Proč ex přítelkyně nevychází s penězi?
Prosim o názor. Moje ex bydlí se svém bytě, syn 12 let bydlí s ní, ke mně jezdí dle domluvy (zpravidla každý víkend, necháváme to na něm), to samé prázdniny. Protoze jsme nebyli manželé, nemáme žádnou úpravu od soudu. Uz asi 5 let posilam na syna 11 tisic měsíčně, platím další výdaje spojené se školou, rovnátka, bryle, letní tábory, lyže, mobil… nekupuju oblečení a jídlo, když je u matky a neplatím kroužky (dva). Přesto po mně chce stále víc a víc peněz, že s penězi nevychází. Samozrejme nechci, aby synovi něco chybělo. Ale kde je strop ? Ex chodí do práce s příjmem cca 30 tisíc. Jsou náklady na syna v době, kdy je u matky, skutečně tak vysoké ? Nechci žádné problémy, chci zdravou hranici.
Ja mam 12letou dceru, alimenty nemam, mam 30 čistého. Dcera hraje tenis (2tis měsíčně), fintí se, ma brýle i čočky, to jsou asi tak pro me nejvyšší náklady. Výhodou je, ze mam vlastni byt a auto bez úvěru, takze z toho vyžijeme úplně krasne. Ex žije v podnájmu? Z jejich 41tis měsíčně bych mela ročně uspořených 120 tisíc na sporáku
@anonym_autor takže má pro dva 50tis? Záleží na tom, jestli dá za bydlení 10 nebo 20, jaké má další větší náklady, auto, úvěry, pojistky atp. A hlavně zálezí na tom, kolik bereš ty, jestli 50 nebo 100, že.
@anonym_autor takže má pro dva 50tis? Záleží na tom, jestli dá za bydlení 10 nebo 20, jaké má další větší náklady, auto, úvěry, pojistky atp. A hlavně zálezí na tom, kolik bereš ty, jestli 50 nebo 100, že.
A me to teda prijde velka vycuranost od ni. Jako z 11.K, z toho i synovi muze sporit. Myslim, ze vi, ze das tak toho vyuziva.
@lv Ja ti nevim, ale to jestli plati najem a nema na nej a mysli si, ze ex ji bude dotovat v podobe alimentu pro dite, je spatne. Pokud nema na zivot, musi se uskromnit, ale radeji bude odirat chlapa.
To, že neumí hospodařit s penězi, není tvůj problém. Tak si všechno dokládejte, zapisujte si, kolik peněz poslal a na co přesně se použily. Tohle nemá jak obejít, ke všemu přece existují doklady o platbách.
@anonym_autor mám stejně starého syna a mám ho v péči, ex. posílá 3500kč výživné (dle domluvy, nemáme to soudně), ale zase vždycky dá půlku na kroužky, platí mu paušál, koupí mu boty a věci co potřebuje. Ale zase já platím pojistku, obědy do školy a kapesné ať už do školy nebo když jde ven a jídlo, no na všem se nějak domluvíme... Záleží kolik platí za bydlení, u nás se pohybuje od 20-25tis. ( my jsme na to dva s přítelem, tak že my vyžijeme v pohodě) , ale jestli ex přítelkyně platí třeba 30tis. tak to je o fous.
Píšeš, že byt je ex, teď ještě doplňující otázka, má na ten byt hypotéku?
Jako obecně se s tím vyjít dá, ale konktrétně to chce vidět její náklady.
Pak je otázka, kolik vyděláváš ty. Dítě má právo na životní úroveň svého otce, a také je možné, že se z tebe ex snaží vytřískat maximum, protože to jde.
Si spočítej kolik se dává výživné z tvého platu, navíc platíš další náklady... Na internetu jsou kalkulačky ohledně výživného.
Asi bych navrhla, ať si sepíše měsíční náklady na syna, aby bylo jasně vidět, na co peníze skutečně jdou. Ty si klidně sepiš i své výdaje, pokud kromě alimentů ještě něco platíš. Pak bude mnohem jednodušší si to porovnat. Otázkou je, jestli ty peníze opravdu potřebuje na syna, nebo spíš na své vlastní výdaje a životní standard.
Jen si ověř, jestli ty peníze opravdu chce pro dítě, nebo spíš pro sebe. Mám pocit, že jinak to nikdy nebude mít konce.
Tak to, jestli svému synovi danými financemi zajišťuješ životní úroveň odpovídající té tvé, víš jen ty, my tu tvé výplatnice/daňové přiznání a souhrn nezbytných nákladů nevidíme.
Každopádně si dovolím poukázat na fakt, že soudem určené výživné se neomezuje na sezdané rodiče, takže když ti současný stav nevyhovuje, můžeš si podat návrh k soudu, aby ti ten určil, kolik máš platit.

Zeptej se svojí ex, proč nevychází, tady se neptej. My nevíme, jaké má náklady na bydlení, na dojíždění do práce, jaké má syn kroužky, nevíme vůbec nic. Co by mně bohatě stačilo a ještě bych ušetřila, může být pro ni málo. Je třeba si s ní rozumně promluvit a zjistit důvod, to za tebe nikdo neudělá.