icon

Půjčka na pokrytí výdajů při rodičovské dovolené?

21. bře 2023

Holky, otázka viz nadpis....
Mám dvě děti, skoro 22m a skoro 6m. Na rodicaku budu do 3 let věku mladšího dítěte, nemám je kam dát dříve, budu rada, když je vůbec vezmou do školky, prarodiče hlídat nemůžou, nějaké dětské skupinky nebo jiné instituce hlídací = na to finance nejsou. Rodicak teď bude poloviční než s prvním dítětem a skoro třetinový oproti MD...
Jde o přežití těch 2,5let.... Já bych nějakou brigádu mohla mít tak leda doma od 20-24hod a ještě s přestávkama na kojení 🙈 což asi neexistuje...
Velké výdaje jsou hypotéka a alimenty - což nejde změnit, další věc je jídlo. Jime hodně, ale vaříme doma, žádné restaurace, jen prostě je drahota a máme spotřebu ... Teď nám zbydou na jídlo tak 4tisice na měsíc ..
Tak už přišel manžel s nápadem půjčky, ale mě se to zdá jako z bláta do louže....kvůli 2,5 letem.... Nicméně se toho opravdu bojím a nevím, jestli to zvládneme.
Rezervu máme, ale ne úplně velkou....
Ani asi nevím, jakou hledám radu...
Děkuji 🙏

Strana
z7
j.a.n.i
21. bře 2023

No, ja tedy nevim, ale za vasi situace proste holt nemůžeš byt 3 roky doma... Detske skupiny nejsou zas tak drahe, takze bych navysila rodicak a pocitala s tim, ze od nejakeho roku a pul az dvou let pujde mladší do detske skupiny a ty do prace, za skupinu das cca 5000,-, takže rozhodně budes v plusu.

aarriel
21. bře 2023

@fire85 hypoteku a jeste 100 tis. rezervu 🤦 co by za to jiny lidi dali....

aarriel
21. bře 2023

@lennus muzu poprosit o ty tipy na brigosku? 🙏

nellinka123
21. bře 2023

Rezerva 100 000,- o které jsi psala, mně tedy nepřijde vůbec špatná. Občas bych do ní sahla, když vezmeš v průměru 2000,- / měsíc z rezervy, tak vám bude pořád zůstávat. Zapisujte si celý měsíc výdaje, ale poctivě naprosto vše a uvidíš, kde byste mohli zase další měsíc ušetřit.
Věci pro děti kupuj jen bazarové, kolikrát se dá sehnat téměř nové oblečení za 1/3 ceny. To samé zase věci po dětech dávej také takto pryč. Až budou mít děti svátek/narozeniny, tak řekni babičkám a dědečkům, ať zbytečně nekupují blbosti a raději ať vám dají pro děti peníze, koupíš jim za to např. nové boty. Takto malé děti stejně nejvíce potěší nějaká maličkost 😉

hanka_12345
Autor odpověď smazal
hanka_12345
21. bře 2023

Co znamená....
Rodicak teď bude poloviční než s prvním dítětem a skoro třetinový oproti MD...
Jakto poloviční?

hanka_12345
21. bře 2023

@prejeta_zaba nebo ať vás víc podporují rodice🤣🤣🤣no ty jsi dobra🤣

antoinet
21. bře 2023

Máte někoho blízkého, kdo je chytrý, ideálně vidí do financí, ale nemyslím cizího finančního poradce, spíš někoho, komu důvěřuješ a umí hospodařit?
Myslím, že to chce revizi všech příjmů a výdajů a mít plán na příští alespoň měsíce. Lidi, co se plácají ve finančních problémech, většinou dělají nějaké chyby, které sami nevidí.
Kdyby bylo opravdu nejhůř, je lepší vyměnit bydlení za levnější než si brát půjčku.

levandulovy_caj
21. bře 2023

@hanka_12345 tak asi první rodičák byl vybrán rychleji...

klokanka31
21. bře 2023

Já nechápu jedno. Tady se radí ať si zakladatelka najde brigádu, ale je to chlap co má víc dětí, tak ať se snaží v první řadě on ne?

