icon

Předmanželská smlouva kvůli půjčce na byt. Co teď?

2. únor 2025

Dobrý den, jdu si pro radu. S přítelem se budeme na konci roku brát, nikdy jsme o předmanželské smlouvě neuvažovali. Já vydělávám hezké peníze, on asi 2x-3x někdy víc, ale jak kdy. Naspořeno něco máme oba, zatím nemáme žádný svůj majetek. Jde o to, že máme možnost nevzit si hypotéku na byt ale půjčit si od jeho táty peníze, kde se sepíše smlouva normálně.. šlo nám jen o úroky. Jeho táta souhlasil, ale pod podmínkou, že budeme mít předmanželskou smlouvu. Chápu, kdyby nám ty peníze chtěl dat.. ale takhle mi z toho bylo úplně divně, když mi to přítel sdělil a najednou jak mu to táta řekl, začal mě do toho tlačit. Nevím vůbec co teď, brala bych to asi jinak, kdybychom se na smlouvě dohodli od začátku a oba, ale takhle se cítím opravdu zle. Jak byste s tím naložily? Ano vím, smlouva chrání oba, ale jde mi teď spíše o princip toho všeho. Co by tou smlouvou vlastně tchán docilil? Já už se v tom i ztrácím..

Strana
z2
martina1317
3. únor 2025

Jeste dodam - kdyz jsme spolu jen chodili a nevyslo nam to staveni na pozemku od manzelove rodiny, protoze delali zlou krev, nakonec jsme koupili kazdy idd 1/2 byt, na ktery nam zase prispeli moje rodice a ti vubec neresili, jak si to mezi sebou osetrime, kdybysme se rozesli, proste memu partnerovi verili nebo jim to bylo jedno a to se svatba jeste ani nerysovala ……

lallaa
3. únor 2025

Splácet budete oba, ale když se rozvedete, tobě nic nezůstane. To je pěkně hnusný.

kytulenka
3. únor 2025

blbost, nepodepisovat

craki
3. únor 2025

Tak předmanželské smlouva řeší majetek a peníze nabyté před manželstvím. Píšeš, že nic nemáte, max úspory.
Ten byt tedy chcete kupovat ještě teď než se vezmete? A co by jako tchán v té předmanželské smlouvě chtěl mít? Ošetřené vaše úspory nebo byt? Byt přece můžete koupit už teď jako spoluvlastníci v nějakém podílu...
Jestli budete kupovat být až po svatbě tak stejně spadne do SJM a předmanželska smlouva je zbytečná

craki
3. únor 2025

Jestli jde tchánovi o "jeho peníze" které by vám půjčil a vy pak spláceli, tak to nevím jak by si to představoval. SJM jde i zúžit, tedy vyjmout třeba část bytu, ale splácet to budete že společného ...Což je pro tebe blbost....
Šla bych za právníkem a hlavně bych se domluvila s partnerem jak si to teda představuje...
Jako takhle si podmiňovat půjčku je docela troufalé... To bych si to radši půjčila v bance 🤷🏼‍♀️

hadruska
3. únor 2025

Smlouvu klidne,ale dej tam sve podminky.Pritel si vzal hypoteku na byt pred svatbou (takze byt nebyl v SJM),ale platilo se to celou dobu ze SJM a ja co?Holej zadek,ze 🙂.

bachovy_esence_poradna
4. únor 2025

Velmi dobře toto promyslet, poradit se s právníkem, odborníkem na rodinné právo. Jinak si neodpustím poznámku: to, že žena je na MD a nemůže v té chvíli přispívat do rozpočtu, neznamená, že nepřispívá jinak! Pečuje o děti, aby manžel/partner mohl chodit do práce. A jsou to společné děti.

Strana
z2