Předmanželská smlouva kvůli půjčce na byt. Co teď?
Dobrý den, jdu si pro radu. S přítelem se budeme na konci roku brát, nikdy jsme o předmanželské smlouvě neuvažovali. Já vydělávám hezké peníze, on asi 2x-3x někdy víc, ale jak kdy. Naspořeno něco máme oba, zatím nemáme žádný svůj majetek. Jde o to, že máme možnost nevzit si hypotéku na byt ale půjčit si od jeho táty peníze, kde se sepíše smlouva normálně.. šlo nám jen o úroky. Jeho táta souhlasil, ale pod podmínkou, že budeme mít předmanželskou smlouvu. Chápu, kdyby nám ty peníze chtěl dat.. ale takhle mi z toho bylo úplně divně, když mi to přítel sdělil a najednou jak mu to táta řekl, začal mě do toho tlačit. Nevím vůbec co teď, brala bych to asi jinak, kdybychom se na smlouvě dohodli od začátku a oba, ale takhle se cítím opravdu zle. Jak byste s tím naložily? Ano vím, smlouva chrání oba, ale jde mi teď spíše o princip toho všeho. Co by tou smlouvou vlastně tchán docilil? Já už se v tom i ztrácím..
Splácet budete oba, ale když se rozvedete, tobě nic nezůstane. To je pěkně hnusný.
blbost, nepodepisovat
Tak předmanželské smlouva řeší majetek a peníze nabyté před manželstvím. Píšeš, že nic nemáte, max úspory.
Ten byt tedy chcete kupovat ještě teď než se vezmete? A co by jako tchán v té předmanželské smlouvě chtěl mít? Ošetřené vaše úspory nebo byt? Byt přece můžete koupit už teď jako spoluvlastníci v nějakém podílu...
Jestli budete kupovat být až po svatbě tak stejně spadne do SJM a předmanželska smlouva je zbytečná
Jestli jde tchánovi o "jeho peníze" které by vám půjčil a vy pak spláceli, tak to nevím jak by si to představoval. SJM jde i zúžit, tedy vyjmout třeba část bytu, ale splácet to budete že společného ...Což je pro tebe blbost....
Šla bych za právníkem a hlavně bych se domluvila s partnerem jak si to teda představuje...
Jako takhle si podmiňovat půjčku je docela troufalé... To bych si to radši půjčila v bance 🤷🏼♀️
Smlouvu klidne,ale dej tam sve podminky.Pritel si vzal hypoteku na byt pred svatbou (takze byt nebyl v SJM),ale platilo se to celou dobu ze SJM a ja co?Holej zadek,ze 🙂.
Velmi dobře toto promyslet, poradit se s právníkem, odborníkem na rodinné právo. Jinak si neodpustím poznámku: to, že žena je na MD a nemůže v té chvíli přispívat do rozpočtu, neznamená, že nepřispívá jinak! Pečuje o děti, aby manžel/partner mohl chodit do práce. A jsou to společné děti.

Jeste dodam - kdyz jsme spolu jen chodili a nevyslo nam to staveni na pozemku od manzelove rodiny, protoze delali zlou krev, nakonec jsme koupili kazdy idd 1/2 byt, na ktery nam zase prispeli moje rodice a ti vubec neresili, jak si to mezi sebou osetrime, kdybysme se rozesli, proste memu partnerovi verili nebo jim to bylo jedno a to se svatba jeste ani nerysovala ……