Porod pro cizinku, nehrazený pojišťovnou. Obrovská suma
Ahojte, damy!
Jsem puvodem ze zeme mimo EU, v Cesku bydlim 3 roky a mam manzela Cecha. Nemam tu trvaly pobyt, zatim na nej nemam pravo. Mam prechodny. V Ceske republice jsem nepracovala, jen studovala. Zivim se jako externi prekladatelka (prace doma). Planovali jsme dite a hned na poprve se to povedlo. Zacala jsem si zistovat informace ohledne porodu a dozvedela jsem se, ze v mem pripade ma pojistovna Maxima porod nehradi. Mam obycejne pojisteni pro cizince, ktere neni dobre. Tak jsem si zasla do nekolika pojistoven, jako je VZP, Ergo a jine a rekli mi, ze pokud nemam trvaly pobyt v Cesku a nikdy jsem tady nepracovala, nemam pravo na klasicke pojisteni, v pripade porodu si mam koupit komercni pojisteni na dobu 12 mesicu, ktere v ruznych pojistoven stalo ruzne, treba VZP ma balik pro tehotne a stoji 63 000, potom Ergo ma balik Baby Welcome a ten je za 54 000, Slavia ma za 50 000. Tyhle castky me vydesily. Nemam ted moznost zaplatit takovou sumu. Jeste tam je cekaci lhuta, ktera ma 8 ci 9 mesicu pred porodem, coz ja uz nestiham. Stejne takovou sumu nemam. Byla jsem za pravnickou a ta rekla, ze bohuzel je to tak a mam jeste jednu moznost - rodit bez pojisteni a pak nemocnice mi napise dluh, v ruznych pripadech se to lisi, ale vetsinou pro cizinku mimo EU to je 50 000 - 100 000 v zavislosti na vzniklych komplikaci a prubehu porodu. Tahle varianta je taky desiva. Chci se Vas zeptat, zda je tu nekdo ze statu mimo EU a mel podobnou situaci? Nebo mate nekoho ze znamych, kdo resil porod v Cesku? Premyslela jsem treba rodit v Polsku, logicky by to melo byt levnejsi, ale zatim o tom nic nevim a prijde mi to divna varianta. Dekuju za odpovede a mejte se hezky
@ksyu kazda situace je individualni, rikam to ze skusenosti, zistovala jsem si, jak to meli nekteri lidi, jako jsem ja. V mem pripade to nebylo tak, jak jste to mela vy. S pritelem jsme meli dvoulety vztah a spolecne jsme bydleli. K zadosti jsme prilozili fotky ze spolecne dovolene a pod. a popsali nas pribeh, taky jsme meli vsechni ostatni potrebne dokumenty. Pak nasledoval hodinovy vyslech pro mne a hodinovy vyslech pro manzele (tehdy jeste pritele). Ptali se me na vsechno mozny: jak jsme se seznamili, co studuje, veskere informace o jeho rodine, jake ma sny, na co je alergicky, zda ma tetovani nebo piercingy, jake nemoce prekonal, jak vidime svoji budoucnost, jake ma nedostatky a pod. On mel stejne otazky. Kazdy byl u vyslechu sam a nevedel, co ten druhy rikal. Na vsechno jsme odpovedeli stejne, protoze o sobe toho vime spoustu a mame pevne pouto a duveru. Je to standardni postup pro zisteni, jestli vztah neni fiktivni, tzn, predstirany. Pak nasledovala kontrola doma. Pracovnici policie mohli prijit kdykoliv bez ohlaseni, aby skontrolovat, zda opravdu bydlime spolu. Po dvou mesicich jednoho vecera k nam prisli na navsevu dve mile pani a byli jsme doma, ptali se nas na nejake otazky a kontrolovali, kde spime, kde ma kazdy veci a pod. Taky standart. Pak bylo dlouhe rozhodovani a ma zadost o prechodny (ne trvaly pobyt, co je jednodusi), byla zamitnuta s duvodem, ze nas partnersky vztah sice je opravdovy a dlouhotrvajici, ale nerovna se manzelskemu, protoze nemame doklady, ktere potvrzuji spolecne bydleni po dobu dvou let (tehdy se to da povazovat za vztah obdobny manzelskemu), aj kdyz v zakone to neni nikde striktne dane jako podminka po ziskani toho druhu pobytu s duvodem slouceni rodiny. Bydleli jsme spolu, ale v jednom podnajmu byla smlouva psana na mne, v jinem na manzela, pak jsme se zase stehovali, tam to bylo na obou. Tak jsme podali odvolani pres instituci, ktera sa zabyva pomoci cizincum a cekali jsme rozhodnuti. Za tou dobu jsme se vzali, coz vlastne pozitivnim zpusobem zmenilo situaci a komise pro rozhodovani poslala zadost zase na prvni instanci - na policii, vzhledem k nove udalosti. No a porad se to resi. Trva to od srpna 2015. Manzele jsme 3 mesice. Cekam na prechodny a o trvaly muzu zadat, bylo mi to receno, az po 5 letech prebyvani na uzemi Ceske republiky, procemz rok studia se pocita, jako pul roku.
