bude proplacena pouze zčásti, příp. dále již proplácena být přestane.
- Četné výluky z pojistného krytí. Ty se uplatňují jednak přímo k určitým druhům onemocnění a/nebo lékařské péče (např. vyloučením léčby vrozených vad či psychiatrické péče), a jednak i nepřímo prostřednictvím obecného vyloučení léčby zdravotních problémů, jejichž příčina nebo příznaky nastaly ještě před uzavřením pojistné smlouvy. Nekteré pojištovny vylučují například i léčbu alergie kterou trpí v současné době až 30 procent lidí ve světě.Výluky z pojistného krytí se také týkají infekčních a sexuálně přenosných nemocí (včetně AIDS), které představují ohrožení pro veřejné zdraví.

odula
2. čer 2016

@pandabox ČR ma zdravotní péči pri cizince z EU ošetřenou stejně jako ostatní státy EU. ja vim ze se to v ČR tak skoro. zdá, ale zdravotní péče není zdarma. Zdravotní systém EU je jeden z ne-li nejstedrejsi vubec. At jedete kamkoliv jinam (staty Asie - vim jmenovitě o malajsii indonesii, Afriky - určitě egypt, Tunis, dokonce i USA - všude jsou podmínky nepoměrně tvrdší. Vyjimkou je snad SA nebo Brunea... Jenže to jsou ropné velmoci)

odula
2. čer 2016

@pandabox protože jste z eu - ježkova to je tak těžké pochopit? Je to celek s propojenymi ekonomikami a právním systeme, takze tim ze jste pracovala nebo jste součástí systému jednoho státu, jste nejak vázaná i s druhým. Prostě to tak je, kdyz pojedete do Japonska a vezmete si japonce, budete na tom ze začátku dost podobně jako Světlana. Tak to prostě je. EU acjeji právní a ekonomický a sociální systém se prostě nemůže vztahovat na vsechny cizí státní příslušníky 😲

odula
2. čer 2016

@pandabox to co jste postla je moc pěkný. Jasně to ukazuje, ze není problem v moznosti přístupu k veřejnému pojištění pro cizince , ale v systému a právní úpravě působení komerčních pojišťoven. A s tim vrele souhlasím. Ten systém fakt "smrdí".

pandabox
2. čer 2016

@odula prave problem v pristupu je a zakon toto povoluje..proto vznikla iniciativa toto zmenit. Zakon by toto nemel dovolit.

Svetlana nemuze pracovat - ceka od sprna 2015 na vyrizeni zadosti o nalezite papiry.
ma ceskeho manzela, ale jen dlouhodoby pobyt, ne pobyt trvaly - na ten vznika narok az po peti letech pobytu ci pri zadosti o slouceni rodiny - coz ale jak vidite trva i nekolik let vyridit.
takze Sveltana v tuto chvili nema narok na jine pojisteni nez na to komercni, ktere ji stoji minimalne stejne jako to nase verejne.

pandabox
2. čer 2016

@odula ted jsem to kontrolovala, v nemecku mai pristup do verejneho pojisteni i cizinci mimo EU i s kratkodobym pobytem..

odula
2. čer 2016

@pandabox no, a kdyby byly komerční pojišťovny lip regulovaný, nemusel by to být takový problém. Pravidla ohledně pristupu cizinců mimo eu jsou myslím dost podobná vsude. To co je v Čechách problém jsou právě kom. Pojišťovny a ten mega tunel okolo nich.

odula
2. čer 2016

@pandabox *přístupu cizinců k VEREJNYMU ZDRAVOTNIMU pojištění mi vypadlo. Píšu z mobilu a děs běs 😉

pandabox
2. čer 2016

@odula jenomze o regulaci komercnich pojistoven tady bylo pokusu..tahle cesta nikam nevede, namisto toho, aby se snazily zapojit cizince migranty s dlouhodobym pobytem do verejneho pojisteni.

