Půjčka na pokrytí výdajů při rodičovské dovolené?
Holky, otázka viz nadpis....
Mám dvě děti, skoro 22m a skoro 6m. Na rodicaku budu do 3 let věku mladšího dítěte, nemám je kam dát dříve, budu rada, když je vůbec vezmou do školky, prarodiče hlídat nemůžou, nějaké dětské skupinky nebo jiné instituce hlídací = na to finance nejsou. Rodicak teď bude poloviční než s prvním dítětem a skoro třetinový oproti MD...
Jde o přežití těch 2,5let.... Já bych nějakou brigádu mohla mít tak leda doma od 20-24hod a ještě s přestávkama na kojení 🙈 což asi neexistuje...
Velké výdaje jsou hypotéka a alimenty - což nejde změnit, další věc je jídlo. Jime hodně, ale vaříme doma, žádné restaurace, jen prostě je drahota a máme spotřebu ... Teď nám zbydou na jídlo tak 4tisice na měsíc ..
Tak už přišel manžel s nápadem půjčky, ale mě se to zdá jako z bláta do louže....kvůli 2,5 letem.... Nicméně se toho opravdu bojím a nevím, jestli to zvládneme.
Rezervu máme, ale ne úplně velkou....
Ani asi nevím, jakou hledám radu...
Děkuji 🙏
@klokanka31 to jako skutečně je "nespravedlivý", že bude muset zabojovat ona - tam by mi ale přišlo víc "fér" najít si teda právníka a žádat o to snížení alimentů. Lidsky by se mi do toho nechtělo, ale z hlediska spravedlnosti pokud uvažují o půjčkách na jídlo, tak pak by mi přišlo že to je oblast, kde může ke snížení dojít... njn, to je asi život no...
@klokanka31 Chápu jak to myslíš, ale ty děti nemůžou za to, že si tatínek pořídil druhou rodinu. Alimenty jsou to vysoké, ale ony na ně mají nárok. Čistě teoreticky - možná ex zůstala s dětmi sama a musí se sakra otáčet, aby je uživila. Takže alimenty pro ni můžou být sakra důležitou částkou do rozpočtu.
Zakladatelka věděla, že si bere chlapa s minulostí a závazky. Přikláním se k brigádě za pár měsíců, i kdybys měla chodit jen o víkendech, tak to pár tisícovek hodí.
@ai30 chápu ... No já chtěla být doma jen do těch 3 let tak či tak, místo mi nikdo nepodrzi...
Ale rozumím ....
To se ještě budu muset zbavit strachu dát své dítě cizímu člověku na hlídání 😂🙈
Tak jestli sestimesicnimu nakupujes boty, tak to mame hned jeden zbytecny vydaj....
Manžel pracuje i o víkendech? Chápu, že nechceš děti nechat s někým cizím ( zvlášť to mladší), ale nedalo by se zorganizovat střídání u dětí? Já bych dvouleťačku taky s cizím zatím nenechala. V době kdy pracuju je s tatínkem a to mi dost psychicky pomohlo se srovnat s tím, že od ní odcházím do práce.
@michaela666 nepracuje, upřímně, manžel má nějaké hodiny přes den volné, ale není schopný pod vlivem léků ráno vstanout dřív, natož aby sel na brigádu. Jo, taky moje chyba si ho vzít. Ale jak už bylo řečeno - stalo se, nevrátím to
A byl by schopný se postarat o děti a do práce bys šla o víkendu ty? Za pár měsíců, až mladší nebude kojený. Do té doby bys čerpala z úspor. I kdyby odpolední směna někde v obchodě, výpomoc v restauraci nebo úklidy.
Manželství je i o tom, že když jeden nemůže, postará se ten druhý. Brala sis ho z lásky a nad tímhle nepřemýšlela. To se dá pochopit, ne každý kalkuluje na x let dopředu. Teď se z toho musíte společnými silami dostat. 🍀
chapu, ze je situace neprijemna, ale "chudobu", jak uvadis si predstavuju jinak - barak byt na hypo, celkem slusna rezerva atd. nezbyde nez bud navysit prijmy, ci osekat vydaje, jine reseni proste neni, ale lide, co ziji v chodobe opravdu zadne rezervy, kde brat nemaji. Jde o docasny stav, bude lip, na rodicaku nebudes vecne ;)
@michaela666 Mě by zajímalo, kdyby se na něj zakladatelka vybodla,jestli by její děti měly taky takové alimenty.
@moudivlacek rozumím, špatné slovo 👍
@michaela666 no, teď ne, časem by schopný musel být
@klokanka31 musel by, soud by určil, musel by prodat dům.....