@svetlanalana,ano,každá situace jiná,vy prostě měli smůlu.Přeji aby konečně dostali přechodný a pak můžete skusit podat žádost na trvalý Možná tentokrát povede
@svetlanalana, a určitě můžete zadat o trvalý dříve než po 5 letech, protože jste rodinný příslušník.Jak to tak bylo řečeno?Jsou zákony kde přesně napsání podmínky.
@svetlanalana hele ja myslim, ze to ditko hodne pomuze....
@ksyu zacinam v tom mit gulas. Rikala mi to pravnicka, ze mam narok na trvaly pobyt po 5 letech prechodneho. Chci, aby se uz doresil ten prechodny a sla jsem pracovat, taky chci vynosit zdrave dite a porodit ho bez statisicovych dluhu.
Jdu se provetrat, na dnes uz asi dost cteni si zakonu a psani mailu. Mejte se hezky! Pekny den
@svetlanalana ,
http://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-cizince...
Povolení k trvalému pobytu rodinného příslušníka občana EU – občana třetí země
Jako občan třetí země, který je rodinným příslušníkem občana EU s trvalým bydlištěm na území ČR, můžete o vydání povolení k trvalému pobytu požádat například po 2 letech nepřetržitého pobytu na území ČR, pokud jste alespoň 1 rok rodinným příslušníkem občana EU.
Podmínky pro vydání povolení k trvalému pobytu
Pro vydání tohoto povolení musíte splnit tyto podmínky:
Musíte být rodinným příslušníkem občana Evropské unie,
2 roky nepřetržitého přechodného pobytu na území ČR, pokud jste nejméně 1 rok rodinným příslušníkem státního občana České republiky, který je na území přihlášen k trvalému pobytu, nebo jste rodinným příslušníkem občana jiného členského státu Evropské unie, kterému bylo vydáno povolení k trvalému pobytu na území,
@svetlanalana, asi taková právnická, na stránkách ministerstva jasně napsáno,jsem dostala to,kamarádka dostala trvalý po 2 letech manželství (přechodný pouze 2 roky)minulý měsíc.Takže to je reálné,hlavně věřit v to.
Pravnicka mi rikala, ze mam zadat o prechodny, ze trvaly mi zamitnou a je to brzo o nej zadat
@chris_n ah ok..
stejne musim rict, ze obdiv. Muj byvaly pritel byl jen z UK - EU a co jsme se nabehali ohledne vyrizeni vsech papiru v CR, to byl slusny masakr. Prvni pro razitko do pasu na Zizkov, pak do skoro az do Kunratic Prah 4, kde nam rekli, ze bez pojisteni VZP pro cizince nas nevezmou, tak zpatky do centra, pobocka VZP, kde nam rekli, ze bez registrace na cizinecky ho nepojistej apod. nejlepsi hlaska na cizinecke, oddeleni pro EU - "anglicky neumime, musite mit prekladatele". Nerada na to vzpominam, trvalo to nekolik mesicu, ale zvladli jsme i zivnostensky list nakonec. Ja dva roky pred tim v anglii jen poslala svuj pas na cizineckou s poplatkem 15 liber a bylo to. Tady v Nemecku jsem sla jen na radnici rict, ze ted tu proste sem...dali mi stempl a bylo. Jentak pro porovnani jak to v jake zemi funguje..
Nastesti uz zmizely fronty na cizinecky, kam se musi kazdy cizinec mimo EU nahlasit do tri dnu od prijezdu - meli tam takove fronty, ze tam cizinci cekali celou noc jak za komancu na poradove cisla, kolikrat se muselo bezet a bojovat. Ne zridka se stavalo, ze lide odchazeli z cizinecke se zlomenou rukou apod. http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1439383...
@svetlanalana to je pribeh jak z filmu zelena karta..🙂
@pandabox obcas komedie, obcas drama. Zivot 🙂
Dobrý večer, s vyřizování přechodných a trvalých pobytů cizinců mám zkušenosti, několik let jsem se tím živila. @ksyu má pravdu (uvádí citaci zakona),na trvalý pobyt máte ve své situaci (rodinný příslušník občana CR) nárok podstatně dřív než po pěti letech, viz zakon. Co se týká pojištění, tak koukněte na pojišťovnu Slavia (cena je cca 19000kc na rok), ale pozor, jestli toto pojištění konci porodem, po porodu byste pak potřebovala nové pojištění. Miminko, jakožto český občan bude v systému veřejného zdravotního pojištění.

@svetlanalana, máte nárok na trvalý pobyt rodinného příslušníka občana EU.Kdy z mate - minimum rok společně bydlení!( ne manželství) a předtím
studentský pobyt.Na cizinecké police vám to jen tak neřeknu.Jsem prošla tím a vím o tom hodne.Jsem taky z Ukr.Budu chtít po vás fotky,přijdu domů a k sousedem.Možná bude výslech.
Možná skusit podat žádost, kdo ví,možná do porodu stihnu to vyřídit.Mně to trvalo 7 mes,ale možná u vás to bude do 30 dnů