Nikomu, zvlastne CR, neprospiva tu mit cizince s obrimi dluhy.

My tu migranty potrebujeme - potrebujeme je k prospechu nasi ekonomiky. Viz napriklad nedavne prohlaseni reditele Boshe, ktery tvrdi, ze nema dost zamestnancu, aby pracovalo v jejich podniku. Ceska prumyslova komora je pripravena okamzite zamestnat 5 000 migrantu - potrebujeme me. Takze by bylo i fajn jim nabidnout solidni podminky - nechceme tu mit otroky, co tu budou makat za horsi podminky nez makame my..

odula
2. čer 2016

@pandabox ja si právě nejsem tak jistá. Mam za to že to není tak jednoznačne právě proto, ze tam je jiný systém propojenípropojení veřejného a komerčního pojištění. Mrknu na to. 🙂

pandabox
2. čer 2016

@odula ano v nemecku je komercni pojisteni na lepsi urovni nez verejne. a take vyrazne drazsi..

odula
2. čer 2016

@pandabox cizinci s dlouhodobým pobytem jsou v ČR součástí veřejného pojištění pokud pracují. Coz ma svoji logiku. Jak byste konkrétně chtela resit finančně pokrytí nákladů na zdravotní péči u lidí kteří nejsou soucasti unie a zároveň tedy do systému zdravotnictví nijak neprispivaji ani neprispivali? Podle me je pořád řešení na strane regulace komerčních pojišťoven. Ale to uz je jenom cira spekulace. Shodneme se na tom, ze je někde chyba, jen ne na tom kde 🙂

odula
2. čer 2016

@pandabox jakmile bude 5000 migrantů makat, jsou automaticky součásti veřejného systému zdrav. pojištění i bez trvalého pobytu a nemusi vic řešit.

pandabox
2. čer 2016

@odula ano, to dava smysl, nez dosahne na trvaly pobyt. v pripade, ze dotycny behem tech peti let prijde o praci ztraci narok na toho pojisteni. Dalsi chyba v systemu.
Chyba je v tom, ze cizinci, kteri maji legalni narok na dlouhodoby pobyt v zemi, nemaji narok na stejne podminky povinneho zdravotniho pojisteni.
Takze je chyba v legislative.

hz
2. čer 2016

@pandabox @odula chybu jste nasly, ale to asi bohuzel nepomuze zakladatelce... 😒

@svetlanalana a co na vasi situaci rikaji tvoji rodice? vedi o tom?
jinak moc pekne fotky ze svatby, je pekne, ze jste se nedali (predevsim tvuj manzel) odradit predsudky rodicu a jdete si za svym, za svou laskou... mladi vpred!

odula
2. čer 2016

@pandabox jenže muze mít komerční pojištění, které by melo za rozumnou cenu hradit vsechny základní léčebné vylohy. A pokud přijel za prací a dlouhodobě ji nemůže najít, pak zase není důvod aby setrvaval. Chyba je v regulaci komerčního pojištění. 😉

odula
2. čer 2016

@hz nenašly. 😉 me jenom prostě vadí takovétakové ty výkřiky typu "to je hrozne jak se Češi chovaji k cizincům" a " v ČR je hrozný systém pristupu k verejnemu pojištění " protože to není prostě pravda.
Pokud se tyce zakladatelky tak ten problém je tak komplexní, ze udela nejlíp kdyz se obrátí na odborníky - viz odkazy z diskuse.

svetlanalana
autor
2. čer 2016

@hz moji rodice byli stejne jako ja prekvapeni, ale rikaji, ze mam hledat reseni, zjistit si dostatecne info a pak spolu s manzelem se rozhodnout. Financne nam pomoct nemuzou, tak aspon posilaji pozitivne impulsy ve svych modlitbach a myslenkach. Rikaji, ze hlavne, at nestresuju. Jinak kvuli burokracii nemohli se zucastnit nasi svatby. Dekuju za pochvalu a podporu, je to mile.

