icon

Půjčka na pokrytí výdajů při rodičovské dovolené?

21. bře 2023

Holky, otázka viz nadpis....
Mám dvě děti, skoro 22m a skoro 6m. Na rodicaku budu do 3 let věku mladšího dítěte, nemám je kam dát dříve, budu rada, když je vůbec vezmou do školky, prarodiče hlídat nemůžou, nějaké dětské skupinky nebo jiné instituce hlídací = na to finance nejsou. Rodicak teď bude poloviční než s prvním dítětem a skoro třetinový oproti MD...
Jde o přežití těch 2,5let.... Já bych nějakou brigádu mohla mít tak leda doma od 20-24hod a ještě s přestávkama na kojení 🙈 což asi neexistuje...
Velké výdaje jsou hypotéka a alimenty - což nejde změnit, další věc je jídlo. Jime hodně, ale vaříme doma, žádné restaurace, jen prostě je drahota a máme spotřebu ... Teď nám zbydou na jídlo tak 4tisice na měsíc ..
Tak už přišel manžel s nápadem půjčky, ale mě se to zdá jako z bláta do louže....kvůli 2,5 letem.... Nicméně se toho opravdu bojím a nevím, jestli to zvládneme.
Rezervu máme, ale ne úplně velkou....
Ani asi nevím, jakou hledám radu...
Děkuji 🙏

Strana
z7
prejeta_zaba
21. bře 2023

Však kojit co 2 hodiny nebudeš věčně. Teď pár měsíců přežijete, třeba sáhněte do rezervy nebo ať vás víc podporují rodiče. Jde o nějaké 3-4 měsíce. 🤷‍♀️ A kolem toho roku mladšího dítěte už to bude vypadat zase jinak, jestli by se našlo hlídání v rodině, můžeš chodit na brigády na odpoledne, třeba uklízet kancly nebo přes víkendy třeba někam za pokladnu a vystřídat se s manželem.

lovemusicsun
21. bře 2023

Půjčku ne, to je fakt až krajní řešení a do budoucna cesta do pekel.
Možná zkusit napsat zhruba příjmy a výdaje po položkách. Většinou se najde něco co se dá ještě osekat (televize, telefony, pojištění atp). Zkusila bych ty přídavky, zavolat na sociálku a zeptat se na co byste mohli mít nárok. Tu hypotéku bych take kdyžtak zkusila v bance projednat. Zkusila bych se domluvit s rodiči, nemusí to být třeba velká půjčka.. Brigádu bych nezahazovala, takový úklid v herně nebo ve školce je paráda. Děti tam většinou můžou a ještě je to pro ně zábava. Na doma těch prací tolik není, ale nějaké to žehlení nebo úklid u někoho doma by se možná našel. Nebo roznos letáků, to je taky celkem oblíbené u matek na RD. Některé dětské skupiny nejsou drahé, tak možná za rok by to bylo řešení pro děti a Vy byste mohla někam na brigádu. Také záleží co umíte, pokud třeba vládnete angličtinou, tak doučování by také šlo.
Nezávidím Vám to, přeji Vám ať to vyřešíte.

mysh_me
21. bře 2023

Vsak nemusis byt doma tech 2,5 roku bez prijmu. Ja vim, ze ted to vypada blbe - prechazis z ppm na rp, takze rapidni pokles, a dite na tobe jeste hodne zavisle, tak nevidis vychodisko. Ale ono to dite uz za pul roku nebude nonstop na prsu, za rok bude jist prakticky normalni stravu a behat a nebude problem najit si brigadu treba na vikendy 👍 pokud nemuze jit na brigadu manzel, tak holt bude o vikendu s detmi on a ty muzes jit neco privydat do rozpoctu. Az deti povyrostou muzes najit nejaky hlidani/skupinku a jit krome vikendu do te prace i 1-2 dny v tydnu treba…
A pokud mate tu nasetrenou rezervu, jak pises, tak to mi prijde na preklenuti toho nejhorsiho obdobi dostatecne - ne ze byste to meli hned rozhazet, ale proste kdyz nevyjde na konci mesice na nakup, tak pro nejakou tu tisicovku sahnete… vsak na to rezerva je. Az skonci rodicak a budete mit zase dva prijmy, tak rezervu zase nasetrite 😉