hanka_12345
21. bře 2023

@exbordelar to je sice pravda ale zase to je logicky že se vše aspoň 1x ročně zdraží,ne-li vicekrat.... to by jsme musela žít v tom, že se 18 let nic nezdražší. Než dítě výletní z hnizda

bramarfi
21. bře 2023

@klokanka31 Ale zakladatelka píše, že muž pracuje hodně, vrací se večer, navíc má zdravotní problémy. Přece zase nejde chlapa uštvat. Na řešení se musí podílet oba.

niski
21. bře 2023

pokud máte zahradu, můžeš i něco vypěstovat nebo mít třeba 3 slepičky na vajíčka ..., v sezoně nakoupit levnou zeleninu a ovoce a zpracovat do zásoby, naučit se péct vlastní pečivo, na jídle se dá ušetřit nejen levnějšími nákupy ...

levandule_k
21. bře 2023

@hanka_12345 Nebudem si nalhávat, mezigenerační výpomoc je běžná, akorát ti nikdo nepřizná, že ho dotují rodiče, nebo že mu dali třetinu peněz na koupi nemovitosti a zbytek má na hypotéku.

hanka_12345
21. bře 2023

@levandule_k to samozřejmě spíš mě pobavilo to řešení.. hned od obou strelit "no tak ať tě podporují víc rodice" ...já myslím že od toho nejsou

klokanka31
21. bře 2023

@bramarfi Pokud má vážný zdravotní problémy tak si měl rozmyslet další děti 🤷‍♀️

bramarfi
21. bře 2023

@klokanka31 No, nechci se opakovat, ale jak na řešení problémů jsou dva, tak i na početí dítěte jsou dva.

levandule_k
21. bře 2023

@hanka_12345 Nejsou, ale já bych šla s prosíkem k rodičům, kdybych byla takhle v háji s tím, že jim to budu splácet.

klokanka31
21. bře 2023

@bramarfi Ale mě přijde že ten chlap je mrtě nezodpovědný. Minimálně 4 děti, neuživí rodinu, ještě se chce namočit do dluhů 🤦‍♀️

mydlova
21. bře 2023

@fire85 proč by nemohla dostat přídavky na dite když má hypotéku?! Taky nikdo zkoumá , ze lidi bydlí v 130m2 nájemech a cely příspěvek na bydlení jim toto luxusní bydlení zaplatí 👍 proč 2 osoby bydlí v bytech 4+1 a chodí si pro dávky?

bramarfi
21. bře 2023

@klokanka31 ty dluhy jsou nesmysl a sek, uznávám, ale ty dvě maličké deti nebyly jen a pouze jeho rozhodnutí. A o dětech z předchozího vztahu zakladatelka taky věděla...

somalicats
21. bře 2023

@klokanka31 Víš, co se říká - kdyby byly v p*deli ryby, nebyly by potřeba rybníky. Ty furt jenom moralizuješ, ale to by mělo jediný smysl ve chvíli, kdy by tohle byla diskuse o plánování rodičovství s takovým chlapem. Tohle je ale situace, kdy ty děti už jsou na světě, chlap má zdravotní omezení (to si taky představuješ jak Hurvajz válku, že chlap pomaže do další práce, když objektivně nemůže).

autor
21. bře 2023

Holky, děkuju. Ano, nenapadlo mě před svatbou přemýšlet, že není vhodné, aby měl manžel další dvě děti, o tom že má hypotéku a alimenty, a že má léky a věk, čímž pádem si nenajde další práci a o tom, že na rodicaku bude "bída"....

Oblečení kupuju i dětem i sobě na bazaru odjakživa, výdaje mám sepsané - na jídle musíme šetřit, tam je kde, plus skrkam veškeré výdaje navíc - investice do zahrádky a okolí domu, výlet, nové regály v komoře - prostě nebude nic navíc. To je jasné. To jídlo si můžu rozepsat podrobněji abych více věděla, to je pravda.
Rodiče pomáhají tím, že u nich trávím s detmi každých 14dnu víkend - takže mě v tu dobu vyloženě živí a ještě si odvezu porci jídla domu....

