Příjmy cca 25 tisíc, hypotéka a druhé dítě
Ahoj holky, uvazujeme o druhem ditku. S prvnim sem byla na rizikovem tehu. Druhe by jsme chteli aby se narodilo nez prvni bude mit 3roky. Navazala bych tedy na RP. Byl by cca 6111kc. Manzelovi zvedli plat ma kolem 19tic cisteho.
To je 25000kc dohromady.
Mame vlastni pozemek a budeme stavet baracek. Hypo 6000 energie pocitam tak 4000.
V tom pripade zbyva 15tis.
Jidlo nas vyjde kolem 4000. 3500 sem mivala na synovy kasicky,mlicka,prenidavky,pleny,oblecky. (coz mlicko a plenky pomalu vysazujeme a zacina bastit to co my. Takze bych rekla ze na tom ted usetrim, oblecky kupuju jen v akci) A 500 kosmetika mesicne. MHD pro manzela a me 700 dohromady a ja 300 telefon a manzel 900 telefon. To je 9900kc. Zbyva cca 5tis.
Myslite ze si muzeme dovolit druhe ditko? Oblecky po prvnim mam, kocarek, postylku, jidelni zidlicku, tohle vse taky. Mam uz jen 30% sanci na druhe detatko a prijde mi nejlepsi ze kdyz uz tak navazat. Nez abych sla za rok do nove prace, tam musela byt minimalne rok pak otehotnet kdo vi zda by se to zase nesnizilo ta sance. To je dalsi dva roky nic treti byt tehotna a rodila bych ve 30ti.
@coreprincess tak to se máte o dost luxusněji než my. my máme koupelnu, ve které se umýváš se sebezapřením a kuchyni nemáme vůbec. jsme závislí na jejich. vy si můžete juchat a v klidu přemýšlet. my fakt hodně spěcháme, abychom tu nebyli déle než bude nutné 😀
@blahova_andrea tady jidlo stoji kolem 800kc. Ale zase spis chodeji na vychazky a nebo pesi vylety moc se nikam nejezdi a ani jine aktivity tu u nas na vesnici nenabizeji :D
@astyna je mi to jasný. já mít jakéhokoliv jiného chlapa, tak dům nikdy nemám. jiný by ho sám nepostavil a firmu bychom neměli. já se snažím chytat, ale sama bych postavila prd, to je jasný. můj muž je děsně šikovnej, obdivuju ho. to je tolik starostí, počítání (fyzika a matika fakt není můj obor😅), detajlů...mě by se to sesypalo jak domeček z karet. já si pak budu řešit kachličky a závěsty 😅 jako pasiv od firmy, to musí být šílená pálka. když vezmu, že třetina té ceny jde jen na dělníky, na práci...potom materiál za katalogové ceny, pronájem strojů...prostě napálí ti vše. my teda doufáme, že se budeme stěhovat příští léto nejpozději 😅 no jak jsem psala výš...utopisti 😀
@blahova_andrea pracuji ve stavebnictvi, tak si dovolim tak uplne nesouhlasit. Samozrejme, ze stavet svepomoci vyjde o neco levneji, kdyz se pocita jen material versus firma, kde je to i s praci. Nemam iluze, ze jsou vsechny firmy lvalitni, to vazne netvrdim, ale kdyz vidim, jak dopadaji ty o polovinu levnejsi domy svepomoci... tak fakt ne, do toho bych nesla. A pokud chce nekdo pasivni ci nizkoenergeticky dum, tak je to temer utopie.
Tim nechci tvrdit, ze si to taky pokazite, vyjimky se najdou, ale realita byva ponekud cernejsi - znicene zdravi, zhuntovane telo, ztrata spolecneho casu a vysledek casto pochybny. Ale to je na trochu jinou diskuzi, kterou bych sem nerada tahala.