hz
2. čer 2016

@svetlanalana a co tvuj novy stav rika druha strana-tchani? na svatbe asi nebyli, ze?

ono to dobre dopadne, jen chapu, ze je to ted takove asi vsechno vypjate, nove.. to ditko kazdopadne ta to vsechno stoji.. nevim proc, ale mam pocit, ze proste dopadnete dobre, poznaji to i rodice tveho manzela, jen to chce cas.. sve misto si tu najdes, je fajn, ze i pres to vsechno mas k nasi zemi pozitivni pristup. normalne mi tvuj pribeh pripada jako pohadka 🙂

svetlanalana
autor
2. čer 2016

@hz my jim nebudeme rikat o tehotenstvi, nebavime se, nevidame se. Nechci poslouchat, aby na me dite nekdo rikal, ze je to omyl nebo aby mi radil se ho zbavit. Ze jeste mame cas a neni to vhodna chvile, ze jsme nezodpovedni, nic nemame a privedeme do sveta dalsiho chudaka. S takovym pristupem by lidstvo vymrelo. kdyby lidi rozhodovali, ze zivot noveho cloveka muze zacit jen ve "spravnou" chvili. Porad se najde neco, co neni idealni nebo dokonce problematicke, ale pokud clovek chce, muze se z toho dostat. Jsme dospeli, stojime si za svym rozhodnutim a snazime se naplnit sny v ramci moznosti, ktere jsou dnes takove, ale za nejakou dobu muzou byt mnohem priznivejsi.

pandabox
2. čer 2016

@hz ja mam proste potrebu se rvat za prava cizincu, ale je pravda, ze ted to autorce nepomuze.
timto se omlouvam za emoce.

Moc hezky jsi to napsala, ditko za to stoji a taky verim, ze si tu Svetlana najde sve misto🙂
Ma k tomu skvele nakroceno🙂

pandabox
2. čer 2016

@svetlanalana to je moc krasne napsane🙂 ja si myslim, ze mas uplnou pravdu.

svetlanalana
autor
2. čer 2016

Damy, dekuju vam za veskere reakce. Kdyz jsem zakladala tuhle diskuzi, pochybovala jsem, jestli to ma cenu a predpokladala jsem, ze nebudou zadne rakce. Ale opak je pravdou. Dostala jsem nekolik dobrych poznamek, ktere mi muzou pomoct vyresit situaci lepsim zpusobem. Taky jsem se diky vam poucila, ziskala nove vedomosti. Na internetu je hodne informaci a je tezko se obcas zorientovat. A v neposledni rade jsem dostala slova podpory, ceho si vazim. 🙂

hz
2. čer 2016

@svetlanalana jste mladi, odvazni, nebojite se jit si za svym presvedcenim ani, kdyz je proti vam svet. Takovymto lidem stesti preje(ikdyz obcas s prekazkami). Tak to ma byt, uvidis, ze se brzy ukaze neco pozitivniho, vsechno dobre dopadne, jen ten cas to chce.
vas pribeh mi pripomina tak trochu nas, jen v jine situaci, taky vsichni kroutili hlavou, meli predsudky a vyborne rady.... stejne jsme si sli za svym a ted koukaji 😉 verim, ze takto to bude i u vas... drzim vam moc pesti! 🙂

pandabox
2. čer 2016

@hz
@svetlanalana ja jsem taky nevesta z "vychodu"🙂 sice me maji radi, ale na mimco taky nereagovali nejlip. Nase financi situace neni nejlepsi, ale zase to neni uplna tragedie, proste prezijeme nejak. Taky me reakce rodiny zklamala, ale taky verim, ze se casem presvedci o opaku. Drzim palce!

svetlanalana
autor
2. čer 2016

@pandabox diky a taky drzim palce 😉

Strana
z5