Rozdílné trvalé bydliště manželů a odpočet na daních

agne
5. led 2016

Pokusím se stručně a jasně zeptat povolanějších 😀 :
Bude můj manžel - zaměstnanec - dále dostávat úlevy v daňovém přiznání na mě jako manželku na mateřské/rodičovské dovolené (bez dalšího příjmu - žádná výdělečná činnost, jinak mám stále trvající pracovní poměr na dobu neurčitou) a na dceru, pokud já s dítětem budeme mít jinou trvalou adresu než manžel, ale budeme žít společně v jedné domácnosti? Jednalo by se o různé městské části stejného města. Velice děkuji za odpověď 😉 .

marecek4
5. led 2016

mám za o,že společné trvalé bydliště je jednou z podmínek nároku,pokud se něco nezměnilo

leniczka23
5. led 2016

@agne Nejde o trvalé bydliště. Sleva na dani je na manželku žijící s poplatníkem v domácnosti.

xpila
5. led 2016

@agne Trvalé bydliště nic neznamená, podstatná je společná domácnost, a to splňujete.

mika251
5. led 2016

@leniczka23 takže nemusíme mať rovnaké trvalé bydlisto? Ja riešim niečo podobné, ale zamestnanec som ja - a ako Slovenka mám iné trvalé bydlisko ako manžel, i keď žijeme v spoločnej domácnosti. Možem uplatniť zľavu?

leniczka23
5. led 2016

Poplatníkům uvedeným v §2 se daň vypočtená podle §16 , případně snížená podle §35 , §35a nebo §35b za zdaňovací období snižuje o částku:
b) 24 840 Kč na manželku (manžela) žijící s poplatníkem v domácnosti, pokud nemá vlastní příjem přesahující za zdaňovací období 68 000 Kč.

leniczka23
5. led 2016

@mika251 Jo můžete..

agne
autor
5. led 2016

Děkuji moc, doufala jsem, že by mohla být hlavním kritériem společná domácnost 🙂 nikoliv trvalý pobyt. Ale raději jsem si to chtěla ještě ověřit předem. Ono se hodně věcí mění, tak abychom se pak doma nedivili... Díky za aktuální informace....

cattus
5. led 2016

Zeptam se na trosku neco podobneho. S partnerem nemamr spolecne bydliste a svym zpusobem ani domacnost (to ze u nej prespavam obcas jdeme spolecne nakoupit apod, jinak mame kazdy sve bydleni nepovazuji za spolecnou domacnost,ale urady to posuzuji jinak). Pritel bude zapsany v RL bude si moct nechat pak delat odpocet na dite? Ptala jsem se ucetni, ta rekla ze podle ni ano, na urade mi rekla velmi nejiste ze asi ano.
Zvazujeme ze za nejaky cas se sestehujeme do spolecneho bydleni. Nyni jsme ve fazi hledani reseni - jestli prestavet 1+1 na 2+1 a nebo jeho byt pronajmou a jit spolecne do vetsiho.
Nekdo namitne ze spousta rodin zije v 1+1 ale pritel dela jen nocni a ac to zni sobecky ja potrebuju aby vydelaval a ne aby z nej byla nevyspala troska. Takze on pres den prevazne spi,coz by asi s mimcem moc neslo dohromady, i proto prozatim oddelene bydleni.

leniczka23
5. led 2016

@cattus jasne ze muze..

cattus
5. led 2016

@leniczka23 ja si to taky myslim.. ale tak jsem si rikala vic hlav vic vi... diky

banitram
5. led 2016

Pokud prohlásí, že máte společnou domácnost a finančně spolu hospodaříte, tak si dítě odečíst může... ostatně, to on si za to svým podpisem ručí v daňovém prohlášení, takže pokud by finančáci zjistili, že je to lež, tak by to bylo jen na něm - ne na účetní