Hele, sorry jako, ale jestli hodnotíš manžela špatně kvůli tomu, že je nemocný, tak to jsi teda moc morálky nepobrala. Že sis ho neměla brát... Tak snad má nějaké zásadní kvality, kvůli kterým sis ho vzala a založila rodinu, ne? Můj manžel před 2 lety vážně onemocněl, akorát jsem končila šestinedělí s nejmladší. První měsíc byl takový, že jsme nevěděli, zda to vůbec přežije. Půl roku byl v neschopnosti a rodinu jsem plně živila já, a to těch dětí mám podstatně víc, než Ty. A já bych teda manžela neodkopla jen kvůli tomu, že je nemocný. Trochu se nad sebou zamysli, jak uvažuješ.
@somalicats je to složitější, ale to je asi osobní, nicméně ho nechci opouštět "kvůli nemoci"
@zuzineckah psala, že nemá kam dát děti, tak žehlení si vezme domů, ale úklid cizýho bytu už ne, děti jsou malé, to je nejspíš ráda, když si zvládne uklidit u sebe doma a kojí.
Zkus se podívat, jestli by někdo v okolí nepotřeboval úklid. Tam si můžeš brát deti s sebou.
Dělá manžel i o víkendech? Nebo přes týden každý pracovní den? A malá bez kojení už by nějak zvládla třeba odstříkané mléko nebo příkrm? Manžel by mohl pár hodin pohlídat přes týden? Můj dotaz směřuje tam, že moje švagrová pracuje v Action řetězci, jestli teda vůbec ho máte v lokalitě a i brigádníci tam mají pěkné peníze, sedí pár hodin třeba jen za kasou a výhoda je, že si sama plánujete směny nebo čas, který můžete odpracovat.
@22hanah já to chápu, proto jsem zmínila to žehleni. Nicméně pokud je situace taková, ze zvažují půjčku (což je kardinální blbost), tak si holt bude muset hodně šáhnout do svého už tak omezeného komfortu. A když nemůže manžel, tak bude muset ona.
@klokanka31 prosim te, pani chce pomoci, a ne slyset moralisticke pindy, kdyz neporadis, tak nic nepis, prosim te
@misulka84 A cos poradila ty? Já řekla co si myslím - ať se stará chlap. To nejsou pindy ale normální rada 😉
@klokanka31 Není to normální rada, vzhledem k tomu, že sama autorka píše, že je chlap nemocný a větší zátěž už nedá.
No, tak za mě jsou tady dvě věci. Ty ses prostě rozhodla, že budeš s dětmi doma 3r, což je luxus, který si prostě nemůžete dovolit a vítej ve světě samozivitelek (zmínila jsi, že by ses taky mohla rozvést a bylo by vymalováno) - ty doma bez práce fakt tři roky nebývají. Takže se hned přepni, že budeš doma roky maximálně dva a už teď rozhazuj sítě, abys měla děti kam dát a nevěřím tomu, že bys něco nenašla, aby se ti to alespoň trochu finančně nevyplatilo. Tím si i navýšíš rodičák. A za druhé, místo abys byla s dětmi každý druhý víkend u rodičů a tam koukala na TV nebo co tam děláš. Tak prostě každý druhý víkend budou dětí minimálně přes den u rodičů sami a ty půjdeš na brigádu. I půlroční , která ale bude čím dál tím starší, zvládne být přes den 8hodin bez kojení A hned máme o skoro desítku měsíčně víc 😉. Jako ve vaší situaci není prostě možné mít všechno. Je nutné dělat kompromisy.
@mydlova protože se jim spočívají příjmy … pokud platí 18tisic hypotéku, 12 tisíc alimenty jen to mas 30 čistého (tzn cca 40hrubeho).. plus energie … a určitě další výdaje… takže manžel bude mít prijem celkem pěkný (ze jsou velké výdaje je věc druhá) … takže predpokladam se nevlezou do “tabulek” na přídavky … ale teda necerpam nic… a ani nejsem z oboru.. ale predpokladam bude kamen úrazu tam
Cim více píšeš tak jde vidět jak si zla a závisti a ženská. To je hnus.k práci se bojíš přičuchnout a jen si stežuješ. První si uděláš děti s chlápek kterého odtáhneš od rodiny a pak si stězujes že je starý.
@bara88 no prosím!?!? Řekla jsem že jsem někoho odtáhla od rodiny? Ty víš, kdy a proč se můj muž rozváděl? Jak že se bojím práce, před mateřskou jsem měla práce dvě. Jediné co, tak uznávám naivitu, netušila jsem, co přinese rodicak.
Tak psala si že kdyby nebyl s tebou tak by byl asi pořád s bývalou. Takže si ho od rodiny dotáhla a několikrát si zopakovala že sis asi špatně vybrala protože je starý
@bara88 to jsem psala že NAPŘÍKLAD by byl s ex. Rozvedli se asi 5 let předtím než jsme se poznali
Ale děkuju za radu 👍