Předschválená hypotéka. Máte někdo zkušenost?

kackac120
6. led 2021

Dobrý den, hledám někoho, kdo tomu trošku rozumí.
Přítel má od banky předschválenou hypotéku.. někdy od srpna. Měli mu ji uvolnit až když banka odkoupí pozemek o který měl přítel zájem. Pozemek se musel vyměřit apod.. a nyní má doložit opět pracovní smlouvu. Ale bohužel měnil práci a ve staré dal výpověď. Smlouvu má zatím na dobu určitou a teprve od 1.1.2021.
Nevíme, jak to tedy bude teď.. pokud mu hypotéku uvolní nebo se všechny ty úřady obíhaly zbytečně a hypotéku nakonec zamítnou.
Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
Děkuji za případné odpovědi.

michaela666
6. led 2021

@kackac120 Řekla bych, že ve zkušebce a ještě se smlouvou na dobu určitou ti nikdo hypotéku nedá. Ty máš smlouvu v práci jak?
Taky máme předschválenou hypotéku, manžel poslední měsíc zkušebky, práci mu na neurčito mají teď po zkušebce prodlužovat a náš poradce říkal, až se ozveme koncem února, podle toho jak to dopadne.

dandaa
6. led 2021

Evidentně predschvaleno neměl a dokládá se příjem za posledních 6m . Jen nechápu pojem až banka odkoupí pozemek?

llluckaaa
6. led 2021

Co znamená "až když banka odkoupí pozemek o který měl přítel zájem?" Co to znamená, že měl hypotéku předschválenou? Že má už podepsanou úvěrovou smlouvu, že už podepsal zástavní smlouvu a čeká se na zápis zástavního práva do katastru, aby mohl čerpat peníze? A nebo nic podepsaného nemá? Pokud nemá podepsanou úvěrovou smlouvu, tak je klidně možné, že mu ji neschválí, protože už nemá pracovní smlouvu na dobu neurčitou a má nižší bonitu. Před uzavřením smluv se dávají nabídky, které mají omezenou platnost. Třeba byly ty konkrétní podmínky nabízené jen do konce prosince a teď ho musí proklepnout znovu, protože nemají aktuální informace.

levandule_k
6. led 2021

No je otázka, co skutečně měl schváleno v srpnu, co podepsal. Tím bych začala.
Ve zkušební době mu nikdo nic nedá. Po zkušební době ano, ne všechny banky akceptují poměr na dobu určitou.
Pozemek si můžeš koupit ty a požádat o hypo pro sebe, ale nevím, jaké máš příjmy.

kackac120
autor
6. led 2021

@llluckaaa úvěrovou smlouvu podepsanou má 🤷pak se pouze řešil ten pozemek, že ho museli nechat vyměřit ještě a oplotit. Šel kvůli tomu na katastrální úřad. Potom by to snad měl doložit do banky, aby banka odkoupila pozemek z té hypotéky, kterou mu schválili a zbytek peněz uvolnili.. dnes mu úřad ve vesnici, ve které chce stavět chtějí opětovnou smlouvu.. a já si právě myslím, že teď uz se s hypotékou může rozloučit kvůli tomu, že ma smlouvu na dobu určitou.. na 12 měsíců. Ale úvěrovou smlouvu už podepisoval. Tak právě nevíme s čím počítat.. ani jeden tomu moc nerozumíme.
Já jsem na mateřské takže příjem mám pouze mateřskou..

llluckaaa
6. led 2021

Já ti ale taky pořád nerozumím. Proč by měla banka odkupovat pozemek? To banky nedělají. Při stavbě se to dělá tak, že podepíšeš úvěrovou smlouvu a současně podepisuješ i zástavní smlouvu (pokud si bereš hypotéku i na kupovanou nemovitost, tak tu zástavní smlouvu podepisuje vlastník). Když je zapsané zástavní právo na katastru, banka uvolňuje čerpání peněz.
Jak se stavbou navyšuje hodnota nemovitosti, dělá se další ocenění a pak se umožní čerpání dalších peněz z hypotéky na stavbu.
Výjimečně banka uvolní peníze ještě před zapsáním práva na katastru, ale pochybuju, že je to váš případ.

dandaa
6. led 2021

@kackac120 ty o tom evidentně moc nevíš. Když už tak pozemek koupil tvůj přítel a ne banka, ta pouze pouští peníze(do úschovy)prodávajícímu na základě kupní smlouvy ,návrhu na vklad vlastnického práva a na zástavní právo .Pochybuji že by někdo ze strany prodávajícího dal cokoliv na katastr aniž by byla smlouva o úschově peněz a podepsaná kupní smlouva. Navíc pokud měl predschvaleno a podepsano ,tak už nikdo nic nezkouma.

kami2262
6. led 2021

@kackac120 Předem se omlouvám za sloh.... Ale jak to tady čtu, tak bych to viděla tak, že pokud máte už podepsanou hypoteční smlouvu, tak banka má na odstoupení od smlouvy myslím 14 dní od podpisu ( je to uvedeno ve smlouvě). Což znamená, že hypotéku jakoby máte a teď řešíte tedy čerpání hypotéky? Aby vám dali peníze?
Naprosto souhlasím s tím, co píšou holky. Banka pozemky neodkupuje, spíš by měl pozemek koupit přítel a doložit bance, že ptoinvestoval dané peníze dle hypoteční smlouvy (vše bude napsané v podmínkách pro čerpání úvěru). Jelikož při schvalování hypotéky nejdříve banka odhadne, jakou cenu bude mít Dana nemovitost po dostaveni, na základě tohoto odhadu vám pak půjčí 80%peněz. Zbylych 20% musíte proincestovat z vlastních peněz (samozřejmě musí být použité na stavbu, např. Koupě pozemku, stavba základové desky,...) ale zase je vše podle podepsané hypoteční smlouvy. Dokud bance nedolozite, že jste těch 20% proinvestovali, tak vám neuvolni peníze, pokud nesplnite podmínky pro čerpání hypotéky dle smlouvy, neuvolni vám peníze.

Napsala jsem ti ještě sz, ať tady moc nespamuji, řešíme teď také uvolnění peněz z hypotéky.