Spíš se v tom placam, že mám strach, že jsem si nemyslela, že ve 2 letech odložim děti do ústavu a půjdu dřít, protože jsem si zvolila manžela a život jaký jsem zvolila....

autor
21. bře 2023

@aarriel rezerva je takto - 80tis je zbytek vypláceného rodicaku na starsiho

michaela666
21. bře 2023

@klokanka31 Ty to bereš ze svého pohledu ženy v domácnosti/ na rodičáku. Jsi zvyklá, že chlap se o všechno finančně postará sám. Tak to úplně běžně nefunguje. Partneři jsou dva, rodiče jsou oba, musí se postarat společně. Podle toho co zakladatelka píše je chlap v práci prakticky pořád, další brigáda už by z ní brzo udělala vdovu.

janule0123
21. bře 2023

@hanka_12345 protože první dite má 22 měsíců … minus matererska… minus 6mesicu mladsi dite … takže byla na rodicaku chvilku a predpokladam ho měla tomu uzpůsobeny 😃teď plánuje na RP 2,5roku… takže budou peníze na měsíc někde jinde 😎

jahodi
21. bře 2023

hele, já mám z mojí rodiny model že ústavy jsou fuj. Moje mamka byla v domácnosti opravdu dlouho dlouho.. A nakonec jsem od 14m malé samoživotelka. A jako jo mám to jednodušší v tom, že dcera miluje kolektiv (že tam může nějaké partě dělat velitelku 😀 ) odmala. jak jsem psala, dcera šla ve dvou letech do školky na dvě dopoledne, od 3 let už naplno 5 dní do odpoledne. Moje rodina, mí sourozenci takovýto model neuznávají, ale já když to vidím, tak fakt nemám pocit, že by to ty děti nějak zabilo. Naopak, zabaví se. Ve školce měli třeba akvárko, morče. Jak jsem šťastná, že nemusím domácí mazlíčky tahat ještě domů (zvířata miluju a máme kočku, ale povinnosti by šly za mnou, tak díky, další zvíře ne). V pěti letech si pochvalovala, že už nemusejí ve školce spát po o. A teď chodí do družiny - díky mému tvrdému pracovnímu úsilí v předchozích letech jen do odpolední... A já za sebe prostě vím, že je super, že se zabaví a nemusím něco vymýšlet já. Jo, moje představy o životě byly dřív opravdu diametrálně jiné - velká rodina, domácí škola (dneska vím že bych to vydržela možná tak týden, stačí že pro dceru není první třída zrovna levou zadní a první půlrok byl dost o každodenním řvaní na sebe 😖) , ale na druhou stranu mně hodně vyhovuje pocit, že se živím sama a bez práce být jen doma bych si už asi opravdu neuměla představit... Jo, asi z toho co píšeš, bude pro tebe nejtěžší se smířit s tím, že skutečnost bude jiná od původní představy... v tom jsem to měla "lehčí", stala jsem se samoživitelkou a bojuj jak můžeš... Ale to dáš. Pokud se s chlapem nehádáte a tak, tak zkus prostě popřemýšlet co bys mohla třeba do půlroka dělat a začni na tom makat už teď. Vem to jako výzvu, bojovku

klokanka31
21. bře 2023

@michaela666 To sice chápu, ale jako nespravedlnost beru že na předešlý děti platí alimenty 12 tisíc, a zakladatelka teď bude muset bojovat aby utáhla svou rodinu se svými dětmi.

autor
21. bře 2023

@lennus můžu taky poprosit o tipy? Mám napsat sz?

ai30
21. bře 2023

Souhlasim. Tady se to nesmi rikat, protoze se na dani do ustavu kouka stejne jako bys to dite hodila ze skaly, ale ziju v zemi, kde je rodicovska rok, moje obe deti byly od 15mesicu v jeslich a neda se rict, ze by je to nejak negativne poznamenalo. Chapu, ze v Cesku je materska 6 let klasika, kdyz ma clovek tu predstavu, tak se z ni tezko upousti, ale pro deti je to proste ok tak i tak, ver mi. A dokonce bych rekla, ze je lepsi pro ne hrat si par dni ve skupine s dalsimi detmi, nez byt doma s mamou, ktera se trapi tim, kde vezme penize na jidlo, nebo se plnou parou riti do dlouhove pasti.
Je uplne zbytecne resit, kde se stala chyba, ty deti uz asi do babyboxu nenacpete, tak musite jen najit reseni, ktere bude ok pro vsechny. A pokud to znamena byt doma jen ctyri roky misto sesti, tak je to porad v rovine velmi luxusniho problemu.

Strana
z7