@coreprincess k vám do vesnice nezve školka divadélka, kouzelníky apod.? my teda loni chodili v maloměstě a systém tam byl super. tady se bude platit srpmš a z toho se budou hradit nějaké ty kulturní záležitosti. ale co jsem koukala na nástěnku, tak nabízejí i aj, tanečky, zpěváčky apod...ale ceny teda zatím nevím 😀
No soused postavil dům za 300.000. Víkendy jezdil po okolí a kde se co bouralo, odvážel si zdarma cihly. Střechu má nějakou experimentálku, kdy hledali dobrovolníky. Takže za ni nic neplatil. Základní desku si udělal sám - ani bagr nepotřeboval. Psal si deníček a na konci to vyšlo na tu sumu + nějaké drobné. Ale stavěl to skoro 7 let a chodil do 2 zaměstnání spolu s manželkou. Hypo by mu už nedali, je mu 50 let.
@kacca11 my máme kamarády se stavební firmou a muž je taky skoro z oboru, fakt se nebojím, že by nám dům postavil špatně. s tím nedostatkem času a zhuntovaným tělem je to pravda. ale tak společný máme, jen holt na stavbě 😀 a jestli si huntovat tělo pitím či kouřením, tak to raději na stavbě vlastní budoucnosti. on dokonalej nebude dům ani od firmy. vždycky bude něco špatně, vždy se bude něco rozpadat, bude to ošizené, bude se to reklamovat...kolem mě už stavělo různými způsoby mraky lidí a prostě obojí má své výhody i nevýhody, no. my musíme investovat ten čas, protože víc peněz prostě nemáme 😉
@blahova_andrea tak jestli byste ty penize misto staveni propili a prokourili, tak je fakt lepsi je prostavet.
My holt mame prioruty jinde.
Aspoň si to můžete udělat podle sebe 🙂 tchánovci bydlí v luxusním domě 6+1, s bazénem, sklepy, spížemi, všude, kde se podíváš, protože toho mají hodně a stálo je 3 roky života a to ještě měli přitom 2 děti. A zvládli to. Sice na to tchán nevzpomíná dobře, protože přišel z práce ve 4 hodiny a šel na stavbu do 10 a pak zase spát a do práce. A tak 3 roky. Tchýně bydlela u své tchýně, takže sem tam se ozvaly třecí plochy 😕 . Ale v té době ani pomalu stavební firmy nebyly a oni měli výhodu, že jeho otec měl prostředky na to, aby to mohli postavit svépomocí. Tak to odsýpalo 🙂
@astyna no ty jo, tak už je i na nás moc. to zas máme teda vyšší cíle, požadavky a rozpočet a rozhodně na to nemáme 7 let 😅 zrovna základovku jsme si teda nechali vylít. prostě dojela cisterna s objednaným betonem. tam mi přijde blbost to pytlíkovat v x lidech a míchačkách a honem honem. poměr rychlost, cena, kvalita je dost blbej. pak jsou v plánu myslím až střešní krovy, že doveze a složí firma. uvidíme, jak to půjde a kde uhneme z původních plánů 😀
ale to už jsme na modré střeše a ne modrém koníkovi 😅
@kacca11 my bychom je neprokouřili ani propili. netrpíme ani na jedno.
pro nás je prioritou bydlení na stálo a ne věčné stěhování po podnájmech. samozřejmě nestavíme za peníze, které jsme nestihli propít, ale museli jsme si vzít hypo
@astyna nemůžeme. tolik institucí ti do všeho kecá a vším možným tě omezuje, že z původního snu téměř nic nezbude ☹ ale pořád to bude lepší než ty věčné nájmy a nebo třeba panelákový byt. holt jsme si taky museli vybrat, udělat kompromisy a vybrat priority, nikdy nelze mít vše. my tedy budeme mít "jen" 4kk, žádné podkroví, žádné sklepy...prostě samostatně stojící byteček 😅
no ja nevim, me prijde 15 tisíc na mesic asi i dostatečných ne? Jako ano... kazda jsme tu z jiné vrstvy a bude se muset hodne počítat. Ale jak to delají takové samozivitelky? Ty urcite sami nemají moc....
Ale tady to nikdo za tebe nerozhodne, kazdy ti to bude rikat ze svého pohledu, ale kazdy taky vidí jen svůj zivot, jak on ho zije. Ty musis vdet co a jak. A pockat? ono kde je jistý, ze kdyz pockate, ze to pujde nebo ze pak budou prijmy lepsi?