irmamala
21. bře 2023

Já jsem na podzim odešla od manžela a vzala jsem si kreditku, protože mi nešlo vyjít. Je fakt, že jsem se ještě pořád nenaučila šetřit a uskromnit se, rezervy kde by to šlo, jsou pořád veliké. Vždycky jí z výplaty splatím, ale pak na konci měsíce do ní stejně zase šáhnu, táhne se to se mnou jak smrad a teď mě to fakt štve. Peníze se rozfofrují hned. Takže si myslím, že když si teď půjčíte, že Vám to stejně ty dva roky nevydrží a budete tam, kde jste, navíc s dluhem. Já bych teda v tomhle byla naštvaná na manžela a hnala bych jeho, ať si najde další práci. Dospělý chlap, živitel rodiny, by měl uvážit, jestli má na to uživit další dvě děti. Můj ex, když mě žádal o ruku a chtěl dítě, tak se bil do prsou, jak se o všechno postará a nakonec jsem půl roku po porodu mazala zpět do práce, protože to jaksi nezvládnul. A myslím, že to zasadilo první hřebíček do rakve našeho manželství.

klokanka31
21. bře 2023

4000 na jídlo měsíčně? To se dá? Jinak půjčky jsou cesta do pekel, nechápu jak tak někdo chce žít. Ať si tvůj chlap najde lépe placenou práci/brigádu/přesčasy.

skarol
21. bře 2023

Všechno, z čeho děti odrostou dávej okamžitě na bazar, mně to vždycky hodilo pár stovek měsíčně (přebalovací pult, hrazdička, oblečky...). Dbát na to, aby se nevyhazovalo jídlo, tam to podle mě lítá opravdu hodně. Psát si příjmy a výdaje, spotřebu elektřiny i vody, zamyslet se, jestli někde něco neutíká. Nekupovat moc hračky a nesmysly. Tady prostě těžko radit, nevím, jaky máte životní styl. Půjčkou to rozhodně řešit nelze, není to dobrý nápad.

exbordelar
21. bře 2023

Jestli mate ted sestimesicni mimco, tak jste jej pocali tesne pred valkou a tim brutalnim zdrazovanim, vid? Hele situace je jaka je. Naprosto se ztotoznuji s prispevkem @mysh_me . Plus co mohu doporucit: opravdu si sepsat veskere vydaje a vyskrtat vsechny zbytnosti. Na jidle se da take hodne usetrit. Ja nakupuji online s tydennim planem, co budu varit, co deti budou svacit a tak a podle toho jedu. Dam si limit a pokud se do nej nevlezu, vyhazuji z kosiku zbytne veci. Virtualne je to v pohode, v kamennem obchode to je trapne 😅
No a pokud budete potrebovat vetsi vydaje, tak holt budes muset nejak vydelat. Zamysli se, v cem jsi dobra, co ti jde a co umis. A co bys mohla nabidnout. Ty nejuzasnejsi veci clovek prave vymysli v zivotni krizi ☝🏼 Ber to jako prilezitost to zurocit. Ver mi, vim, o cem mluvim 😉 preji hodne stesti a sil!

klokanka31
21. bře 2023

A nic ve zlým, ale co si tvůj chlap myslel? Naseká si děti bez rozmyslu jak je potom uživí?

exbordelar
21. bře 2023

@klokanka31 jak jsem psala - v dobe poceti byly ty ceny uplne jinde. Skoro vsechno se zdrazilo az o 100%. Ted je uplne jina situace nez pred rokem, kdy se dite planovalo. To je pak hodne velka cara pres rozpocet za kterou ta rodina proste nemuze.

rnika
21. bře 2023

Půjčka je cesta do pekel, z toho uz byste se nevyhrabali. Určite ne, raději se uskromnit a utáhnout opasky. S brigádou....já začala asi v roce malého chodit večer, půlroční miminko, když kojis je podle me nereálné. Zkuste si zažádat o přídavky na děti.

klokanka31
21. bře 2023

@exbordelar To sice ano, ale vzhledem k tomu kolik jim zbývá na jídlo, tak asi moc velký plat chlap mít nebude. A předpokládám že alimenty platí asi na 2 děti. Tak pokud má malý plat, je v každé době hloupost si dělat 4 děti.

zmrzlinka
21. bře 2023

Podle mne je to nesmysl.Bud si najdi brigádu anebo manžel druhou práci,nebo líp placenou práci.

fire85
21. bře 2023

@te_reza fakt masakr jak jsou lidi finančně negramotni

fire85
21. bře 2023

@mydlova ma hypotéku a bude zadat o dávky? To je vtip ne? Tam bude potřeba najít další práci nebo aspoň brigadu

pabka
21. bře 2023

Ve vaši situaci myslím půjčku stejně nedostanete… není to dobre řešení ani kdybyste ji dostali.