Já jsem chtěla vždy panelák - jak říkala moje máma - panelák, auto a užívat, neřešit dřevo, kotel, pozemek. OK, ale když za panelák máme dát 2,6 milionu, tak to už fakt jdu do domu, který vyjde na cca 3 miliony a nemusím řešit sousedy 🙂 My máme už firmu vybranou, která vše zařídí - od povolení, výběru pozemku až po stavbu. Protože bydlíme 250 km od domu, potřebujeme komplet servis. Já tam jezdit a něco zařizovat s malým synem nemůžu a partner je skoro furt pryč na služebkách (a bude hůř - bude jezdit i do zahraničí).
Já bych na to neměla nervy, jsem nervák a nemám trpělivost, takže ze mě by měli na úřadech radost 😀
My platíme v Praze pronájem za 14 tisíc, bydlíme v bytě u Kunratického lesa, kde je klid, ale zároveň i je tu bus a školky a už je to za příplatek. Mamka platí v Zábřehu za stejný byt 6500 Kč, protože platí jen zálohy na energie a do fondu oprav, a to má i sklep. To byl taky důvod, proč už nechci být v pronájmu. šíleně se to přeplácí, ale hypo nám nikdo nedá - jsem na rodičáku a přítel ještě studuje + práce na 1/2 úvazku.
Já bych řešila, jestli hypo 6000 měsíčně je reálné, nevím, jak velký si chcete stavět barák, ale ta částka mi přijde strašně nízká. Už máte projekt? Poplatky se rovněž odvíjí nejvíc od toho, jak budete dům vytápět, takže může to být dost, ale nemusí a spíš mi přijdou rovněž nízké. Chcete financovat pouze z hypotéky? Nejsem odborník, ale 100 % hypotéky se nyní již podle mě nedávají. Z čeho chcete dofinancovávat? Jak vyřešíte vybavení? Dle mého názoru je stavba domu s malými dětmi, když jste v podstatě živi jen z jednoho příjmu, velmi náročná. Pokud chcete druhé dítě, počkalala bych při těchto příjmech se stavebním domečku do té doby, dokud nebudeš chodit do práce.
Ja myslim, ze by se to dalo zvladnout. Pokud umis setrit a odrict si vsechno ostatni..
Akorat teda nekoukej na jiny, ze to taky zvladaj, nevis, jaky ty prijmy a vydaje kdo presne ma, cim si privydelava..
Ale zkus si opravdu sama zit treba tri mesice takhle, jak jsi to ted popsala. Dej bokem tech deset tisic jakoby na hypo a energie, dej si ctyri tisice na jidlo, a dej si bokem tech 5tisic, co ti zbyva. S tim, ze na to opravdu nesmis sahnout, protoze pak to mit k dispozici opravdu nebudes. A uvidis, jak vychazis a zda je to realne.
Protoze tech pet, co by vam melo zbyvat, neni moc, kdyz z toho mas pokryvat dalsi vydaje, jako jsou obleceni a boty pro deti, treba kadernici, pojistky, obcas nejake kafe nekde, obleceni a boty pro vas, obcas nejake leky,protoze az ti bude starsi chodit do skolky, tak alespon zpocatku ze skolky dotahne kdejakyho bacila..dal stravne ve skolce, skolkovne..a taky byste meli setrit neco do rezervy, kdyby fakt byl nejaky vypadek prijmu..
Dale to neni jenom hypo na barak...ale clovek uz nevidi dalsi naklady jako je pozemek a jeho uprava, ploty, zahrada, vydlazdeni, terasa, budes potrebovat treba sekacku, nekam uklizet kompost, nejakou dalsi boudu na vsechno toto naradi, budes chtit koupit detem bazenek, piskoviste, klouzacku..
Kde jsou dalsi prilezitosti jako svatky, narozeniny, vanoce...
Na to ani tech pet tisic zbyvat nebude..nehlede na to, ze by meli jit do rezervy..
Dale vybaveni toho domu, nabytek, elektrospotrebice..to vsechno mate?
Jw fandim tomu druhemu diteti...obzvlast pokud mas nejake komplikace. Ale chvili bych pockala,zkusila opravdu par mesicu zit jen s tim malem a uvidis, jak to pujde.