levandulovy_caj
21. bře 2023

Šla jsem brigádničit víkend co víkend, když měla nejmladší dcera něco málo přes rok a půl...
Být vámi, sahám do rezerv, na ten rok by vám to mohlo vystačit, když budete skromní a pak si najdi brigádu 🙂

jahodi
21. bře 2023

@klokanka31 v každé takové diskuzi se najdou tyto příspěvky, které jsou promiň mimo mísu. Do babyboxu je nedají že. Děti se rodí v každých dobách. Zbytečné toto.

klokanka31
21. bře 2023

@jahodi Ale neudělám si přece x dětí když je neuživím ne? To se mi zdá logické.

irmamala
21. bře 2023

@jahodi To rodí, jenže pak natahují ruce a čekají, že jim stát musí pomoct. Nehody beru, ale počít plánovaně dvě děti, když mám co dělat s alimentama, je prostě......jak bych to řekla slušně.....nepříliš strategické 🙂 Ok, tak udělám jedno, pak půjdu chvíli makat a udělat druhé, když na to budu mít. A že se před rokem žilo jinak? Ano, vše podražilo, ale nevěřím, že někdo z úplný pohody se kvůli drahé okurce dostal na úplné dno.
Autorko, nechápu proč teď nesáhnete do rezerv a na barák si pak přípaně půjčíte, až půjdeš do práce?

lennus
21. bře 2023

Měla jsem při rodičáku brigády, jestli chceš, ozvi se a dám ti nějaké tipy.
Půjčku bych si nebrala. 4 tis. na jídlo je opravdu málo. Měl by si manžel najít lépe placenou práci, jinak to bude složité. Držím palce!

autor
21. bře 2023

Ano, měla jsem být chytřejší, nepodlehnout zamilovanosti a nevzít si chlapa s deckama, alimentama, s praskama a o dost staršího. Nejvýhodnější je pro mě se rozvést, brát 12tis alimentů a bydlet u rodičů. Jo...

Brigáda bude muset být - ale teď to nejde s takovýma miminama, později půjdu. Výdaje mám sepsané, vím, že na jídle.musime šetřit...

autor
21. bře 2023

Taky tu půjčku nechci. Jsem ráda že mi to tady potvrzujete

ai30
21. bře 2023

Ted s miminama je brigada tezka, ale pomuze ti, kdyz se zacnes pripravovat. Nevime, v jakem jsi oboru, tak je tezko radit, ale muzes klidne pomalu delat nejaky online kurz (napr. socialni media), nebo kurz prvni pomoci detem, kdybys treba chtela pribrat hlidani (kdyz mate dum a zahradu, mohlo by to byt na par hodin idealni) atd. Proste popremyslet nad tim, co ti do budoucna pomuze, abys to potom nemusela narychlo lepit necim, co ti nebude vyhovovat.

levandule_k
21. bře 2023

A jak by na tom byl on, z čeho by žil, platil by alimenty ex, tobě a hypotéku...

janule0123
21. bře 2023

Uver na provoz by byl cesta do pekel … hypotéka nesla rozhodit na víc let, aby se snížila měsíční částka ? Jinak peníze dle toho co píšeš za vyšší mateřské … tak si měla pěkný … dalo by se třeba vrátit do práce když bude menšimu 2 roky-2,5let? Starší do státní … mladší do do dětské skupiny, nebo domluvit maminku s ditetem co přibere další na hlídání… a budeš v plusu ve výsledku i tak ? S tím, ze o to co si zkratis délku RP… ti přibudou peníze …

autor
21. bře 2023

@levandule_k no to jo. Prostě teď dojizdim na to, že to byla chyba.... Měl zvítězit rozum nad láskou
Kdyby neměl mě, třeba by stále byl s ex, takže žádné alimenty, kdo ví...

autor
21. bře 2023

@janule0123 no, budu muset...

lennus
21. bře 2023

Na druhou stranu v dobrém i ve zlém slibujeme. Ale musí chtít obě strany. Jestli je to přechodné, tak věřím, že to zvládnete.

kaaacaaatkooo
21. bře 2023

Mám přivýdělek (prozatím spíš velkou úsporu, z které přivýdělek snad brzo bude), který si můžu dělat takhle doma po večerech a taky to tak dělám. Uspím syna a pracuju si online. Klidně mi napiš zprávu, třeba by to mohlo pomoct i vám. 🍀

lennus
21. bře 2023

Případně zkus oslovit firmy v okolí, jestli bys pro ně mohla dělat něco brigádně z domu

Strana
z7