Pokud by to neslo, tak bych i tak sla do druheho ditete, ale odlozila bych stavbu treba o dva roky..zvlast kdyz mate kde byt a mate moznost setrit..
Jinak te ale chapu, taky jsem toto hodne zvazovala. Chci druhe dite, ale budu na ne sama, jakmile nastoupim do prace, budu mit prijem se vsim vsudy taky tech 25tisic. Mam pozemek a zvazovala jsem stavbu domku..ale odstouoila jsem od toho..prave proto, ze se bojim, ze bych neutahla hypo, kdyz budu sama. Pozemek nejspis prodam a koupim bud byt nebo starsi dum...abych si nemusela tolik pujcovat.
@coreprincess pokud máte vlastní pozemek a nějak vás moc netlačí bydlení, tak bych osobně šla do druhého dítěte a výrazně přitlačila na šetření, abych aspoň těch 7-8 tisíc měsíčně ušetřila. Stavbu baráku bych odsunula na příští rok s tím, že bych měla aspoň 100 tisíc rezervu, na kterou by se nesmělo sáhnout, jen v souvislosti se splátkami budoucí hypotéky. Pak bych teprve začala stavět...
@coreprincess Plánujeme také stavět, nicméně nedá mi to... Mohu se zeptat, kolik počítáte, že bude dům stát, kolik podlahová plocha, jaký typ (zděný/dřevostavba) a s kým? Plánujeme dům 5+1, zděný, pozemek také máme a haciendu nechceme, podlahová plocha něco přes 100 metrů... a hypo nám nevychází pod 12 tisíc na 30 let, spíš víc... a to jsou sazby nízko.
Tak ja se pripojim se svoji cerstvou zkusenosti 🙂 Meli jsme taky pozemek za cca 1 mil., vzali si hypoteku a staveli s firmami, jedna nam i vyrizovala povoleni...ale firmy jsme si hledali a najimali sami...no hodne z nich neodvedlo kvalitni praci, i kdyz meli dobre reference, ted ke konci uz se manzel nastval a dost si toho dela sam s tim, ze podelat si to muze taky a ne tak draze :D Nicmene nas rozpocet je cca 2.5mil na dum 5 + 1 a hypoteka pak vychazi kolem 9 000 mesicne...takze tolik pro predstavu. Tech 2.5 je realna castka, za kterou je dum hotov.
@yipee no my name pozemek v hodnote million ten je nas a budeme mit mensi domek 100m2. hypo je na 40let proto je tak nizka 🙂
@78marcela jojo ale oni maji kazdou chvili ty hypoteky na 40let rusit aby si to ne kazdy mohl dovolit 🙂 tak prave toho chceme vyuzit. pry lidi utikaji z bytu ze uz chce kazdy stavet dum tak hypo chteji krouhnout aby to bylo max na 20let a to si jen tak nekdo nebude moct dovolit tak lidi budou zase v bytech v najmech asi.. 🙂
@coreprincess Jj, kdyz mas pozemek svuj, tak se to bere jako ten tvuj vklad do toho a od toho se pak odviji procenta uroku. My mame teda na 30let, s urokem myslim kolem 1.8%, ale daji se sehnat i nizsi...a dobre je, ze nemusis nikde nic dokladovat, proste se jede jen na odhady, takze kdyz napr. postavite hrubou stavbu se strechou a odhad domu je pak treba 2 mil., tak uz vam celou tuto castku uvolni a je jen na vas, do ceho a jak to investujete 🙂 Tak drzim palce se stavbou...my jsme postavili a nastehovali se za pul roku (zdeny dum bez podsklepeni).
@dc2015 tadyten budeme mit http://levnedomy.refi.cz/katalog-levnych-domu_3... ovsem plus cca 500 tis. Takze kolem 2 000 000. mesicni splatku na 40let nam vypocitali na 6042kc energie pocitam cca kolem 4tis. Ted platime zhruba 3350 a nekdy vraceji nekdy 500kc doplacime. A 1000-1500 pojisteni stavby rocne.
@angelinie juju my budeme mit 95m2 a 4plus1 patrovej malej. na 40let za 6042mesicne

@luj89 ja si taky myslim, ze se musi dat